Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie D50 i adapter na M42

nie bijcie ze temat byl

wiez ze z adapterem bez soczewki ostrzyc sie da tylko do pewnego momentu (odleglossci) wiec sie zastanawiam nad adapterem z soczewka ale z tego ci szuaklem to sa rozne

i teraz pytanie czy ktos ma moze fotki porownawcze z roznych adapterow zaopatrzonych w soczewke?

wszyscy pisza ze pogarsza jakosc ale jak bardzo i ktory adapter z soczewka jest najlepszy?

chetnie bym zobaczyl jakies foty

jeszcze jedna sprawa na jaka odleglosc bede mogl ostrzyc obiektywem 80 bez soczewki w adapterze? 1m, 2, 5m ??

Domyślnie

witam.
    na czesc pierwsza nie odpowiem. na druga moze troche. zalezy oczywiscie od obiektywu. moim zwyklym heliosem szlo cos robic (portrety po niewiekiej (albo i wielkiej) przerobce mam ostrosc do okolo 4-5 m. wiec calkiem rozsadnie.
    jesli chodzi o przygode z kultowym jupiterem 9 85mm bylo zdecydowanie zle. odleglosc ostrzenie nie dawala praktycznie mozliwosci fotografowania portretow. a przerabiac sie nie odwazylem. jesli nie masz jeszcze szkiel to pomysl o manualnych z systemu nikona. udalo mi sie kupic np. 135 mm soligora. wiem, ze to moze nie jest kultowy rosjanin ale moim zdaniem jest calkiem calkiem. mysle teraz o kupieniu jakiegos 28 lub 35 mm tez manuala.
    jesli cos pomoglem to sie ciesze. oczywiscie jesli masz jakies pytania to sluze pomoca.
    pozdr. s

Domyślnie

ja mam pytanie, wiem ze nie ma pomiaru matrycowego ale co ze spotem i centralnie wazonym? tez odpada?
    pozdrawiam

Domyślnie

z tego co sie orientuje to zadna automatyka nie dzial ale moze wypowiedza sie osoby majace doswiadczenie

Domyślnie

a pomiar to juz automatyka? poza tym, widzialem kiedys taka strone gdzie przerabiali bagnety starych nikkorow. wygladalo to w ten sposob ze po prostu przykrecalo sie bagnet z chipem, myslicie ze dalo by sie tak zrobic zeby bagnet z chipem (np z kita) wsadzic do starego nikkora (w celu uzyskania pomiaru swiatla)?

Domyślnie

z manualnym obiektywem ręcznie nastawiamy ostrość , przysłone , czas , iso i siłe błysku
    D50 nex5n x-pro1

Domyślnie

Witam, ostatnio parcowalem z 2 paniami tywlko na 2 szkłach Helios 50/2 i Jupiter 135/3.5 i redukcja M42 bez soczewki, Helios był mniej zadawalający bo bardzo ciasno trzeba było kadrować ale 135 miodzio wrzucę 2 zdjęcia oboma obiektywami dla porównania. Co do aparatu nie działa nic z automatyki pomiary światła, błysk TTL itp... pozostaje tylko wprawac oko i ręce jedyny i najważniejszy atut body jaki działa, co jest bardzo ale to baardzo przydatne to pomiar ostrości, to ta mała "kropeczka" w lewym dolnym rogu która sie zapala gdy ostrtość jest poprawna. Szczerze bez tego trzeba by miec "sokoli wzrok" żeby wysotrzyć coś na matówce 50-tki.
    Helios 55/2
    Jupiter 135/3.5
    "...pośród ślepców, jednookim królem byłem"

Domyślnie

Goniu a jak na oko swiatlo mierzysz ? czy swiatlomierza uzywasz ?

kiedys latlaem z zanitem 12XP z popsutym swiatlomierzem i praktycznie wszystkie foty wychodzily - czasem lekko niedoswietlone ale nigdy nie przeswietlone

ja czekam na mojego taira 2.8/135 choc roznica ponoc neizbyt wielka w porowniau z jupiterem

wogole to moglby wyjsc jakis hack firmware - przeciez majac zablokowany popychacz swiatlo mozna mierzyc przez otwor przeslony koncowej (wystarczy ja tylko ustawic np w A czy M :P

jak tylko dorwe jakis padniety obiektyw to sproboje zrobic cos w rodzaju dandeliona - dzis nawet znalazlem cos podobnego do minolty - na zwyklym mikrokontrolerze - oczywiscie ruscy

a na allegro maniacy licytuja dandeliony do canona po 500zl tylko po to zeby miec potweirdzenie ostrosci :P zamiast kupic sobie za 300 matowke z klinem

bardzo ladne fotki - ja obecnie jestem na etapie porownywania heliosa z 55-200
    czasami helios lepiej ostrzy - czasami mniej (przy blyskowym) - raczej jakby kontrast nieco gorszy -ale pewnie w rawie mozna wyciagnac
    robie nie tablice tylko psa - wiec siersc jest dobra tablica ostrosci

maciekk, oczywiscie ze sie da - tak stare nikony przerabiaja - nikon sam sprzedaje zestaw naprawczy do szkiel G za 35$ - wlasnie ow chip ( a w zasazie eprom :P)

problem lezy w zmieszczeniu tego w przejsciowce m42

aa ja mam przejsciowke ala T-mount - taka przykrecana 3 srubkami zamiast mocowania m42 - pasuje do MTO, pelengow jupitera 135 i taira
    ponoc ostrzy to na nieskonosc dzieki temu - czy to prawda bede wiedzail prawdopodobnie jutro

aha - manualne bez problemu pracuja z manualnym flashem :P

czas 1/60-1/250s odpowiednia przeslona i traskac mozna bez cudowania z pomiarem swiatla haha

Domyślnie

zgodze sie w pelni. mnie rowniez najbardziej odpowiada fakt, ze jest potwierdzenie ostrosci i naprawde ono dziala. jesli chodzi o warunki ekspozycji to w moim przypadku proba na oko i ewentualna poprawkowa proba i mozna sie przyzwyczaic. jak sie zmieniaja warunki to koryguje rowniez na oko. choc przyznam sie szczerze, ze myslalem juz o swiatlomierzu zamontowanym np. w grippie moze to i dobry pomysl. w manualach nikona natomiast podoba mi sie, ze sie domyka przyslona przy sposcie a kdrowanie i ustawienie ostrosci jest na pelnej dziurze. to fajna sprawa
    pozdr. s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madburn
    maciekk, oczywiscie ze sie da - tak stare nikony przerabiaja - nikon sam sprzedaje zestaw naprawczy do szkiel G za 35$ - wlasnie ow chip ( a w zasazie eprom :P)

problem lezy w zmieszczeniu tego w przejsciowce m42
    myslalem o przykreceniu bagnetu kita do starego obiektywu manualnego ale na bagnet nikona. po prostu zamiana bagnetow. co myslisz o tym pomysle?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów