Zobacz pełną wersję : Test tamrona 17-50
arecki704
03-11-2008, 00:11
Witam wszystkich!
Zdaje sobie sprawe ze ostatnio tego typu tematy mnożą sie na forum jak mrówki i ja sie do tego przyczyniam:)
Kupiłem 2 dni temu ten obiektyw, i zaczełem go testowac, pewnie to był błąd:) porównywac, myślec dwa dni, raz wydawał mi sie celny ale mydlany, raz mniej i w końcu kilka minut temu zrobiłem taki test.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://michorzewski.pl/1.JPG)
źródło (http://michorzewski.pl/17.JPG)
źródło (http://michorzewski.pl/40.JPG)
myśle ze celnosc AF jest wpożądku chociaż na na zdjecih miałem wątpliwości. A wy co sądzicie? Bo już dostałem oczopląsów:) Mam tez wrazenie ze mógłby byc ostrzejszy ale moze to wrazenie po długim obcowaniu z N50 1/8.
Nie wklejałem nigdy na forum zdjec wiec mam nadzieje ze mi sie uda.
Pozdrawiam:)
"w porządku" a "nie wpożądku"
arecki704
03-11-2008, 00:47
"w porządku" a "nie wpożądku"
No dobra, masz mnie:) ciekawe czy jeszcze gdzies nie walnplem jakiegos byka:)
Widzisz do czego doprowadzają testy. Nic nie widzisz a masz wątpliwości. Zacznij robić zdjęcia, ciesz się nowym dobrym obiektywem.
autograf
03-11-2008, 01:25
Sprawdzałeś już hoty na matrycy? :mrgreen:
Marsz zdjęcia robić! :)
arecki704
03-11-2008, 01:35
hehehe:):):)
dobra, przyznam sie szczerze, ze pierwszy raz robiłem jakikolwiek test:) i poraz ostatni:) jak sie czowiek naczyta o tych tamronach, to po otwarciu przesyłki biegnie go sprawdzic:) , a swoja drogą pierwsze foty robiłem dzieciakom w bibliotece na zajeciach plastycznych i niektore wyszły nie ostre i zaczolem sie wtedy zastanawiac:)
A moja sugestia dla sprzedawców jest taka, zeby do kazdej paczki z obiektywem dołączac kartke z informacją" testujesz na własne ryzyko, za zdrowie psychiczne nie odpowiadamy":)
Wyrzuć go w diabły. Przez okno najlepiej.
P.S. Daj znać przez które i o której godzinie :-D
Valdek_Tychy
03-11-2008, 08:54
za tydzień będziesz święcie przekonany,że wszystkie inne tamrony są ostrzejsze od Twojego, potem znowu stanie się nieco ostrzejszy itd. ale nigdy nie będziesz miał pewności. Moja rada - daj sobie spokój z testami.
Archibald
03-11-2008, 09:32
za tydzień będziesz święcie przekonany,że wszystkie inne tamrony są ostrzejsze od Twojego, potem znowu stanie się nieco ostrzejszy itd. ale nigdy nie będziesz miał pewności. Moja rada - daj sobie spokój z testami.
Dokładnie :)
arecki704
03-11-2008, 14:35
Dokładnie :)
Macie racje:) Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku:)
Jak to sie mówi zawsze musi byc ten pierwszy raz, nawt w tym wieku:)hehe.
Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku
No niestety. Testy są "wliczone" w przyjemność posiadania Tamrona. I ja nie widzę w robieniu ich nic złego. W końcu jakoś trzeba się dowiedzieć czy kupiło się dobry egzemplaż, czy trzeba wymieniać.
Macie racje:) Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku:)
Jak to sie mówi zawsze musi byc ten pierwszy raz, nawt w tym wieku:)hehe.
...albo od razu kupić Nikkora. Wtedy pierwszy raz jest też ostatnim. :)
To zależy którego Nikkora.... mam jeszcze na dnie szafy takiego jednego ktory niezależnie od wszelkich starań, testów i regulacji był i będzie G jak sama nazwa wskazuje(70-300 "G").
Odpuściłem sobie testy wszelkiej maści zoom'ów - wystarczyła zmiana ogniskowej i wszystkie poprawki "do poprawki".
Bierz szkło, przykręć do body i pstrykaj - najwyżej wyostrzysz troche bardziej w obróbce ;)
A tak bardziej poważnie - moim skromnym zdaniem ten Tamron jest ostry.
barracuda
08-11-2008, 21:29
Może ktoś mi powiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu tamrona bez silniczka, a wersją z silniczkiem? I jak rozpoznać po nazwie jedną i drugą?
Stach2008
08-11-2008, 21:37
Testy są "wliczone" w przyjemność posiadania Tamrona. I ja nie widzę w robieniu ich nic złego. W końcu jakoś trzeba się dowiedzieć czy kupiło się dobry egzemplaż, czy trzeba wymieniać.
Ciekawa wypowiedź. Gdy tylko pojawia sie jakieś pytanie dotyczące wyboru między sigmą a tamronem to zawsze sigmy są be a tamrony sa wychwalane pod niebiosa. A śmiem twierdzić że na forum przeważają wątki z wątpliwościami i testami dotyczącymi tamronów a nie sigm. Już nie wspomne znanej powszechnie opinii na temat serwisowania tamrona....
Ciekawa wypowiedź.....
Cóż, jako autor tejże od siebie powiem że osobiście nigdy na temat Sigm się nie wypowiadałem, bo z żadną nie miałem do naczynia.
domelmel
20-11-2008, 04:22
Może ktoś mi powiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu tamrona bez silniczka, a wersją z silniczkiem? I jak rozpoznać po nazwie jedną i drugą?
Wersja obiektywu z silniczkiem moze zostac podpieta do puszki ktora takowego silniczka (tzw. srubokreta)nie posiada np D40.
co do nazwy to musialbym sprawdzic,jakbys tego jeszcze potrzebowal to daj znac
barracuda
20-11-2008, 07:21
Kupiłem już wersję bez silniczka i jestem w pełni zadowolony. Trochę się obawiałem róznych opisywanych wad, że trzeba testowac kilka zanim się trafi ten właściwy ale u mnie zagrało wszystko od razu. AF działa bez zarzutu, ostrzy w punkt, właściwie się nie myli.
domelmel
20-11-2008, 19:38
Kupiłem już wersję bez silniczka i jestem w pełni zadowolony. Trochę się obawiałem róznych opisywanych wad, że trzeba testowac kilka zanim się trafi ten właściwy ale u mnie zagrało wszystko od razu. AF działa bez zarzutu, ostrzy w punkt, właściwie się nie myli.
To gratuluję udanego za kupu i życzę pięknych fotek nowym obiektywem
Twój Tamron jest bardzo OK. Trzaskaj foty. Ja mam Tamiego który faktycznie był w regulacji przez 4 miesiące w Niemczech. Wreszcie się doczekałem i nawet stwierdzę , że warto było czekać. Obiektyw jest ostry i trafia w punkt.
afterall
23-11-2008, 16:10
Święte słowa :-D
Ciekawa wypowiedź. Gdy tylko pojawia sie jakieś pytanie dotyczące wyboru między sigmą a tamronem to zawsze sigmy są be a tamrony sa wychwalane pod niebiosa. A śmiem twierdzić że na forum przeważają wątki z wątpliwościami i testami dotyczącymi tamronów a nie sigm. Już nie wspomne znanej powszechnie opinii na temat serwisowania tamrona....
Bo im lepsze optycznie szkło tym więcej wątpliwości co do jego własności :-D
Zauważ że AF-S 24-70/2.8 jest tak samo jak z tamronem - w swojej klasie (cena/jakość) są to chyba najczęściej polecane szkła, które mimo ich świetnych właściwości muszą być sprawdzone w domu na bateryjkach czy są mydlane na 2.8 czy nie są :-D
A poważnie - zamiast kartek lepiej inne, ciekawsze kadry łapać w plenerze.
Tomas_ok
23-11-2008, 19:21
a jak jest z porównaniem szybkości AF wersji z wbudowanym silnikiem i bez silnika , posiadam chwilowo Tamrona 17-50 bez silnika z D700 chodzi szybko , chcę kupić 28-75 i zastanawiam się jakiego kupić pod FX
afterall
23-11-2008, 19:30
Myślę, że w 28-75 bez silnika szybkość ostrzenia będzie na porównywalnym poziomie jak w 17-50 bez silnika.