Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie 17-35/2.8 - sayonara

Informacja z dpreview majaca swoje zrodlo w Nikon UK - Nikon oficjalnie zaprzestaje produkcji tego szkla.

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29908638

Domyślnie

Aż mi się na klawiaturę ciśnie ['].

Dla mnie to była i jest kwintesencja nikonowej optyki. Kawał solidnego szkła, wspaniały optycznie i mechanicznie oraz mający to "coś", czego nazwać nie potrafię, a czego znaleźć nie mogę w nowych konstrukcjach typu 14-24/2.8 czy 24-70/2.8.

Cóż, może w końcu czas pomyśleć o tym szkle.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Dokładnie, zanim nabierze wartości antykwaryczno-kolekcjonerskiej
    Cholernie drogi już jest, ale nie droższy od 24-70 i wydaje sie użyteczniejszy. Ciekawi jak w temacie rozdzielczości w stosunku do 24-70 wypada. Może ktoś miał oba szkła w użyciu ? i skrobnie parę słów.

Domyślnie

Może szykują następcę?

Domyślnie

majac na uwadze obecnosc szkiel 14-24 i 24-70 wydaje mi sie to malo prawdopodobne

robin testy 17-35 jak i 14-24 oraz 24-70 masz na photozone.de, rozdzielczosciowo 24-70 wypada lepiej, rowniej w calym kadrze (centrum vs brzeg)

axer ja mysle, ze to cos to przede wszystkim mechanika czy tez wrazenia z uzytkowania na codzien wynikajace z takiej a nie innej budowy obiektywu, nowe mimo wszystko wydaja sie mniej takie jakbo to nazwac 'rugged'

Domyślnie

Napisał Axer

Używane w stanie idealnym można kupić za 3200-3500 PLN. Wiele osób się ich pozbywało, bo wyszedł 14-24. Jak dla mnie zakres i obecność pierścienia przysłon - bezcenna. Za resztę...

Domyślnie

rewelacyjne szkło,cieszę się ,że je mam

Domyślnie

Nikon Japan maja nieco odmienne zdanie.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

będe wdzięczny za poradę jak N17-35 2.8 spisuje się z D700 przy przysłonach pomiędzi 2,8 a 4.0 przy różnych przysłonach???
    D4lZ6lS35lS50lS85l

Domyślnie

Spisuje się bardzo dobrze. Jest to zdecydowanie mój ulubiony obiektyw. Musiałbym tu wypisać same superlatywy, więc nie ma sensu. Z serokich kątów dostępnych do Nikona tylko 14-24 jest lepszy, no ale według wszelkich opinii 14-24 to jakieś arcydzieło optyczne. 17-35 ma za to pierścień przysłon (dla mnie istotne - nie samą cyfrą człowiek żyje) i lepszy zakres ogniskowych (subiektywnie). Polecam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów