PDA

Zobacz pełną wersję : Grip Delta do D90/D80 nie dziala

Valdek_Tychy
28-10-2008, 13:17
Kupiłem i kicha :(
Zasilanie aparatu jest ale nie ma sterowania z gripu aparatem - nic nie działa.
Czy w aparacie trzeba wprowadzić jakieś opcje żeby zadziałało czy jest to wina gripa i czym prędzej wysłać go do sklepu??

majcool
28-10-2008, 13:55
W body AFAIR przełącza się tylko typ akumulatorów (ładowanych do koszyka); piszę na podstawie doświadczeń z oryginalnym. Jeśli kupowany wysyłkowo i nie zechce współpracować to zwracaj go i bierz oryginał- do mnie trafił za 249pln+ przesyłka.

grzej306
30-10-2008, 18:01
W body nic sie nie zmienia. Prawdopodobnie cos masz z gripem. moaj brat zakupil grip DELTA do D70s i tez uszkodzony-jak sie okazalo niedolutowany jakis kabelek w srodku-sam sobie poradził z tym.

Ale ide za majcool-oddaj ta DELTE i kup oryginala. Kiedys jak oryginaly byly po 500-600 a zamiennik po 250 to warto było. Teraza zamiennik do D80 kosztuje 220 a oryginal 250 wiec sam rozumiesz.

Sprawdz moze jeszcze beda mieli;

http://www.fotorimex.pl/product.php/3340,pl,mb-d80.htm

pozdro

Valdek_Tychy
30-10-2008, 19:04
Na razie odesłałem z reklamacją do Foto-tipa bo tam kupiłem i czekam teraz na ich ruch

tomasz24
30-10-2008, 23:48
A czy to był ten grip z LCD czy zwykły bez wyświetlacza? Bo ja właśnie też z tej firmy zamówiłem chyba nawet bedzie już w poniedziałek u mnie i teraz się zmartwiłem.

Valdek_Tychy
31-10-2008, 09:02
Zwykły bez LCD.Ciekawa rzecz , do Foto-Tipa nie można się dodzwonić,zawsze zgłasza się poczta głosowa,wszelkie ustalenia tylko chyba mailem a na wczorajszy ranny mail o info co w mojej sprawie otrzymałem lakoniczną odpowiedź dopiero po południu. Kupiłem u nich już dość sporo różnych rzeczy i zawsze miałem ich za solidną firmę ale teraz jestem zawiedziony.

tomasz24
31-10-2008, 11:41
Ja niestety mam z nimi od początku problemy. Dwa razy zgubiono moje zamówienie, musiałem robić zrzut ekranowy z Inteligo że zapłaciłem bo nie wierzyli. 3-krotnie wysyłali niby do mnie email z potwierdzeniem wysłania towaru, ale żaden na żadną z moich 2 skrzynek (prywatne nie portalowe) nie dotarł. Szczęśliwie po przesłaniu potwierdzeń-screenshotów sprzęt dotarł - a grip jeszcze nie. Ma to być ten z LCD więc jak dotrze to napisze czy działa. POzdrawiam

jacoslavgth
31-10-2008, 14:28
rozumiem ze zamienniki delty są tansze, ale za małe pieniądze psy mięso jedzą, lepiej dozbierac i kupic oryginalny grip, wiem ze sporo drozszy ale jednak spasowany i działający z konkretnym body, tanim zamiennikom mówimy stanowczo i zdecydowanie - NIE!!!!!!!!!

Spidi
31-10-2008, 18:12
Zwykły bez LCD.Ciekawa rzecz , do Foto-Tipa nie można się dodzwonić,zawsze zgłasza się poczta głosowa,wszelkie ustalenia tylko chyba mailem a na wczorajszy ranny mail o info co w mojej sprawie otrzymałem lakoniczną odpowiedź dopiero po południu. Kupiłem u nich już dość sporo różnych rzeczy i zawsze miałem ich za solidną firmę ale teraz jestem zawiedziony.

Ja właśnie w czwartek poczyniłęm u nich pewne zakupy i z informacji jaką otrzymałem wynika że są własnie w trakcie przenosin do nowej siedziby stąd trudności z kontaktem i głuchy telefon. Mogą też z tego co mi napisali wystapić drobne problemy w postaci opóźnień z wysyłką.
Tak więc z niecierpliwością czekam...

Malik - under
31-10-2008, 21:45
Te opóźnienia pewnie i tak nie będą takie jak w fotoakcesie.
Zamówiłem u nich tą deltę przeszło 3 tyg temu. Po prawie 2 tyg spytali się mnie o potwierdzenie, potwierdziłem... i cisza przez prawie 2 tyg. W końcu im napisałem żeby sobie odpuścili.. ich odp na mojego @: "właśnie dzisiaj mieliśmy wysyłać" :D
W sumie dobrze się stało... poczekam trochę i później kupię oryginała.

Valdek_Tychy
01-11-2008, 11:54
rozumiem ze zamienniki delty są tansze, ale za małe pieniądze psy mięso jedzą, lepiej dozbierac i kupic oryginalny grip, wiem ze sporo drozszy ale jednak spasowany i działający z konkretnym body, tanim zamiennikom mówimy stanowczo i zdecydowanie - NIE!!!!!!!!!

Oglądałem i oryginalny i deltę i tak naprawdę niewiele się od siebie różnią jakością wykonania i oba robione są w Chinach pewnie nawet w tej samej fabryce.

tomasz24
02-11-2008, 21:36
Popieram. Prawdopodobnie różnią się tylko napisem - Nikon lub Delta a różnica w cenie.... fiu fiu spora. Musiałbym jeszcze ze 2-3 miesiące zbierać na oryginała, a tu potrzebne zasilanie od zaraz.

Filan
03-11-2008, 13:03
Popieram. Prawdopodobnie różnią się tylko napisem - Nikon lub Delta a różnica w cenie.... fiu fiu spora. Musiałbym jeszcze ze 2-3 miesiące zbierać na oryginała, a tu potrzebne zasilanie od zaraz.

Czegoś nie rozumiem.
Dlaczego spora przecież tutaj: http://www.fotorimex.pl/product.php/3340,pl,mb-d80.htm jest za 249 zł (podaję za grzej306) a o ile się zorientowałem to delty chodzą najtaniej po 200 zł. Więc jaka to różnica?

Dzwoniłem do firmy rimex i potwierdzili mi że to oryginał.

Valdek_Tychy
03-11-2008, 14:40
Czegoś nie rozumię.
Dlaczego spora przecież tutaj: http://www.fotorimex.pl/product.php/3340,pl,mb-d80.htm jest za 249 zł (podaję za grzej306) a o ile się zorientowałem to delty chodzą najtaniej po 200 zł. Więc jaka to różnica?

Dzwoniłem do firmy rimex i potwierdzili mi że to oryginał.

No ok. Ty znalazłeś w Rimexsie taniej, ja tam nie trafiłem a podczas szukania w necie ceny oryginalnych gripów oscylowały od 299 do 349 a to już spora różnica.

Pierre
03-11-2008, 22:17
Oglądałem i oryginalny i deltę i tak naprawdę niewiele się od siebie różnią jakością wykonania i oba robione są w Chinach pewnie nawet w tej samej fabryce.

Skoro tak piszesz to chyba jednak nie oglądałeś oryginała, ponieważ po pierwsze : różnią się znacznie jakością wykonania oczywiście na korzyść oryginalnego, a po drugie : oryginał jest produkowany w Tajlandii a nie w Chinach !!!

Swojego (oryginała) kupiłem w sklepie Bluefoto za 249 PLN. Czas od złożenia zamówienia do wizyty kuriera to 3 dni.

tomasz24
04-11-2008, 00:39
Nie wiedziałem, że MB-D80 tak potaniały, tu w UK są nadal w cenie, mimo iż przeszukałem bodajże 12 sklepów online, ceny są bardzo podobne (większe niż w Polsce).
Rzeczywiście idzie wizualnie odróżnic obra gripy, oryginał - plastik jest porowaty i ma tak jakby plamki, co jest charakterystyczne - takie same ma body (przynajmniej moje D80, które kupiłem nowe).

Valdek_Tychy
04-11-2008, 09:55
Skoro tak piszesz to chyba jednak nie oglądałeś oryginała, ponieważ po pierwsze : różnią się znacznie jakością wykonania oczywiście na korzyść oryginalnego
etam, czepiasz się szczegółów ;)

a po drugie : oryginał jest produkowany w Tajlandii a nie w Chinach !!!
a Tajlandia to co, w afryce leży ? ;)

robertG7
04-11-2008, 12:03
No ok. Ty znalazłeś w Rimexsie taniej, ja tam nie trafiłem a podczas szukania w necie ceny oryginalnych gripów oscylowały od 299 do 349 a to już spora różnica.

