Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Żarnowiec #2 - [Nemeth]
Witam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img520.imageshack.us/img520/3334/dsc3973bwkwadratki5.jpg)
pozdr.
Lepiej ;)
Nie wiem czy to wina mojego monitora ale niebo mam na krawędzi przepału/przepalone ?
(...)
Nie wiem czy to wina mojego monitora ale niebo mam na krawędzi przepału/przepalone ?
Przepałów na niebie nie ma.
;)
Dla mnie spoko, podoba się, przepałów nie stwierdziłem, biała ramka pasuje.
**********.
Kolejny wątek o przepałach.
:|
Nie ma ich tam.
Jest jasno ale przapału nie ma.
Jezu co za ludzie.
Maciek - nie ma się co spinać. Pierwsze co zrobiłem otwierając topic to spojrzenie całościowe na kadr na pomysł Twój jako autora na pokazanie tego miejsca. Pytanie o przepał jest tylko małą cząstkową całości. Rozumiem, że masz na tym punkcie uczulenie. Więcej pytać nie będę, bo faktycznie nie wiele to zmienia w całości. Zdjęcie jest mz udane. Tak samo jak mz przepał tam jest jak byk - ale cicho sza :mrgreen:
Ja też przepraszam Panie Macieju
przepałów nie widzę
http://img222.imageshack.us/img222/3412/image0000jh3.jpg
zdjęcie duzo lepsze od nr jeden :-D
A większej ramki się nie dało ;) ;) ;)
A serio to zdjątko nicxzego sobie. Kadr mi się podoba, długie czasu lubię. Wszystko cacy
Czy korzystasz z jakiś NDków czy po prostu ciemniej było ?
A większej ramki się nie dało ;) ;) ;)
A serio to zdjątko nicxzego sobie. Kadr mi się podoba, długie czasu lubię. Wszystko cacy
Czy korzystasz z jakiś NDków czy po prostu ciemniej było ?
Nie, nie dało się większej ;)
Tak. Korzystam z ND. Hoya ND400.
harb - :) A nie mówiłem? Nie ma przepałów na niebie :)
W kolorze w czerniach też są informacje, więc to efekt konwersji.
Tak. Korzystam z ND. Hoya ND400.
Pytam bo ja mam straszne zafarby od B+W 3.0.
Znasz to z pracy z HOYĄ czy nie miałeś takich problemów ?
Pytam bo ja mam straszne zafarby od B+W 3.0.
Znasz to z pracy z HOYĄ czy nie miałeś takich problemów ?
Mam jeszcze Cokina P154 (chyba) - ND 0.9 - i to niestety daje zafarb. Nd400 nie daje. Na forum jest spora grupa użytkowników (np. niemal cała EIKONA ;) ) i jakoś nie słychać narzekań na zafarby.
przepałów nie widzę http://img222.imageshack.us/img222/3412/image0000jh3.jpg
Ja natomiast nadal widzę :mrgreen:
http://img256.imageshack.us/img256/7262/clipboard01iq3.jpg
Mam jeszcze ND 0.9 - i to niestety daje zafarb. Nd400 nie daje. Na forum jest spora grupa użytkowników (np. niemal cała EIKONA ;) ) i jakoś nie słychać narzekań na zafarby.
True, true :mrgreen:
Chyba zaniecham publikacji zdjęć na forum.
Jasne strzel focha jak w piaskownicy.... ja chyba zaniecham komentarzy...
haha waszym zdaniem po co się daje foty na forum ?? A no żeby posłuchać krytyki i trzeba być na krytykę otwartym :)
TaxiTurbo
29-10-2008, 21:21
Może się nie znam ale nawet jeśli te przepały tam są to co to zmienia, przecież fotkę ocenia się całościowo a nie po każdym milimetrze i ważne jest chyba to czy całość się ładnie komponuje nawet jeśli występują przepały. W zdecydowanej większości zdjęć przepały są jak najbardziej przyczyną złego odbioru zdjęcia przez oglądającego, natomiast w tym przypadku ( zakładając że one tam występują ) wcale nie ujmują nic tej klimatycznej fotce. Rozumiem że ogólnie przyjęte zasady fotografii nie dopuszczają przepałów ale zasady mają swoje wyjątki potwierdzające reguły - tak jak w tym przypadku.
Zauważcie że ten przepał ( o ile istnieje ) jest w idealnym miejscu wg mnie ponieważ wszystkie mocne elementy fotki znajdują się prawie w tym samym miejscu ( "przepał", szczyt góry, "badyl", i najbardziej oddalony z kamyków ) od tego właśnie miejsca wszystko rozchodzi się na resztę kadru czyli chmury, góry i kamienie, a teraz wyobraźcie sobie jakby to niebo w tej fotce wyglądało jakby było jednolite na całej swojej rozciągłości, mz fotka by na tym straciła.
Nie wiem może się nie znam ale moim zdaniem fotka jest super i widać wyraźnie że kadr jest starannie dobrany.
Pozdrawiam
zjarało się niebo z prawej
Może się nie znam ale nawet jeśli te przepały tam są to co to zmienia, przecież fotkę ocenia się całościowo a nie po każdym milimetrze i ważne jest chyba to czy całość się ładnie komponuje nawet jeśli występują przepały. W zdecydowanej większości zdjęć przepały są jak najbardziej przyczyną złego odbioru zdjęcia przez oglądającego, natomiast w tym przypadku ( zakładając że one tam występują ) wcale nie ujmują nic tej klimatycznej fotce. Rozumiem że ogólnie przyjęte zasady fotografii nie dopuszczają przepałów ale zasady mają swoje wyjątki potwierdzające reguły - tak jak w tym przypadku.
