PDA

Zobacz pełną wersję : Obiektywy do studia

emsiurek
27-10-2008, 21:19
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Przejdę jednak odrazu do konkretów.

Interesuje mnie fotografia studyjna, głównie fotografowanie portretów i małych sesji całych postaci. Przejrzałem serwis www.pbase.com, jednak nie za bardzo odpowiedziało na nurtujące mnie pytania:).

Nikkor 85mm 1.8D vs 1.4D - czytałem, że ten pierwszy to bardzo dobry obiektyw do fotografii portretowej, jednak wersja jaśniejsza posiada zdecydowanie ładniejszy bokeh. Czy w studyjnej fotografii aż tak będzie widać różnicę? A co powiecie na Carl-Zeiss T 1.4 85 ? Jak on się ma do Nikkorowskiej 1.4 ?
Którąś z tych stałek ze względu na ogniskową chciałbym używać do typowych ciasnych portretów. Co polecacie do całych postaci ? 35 2.0 ?

Czy może dać sobie siana ze stałkami i zainwestować w....

np Nikkor 24-70 mm 2.8 ? Tak, wiem, może być troche ciasno w studio przy DX. W chwili obecnej posiadam Nikona D80. Mógłbym wymienić swoje body na jakiś FX ale jednak wolę zainwestować w dobre szkło, a dopiero później ewentualnie w lepsze body.

Czekam na wasze opinie i sugestie oraz ewentualne doświadczenia w tego typu fotografii. Z góry dziękuję i przepraszam, jeżeli wcześniej była już o tym mowa.

Cheers!

jacek.gold
27-10-2008, 21:38
oczywiście ten wątek zaraz urośnie do niebotycznych rozmiarów ale jak nie wiesz jakie szkło potrzebujesz do pracy to możne to nie to co powinieneś robić?
może kup skalpel?
może koparkę?
jak ktoś ma doradzić skoro "studio" nie równa się "studio"
jak mi się podobają te bezsensowne zapytania....

Ancior
27-10-2008, 21:48
zależy jakie studio, do niektórych koparka może się nie zmieścić...

emsiurek
27-10-2008, 22:59
panie JacekGold, zamiast być złośliwym, bardzo proszę o odpowiedzenie na podane przeze mnie pytania odnośnie obiektywów.

Jasno i wyraźnie napisałem jaka forma studyjnej fotografii mnie interesuje :). Jasno i konkretnie wymieniłem obiektywy, które rzuciły mi się w oczy, może coś przeoczyłem ? o czymś zapomniałem ? Stąd ten wątek. Nie jestem pro jak Pan, panie JacekGold.

Jak ja lubię takich złośliwych, pełnych jadu użytkowników... Jakież to polskie.
pozdrawiam!

webber
28-10-2008, 00:05
W warunkach studyjnych, ktore sa bardzo prostymi warunkami dla obiektywow liczy sie wg mnie cos wiecej niz parametry optyczne, pozwole sobie nazwac to cos "plastyką". Jezeli nie zalezy Ci na funkcjonalnosci, masz duzo luznej kasy, duze studio i nie przeszkadza Ci zycie w swiadomosci "to nie powinno tyle kosztowac" kupuj nikkora 85 1,4. 24-70 bardziej do reporterki, zeiss tylko manual. Inna mozliwoscia jest poczekanie kilka tygodni i inwestycja w nowego nikkora 50 1,4 af-s.

carl00s
28-10-2008, 13:55
rownie dobrze moze nabyc w tej juz chwili nikkora 50 1.4 ze zwyklym AF i nie musi wydawac na AF-S nie wiadomo po dzis dzien ile...

zależy jakie studio, do niektórych koparka może się nie zmieścić...

eee, te malutkie komatsu weszlyby nawet do komorki na buty, a przeciez nie ma chyba tak malych studio, bo nazywalyby sie raczej "studzienko" ;) :D

A do autora postu.
Bawiles sie ktorymkolwiek z tych szkiel? miales w reku? w tym twoim studio? sprawdziles jak sobie radza? Nie?
To skad brac forumowa ma to wiedziec za Ciebie?
IMHO tutaj niestety nie dostaniesz jasnej i prostej odpowiedzi. Najlepiej dla Ciebie byloby jakbys poszukal kogos, kto jest w stanie podejsc do Ciebie z owymi sloikami i pozwolic na podpiecie do twojego sprzetu - no generalnie na zabawe.
Wtedy i tylko wtedy sie dowiesz co Ci lezy a co nie.

