PDA

Zobacz pełną wersję : D50 i adapter na M42

life
27-06-2006, 03:58
nie bijcie ze temat byl :)

wiez ze z adapterem bez soczewki ostrzyc sie da tylko do pewnego momentu (odleglossci) wiec sie zastanawiam nad adapterem z soczewka ale z tego ci szuaklem to sa rozne

i teraz pytanie :) czy ktos ma moze fotki porownawcze z roznych adapterow zaopatrzonych w soczewke?

wszyscy pisza ze pogarsza jakosc ale jak bardzo i ktory adapter z soczewka jest najlepszy?

chetnie bym zobaczyl jakies foty :)

jeszcze jedna sprawa na jaka odleglosc bede mogl ostrzyc obiektywem 80 bez soczewki w adapterze? 1m, 2, 5m ?? :)

s
03-07-2006, 10:02
witam.
na czesc pierwsza nie odpowiem. na druga moze troche. zalezy oczywiscie od obiektywu. moim zwyklym heliosem szlo cos robic (portrety :) po niewiekiej (albo i wielkiej) przerobce mam ostrosc do okolo 4-5 m. wiec calkiem rozsadnie.
jesli chodzi o przygode z kultowym jupiterem 9 85mm bylo zdecydowanie zle. odleglosc ostrzenie nie dawala praktycznie mozliwosci fotografowania portretow. a przerabiac sie nie odwazylem. jesli nie masz jeszcze szkiel to pomysl o manualnych z systemu nikona. udalo mi sie kupic np. 135 mm soligora. wiem, ze to moze nie jest kultowy rosjanin ale moim zdaniem jest calkiem calkiem. mysle teraz o kupieniu jakiegos 28 lub 35 mm tez manuala.
jesli cos pomoglem to sie ciesze. oczywiscie jesli masz jakies pytania to sluze pomoca.
pozdr. s

maciekk
03-07-2006, 10:12
ja mam pytanie, wiem ze nie ma pomiaru matrycowego ale co ze spotem i centralnie wazonym? tez odpada?
pozdrawiam

life
03-07-2006, 10:14
z tego co sie orientuje to zadna automatyka nie dzial ale moze wypowiedza sie osoby majace doswiadczenie :)

maciekk
03-07-2006, 10:51
a pomiar to juz automatyka? poza tym, widzialem kiedys taka strone gdzie przerabiali bagnety starych nikkorow. wygladalo to w ten sposob ze po prostu przykrecalo sie bagnet z chipem, myslicie ze dalo by sie tak zrobic zeby bagnet z chipem (np z kita) wsadzic do starego nikkora (w celu uzyskania pomiaru swiatla)?

barkowx
03-07-2006, 10:53
z manualnym obiektywem ręcznie nastawiamy ostrość , przysłone , czas , iso i siłe błysku

Goniu
03-07-2006, 11:10
Witam, ostatnio parcowalem z 2 paniami tywlko na 2 szkłach Helios 50/2 i Jupiter 135/3.5 i redukcja M42 bez soczewki, Helios był mniej zadawalający bo bardzo ciasno trzeba było kadrować ale 135 miodzio wrzucę 2 zdjęcia oboma obiektywami dla porównania. Co do aparatu nie działa nic z automatyki pomiary światła, błysk TTL itp... pozostaje tylko wprawac oko i ręce :) jedyny i najważniejszy atut body jaki działa, co jest bardzo ale to baardzo przydatne to pomiar ostrości, to ta mała "kropeczka" w lewym dolnym rogu która sie zapala gdy ostrtość jest poprawna. Szczerze bez tego trzeba by miec "sokoli wzrok" żeby wysotrzyć coś na matówce 50-tki.
Helios 55/2 (http://goniubmx.neostrada.pl/sesja/37.jpg)
Jupiter 135/3.5

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://goniubmx.neostrada.pl/a/j135.jpg)

madburn
03-07-2006, 19:31
Goniu a jak na oko swiatlo mierzysz ? czy swiatlomierza uzywasz ?

kiedys latlaem z zanitem 12XP z popsutym swiatlomierzem i praktycznie wszystkie foty wychodzily - czasem lekko niedoswietlone ale nigdy nie przeswietlone

ja czekam na mojego taira 2.8/135 choc roznica ponoc neizbyt wielka w porowniau z jupiterem

wogole to moglby wyjsc jakis hack firmware - przeciez majac zablokowany popychacz swiatlo mozna mierzyc przez otwor przeslony koncowej (wystarczy ja tylko ustawic np w A czy M :P

jak tylko dorwe jakis padniety obiektyw to sproboje zrobic cos w rodzaju dandeliona - dzis nawet znalazlem cos podobnego do minolty - na zwyklym mikrokontrolerze - oczywiscie ruscy

a na allegro maniacy licytuja dandeliony do canona po 500zl tylko po to zeby miec potweirdzenie ostrosci :P zamiast kupic sobie za 300 matowke z klinem

bardzo ladne fotki - ja obecnie jestem na etapie porownywania heliosa z 55-200 ;)
czasami helios lepiej ostrzy - czasami mniej (przy blyskowym) - raczej jakby kontrast nieco gorszy -ale pewnie w rawie mozna wyciagnac
robie nie tablice tylko psa - wiec siersc jest dobra tablica ostrosci :)

maciekk, oczywiscie ze sie da - tak stare nikony przerabiaja - nikon sam sprzedaje zestaw naprawczy do szkiel G za 35$ - wlasnie ow chip ( a w zasazie eprom :P)

problem lezy w zmieszczeniu tego w przejsciowce m42 :)

aa ja mam przejsciowke ala T-mount - taka przykrecana 3 srubkami zamiast mocowania m42 - pasuje do MTO, pelengow jupitera 135 i taira
ponoc ostrzy to na nieskonosc dzieki temu - czy to prawda bede wiedzail prawdopodobnie jutro

aha - manualne bez problemu pracuja z manualnym flashem :P

czas 1/60-1/250s odpowiednia przeslona i traskac mozna bez cudowania z pomiarem swiatla haha

s
03-07-2006, 21:21
zgodze sie w pelni. mnie rowniez najbardziej odpowiada fakt, ze jest potwierdzenie ostrosci i naprawde ono dziala. jesli chodzi o warunki ekspozycji to w moim przypadku proba na oko ;) i ewentualna poprawkowa proba :) i mozna sie przyzwyczaic. jak sie zmieniaja warunki to koryguje rowniez na oko. choc przyznam sie szczerze, ze myslalem juz o swiatlomierzu zamontowanym np. w grippie :) moze to i dobry pomysl. w manualach nikona natomiast podoba mi sie, ze sie domyka przyslona przy sposcie a kdrowanie i ustawienie ostrosci jest na pelnej dziurze. to fajna sprawa :)
pozdr. s

maciekk
03-07-2006, 21:30
maciekk, oczywiscie ze sie da - tak stare nikony przerabiaja - nikon sam sprzedaje zestaw naprawczy do szkiel G za 35$ - wlasnie ow chip ( a w zasazie eprom :P)

problem lezy w zmieszczeniu tego w przejsciowce m42 :)

myslalem o przykreceniu bagnetu kita do starego obiektywu manualnego ale na bagnet nikona. po prostu zamiana bagnetow. co myslisz o tym pomysle?

Goniu
03-07-2006, 22:57
madburn, śwaitło mierze "na oko" a zdjęcia robie w RAWach potem ewentualne poprawki w NC ale przeważnie jak raz ustawisz ekspozycje to przy sztucznym świetle np w studio niemasz już zbyt wiele zastanawiania sie nad parametrami bo tu zmiany wprowadzasz analogicznie przesłone do migawki :) zalezy co chcemy uzyskać (jakie GO itp) no a przy słoneczku to tu trzeba niestety podglądać ale do tego da sie przyzwyczaić ja zostawiam sobie histogram i jak zrobie fotke to szybko rzucam okiem na histogram i już wiem czy trzeba poprawiać... praca ze starym sprzętem wymaga wiele wysiłku ale dlamnie jest bardziej zadowalająca od pracy "kitową" sigmą jaką posiadam dletgo tez żadko jej uzywam...
pozdrawiam

Sztolcman
03-07-2006, 22:58
madburn, kupiłem taką przejściówkę tydzień temu i bez problemu jupiterek ostrzy na nieskończoność... wydaje mi się że nawet nieco dalej :D Niestety testowałem go na Nikonie analogowym znajomego tylko przez chwilę, więc żadnych fotek nie zrobiłem, a na własnego D50 wciąż czekam, aż się pojawi w sklepach internetowych :? W sumie zakup całkiem opłacalny bo Jupitera można mieć za 100zł adapter za 50 i mamy fajny obiektyw portretowy z bagnetem nikona za 150zeta 8)
Goniu, mógłbyś pokazać jeszcze kilka fotek robionych tym Jupiterem? Bardzo mnie to ciekawi.
Pozdrawiam

