Zobacz pełną wersję : Kto w Rzeszowie ma D700
Celem testów bo ogrania mnie szał z tą ostrością.
Mam nikora z 18-200VR i chce go założyć na inny korpus.
Niewiem ale coś nie tak z tym ostrzeniem
wszyscy piszą że D700 "żyleta" mam inne zdanie
po zrobieniu paru zdięć krajobrazowych.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.metrum.org.pl/zgor2.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.metrum.org.pl/zgor.jpg)
Chciałbym też porównać ustawienia może coś
mam kompletnie źle ustawione
O co Ci chodzi? Chcesz 18-200VR założyć na D700?
18-200 to chyba nie jest najlepszy obiektyw pod ten korpus. Nie ma super jakości optycznej. Nie napisałeś też nic o ustawieniach w aparacie. Musisz pamiętać ze obraz w Nikonach jest dość miękki jeżeli masz ustawiony domyślny profil.
Wiem że nie :( ale mam go z poprzedniego
aparatu przejściowo, a mam dobre zlecenia
i musze na tym "focić"
docelowo ma być 24-70 2.8 ale to zejdzie.
Ustawienia hmm czytałem dwa razy ten post
o problem z AF no i pozaznaczałem te a1 i a4
ale nic.
Właśnie dlatego chce podejrzeć na żywo inny D700
cypherdid
28-10-2008, 11:44
używasz 18-200 VR z d700?? ciekawe.. sprzedaj d70s i 18-200VR i kup tamrona 28-75/2.8 i 50/1.8 tanio i dobrze
Po pierwsze, ten 18-200 to obiektyw DX. Jeśli go podepniesz do D700 i masz ustawione automatyczne wykrywanie rodzaju obiektywu, to robisz zdjęcia na około 5 mpix, czyli ilość pikseli jest mniejsza niż w starym D70. A po drugie, 18-200 to raczej spacer-zoom, a nie obiektyw do robienia porządnych landszaftów.
Wiem że robi na 5 mln ale brakło kasy na FX
i musze mordować na tym ale nie przypuszczałem że
to ostrzenie bedzie takie do d.. na tym 18-200.
Czy to wina obiektywu czy puszki:neutral:.
no nie mam nikogo żeby "podmienić" obiektyw
i sprawdzić."mieszałem" w tych kalibracjach ale nie dało mi efektu.
Nie obraź się, ale Twój zestaw to tak jakby do malucha zamontowac opony z F1 ;-)
Moim zdaniem ani wina puszki ani obiektywu tylko kolejności w zmianie zabawek. Może trzeba było najpierw kupić szkła a później puszkę?
Tak radzą dobrzy ludzie na forum i moim zdaniem maja rację.
Miałem 18-200vr z d70s i było naprawdę super (nie porównuję do stałek), później z d300 już nie było tak super, ale nie było też tragicznie. Teraz powoli przygotowuje się do ff - ale najpierw szkła a później puszka.
Patrząc na te fotki mam wrażenie, że była lekka mgiełka - powietrze nie było idealnie czyste, szczególnie na dwójce.
A może masz jakiś kiepski filtr uv i na d700 pokazał co potrafi?
No i jeszcze jedno. Fotki można choć trochę poobrabiać. Poprawić kontrast, odpowiednio wyostrzyć. To też może w istotny sposób zmienić te obrazki.
Nie obraź się, ale Twój zestaw..
Ależ skąd,:) WIEM że niepoważny ten zestaw,
no musze jeszcze poczekac na "pełną klatkę"
po prostu doznałem szoku nabywając taki sprzęt
a fotki wyszły no powiedzmy masakra nawet z 18-200.
Dlatego chciałem sprawdzić z innym obiektywem, bo jak już kupię
tamten to musze mieć pewność że będzie ok
A ja Ci powiem: bez przesady. Jeżeli szkło nie jest skaszanione, to nawet na d700 powinieneś dostawać poprawne obrazki. Jeżeli jestes pewny szkła - szukaj gdzie indziej. Możesz mieć na tym konkretnym body FF/BF z tym szkłem np.
Te fotki które pokazałeś na początku wcale nie są taka masakra BTW, choć nie wiem jak to w oryginale wygląda
Jeżeli jestes pewny szkła...
No właśnie nie, dlatego szukam kogoś z podkarpacia
z szkłem pełna klatką na D300 czy D700 aby zamienić obadać
a ja sie zapytam jak te fotki robiles, tryb DX w aparcie ? JPG czy RAW ?
bo ze swojego doswiadczenia z podpisaniem 12-24/f4 do D700 moge napisac tyle,
ze tryb DX w puszce w polaczeniu z JPG generowanym przez aparat jakosciowo
nie byl najwyzszych lotow.
ta sama scena sfotografowana na FX do NEF i nastepnie wycieta do odpowiedniego rozmiaru
w kompie wygladala zdecydowanie lepiej.
Tak, w aparacie tryb autom. wyboru DX, plik JPG.
Jeśli usatysfakcjonuje Cię podpięcie Nikkora 24/2.8 lub Nikkora 50/1.8 to mogę pomóc. Ostatnio, co prawda ciężko z czasem, ale może uda się coś zorganizować. Sam chętnie zobaczyłbym jak 24/2.8 sprawuje się na FX. W podpisie masz stronę a na niej mail kontaktowy.
Turbo bdb się sprawuje 24 to na 2,8 spokojnie 200tką robiłem i byłem zadowolony.Robotek od szkieł trzeba było zacząć :)
slavo71, widzę, że muszę się do Ciebie uśmiechnąć w kwestii 85/1.8. Od jakiegoś czasu to szkło mi po głowie chodzi. A nikt ze znanych mi Rzeszowskich nikoniarzy nie ma tego szkła w Rzeszowie. Tj nie miał :)
A zresztą masz @.
Robotek od szkieł trzeba było zacząć...
Mądry polak.. itd
Najgorsze że dolar warijuje a z nim sprzedawcy,
średnio o 500, do 900 zł.popodnosili ceny
to jakaś paranoja.
używasz 18-200 VR z d700?? ciekawe.. sprzedaj d70s i 18-200VR i kup tamrona 28-75/2.8 i 50/1.8 tanio i dobrze
a tak btw ma ktos może sample jak obrazuje ten tami z d700 ?
Jeśli Cie interesuje to będę w Rzeszowie w środę z D300, N17-55 i N 50 1.8. Możemy się spotkać i zobaczysz jak to wygląda na tych szkłach.
Pisz na PM.