PDA

Zobacz pełną wersję : Test tamrona 17-50

arecki704
03-11-2008, 00:11
Witam wszystkich!
Zdaje sobie sprawe ze ostatnio tego typu tematy mnożą sie na forum jak mrówki i ja sie do tego przyczyniam:)

Kupiłem 2 dni temu ten obiektyw, i zaczełem go testowac, pewnie to był błąd:) porównywac, myślec dwa dni, raz wydawał mi sie celny ale mydlany, raz mniej i w końcu kilka minut temu zrobiłem taki test.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://michorzewski.pl/1.JPG)

źródło (http://michorzewski.pl/17.JPG)

źródło (http://michorzewski.pl/40.JPG)

myśle ze celnosc AF jest wpożądku chociaż na na zdjecih miałem wątpliwości. A wy co sądzicie? Bo już dostałem oczopląsów:) Mam tez wrazenie ze mógłby byc ostrzejszy ale moze to wrazenie po długim obcowaniu z N50 1/8.

Nie wklejałem nigdy na forum zdjec wiec mam nadzieje ze mi sie uda.
Pozdrawiam:)

Troit
03-11-2008, 00:39
"w porządku" a "nie wpożądku"

arecki704
03-11-2008, 00:47
"w porządku" a "nie wpożądku"

No dobra, masz mnie:) ciekawe czy jeszcze gdzies nie walnplem jakiegos byka:)

Zen
03-11-2008, 01:05
Widzisz do czego doprowadzają testy. Nic nie widzisz a masz wątpliwości. Zacznij robić zdjęcia, ciesz się nowym dobrym obiektywem.

autograf
03-11-2008, 01:25
Sprawdzałeś już hoty na matrycy? :mrgreen:

Marsz zdjęcia robić! :)

arecki704
03-11-2008, 01:35
hehehe:):):)

dobra, przyznam sie szczerze, ze pierwszy raz robiłem jakikolwiek test:) i poraz ostatni:) jak sie czowiek naczyta o tych tamronach, to po otwarciu przesyłki biegnie go sprawdzic:) , a swoja drogą pierwsze foty robiłem dzieciakom w bibliotece na zajeciach plastycznych i niektore wyszły nie ostre i zaczolem sie wtedy zastanawiac:)

A moja sugestia dla sprzedawców jest taka, zeby do kazdej paczki z obiektywem dołączac kartke z informacją" testujesz na własne ryzyko, za zdrowie psychiczne nie odpowiadamy":)

Szuwar
03-11-2008, 07:56
Wyrzuć go w diabły. Przez okno najlepiej.

P.S. Daj znać przez które i o której godzinie :-D

Valdek_Tychy
03-11-2008, 08:54
za tydzień będziesz święcie przekonany,że wszystkie inne tamrony są ostrzejsze od Twojego, potem znowu stanie się nieco ostrzejszy itd. ale nigdy nie będziesz miał pewności. Moja rada - daj sobie spokój z testami.

Archibald
03-11-2008, 09:32
za tydzień będziesz święcie przekonany,że wszystkie inne tamrony są ostrzejsze od Twojego, potem znowu stanie się nieco ostrzejszy itd. ale nigdy nie będziesz miał pewności. Moja rada - daj sobie spokój z testami.

Dokładnie :)

arecki704
03-11-2008, 14:35
Dokładnie :)

Macie racje:) Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku:)
Jak to sie mówi zawsze musi byc ten pierwszy raz, nawt w tym wieku:)hehe.

Paulus
03-11-2008, 16:12
Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku
No niestety. Testy są "wliczone" w przyjemność posiadania Tamrona. I ja nie widzę w robieniu ich nic złego. W końcu jakoś trzeba się dowiedzieć czy kupiło się dobry egzemplaż, czy trzeba wymieniać.

marekm
03-11-2008, 17:22
Macie racje:) Ale chyba kazdy musi przejsc przez jakis test zeby dojsc do jednego, tego samego wniosku:)
Jak to sie mówi zawsze musi byc ten pierwszy raz, nawt w tym wieku:)hehe.

...albo od razu kupić Nikkora. Wtedy pierwszy raz jest też ostatnim. :)

Zolty
03-11-2008, 17:56
To zależy którego Nikkora.... mam jeszcze na dnie szafy takiego jednego ktory niezależnie od wszelkich starań, testów i regulacji był i będzie G jak sama nazwa wskazuje(70-300 "G").

Odpuściłem sobie testy wszelkiej maści zoom'ów - wystarczyła zmiana ogniskowej i wszystkie poprawki "do poprawki".
Bierz szkło, przykręć do body i pstrykaj - najwyżej wyostrzysz troche bardziej w obróbce ;)
A tak bardziej poważnie - moim skromnym zdaniem ten Tamron jest ostry.

barracuda
08-11-2008, 21:29
Może ktoś mi powiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu tamrona bez silniczka, a wersją z silniczkiem? I jak rozpoznać po nazwie jedną i drugą?

Stach2008
08-11-2008, 21:37
Testy są "wliczone" w przyjemność posiadania Tamrona. I ja nie widzę w robieniu ich nic złego. W końcu jakoś trzeba się dowiedzieć czy kupiło się dobry egzemplaż, czy trzeba wymieniać.

Ciekawa wypowiedź. Gdy tylko pojawia sie jakieś pytanie dotyczące wyboru między sigmą a tamronem to zawsze sigmy są be a tamrony sa wychwalane pod niebiosa. A śmiem twierdzić że na forum przeważają wątki z wątpliwościami i testami dotyczącymi tamronów a nie sigm. Już nie wspomne znanej powszechnie opinii na temat serwisowania tamrona....

Paulus
10-11-2008, 02:12
Ciekawa wypowiedź.....
Cóż, jako autor tejże od siebie powiem że osobiście nigdy na temat Sigm się nie wypowiadałem, bo z żadną nie miałem do naczynia.

domelmel
20-11-2008, 04:22
Może ktoś mi powiedzieć jaka jest różnica w użytkowaniu tamrona bez silniczka, a wersją z silniczkiem? I jak rozpoznać po nazwie jedną i drugą?
Wersja obiektywu z silniczkiem moze zostac podpieta do puszki ktora takowego silniczka (tzw. srubokreta)nie posiada np D40.
co do nazwy to musialbym sprawdzic,jakbys tego jeszcze potrzebowal to daj znac

barracuda
20-11-2008, 07:21
Kupiłem już wersję bez silniczka i jestem w pełni zadowolony. Trochę się obawiałem róznych opisywanych wad, że trzeba testowac kilka zanim się trafi ten właściwy ale u mnie zagrało wszystko od razu. AF działa bez zarzutu, ostrzy w punkt, właściwie się nie myli.

domelmel
20-11-2008, 19:38
Kupiłem już wersję bez silniczka i jestem w pełni zadowolony. Trochę się obawiałem róznych opisywanych wad, że trzeba testowac kilka zanim się trafi ten właściwy ale u mnie zagrało wszystko od razu. AF działa bez zarzutu, ostrzy w punkt, właściwie się nie myli.

To gratuluję udanego za kupu i życzę pięknych fotek nowym obiektywem

ayu
21-11-2008, 01:54
Twój Tamron jest bardzo OK. Trzaskaj foty. Ja mam Tamiego który faktycznie był w regulacji przez 4 miesiące w Niemczech. Wreszcie się doczekałem i nawet stwierdzę , że warto było czekać. Obiektyw jest ostry i trafia w punkt.

afterall
23-11-2008, 16:10

Święte słowa :-D

Ciekawa wypowiedź. Gdy tylko pojawia sie jakieś pytanie dotyczące wyboru między sigmą a tamronem to zawsze sigmy są be a tamrony sa wychwalane pod niebiosa. A śmiem twierdzić że na forum przeważają wątki z wątpliwościami i testami dotyczącymi tamronów a nie sigm. Już nie wspomne znanej powszechnie opinii na temat serwisowania tamrona....

Bo im lepsze optycznie szkło tym więcej wątpliwości co do jego własności :-D

Zauważ że AF-S 24-70/2.8 jest tak samo jak z tamronem - w swojej klasie (cena/jakość) są to chyba najczęściej polecane szkła, które mimo ich świetnych właściwości muszą być sprawdzone w domu na bateryjkach czy są mydlane na 2.8 czy nie są :-D

A poważnie - zamiast kartek lepiej inne, ciekawsze kadry łapać w plenerze.

Tomas_ok
23-11-2008, 19:21
a jak jest z porównaniem szybkości AF wersji z wbudowanym silnikiem i bez silnika , posiadam chwilowo Tamrona 17-50 bez silnika z D700 chodzi szybko , chcę kupić 28-75 i zastanawiam się jakiego kupić pod FX

afterall
23-11-2008, 19:30
Myślę, że w 28-75 bez silnika szybkość ostrzenia będzie na porównywalnym poziomie jak w 17-50 bez silnika.