Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem MB-D10 i aku AA

Bargow
21-10-2008, 20:52
Witam.

Grip MB-D10 a w nim 8AA eneloop (menu aparatu D300: d10 (Ni-MH) d11 (MB-D10))
Robię około 550 zdjęć i aparat przełącza się na baterię w body. Aparat wskazuje całkowite rozładowanie akumulatorków AA.
Wskaźnik naładowania aku na górnym wyświetlaczu pokazuje tylko „pełne” aku AA w MB-d10 albo wcale. Z tego co wiem powinien pokazywać stopniowe ich rozładowywanie.
Menu: „Informacje o akumulatorze” pokazuje całkowite rozładowanie aku AA.
Wkładam aku do ładowarki (MH-C9000) i okazuje się, że większość aku ma napięcie ok. 1,4V, czyli pełne.

Czy ktoś z Was zaobserwował coś podobnego?

Może coś źle robię?

A może czas wysłać do reklamacji MB-D10?

Pozdrawiam
Jacek

mayor
21-10-2008, 21:03
w MH-C9000 masz mozliwosc zmierzenia ile jeszcze zostalo w tych bateriach. zmierz to i podaj wartosc, pomiar zrob przy natezeniu pradu okolo 400 mA. jesli w bateriach zostalo mniej niz 500 mAh to chyba body zachowuje sie poprawnie.

Bargow
21-10-2008, 21:14
w MH-C9000 masz mozliwosc zmierzenia ile jeszcze zostalo w tych bateriach. zmierz to i podaj wartosc, pomiar zrob przy natezeniu pradu okolo 400 mA. jesli w bateriach zostalo mniej niz 500 mAh to chyba body zachowuje sie poprawnie.

Tak też sobie pomyślałem. Nowe baterie i takie tam...
Po wyjęciu z aparatu baterie rozładowałem prądem 500 mA trwało to ok 1,5h. Ładowały się około 3h prądem 1000mA.
Samo ładowanie baterii po wyjęciu z MB-D10 (rozładowanych) trwa około 10min.

Więc chyba nie to...

Pozdrawiam
Jacek

mayor
22-10-2008, 07:40
no ale MH-C9000 to nie jest zwykla ladowarka, zmierz tam ile maja te baterie w mAh poprostu, przeciez tam wszystko jest napisane.. Skoro ladowales 3h pradem 1000mA to wpakowales w nie 3000 mAh czyli o 1000 mAh za duzo wiec cos sciemniasz tyle nie wejdzie do enelopow. Zmierz dokladnie co sie dzieje z tymi akumulatorami. masz taka maszyne wiec korzystaj z niej.

Bargow
22-10-2008, 13:22
no ale MH-C9000 to nie jest zwykla ladowarka, zmierz tam ile maja te baterie w mAh poprostu, przeciez tam wszystko jest napisane.. Skoro ladowales 3h pradem 1000mA to wpakowales w nie 3000 mAh czyli o 1000 mAh za duzo wiec cos sciemniasz tyle nie wejdzie do enelopow. Zmierz dokladnie co sie dzieje z tymi akumulatorami. masz taka maszyne wiec korzystaj z niej.

Ogólnie to nie jest problem z aku, lecz prawdopodobny problem z body lub MB-D10. Urządzenia elektryczne podają aktualny stan rozładowania aku na podstawie rzeczywistego napięcia. W tym przypadku pojemność aku nie jest tak istotna.
Pytanie zadane na początku postu skierowane jest raczej do wszystkich, którzy korzystają z aku AA w MB-D10. W kilku wątkach na forum są opinie o korzystaniu z tego typu zasilania jednak żaden nie opisuje problemu prawie całkowicie naładowanych aku AA i wskazywanie przez body, że są rozładowane. Do tego instrukcja na stronie 286, tak opisuje aku AA, aby lepiej nikt z tego nie korzystał. Znając doświadczenia kolegów z serwisem NP, oraz mając pewne własne chcę uniknąć wysyłania gripa a potem pewnie body i może ładowarki wraz z aku, po to, aby ktoś tam w serwisie stwierdził, że u nich wszystko działa tak jak powinno.
W każdym razie dziękuję za sugestię. Sprawdziłem aku i są ok. Są nowe, jest ich 16 i wszystkie są po wyjęciu z MB-D10 mniej więcej w 80% naładowane. I żadna z nich nie odbiega drastycznie od pozostałych.

Pozdrawiam
Jacek

Bargow
23-10-2008, 00:17
Witam.

I po problemie...

Cytat:
"Szanowny Panie Jacku,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

W przypadku korzystania z baterii typu AA w aparacie d300 (z pojemnikiem na baterie) możliwe jest, że akumulatory są rozładowane po wykonaniu około 550 zdjęć, możliwe jest, że (przykładowo) wskaźnik poziomu naładowania w ładowarce nie działa prawidłowo. Jednakże biorąc pod uwagę fakt, że ani akumulatory Ni-Mh, ani posiadana przez Pana ładowarka nie są produktami firmy Nikon, nie jesteśmy w stanie stwierdzić ich prawidłowego/nieprawidłowego działania.

W tej sytuacji proszę jednak upewnić się, że w Pańskim aparacie wgrana jest najnowsza wersja oprogramowania czyli wersja 1.03. W przypadku gdy w aparacie jest wcześniejsza wersja oprogramowania proszę przeprowadzić aktualizację zgodnie ze wskazówkiami zawartymi na poniższej stronie internetowej:

http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25186

Nawiązując do opisanego przez Pana sposobu wyświetlania stanu naładowania baterii - jest on prawidłowy. Podczas korzystania z akumulatorów typu AA w pojemniku na baterie MB-D10, na panelu kontrolnym aparatu d300 pojawia się wskaźnik całkowitego naładowania baterii bądź wskaźnik niskiego nałodowania baterii, gdy baterie są rozładowane wskaźnik baterii miga, w takiej sytuacji nie ma możliwości wyzwolenia spustu migawki (informacje o sposobie wyświetlania stanu naładowania baterii podczas korzystania z baterii typu AA może Pan również znaleźć na 286 stronie instrukcji obsługi aparatu).

Podsumowując, opisane przez Pana działanie aparatu d300 z pojemnikiem na baterie wydaje się prawidłowe, natomiast jeżeli ma Pan zastrzeżenia odnośnie pracy pojemnika na baterie proszę odesłać aparat wraz z pojemnikiem na baterie do autoryzowanego serwisu Nikona w celu wykonania ekspertyzy. W takim przypadku proszę odesłać obydwa produkty na poniższy adres:

Serwis Nikon
ul. Postępu 14
02-676 Warszawa

Obydwa produkty należy odesłać bez akcesoriów (karty pamięci, akumulatora, paska itp.) Proszę pamiętać o dołączeniu opisu problemu, danych kontaktowych oraz kart gwarancyjnych Nikon Polska wraz z odcinkami C kart gwarancji europejskiej i z kopią dowodu zakupu. Jeżeli jest to naprawa pogwarancyjna, proszę również dołączyć prośbę o wykonanie ekspertyzy i kontakt w sprawie kosztów i terminu wykonania naprawy (koszt wykonania ekspertyzy naliczany jest tylko w przypadku odstąpienia od ewentualnej naprawy).
W sprawie kosztów naprawy i przypuszczalnego czasu wykonania usługi proszę kontaktować się bezpośrednio z biurem serwisu pod numerem telefonu 022 4608760 (opcja 1 - serwis).

W przypadku dodatkowych pytań proszę o ponowny kontakt poprzez dział Wsparcie Techniczne.

Z poważaniem"

Pozdrawiam
Jacek

gregoire7
23-10-2008, 07:55
a czy w tych korpusach nie ma w MENU dodatkowej opcji określenia czy aparat zasilany jest bateriami/akumulatorkami AA ?, bo ich napięcia znamionowe/rozładowania są różne i mogą być błędnie interpretowane

Mont
23-10-2008, 08:37
Z moim D300 nie miałem takich problemów ale za to D700 na Rajdzie Dolnośląskim płatał mi takie figle.
Dodatkowo spanikowałem bo miałem wrażenie, że nie robi 8kl/sek.
Jak było naprawdę trudno mi teraz dowieść bo problem braku szybkostrzelności ustąpił :)

Bargow
23-10-2008, 14:15
a czy w tych korpusach nie ma w MENU dodatkowej opcji określenia czy aparat zasilany jest bateriami/akumulatorkami AA ?, bo ich napięcia znamionowe/rozładowania są różne i mogą być błędnie interpretowane

Jast. Jest to menu d10 w którym możesz wybrać rodzaj aku lub baterii jakie są w gripie.
Prosty rachunek 8X1,4=11,2 (takie właśnie mniej więcej napięcie mają "rozładowane" aku w moim gripie).
Napięcie znamionowe aku EN-EL4a (dokładnie 11,1). Może ktoś coś pomylił w sofcie?

Pozdrawiam
Jacek

jacekkargul
11-11-2008, 13:28
hej ;-) to w sumie stary temat ale zaczynam grzebać...kupiłem zastępczy en-el4a- nie chce odpalić na oryginalnym MB-d10. Dzisiaj zacząłem czytać Twój wątek i załadowałem 8 aku do koszyka....i taki sam efekt jak z podróbą en-el4- po prostu aparat zdycha. reasumując MB-D10 działa mi tylko na oryginalnych EN-EL3e w gripie i body...

Czy coś wymyśliłeś żeby toto uruchomić na AA?

Bargow
13-11-2008, 21:56
Czy coś wymyśliłeś żeby toto uruchomić na AA?

Mi działa, może nie tak jak w instrukcji ale jednak.

Pozdrawiam
Jacek

Jarek
07-12-2008, 21:22
Mam ten sam problem co opisujesz, i to zaczęło się po aktualizacji fimware do 1.10, i to niezależnie czy pakuje 8 AA Ni-MH czy baterie alkaliczne, po kilku zdjęciach aparat przełącza się na baterie w korpusie, zaznaczam iż aku naładowane (koszyk napięcie 10,63 V, pojedycze aku 1,32-1,34V) baterie alkaliczne nówki Energaizery O co tu chodzi ??? miałem poprzedni soft w aparacie (1,03) i tego nie było, fotografowałem całe lato na AA i wszystko było OK!
Czy ktoś ma jeszcze problemy z bateriami AA lub akumulatorami w gripie MB-D10???
wdzięczny byłbym za poradę

Mont
08-12-2008, 09:18
Czy ktoś ma jeszcze problemy z bateriami AA lub akumulatorami w gripie MB-D10???
wdzięczny byłbym za poradę

W innym wątku sam zgłaszałem podobny problem, wczoraj mi dał znac o sobie. Wyciągnięcie zasobnika i ponowne jego włożenie rozwiązało chwilowo problem.

mirektoja
19-12-2008, 10:38
Mam ten sam problem
Gdy w gripe sa akumulatorki naladowane do pelna po kilku, kilkunastu zdjeciach aparta przełącza sie na zasilanie z body
Po odpieciu gripa i ponownym przypieciu znów mam zasilanie z akumulatorków w gripie. niestetu sytuacja sie powtarza po kilkunastu zdjeciach aparat przelancza sie znow na zasilanie z body
Napisalem do wsparcia technicznego Nikona - zobaczymy co odpiszą

pozdrawiam mirek

Marek-frotka
20-12-2008, 23:38
Witam !
No to trochę mi ulżyło :), już myślałem , że coś się dzieje z puszką albo MB-D10. Problem zaczął się po wgraniu nowego softa 1.10 . Problem ustępuje po wyciągnięciu i ponownym wsunięciu zasobnika z akumulatorkami AA. Dopóki mam załączone zasilanie jest OK. Po wyłączeniu aparatu i po ponownym załączeniu problem wraca. Mam nadzieję , że w najbliższym czasie NIKON upora się z tym problemem i poprawi softa.
Mirek - jak dostaniesz odpowiedź z Nikona to napisz. Pewnie nie tylko my się z tym borykamy.

Pozdrawiam
Marek

P.M.
21-12-2008, 02:59
U mnie to samo... shit. A miałem nadzieję że mi tylko styki trochę nie śmigają.

qooba
22-12-2008, 13:47
U mnie ten problem pojawia się coraz częściej. Wcześniej działo się tak kilka razy przy D300 przez prawie rok, teraz przy D700 w ciągu miesiąca już chyba z 5 razy :( Pomaga wyjęcie zasobnika na paluchy z gripa i wsadzenie go z powrotem. Zauważam to zawsze przez spadek szybkostrzelności puszki z 8 na 5fps - co jest bardzo łatwe do zauważenia ;)
Podejrzewam, że skończy się serwisem MB-D10, ale skoro twierdzą, że paluszki nie są wytworem firmy Nikon, to pewnie nie uznają tej wady... Czas pokaże co jest grane, na razie nie mam kiedy się zabrać za wysyłanie gripa :(

P.M.
22-12-2008, 13:54
qooba, myślę ze to kwestia softowa ;) U mnie problem zaczął pojawiać się dopiero po wgraniu softu 1.10, wcześniej nigdy. Więc serwis raczej nie wiele tu pomoże.

qooba
22-12-2008, 16:55
na bank nie softowa :)
D300 kupiłem w listopadzie zeszłego roku z firmware 1.0, a z aktualizacjami doszedłem do 2.0 :)
poza tym teraz mam inny korpus, a problem ten sam...

Jarek
22-12-2008, 18:49
Jeszcz raz zwrócę uwagę na swoją poprzednia wiadomość:

"i to zaczęło się po aktualizacji fimware do 1.10, i to niezależnie czy pakuje 8 AA Ni-MH czy baterie alkaliczne, po kilku zdjęciach aparat przełącza się na baterie w korpusie, zaznaczam iż aku naładowane (koszyk napięcie 10,63 V, pojedycze aku 1,32-1,34V) baterie alkaliczne nówki Energaizery O co tu chodzi ??? miałem poprzedni soft w aparacie (1,03) i tego nie było, fotografowałem całe lato na AA i wszystko było OK!"

Tak jak pisałem po aktualizacji firmware do wersji 1,10 zasilanie z AA ( i to niezależnie czy akumulatorki czy baterie-ogniwa) płata mi figla, z tego co wiem to Nikon wypnie się bo to nie jest ich zasilanie (AA) a używanie tego typu zasilania doradza tylko w ostateczności - patrz instrukcja), MB-D10 działał przez cały rok OK! na poprzednim firmware aparatu , nie miałem tych problemów, zaczęlo to się wszystko po aktualizacji do wersji 1,10, ponieważ czasami potrzebuję 8/ks/s zastanawiam się na kupnem zamiennika EN-El4?
czy ktoś używa coś takiego:
http://www.mojecyfrowe.pl/aparaty/delta-zestaw-en-el4--bl-3--ladowarka-sieciowa_did250,9081.html?skad=ceneo

wiem że firmy Photoix czasami płatały figla czy ma ktoś coś takiego (EN-EL4) ale firmy Delta jak w linku, chętnie bym sprawdził czy działa z moim D300 ?

Jarek
22-12-2008, 18:53
chodziło mi oczywiście o firmę Phottix - przepraszam za literówki
a tak z ciekawości

cytuję "D300 kupiłem w listopadzie zeszłego roku z firmware 1.0, a z aktualizacjami doszedłem do 2.0"
nie słyszałem o firmware w wersji 2.0 do D300 może jakiś pirat ??

qooba
22-12-2008, 18:56
tym razem ja się pomyliłem, chodziło mi oczywiście o firmware 1.10
w każdym razie problem z AA w MB-D10 mam od początku posiadania MB-D10, co zbiegło się w moim przypadku z zakupem D300 z firmware 1.00

mirektoja
30-12-2008, 18:43
Oto odpowiedz otrzymana ze wsparcia technicznego Nikon

Szanowny Panie Mirku ,

Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.

Testowaliśmy z naszą D300(firmware 1.10) i MB-D10 z naszymi bateriami (Ni-Mh Encore 2700 mAh) nie mogę potwierdzić występowania problemu. W teście wykonaliśmy już ponad 200 zdjęć, to wciąż stan naładowania baterii w gripie jest wystarczający i aparat korzysta z zasilania w gripie i nie przełącza się na baterię w body.
Czyli nie jest to kwestia jakiegoś niedociągnięcia w uaktualnieniu oprogramowania.

Proszę sprawdzić czy aparat uaktualnił poprawnie firmware A i B. Warto by też zrobić reset wszytkich ustawień (dwa przyciski oznaczone zieloną kropką + reset w CSM i shooting menu).

Proszę sprawdzić czy podobny problem występuje ze zwykłymi alkaicznymi AA (może akumulatorki "nie trzymają"). Jeżeli temperatura otoczenia jest bliska 0, to akumulatorki szybko się rozładowują. Proszę przeprowadzić test z bateriami AA w temperaturz pokojowej.

Jeżeli ta odpowiedź jest niewystarczająca lub ma Pan inne pytania prosimy o ponowny kontakt emailem lub telefonicznie pod numerem telefonu 022 4608732.

Z poważaniem,

Roman Olczak
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/support

BULVA59
25-09-2009, 22:09
Jestem pierwszy raz na forum i może nie do końca mój problem wiąże się z aku AA ale z używaniem gripa MB-D10 z D700. Podstawowy problem to to, że używając spustu w gripie nie mogę praktycznie wykonywać żadnych zdjęć. Drugorzędny problem to to, że nie mogę używać spustu migawki w gripie ponieważ jest tak czuły, że najlżejsze jego dotknięcie wyzwala migawkę - bez AF (kiedyś przy innej okazji w serwisie Nikona kiedy o to pytałem - ale z D300 -sugerowali, że po kilku tysiącach zdjęć może się "dotrze"; niestety nie "dotarło się"). Śmiem twierdzić, że MB-D10 wspópracuje z D700 jak pies z kotem. Wystarczy, że w gripie odblokuję spust migawki no i koniec z robieniem zdjęć a i wyświetlaniem zrobionych już zdjęć. Istna masakra - odkryłem (!), że uruchomienie spustu w gripie powoduje że aparat nie wykonuje żadnych zdjęć. A więc nie wolno mi odblokowywać spustu w gripie i mogę jedynie wykorzystywać MB-D10 jako najdroższy w świecie pojemnik na baterie. Nie wiem kto w Nikon Polska siedzi, ale mam wrażenie, że nie czyta postów choćby na www.dpreview.com, gdzie opisany przeze mnie problem jest znany już od co najmniej 2008 roku. Chowanie głowy w piasek wychodzi na dobre jedynie strusiom. Mam zamiar odwiedzić serwis Nikona i zobaczyć jak potraktują mój problem - grip ma już ok. 3 lat. Ale dla przykładu w takim np. serwisie Sony przyznali się do błędu konstrukcyjnego w kamerze DCR-TRV19E i naprawili mi 5 letni egzemplarz za darmo! - ku mojemy zadowoleniu.

qooba
25-09-2009, 23:52
Pierdu pierdu... masz uszkodzony grip i tyle. Gwarancja się kłania!
Ja swój używam od momentu wejścia d300 na rynek (zakup łączony), a teraz cały czas z D700 i o dziwo mogę robić zdjęcia :) Całkiem dużo ich robię, mój MB-D10 jakieś 70-80 tysięcy już przełknął, z tym samym kompletem eneloop na pokładzie cały czas :)

