Zobacz pełną wersję : Zawieszki D50...
Witam szanownych forumowiczów. może na początku się przedstawie :D mam na imię Robert, mieszkam w Krakowie i jestem "ukrytym" forumowiczem już od jakiegos czasu, w dużej mierze dzięki Wam kupilem D50+18-70 (wcześniej używalem Nikona 995). Pora na mój pierwszy post... mam wrażenie że mojemu aparatowi cos dolega, mianowicie lubi sie czasami "zawiesić" autofocus tzn. aparat nie reaguje na wciśnięcie spustu do połowy. Niby nic szczególnego, da się z tym żyć-wystarczy wyłączyć i włączyć ale sprzęt jest na gwarancji więc może warto z tym coś zrobić(serwis). Pozdrawiam
Witaj
Może masz zabudzony czujnik AF w danym polu ? Ktoś już na forum miał taki bodajże przypadek. Czy próbowałeś zmieniać pole AF na inne za pomocą wybieraka wielofunkcyjnego ? Spróbuj, może akurat na 1 polu Ci nie łapie ?
Tak czy siak jeśli problem pozostanie to albo reklamacja sprzętu albo serwis, samemu niewiele się wymyśli.... Gdybyś miał inny obiektyw to zrób na nim próbę, ale oceniam że to korpus i pole AF.
Pozdrawiam
Moshica
Podobny problem miałem kiedy na lustrze osadziły się paprochy , wystarczy zdjąc obiektyw i obejrzeć - wydmuchać jego powierzchnię .
Adam Trzcionka
26-06-2006, 17:33
Nurse, jesli te rady nie pomogą, daj znac na privie, udostępnie ci do sprawdzenia swój 18-70. lato jest, jeśli to kwestia szkła - szkoda żeby body leżakowało w serwisie. piszesz, że da się tym żyć - może i się da, ale jak długo? - dotąd aż ci ucieknie kilka fajnych sytuacji, a puszka ze złości wyląduje pod obcasem ;-). aparat ma działać sprawnie i szybko, za to zapłaciłeś i tego wymagaj. pzdr