100zł różnicy to taka ogromna liczba?? rozumiem 500-600zł w przypadku MB-D10... Nie przesadzałbym z takimi oszczędnościami. Dodatkowo kupiłeś wadliwy, teraz czas i i pieniądze dolicz do zakupu. Wyjdzie tyle co oryginał. Miałem okazję widzieć i dotknąć Deltę i oryginał... tandetne tworzywo sztuczne w Delcie, przypominające to z Canona 1000d

Valdek_Tychy
04-11-2008, 12:21
100zł różnicy to taka ogromna liczba?? rozumiem 500-600zł w przypadku MB-D10... Nie przesadzałbym z takimi oszczędnościami. Dodatkowo kupiłeś wadliwy, teraz czas i i pieniądze dolicz do zakupu. Wyjdzie tyle co oryginał. Miałem okazję widzieć i dotknąć Deltę i oryginał... tandetne tworzywo sztuczne w Delcie, przypominające to z Canona 1000d

a nie słyszałeś o tym,że nie kopie się leżącego:D

Valdek_Tychy
04-11-2008, 15:39
No i co ?? w Rimexie już po 299 zł.:(

Pierre (http://www.nikon.org.pl/member.php?u=12109) daj namiary na ten sklep Bluefoto bo nie mogę go znaleźć w sieci

Valdek_Tychy
04-11-2008, 20:15
Znalazłem, a tam też 299
A tak nawiasem, napisałem maila do Foto-tipa (dodzwonić się to cud),że rezygnuję z tego gripa odesłanego do nich przesyłką priorytetową w dniu w którym go otrzymałem tj,28.10.2008 czyli tydzień temu i co ? dostałem odpowiedź,że oni tego gripa nie dostali - no .......... zagotowało się we mnie za chwilę okaże się,że ani kasy ani gripa :evil:

Pierre
04-11-2008, 22:05
No i co ?? w Rimexie już po 299 zł.:(

Pierre (http://www.nikon.org.pl/member.php?u=12109) daj namiary na ten sklep Bluefoto bo nie mogę go znaleźć w sieci

Tu masz linka http://www.bluesklep.pl/c,pl,12,2,1,0,long,akcesoria+fotograficzne.html

ale z tego co widzę to go aktualnie nie mają. Ja kupowałem u nich we wrześniu. Wyższa cena wynika najprawdopodobniej ze słabszego aktualnie kursu złotówki. Najtaniej widziałem na tą chwilę w Rimeksie za 289 PLN. Jeśli uda Ci się oddać tą Deltę to może warto zaczekać kilka tygodni aż znowu stanieją

robertG7
04-11-2008, 23:00

Sorry, nie zauważyłem, że już upadłeś;) haha wesoło przynajmniej na tym forum:)

Filan
05-11-2008, 12:27

No proszę, a mnie się jeszcze udało zakupić za 249 :-D i nie piszę tego oczywisćie zeby kogoś kopać :-D
Jeszcze nie mam aparatu a juz mam gripa :mrgreen:

Kosti68
09-11-2008, 18:36
Te ceny w foto tipie nie sa wcale takie rewelacyjne...za ta cene mozna miec prawie oryginalnego gripa widzialem juz takie mb-d80 od 75€. Wiec lepiej dodac 15 € i kupic orginal.

tomasz24
16-11-2008, 19:08
Do mnie szczęśliwie dotarł grip z foto-tipa, ten z LCD za 329 zł. Od razu zabrałem się do sprawdzania, a następnego dnia zaraz miałem sporo pracy. Wszystko działa idealnie, ale jest mały mankament, przycisk spustu dość twardy, trzeba mocno przycisnąć żeby pstrykło. Ale poza tym wszystko ok. LCD ma niebieskie podświetlenie - ale nie korzystam - bo wiadomo zabiera niepotrzebnie energię. Praca z aparatem w pionie stała się wygodna - wkońcu.

