To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich bardzo serdecznie
Przejdę jednak odrazu do konkretów.
Interesuje mnie fotografia studyjna, głównie fotografowanie portretów i małych sesji całych postaci. Przejrzałem serwis www.pbase.com, jednak nie za bardzo odpowiedziało na nurtujące mnie pytania.
Nikkor 85mm 1.8D vs 1.4D - czytałem, że ten pierwszy to bardzo dobry obiektyw do fotografii portretowej, jednak wersja jaśniejsza posiada zdecydowanie ładniejszy bokeh. Czy w studyjnej fotografii aż tak będzie widać różnicę? A co powiecie na Carl-Zeiss T 1.4 85 ? Jak on się ma do Nikkorowskiej 1.4 ?
Którąś z tych stałek ze względu na ogniskową chciałbym używać do typowych ciasnych portretów. Co polecacie do całych postaci ? 35 2.0 ?
Czy może dać sobie siana ze stałkami i zainwestować w....
np Nikkor 24-70 mm 2.8 ? Tak, wiem, może być troche ciasno w studio przy DX. W chwili obecnej posiadam Nikona D80. Mógłbym wymienić swoje body na jakiś FX ale jednak wolę zainwestować w dobre szkło, a dopiero później ewentualnie w lepsze body.
Czekam na wasze opinie i sugestie oraz ewentualne doświadczenia w tego typu fotografii. Z góry dziękuję i przepraszam, jeżeli wcześniej była już o tym mowa.
Cheers!
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami