PDA

Zobacz pełną wersję : Silverlight

samek
03-11-2008, 00:34
Mowa jest o tym: http://silverlight.net
Rzecz mi się bardzo podoba. A tu jest parę osób zajmujących się www. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Przyjmie się tak jak przyjął się flash?

rychu_cmg
04-11-2008, 12:31
jedyna strona oparta na Silverlight jaką widziałem to www.lechpoznan.tv

samek
04-11-2008, 16:22
jedyna strona oparta na Silverlight jaką widziałem to www.lechpoznan.tv

Ja już widziałem więcej - chociażby z linków na stronie silverlighta. Ale cieszy mnie to, że i u nas ktoś stosuje - bo to oznacza, że i odbiorcy są. Interesuje mnie czy w windowsach microsoft od startu daje sterowniki czy trzeba sobie samemu ściągnąć i doinstalować.

rychu_cmg
05-11-2008, 10:05
Ja już widziałem więcej - chociażby z linków na stronie silverlighta. Ale cieszy mnie to, że i u nas ktoś stosuje - bo to oznacza, że i odbiorcy są. Interesuje mnie czy w windowsach microsoft od startu daje sterowniki czy trzeba sobie samemu ściągnąć i doinstalować.
trzeba samemu sciągać

Erie
06-11-2008, 01:25
Microsoft Silverlight may not be supported on this browser - tyle i aż tyle na ten temat - w Operze to nie działa

edit: lol co za dziadostwo - tylko instalki nie można pobrać w Operze, ale jak sie ją pobierze w IE i zainstaluje to w operze też działa i... w dodatku szybciej

Władca Pixeli
06-11-2008, 05:49
Najgorsze jest to, że jak się to g... zaznaczy aby się nie instalowało, to za jakiś czas pokazuje, że jest ponownie gotowe do instalacji. Bardzo łatwo to przeoczyć.
Rozmawiałem z kilkoma firmami antywirusowymi i wszyscy są zgodni aby trzymać się jak najdalej od takich wynalazków (flash itp) bo powinno to być z założenia bezpieczne ale niestety nie jest.

samek
06-11-2008, 08:52
...ozmawiałem z kilkoma firmami antywirusowymi i wszyscy są zgodni aby trzymać się jak najdalej od takich wynalazków (flash itp) bo powinno to być z założenia bezpieczne ale niestety nie jest.

Ciekawe podejście. Znaczy flasha nie używać? Nie wyobrażam sobie.
Z ciekawostek - współpracujący ze mną programista twierdzi, że jeśli microsoft uwolni silverlighta na linuxa to flash przepadnie.

sawi
06-11-2008, 10:35
Z ciekawostek - współpracujący ze mną programista twierdzi, że jeśli microsoft uwolni silverlighta na linuxa to flash przepadnie.

To nie tak, ze uwolni - implementacja linuxowa Silverlighta zajmuje sie Novell i ona juz jest w zaawansowanej fazie
produkcji.
Ogromnym potencjalem tej technologii jest fakt, ze interfejs budowany jest poprzez XAMLa - mozna powiedziec, ze
XMLowy opis formow - cos ala HTMLa;), a jezykiem logiki jest jezyk z platformy .NET - w moim przypadku
np. C#. XAML jest tez wykorzystywany do opisu interfejsu w aplikacjach WPF - w sumie Silverlight jest okrojonym
WPFem - ktore to IMHO wkrotce zastapia wysluzone WinFormsy.
A co do tego jak technologia bedzie zdobywac popularnosc ? Dzis dodatek Silverlighta jest obecny na 1/4 przegladarek,
a ile zajelo Flashowi zdobycie takiej popularnosci ? O zapowiadanej implementacji Silverlighta na urzadzenia
mobilne - WM i Symbian nie wspominajac ....

samek
06-11-2008, 10:43
To nie tak, ze uwolni - implementacja linuxowa Silverlighta zajmuje sie Novell i ona juz jest w zaawansowanej fazie
produkcji.
Ogromnym potencjalem tej technologii jest fakt, ze interfejs budowany jest poprzez XAMLa - mozna powiedziec, ze
XMLowy opis formow - cos ala HTMLa;), a jezykiem logiki jest jezyk z platformy .NET - w moim przypadku
np. C#. XAML jest tez wykorzystywany do opisu interfejsu w aplikacjach WPF - w sumie Silverlight jest okrojonym
WPFem - ktore to IMHO wkrotce zastapia wysluzone WinFormsy.
A co do tego jak technologia bedzie zdobywac popularnosc ? Dzis dodatek Silverlighta jest obecny na 1/4 przegladarek,
a ile zajelo Flashowi zdobycie takiej popularnosci ? O zapowiadanej implementacji Silverlighta na urzadzenia
mobilne - WM i Symbian nie wspominajac ....