Valdek_Tychy
16-11-2008, 22:12
No ja też swojego w końcu otrzymałem w czwartek (2 tyg.po odesłaniu). Po kilku mailach dzwonieniu po kilka razy dziennie(albo zajęte albo nikt nie odbiera) wysłałem maila z żądaniem zwrotu pieniędzy i oświadczeniem ,że rezygnuję z gripa na co otrzymalem odpowiedź cyt... nawet jeszcze nie doszedł... W końcu dodzwoniłem się w środę 12.11 opier...... kogoś tam i zażądałem zwrotu pieniędzy i następnego dnia (czwartek) DHL dostarczył mi grip.Już mi się nie chce z nimi wojować, do tej pory byłem wielokrotnie klientem foto-tipa ale ten grip był moim ostatnim zakupem u nich.

plpiero
16-11-2008, 22:51
Witam.
Ja z kolei użytkuję swój grip bez problemów od 4 miesięcy. Delta, wersja z LCD, także zakupiona w Foto-tip.
Pozdrawiam.

mustangtg
20-11-2008, 01:54
Kupiłem D90 plus grip z Delty pod D80-tkę i kategorycznie twierdzę, że coś tu nie gra. Grip z zestawem akumulatorków AA nie działa! Wsadzając do niego oryginalny dedykowany akumulator, wszystko jest w porządku. A gdy załaduje koszyk z "paluszkami" - martwa cisza! Grip z D80-tką biega w każdej opcji (sprawdzony u kumpla), więc gdzie jest ten pies pogrzebany? Nie dziwie się opinią posiadaczy D80, że nie mają problemów. W takim razie coś jest na rzeczy z kompatybilnością z D90-tką. Teraz nie pozostaje mi nic innego, jak zakup oryginalnego gripa. Mam nadzieję, że nie właduje się na kolejną minę?

Blister
20-11-2008, 12:07
w tym sklepie jest za 279zł. http://www.eltkom.pl/towar/id/1029/nikon_mbd80/

Mariusz888
20-11-2008, 15:36
O widzę że wieść o cenie Eltkomu się roznosi :) Btw ja tam właśnie kupowałem zanim był po 259zł i wszystko ok (no może po za tym że z lekka mi naściemniali a kumpel miał z nimi małą wtopę bo przetrzymywali go 2 tyg mówiąc "że jutro będzie" no ale ja nie mogę narzekać ze swojej strony ostatecznie bo swój błąd naprawili i kasę zwrócili za wysłaną mi osłonę przeciwsłoneczną która potem nie pasowała)

Btw ja w takich cenach nawet nie spojrzał bym na zamienniki skoro mogę mieć oryginał...

marekon
21-11-2008, 11:48
Podepnę się pod wątek.Jestem byłym właścicielem D80,aktualnie D90 grip zostawiłem z wiadomych względów.Wkładam jeden akumulator i wszystko gra.Jeśli chcę włożyć drugi wskażnik pokazuje (miga) minimalny stan baterii i aparat nie chce się załączyć. drugi akumulator oczywiście naładowany w ładowarce.Jest to zapasowy akumulator który działał do końca w D80.Co prawda teraz nie wiem który był kupiony z nowym body a który był zapasowy bo obydwa są oryginalne.Spotkał się ktoś z takim problemem,u was działają obydwa akumulatory w gripie razem z D90.

zotornik
27-11-2008, 23:25
Nie będę zakładał nowego tematu.
Zna ktoś ten wynalazek OWNUSER Battery Pack FBH-N3
http://www.accord-foto.pl/OWNUSER-Battery-Pack-FBHN3-do-Nikon-D80_p1992.html
Zasadniczo jestem zdecydowany na oryginał, ale zapytać zawsze warto.

asit
28-11-2008, 12:02
a nie sa potrzebne ci pokretla czasu i przyslony? bo ten ownuser z tego co widac ich nie posiada. i jakos dziwnie wyglada z tylu- mnie to by w reke uwieralo :)

zotornik
28-11-2008, 15:13
a nie sa potrzebne ci pokretla czasu i przyslony? bo ten ownuser z tego co widac ich nie posiada. i jakos dziwnie wyglada z tylu- mnie to by w reke uwieralo :)

Widziałem - brak "kółeczek" właściwie go dyskwalifikuje.
Pytałem z czystej ciekawości, czy ktoś to ma lub używał. Bajerują nas dwoma spustami, ale jak słusznie zauważyłeś te kasetki na akusy są mało ergonomiczne (z tego co widać). Oczywiście przy tej cenie, to ten zamiennik musiałby być dużo "mądrzejszy" funkcjami od oryginału.
Na filmiku (na stronie producenta) widać jak gość "walczy" z gumowymi zaślepkami, które nie są przymocowane, a to znaczy że zgubią się drugiego dnia ;)