Slon
26-09-2009, 11:33
Całkiem dużo ich robię, mój MB-D10 jakieś 70-80 tysięcy już przełknął, z tym samym kompletem eneloop na pokładzie cały czas :)

przebieg delikatnie mowiac znaczny :) jak ogolna kondycja? gumy od nowosci oryginalne, czy juz kolejny komplet? :D

qooba
26-09-2009, 11:52
Gumy oryginalne, ale farba starta tu i tam ;)
Wybierak działa lepiej niż na początku, kółka ok, styki ok. Działa jak trzeba :)
Zdziwiony jestem jedynie wydajnością aku sanyo, spodziewałem się częstej wymiany kompletu 8szt, a tu działają jak prawie nówki od prawie trzech lat !

Swearengen
15-11-2009, 19:16
Podepnę się pod wątek. Jak rozumiem nikt nie znalazł rozwiązania problemu? W moim D700 z załączonym MB-D10 wystarczy zrobić jedno zdjęcie i aparat przestaje widzieć zasilanie w gripie. Dotyczy to akumulatorów AA, kiedy w gripie jest drugi EN-EL3e jest ok. Tyle że wtedy mam 5 fps. Co ciekawe wcześniej ten problem nie występował. Objawił się dopiero przedwczoraj. Jak rozumiem jedyną metodą na osiągnięcie 8 fps jest zakup oryginalnego EN-EL4a? Ciekawi mnie po co w takim razie możliwość używania akumulatorów AA w gripie? Przecież i tak nie działają, a Nikon tradycyjnie nie widzi problemu.

Pozdrawiam

qooba
15-11-2009, 19:20
źle rozumiesz... zgodnie z instrukcją obsługi 8FPS masz z każdym innym źródłem zasilania niż EN-EL3e :) Musi działać na paluszkach i już. Jeśli nie działa - coś JES uszkodzone. U mnie na jednym komplecie eneloopów śmigam już ponad rok. Cały czas mam 8 fps

Jarek
15-11-2009, 19:46
Witam,
ponieważ wątek trochę zamiera, kilka wrażeń z używania zamiennika EN-EL4
używałem aku AA w koszku, tak jak pisałem wcześniej, przez rok czasu bez problemów, po aktualizacji firmaware aparatu zasilanie z AA z gripa MB-D10 (oryginał Nikon) po kilku kilkunastu lub kilkudzisięciu zdjęciach przestał widzieć ?? przełączał się na EN-EL3e w korpusie po poszukiwaniu przyczyny doszedłem do wniosku, iż Aparat (d300) jest OK, po podłaczeniu innego MB-D10 z koszykiem i aku ten sam problem ? Nie wiem czemu nie mam pojęcia podarowałem sobie pisanie do serwisu Nikona szkoda nerwów zakupiłem zamiennik EN-EL4 Delty śmiga aż miło, mam 8 fps, zima (luty) używałem z 80-400 + stabilaizacja ) wykonałem z tego co pamiętam prawie 2 k zdjęć,
zaznaczam w terenie i stabilizacja obrazu za każdym razem podgląd,
jestem bardzo zadowolony i już nie wepnę koszyka z AA (tym bardziej że ich wymiana w terenie bywa często kłopotliwa a wskaznik naładowania działał, ale bardzo "z grupsza",
polecam Deltę
pozdrawiam
Jarek
P.S. i zawsze mam gotowe 8 klatek, nawet fotografując grzybki, w razie zdjęcia akcji (np. niespodziewanie wyskakująca sarna, jedno przełączenie i strzelam !)

chory
16-11-2009, 01:00
Jakim cudem MB-D10 moze miec "ok 3 lat", skoro D300 ma dopiero ok. 2 lata-vide posty BULVA59 i qooba.

qooba
16-11-2009, 08:12
MB-D10 pojawił się w polskich sklepach razem z D300 pod koniec listopada 2007

fafniak
16-11-2009, 10:05
Witam,

, tak jak pisałem wcześniej, przez rok czasu

przez rok (bez czasu) (przepraszam nie mogłem się powstrzymać :) )