Goniu
03-07-2006, 23:06
Sztolcman, daj meil na PM to Ci podrzuce, a kiedyś moze zamieszcze jakieś na forum...

wilus
05-07-2006, 14:45
kupiłem na allegro przejściówke, tą zwykłą bez soczewki
no i szybciej ją sprzedałem niż kupiłem
ledwo ostrzy do 3m z heliosem 50mm
ustawić ostrość to sztuka
a w nosie z takim wynalazkiem, szkoda nerwów....

life
05-07-2006, 15:22
hehe :) ja wlasnie kupilem soligora 135 2,8 ale na mocowaniu nikona :) szklo manualne zobaczymy jak bedzie dzialac :)

Goniu
06-07-2006, 00:08
wilus, cierpliwości, ona sie opłaca :) jeśli ktoś ma kilka szkieł z M42

madburn
06-07-2006, 00:10

a myslalas o kompakcie ? :twisted:

od poczatku wiadomo ze w nikonie m42 nie ostrzy i nie mierzy swiatla

zeby ostrzylo to trzeba albo soczewke w przejsciowce albo przerobic obiektyw

a zeby byl pomiar swiatla to trzeba kupic sobie swiatlomierz :)

wilus
06-07-2006, 09:15
[quote=wilus]

a myslalas o kompakcie ? :twisted:

kompakt powiadasz... hm... może kiedyś
póki co mam czym zdjęcia robić, na szczęście jest w tym jakiś AF i nie musze na siłe wypatrywać oczu w M42. Dlaczego mam sobie utrudniać zycie niewątpliwie świetnej jakości szkłami rodem CCCP
Ciągnie sie zemsta socjalizmu :shock:

madburn
06-07-2006, 13:48
jesli masz cos przeciwko ruskim to nic nie stoi na przeszkodzie meczyc sie japonskimi szklami lub carlzeissami :P

ech ta polityka nikona- jakby w d50dali mikroraster z klinem na matowce i pomiar swiatla wlaczyli w sofcie to by sie okazalo ze schodza tylko body a sprzedaz obiektywow kuleje :P

tomtytus
06-07-2006, 14:00
Heh...no szkoda, że w systemie nikona są takie problemy...w canonie chyba wygląda to trochę lepiej...
Ale ludzie radzą sobie i z takimi problemami:

http://forum.stock-photo.pl/

wilus
06-07-2006, 16:44
madburn, wogóle mnie nie męczą nikkorowe szkła i nie boleję nad brakiem klinów i rastrów w nowych nikonach . Dzięki Bogu nikon nie wszedł w kooperacje z ruskimi :D jak sam stwierdziłes są powody ekonomiczne ku temy żeby rastra nie było...
A Ty kup sobie 12 xp i bedzie full wypas :lol:

goniu niestety cierpliwości zabrakło już po godzinie, dobrze że "koromysło" nie wylądowało na parkingu pod blokiem...

madburn
06-07-2006, 17:50
mam 12xp - cos z nim nie tak ? jeszcze w zeszlym roku uzywalem - teraz nie wiem czy bedzie w uzyciu

ja nie mam pretensji do ruskich szkiel - one sa manualne z definicji
i takie maja byc
szkoda ze nikon wylaczyl swiatlomierz w sofcie - bo dalo sie

a ty zdajsie nie lubisz szkiel m42 za to ze sa ....manualne
wszyskto ok - nie kazdemu sie to musi podobac - ale zastanawiajace jest co popchelo cie do zakupu przejsciowki - tego to troszke nie moge zrozumiec ;)

wilus
07-07-2006, 12:55
zastanawiajace jest co popchelo cie do zakupu przejsciowki - tego to troszke nie moge zrozumiec ;)

może to głupie ale.... sąsiad :D tylko że sąsiad to kanonier i ma 20d , całkiem inaczej to wyglądało z canonem

zibimax
01-10-2006, 10:09
Witam, przypadkiem trafiłem na forum... Jestem zainteresowany przejściówką do Nikona i bardziej od kwestii ostrzenia interesuje mnie pomiar światła... Czy możecie rozwinąć kwestię zestawu naprawczego do Nikona ... może jakiś link ...

pozdrowienai

Seeker
01-10-2006, 11:41
Jaka ogniskowa ma Helios F:2 ?

W tym watku wystapily juz 50mm i 55mm, a wszyskie moje maja 58mm.
To rozne wersje, czy jak?