P.S.
ja do warunkow zblizonych do studyjnych uzywam 28 albo 70 (krotszy albo dluzszy koniec sigmy z podpisu) oraz nikkora, tez z podpisu. Jak dla mnie sprawdzaja sie, ale to tylko i wylacznie moja subiektywna opinia.

stig
28-10-2008, 16:08
np Nikkor 24-70 mm 2.8 ? Tak, wiem, może być troche ciasno w studio przy DX. No kolego... Myslisz nad 85mm i nagle stwierdzasz, ze 70 mm (z mozliwoscia skrecenia do krotszej ogniskowej), bedzie za ciasne? Jesli masz studio, to po prostu wez cokolwiek (mam na mysli sprawdzenie ogniskowych) i przetestuj, co Ci bedzie pasowalo jesli chodzi o tak trywialny parametr, jak wielkosc studia. IMHO jesli to ma byc tylko obiektyw do studia, to raczej nie ma sensu przeplacac za 85 1.4 -- w zupelnosci sprawdzi sie 1.8. Przewage "plastyki" jasniejszej wersji widac jedynie w plenerze, kiedy tlo jest bardzo urozmaicone, roznie oswietlone, itd. W warunkach studyjnych tej roznicy nie dojrzysz. A jesli juz, to bedzie tak minimalna, ze doplacanie 2000 zl nie ma najmniejszego sensu.

serav
15-11-2008, 17:10
Może zamiast gdybać i się wymądrzać po prostu napiszcie co stosujecie i to da najlepszy obraz dla pytającego co wybrać. O ile w plenerze jakość szkła ma kolosalne znaczenie to w studio ważniejsze są inne parametry. Lepiej moim zdaniem zainwestować w zoom ponieważ nie mając czasami miejsca można szybko zmienić pole widzenia bez konieczności przeciskania się przez lampy i inny sprzęt studyjny. Ja z powodzeniem stosuję Tamrona 28-75mm f2,8 wcześniej z D300 obecnie z D700. Pozwala mi zrobić portrety jak i zdjęcia całej sylwetki.

Witusch
15-11-2008, 18:16
Znam takich co w studio z powodzeniem uzywaja zoomow z zakresu 70-300, chce przez to powiedziec, ze recepty nie ma. Jedno, co jest wspolne, to raczej szklo nie musi byc rewelacyjnie jasne, ale oczywiscie moze ;-) .

verus
15-11-2008, 19:27
jakiś czas używałem w studio Nikkora 60/2.8 i sprawdzał się świetnie, po cropie wartość 90mm jest dość uniwersalna

lesheck
17-11-2008, 00:46
Jak nie jestes pro, to za 1.4 nie ma co przeplacac, wez 85 1.8 i do tego nikkora 35/2 lub sigme 30/1.4 (jest w szerokokatnych przyklejony watek o tych dwoch). Jak starczy Ci kasy to jeszcze 50/1.4. Odradzam wersje 1.8 ze wzgledu na przykry bokeh. Ja teraz jestem w kropce, sprzedac szkoda, bo chodzi za bezcen, a kupowac druga 50, to troche bez sensu. ;)

kulten
14-12-2008, 20:34
Nie będę zakładał nowego wątku więc pozwolę sobie tutaj zapytać o szkło w cenie ok 800-1000zł czyli budżetowo, do studia ale z nastawieniem na fotografię całej sylwetki. Bokeh nie ma znaczenia. W studio na początek będzie 1 softbox + 1 parasolka + D200 + moje brudne łapy :-D. Pomieszczenie będzie miało 15-20m kwadr. więc z ewentualnym 50/1.8 może być przyciasno.

Co poradzicie?

autograf
14-12-2008, 20:36
Sigmę 30mm.

kulten
14-12-2008, 20:51
Dziękuję. Czyli tylko to szkliełko do ok 1000zł? Aż tak kiepsko jest :???:

stig
14-12-2008, 20:55
Dziękuję. Czyli tylko to szkliełko do ok 1000zł? Aż tak kiepsko jest :???:Jak Ci za malo, to mozesz szperac wsrod tanich cumow. W koncu przymkniete do f/8-11, i tak sobie w studio poradza. ;)

kulten
14-12-2008, 21:00
Jak Ci za malo, to mozesz szperac wsrod tanich cumow. W koncu przymkniete do f/8-11, i tak sobie w studio poradza. ;)

Ops nie za bardzo rozumiem czym są owe cumy? Nie tyle, że za mało zwłaszcza, że obecnie pstrykam tylko s10-20 i bardzo lubię to szkło a dodanie kolejnej sigmy do mojej skromnej stajenki tylko mnie ucieszy. Wyraziłem tylko zdziwienie, że nie ma za dużego wyboru w przedziale budżetowym.