Yezoo... o czym Ty mówisz? Tyle mądrych słów :???: :)
Ja jestem tylko użytkownikiem i potrafię ocenić jak to działa. I olbrzymim plusem, który zdecydował o próbach, było zapoznanie się z tym jak będzie wyglądał panel administracyjny strony. Miło i przyjemnie. I banalnie - dla mnie - użytkownika. A o to przecież chodzi - nie mam się męczyć aktualizując stronę.

sawi
06-11-2008, 10:57
Miło i przyjemnie. I banalnie - dla mnie - użytkownika. A o to przecież chodzi - nie mam się męczyć aktualizując stronę.

Ciekawe podejście. Znaczy flasha nie używać? Nie wyobrażam sobie.

Jesli przy pierwszym zacytowanym zdaniu odnosiles sie do tego zdania ktore zacytowalem jako drugie - to brak
jakichkolwiek przeslanek, zeby tak samo nie mialo byc z aplikacja Silverlight :)

samek
06-11-2008, 11:09
Jesli przy pierwszym zacytowanym zdaniu odnosiles sie do tego zdania ktore zacytowalem jako drugie - to brak jakichkolwiek przeslanek, zeby tak samo nie mialo byc z aplikacja Silverlight :)

Drugi cytat - chronoligicznie pierwszy - był komentarzem do słów Władcy Pixeli, a właściwie tych wspomnianych firm antywirusowych. Generalnie nie zgadzam się z tym i temu miał służyć mój komentarz - gdyż nie wyobrażam sobie współczesnych stron www bez efektow uzyskiwanych za pomocą flasha czy też silverlighta. Nie wnikajmy w to - to inny temat. Rzeka.
Mnie interesje to, że na własne potrzeby malutką część tych możliwości chcę wykorzystać. I mając pewne pomysły wpierw skierowałem się do 'flasha' - bo o nim wiedziałem, że jest. Nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi od ludzi, tym się zajmującymi - a ja za pracę płacę - to też myślę ważna uwaga. Nie chciałem by ktoś to robił po przyjacielsku za free. I wtedy Wojtek (człowiek, z ktorym w tej chwili stale współpracuję) powiedział, że zrobi mi to w silverlighcie. Wtedy właśnie się dowiedziałem o istnieniu tego czegoś. Po zapoznaniu decyzja zapadła. A tutejszy wątek ma służyć mojej dodatkowej orientacji w tym temacie. I jest dla mnie kształcący. Za co dziękuję.
Edit:
Wiem, że poruszam się po powierzchni problemu. Ale generalnie to nie moja 'bajka' - jestem użytkownikiem chcącym otrzymać pewien efekt przy prostocie obsługi panelu administracyjnego. Materiał, który jest aktualnie tworzony przy pomocy php + silverlight, mi to daje.

sawi
06-11-2008, 11:18
Po zapoznaniu decyzja zapadła.

Mimo, ze IMHO ta technologia ma przed soba dosc fajna przyszlosc, to z tym bym sie zastanowil poki co.
Zauwaz to co napisalem wyzej - dzis plugin do Silverlighta jest obecny na 1/4 przegladarek ... czy napewno
uwazasz, ze obejrzenie Twojej strony bedzie odpowiednim bodzcem do zainstalowania tej wtyczki.
To jest fajna, ale bardzo swieza technologia - no chyba, ze Twoja aplikacja jest przeznaczona
dla zamknietego grona odbiorcow, jest to jakis extranet, intranet, panel administracyjny dla zamknietej grupy
uzytkownikow, to co innego.

To jest chlodna kalkulacja osoby, dla ktorej platforma .NET jest zrodlem utrzymania ....

samek
06-11-2008, 11:28
...- dzis plugin do Silverlighta jest obecny na 1/4 przegladarek ... czy napewno
uwazasz, ze obejrzenie Twojej strony bedzie odpowiednim bodzcem do zainstalowania tej wtyczki.
To jest fajna, ale bardzo swieza technologia - no chyba, ze Twoja aplikacja jest przeznaczona
dla zamknietego grona odbiorcow, jest to jakis extranet, intranet, panel administracyjny dla zamknietej grupy
uzytkownikow, to co innego...

Bardzo słuszne słowa. Stąd właśnie różne moje wątpliwości i stąd w sumie ten wątek w tym miejscu. Szukanie opinii. I uzyskałem ją - bo tych parę odpowiedzi dało mi dodatkową wiedzę. A może jeszcze coś wpadnie?
Wygląda to tak, że wymyślilem sobie coś, co ma być moją zabawką na długie lata. Przy poszerzającym się, mam nadzieję, gronie odbiorców. Aktualnie elementy oparte o silverlighta nie są decydujące. Można by rzec, że są swego rodzaju testerem. To co najważniejsze nie zawiera w sobie silverlighta. Powiedzmy, że elementy silverlighta zajmują 10% tworzonego materiału. I tak na jakiś czas zostanie. I zobaczymy co będzie.

Magda.K
24-10-2010, 13:24
Odkopuję temat silverlighta... zainstalowałam to dziadostwo żeby oglądać filmiki na vod.onet i na stronie jest napisane "spełniasz wszystkie wymagania techniczne" a filmy się i tak nie odtwarzają :I
Ktoś miał taki problem ?