Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdalne sterowanie D70s

auskariukas
24-06-2006, 16:36
Chce kupic pilota zdalnego sterowania, zastanawiam sie ktorego wybrac ?
Czy bezprzewodowego "ML-L3 IR Remote Control" czy kablowego "MC-DC1 remote cord". Czym one roznia sie, oprocz tego, ze jeden jest z kablem, a drugi bez kabla ?
Czy "ML-L3 IR Remote Control" bezprzewodowy bedzie dzialal tak samo jak ten z przewodem? Czy bezprzewodowy ma ta funkcje zablokowania spustu migawki podczas ekspozycji z dlugimi czasami otwarcia migawki ?

Poradzcie, ktorego Wy byscie wybrali !
Z gory dziekuje za porady.

mati_wrc
24-06-2006, 17:19
Na pewno wiesz jak działa oryginalny pilot, a tutaj masz linka do aukcji z opisanym nieoryginalnym elektornicznym wężykiem do nikona http://www.allegro.pl/item111690105_wezyk_do_nikon_d70s_zamiast_mc_dc1_. html

Ja bym brał wężyk:

+ dwustopniowy spust migawki
+ cena
- kabel (ale mi chodzi głównie o nieporuszanie aparatu)

anj
27-06-2006, 22:34
Co do ML-L3 to działa on tak, że przy długich czasach pierwsze wciśnięcie wyzwala migawke, a drugie ją zamyka. Właśnie to sprawdziłem i się ucieszyłem, bo w weekend pierwszy raz robiłem d70 zdjęcia z długimi czasami i okazało się żę w D70 odwrotnie niż w F65 muszę trzymać cały czas spust wciśnięty. A wystarczyło użyc pilota :)

MYSZ
27-06-2006, 23:57
Uzywam bezprzewodowego , jeszcze jeden kabelek ? nieee

mswilk
28-06-2006, 09:19
... ale kabelek ma swoje zalety - np. nie wyzwolisz migawki pilotem na podczerwień stojąc za aparatem, a w większości przypadków właśnie w ten sposób robi się zdjecia. Poza tym kabel trudniej zgubić, nie musisz kupować baterii i wg. mnie kabel jest "czulszy" i pewniejszy w działaniu.
Chcąc natomiast zrobić zdjęcie sobie - stojąc/leżąc lub co innego :wink: przed aparatem zawsze możemy skorzystać z samowyswalacza od 2s do np. 20s
Ja wybrałem MC-DC1 za 105 zł z przesyą do domu - i nie żałuję.

a co do

jeszcze jeden kabelek ? nieee

to ile i do czego przypinacie te kable jednocześnie ?

MYSZ
28-06-2006, 09:40
Jednocześnie to tylko muszą jeździć w plecaku z aparatem , zasilacz , usb i co tam jeszcze... Wężyk świetna sprawa , pilot ma odbiornik z przodu body , co faktycznie wymusza sieganie z przodu do zrobienia zdjęcia co jest nieco kuriozalne , łatwiej go zgubić , ale , tez przydaje się jego zasięg , nie wspominając o możliwości wykonania fotki bez sygnalizowania .

anj
28-06-2006, 11:35
Zdecydowanie pilot nadaje się głównie do uwieczniania samego siebie na zdjęciach. Rzeczywiście sięganie przed aparat w celu zrobieniu zdjęcia gdy stoi się za paratem jest mocno uciążliwe. Więc jesłi ktoś potrzebuje zdalnego strowania do typowego robienia zdjęc ze statywu to tylko wężyk. Pilot bardziej na imprezy turystyczno-ciocioumieninowe.

mswilk
28-06-2006, 12:15
Ci którzy koniecznie chcą postawić na pilota IR i lubią udziwnienia mogą zastosować Pilota IR z lusterkiem ... (http://www.allegro.pl/item112529326_pilot_ir_lusterko_canon_nikon_1_zl_b cm_.html) :lol:

KECIF
29-06-2006, 08:58
Ci którzy koniecznie chcą postawić na pilota IR i lubią udziwnienia mogą zastosować Pilota IR z lusterkiem ... (http://www.allegro.pl/item112529326_pilot_ir_lusterko_canon_nikon_1_zl_b cm_.html) :lol:

Ciekawe czy te lusterko ktoś testował, niech podeśle zdjęcie jak wygląda lusterko zamontowane w body :?: :lol:

EMJOT
29-06-2006, 15:43
Mam D50 i pilot ML-L3 i z doświadczenia wiem, że spokojnie można robić fotki stojąc za aparatem. Oczywiście nie za daleko od aparatu;)

MyKeey
07-07-2006, 15:34
Mam uniwersalnego pilocika Philipsa, takiego do decka, amplitunera, cdeka i TV czy wiecie jak takiego zaprogramować lub jaką sekwencję klawiszy wprowadzić by współpracował z D50?

Fibro
07-07-2006, 16:16
MyKeey spróbuj 0038 pod tv

aries.mehehe
08-07-2006, 01:38
Mam uniwersalnego pilocika Philipsa, takiego do decka, amplitunera, cdeka i TV czy wiecie jak takiego zaprogramować lub jaką sekwencję klawiszy wprowadzić by współpracował z D50?

Generalnie jeśli ma możliwość, to celuj w TV Sanyo... Uniwersalne plioty z allegro, te URC22B-xx po 6zł (http://www.allegro.pl/item112556185_pilot_uniwersalny_25_w_1_cena_50_.ht ml), działają z kodem 0182. Sam mam i sobie chwalę...

Co do wychodzenia przed aparat, to co mi za różnica, skoro i tak na statywie stoi? Z resztą często IR się odbija i można sterować z za aparatu (jeśli ma się od czego odbić ;) -od nieba się nie odbije, hehe).

TMASAKRA
26-08-2006, 09:51
ja sie chyba zdecyduje jednak na pilota.... zreszta wezyka nie ma w sklepie w okolicy a czekac mi sie nie chce....

puch24
26-08-2006, 10:20
O kablu nie będę się wypowiadał bo nie mam, ale pilot jest odrobinę uciążliwy w użyciu: trzeba włączyć odbiornik IR w aparacie, który sam wyłącza się po ustalonym czasie (do ustawienia w menu, max. 15 minut), w międzyczasie nie można wyzwolić aparatu głównym spustem, i trzeba celować w odbiornik od przodu aparatu, jeśli IR nie ma się od czego odbić (np. w plenerze). Ale lepsze to niż nic, a poza tym faktycznie na B działa jak T (pierwsze naciśnięcie: otwarcie, drugie naciśnięcie: zamknięcie), co jest b. wygodne. O ile jednak nie robi się zdjęć na B, można w większości przypadków z powodzeniem użyć samowyzwalacza zamiast pilota.

TMASAKRA
26-08-2006, 10:26
nie wiem jak u was ale u mnie autowyzwalacz wylancza sie po zrobieniu jednego zdiecia....
moze jest na to rada jakas? dlatego wlasnie musle o pilocie. pozdrawiam

puch24
26-08-2006, 10:33
Za każdym zdjęciem samowyzwalacz trzeba włączyć. Jest to trochę niewygodne, ale w sumie dobre: wyobraź sobie, że po zrobieniu zdjęcia z samowyzwalaczem nagle pojawia się jakaś unikalna sytuacja - chcesz szybko zrobić zdjęcie, naciskasz spust - a tu nic, zdjęcie robi się po 20 sekundach... To rozwiązanie dla zapominalskich.

Siupes
29-08-2006, 04:59
ja chcialem tylko zauwazyc, ze jednak wygodniej (co najmniej dla mnie) jest nacisnac pilota z boku aparatu, niz otworzyc zaslepke, podlaczyc kabel, odplatac kabel, zrobic zdjecie, wyjac kabel zwinac kabel, zakryc gniazdo (pozwolilem sobie pominac fakt wyjmowania i wkladania pilota do pokrowca).
ale moze to tylko ja :)

tomajk
13-10-2006, 00:27
No i pilot ma taką fajną torebunię którą to na pasku się montuje i nigdy go nie zapomnisz, to primo a duo to że stojąc za aparatem trzeba to robić z lewej, komuś to może przeszkadzać :)

Karrlos
13-10-2006, 09:11
Lepszy oryginalny Nikonowski czy Uniwersalny?

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=132506197

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=133789267

pdzran
13-10-2006, 09:14
... ale kabelek ma swoje zalety - np. nie wyzwolisz migawki pilotem na podczerwień stojąc za aparatem, a w większości przypadków właśnie w ten sposób robi się zdjecia. .....

Wielu osobom dziala i mi takze , wyzwalanie z tylu aparatu za pomoca oryginalnego pilota.

brzezior
13-10-2006, 09:20
Czy ktoś z tych, którzy piszą o trudności używania pilota "przed" aparatem próbował to robić. Wielokrotnie robiłem zdjęcia ze statywu przy pomocy ML-L3 i żadnych trudności nie odczułęm. Pilot może być obok aparatu, pod aparatem - nawet lekko z tyłu. Wyzwalanie migawki pilotem jest znacznie bardziej swobodne, niż kablem.
Ponadto pilot sprawdza się genialnie w zdjęciach grupowych. Można zrobić serię zdjęć - a najciekawsze są te, kiedy większość uczestników myśli, że "sesja" już się skończyła. ML-L3 ma jednak ograniczenie - w pełnym słońcu, przy odległości większej, niż 2m może odmówić posłuszeństwa.
Używałem tego pilota z F65, a teraz z D70 i mogę polecić - mały, poręczny i nie wymaga podpinania kabli. Rozwiązanie genialne w swojej prostocie.

freefly
13-10-2006, 14:41
Zgadza się, bateria nie moze być na skraju wyczerpania. Ale kabel, to szybsza reakacja aparatu, której nawet nie jesteśmy zauważyć.

Seeker
21-10-2006, 23:14
Taki pilot:
http://www.amazon.fr/exec/obidos/ASIN/B000C49KMS/clubiccom-21/ref=nosim

+ D80 i kod 004