Zauważcie że ten przepał ( o ile istnieje ) jest w idealnym miejscu wg mnie ponieważ wszystkie mocne elementy fotki znajdują się prawie w tym samym miejscu ( "przepał", szczyt góry, "badyl", i najbardziej oddalony z kamyków ) od tego właśnie miejsca wszystko rozchodzi się na resztę kadru czyli chmury, góry i kamienie, a teraz wyobraźcie sobie jakby to niebo w tej fotce wyglądało jakby było jednolite na całej swojej rozciągłości, mz fotka by na tym straciła.
Nie wiem może się nie znam ale moim zdaniem fotka jest super i widać wyraźnie że kadr jest starannie dobrany.
Pozdrawiam
Zgadzam się z tym wszystkim, tylko nie rozumiem dlaczego Maciek z zaciętością godną podziwu nie chce się przyznać, że przepał tam jest ;) Co oczywiście nic nie ujmuje temu zdjęciu - dobremu zdjęciu :)
TaxiTurbo
29-10-2008, 21:41
... nie rozumiem dlaczego Maciek z zaciętością godną podziwu nie chce się przyznać, że przepał tam jest ;) ...)
No fakt :)
Zgadzam się z tym wszystkim, tylko nie rozumiem dlaczego Maciek z zaciętością godną podziwu nie chce się przyznać, że przepał tam jest ;) Co oczywiście nic nie ujmuje temu zdjęciu - dobremu zdjęciu :)
Bo ja go nie widzę. Wychodzą mi wartości po 250, 250, 250.
Ale pewnie źle mierzę.
Ciśnienie mi skoczyło choć pewnie nie ma o co kruszyć kopii.
Dobra. Temat przepałów uważam za zamknięty ;)
Są czy nie - oryginał na wszelki wypadek przygasiłem.
roa - miło że wpadłeś.
:twisted:
Piotr_ek
29-10-2008, 21:48
Kojarzy mi się to z twórczością Xavi Moya. On patrzy podobnie... Podłoga jest ********** wkomponowana w kadr, a przepały - u mnie nie ma żadnych przepałów...
no i przegiąłeś z tą fotką...
bo aż się chce na ścianę powiesić...
suuuuper !!
Jest, czy nie ten nieszczęsny przepał, fotka mi sie podoba i już:)
Przykro mi Maćku, ale ten przepał popsuł całe zdjęcie. Mam tylko prośbę: wytłumacz mi co to jest przepał? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
P.S. Kolejne bardzo dobre. Jak już zmaterializujesz to coś z tymi białymi ramkami to liczę na info. I pamiętaj - jestem poligrafem. Jakby co - wal jak w dym :wink:
Przykro mi Maćku, ale ten przepał popsuł całe zdjęcie. Mam tylko prośbę: wytłumacz mi co to jest przepał? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
P.S. Kolejne bardzo dobre. Jak już zmaterializujesz to coś z tymi białymi ramkami to liczę na info. I pamiętaj - jestem poligrafem. Jakby co - wal jak w dym :wink:
alez się przypieliście - jeden program pokazuje inny nie, to o jakie wartosci tyczy sie sprawa - ja rozumiem gdy ktoś popełnia ewidentnie razące błędy ale jezeli rozbiera sie fotkę na czynniki pierwsze zeby tak naprawde nie oceniać zdjecia a wyszukiwać wady niejako na siłę - to chyba nazwę to delikatnie, jest to "lekką" przesadą - znani fotograficy nie takie rzeczy pokazują
najwazniejszy mz. jest kadr, i światło na fotce --- bo te dwa aspekty najczęsciej buduja klimat , gdy do tego wszystkiego dołączymy kolorystykę mamy fotkę i patrząc wiemy od razu czy jest dobra czy zła
zostawmy więc pierdy na boku - bo gdy to bedzie powazna wada , to nie bedzie już pierdą i obejść jej się nie da
pozdro :-D
alez się przypieliście - jeden program pokazuje inny nie, to o jakie wartosci tyczy sie sprawa - ja rozumiem gdy ktoś popełnia ewidentnie razące błędy ale jezeli rozbiera sie fotkę na czynniki pierwsze zeby tak naprawde nie oceniać zdjecia a wyszukiwać wady niejako na siłę - to chyba nazwę to delikatnie, jest to "lekką" przesadą - znani fotograficy nie takie rzeczy pokazują
najwazniejszy mz. jest kadr, i światło na fotce --- bo te dwa aspekty najczęsciej buduja klimat , gdy do tego wszystkiego dołączymy kolorystykę mamy fotkę i patrząc wiemy od razu czy jest dobra czy zła
zostawmy więc pierdy na boku - bo gdy to bedzie powazna wada , to nie bedzie już pierdą i obejść jej się nie da
pozdro :-D
No to mnie nie zrozumiałeś Harb. Ja właśnie mam serdecznie gdzieś jakieś przepały itp. Zdjęcie albo robi na mnie wrażenie albo nie. To jest z gatunku tych co robi bardzo duże.
No to mnie nie zrozumiałeś Harb. Ja właśnie mam serdecznie gdzieś jakieś przepały itp. Zdjęcie albo robi na mnie wrażenie albo nie. To jest z gatunku tych co robi bardzo duże.
ok.sorry - czyli myślimy tak samo
(...)
I to jest news!
:)
Będę pamiętać!
I to jest news!
:)
Będę pamiętać!
Ja po prostu nie wierzę, że te ramki to tylko dla ładnego wyglądu na forum :-D
Zaglądam po raz który do wątku i napiszę, że z przyjemnością do niego wracam... :-D
T_P_