Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24
    auskariukas
    Gość

Domyślnie Zdalne sterowanie D70s

Chce kupic pilota zdalnego sterowania, zastanawiam sie ktorego wybrac ?
    Czy bezprzewodowego "ML-L3 IR Remote Control" czy kablowego "MC-DC1 remote cord". Czym one roznia sie, oprocz tego, ze jeden jest z kablem, a drugi bez kabla ?
    Czy "ML-L3 IR Remote Control" bezprzewodowy bedzie dzialal tak samo jak ten z przewodem? Czy bezprzewodowy ma ta funkcje zablokowania spustu migawki podczas ekspozycji z dlugimi czasami otwarcia migawki ?

Poradzcie, ktorego Wy byscie wybrali !
    Z gory dziekuje za porady.

Domyślnie

Na pewno wiesz jak działa oryginalny pilot, a tutaj masz linka do aukcji z opisanym nieoryginalnym elektornicznym wężykiem do nikona http://www.allegro.pl/item111690105_...t_mc_dc1_.html

Ja bym brał wężyk:

+ dwustopniowy spust migawki
    + cena
    - kabel (ale mi chodzi głównie o nieporuszanie aparatu)

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielonka

Domyślnie

Co do ML-L3 to działa on tak, że przy długich czasach pierwsze wciśnięcie wyzwala migawke, a drugie ją zamyka. Właśnie to sprawdziłem i się ucieszyłem, bo w weekend pierwszy raz robiłem d70 zdjęcia z długimi czasami i okazało się żę w D70 odwrotnie niż w F65 muszę trzymać cały czas spust wciśnięty. A wystarczyło użyc pilota

Domyślnie

Uzywam bezprzewodowego , jeszcze jeden kabelek ? nieee
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

... ale kabelek ma swoje zalety - np. nie wyzwolisz migawki pilotem na podczerwień stojąc za aparatem, a w większości przypadków właśnie w ten sposób robi się zdjecia. Poza tym kabel trudniej zgubić, nie musisz kupować baterii i wg. mnie kabel jest "czulszy" i pewniejszy w działaniu.
    Chcąc natomiast zrobić zdjęcie sobie - stojąc/leżąc lub co innego przed aparatem zawsze możemy skorzystać z samowyswalacza od 2s do np. 20s
    Ja wybrałem MC-DC1 za 105 zł z przesyą do domu - i nie żałuję.

a co do

jeszcze jeden kabelek ? nieee
    to ile i do czego przypinacie te kable jednocześnie ?
    MarcinWilk

Domyślnie

Jednocześnie to tylko muszą jeździć w plecaku z aparatem , zasilacz , usb i co tam jeszcze... Wężyk świetna sprawa , pilot ma odbiornik z przodu body , co faktycznie wymusza sieganie z przodu do zrobienia zdjęcia co jest nieco kuriozalne , łatwiej go zgubić , ale , tez przydaje się jego zasięg , nie wspominając o możliwości wykonania fotki bez sygnalizowania .
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielonka

Domyślnie

Zdecydowanie pilot nadaje się głównie do uwieczniania samego siebie na zdjęciach. Rzeczywiście sięganie przed aparat w celu zrobieniu zdjęcia gdy stoi się za paratem jest mocno uciążliwe. Więc jesłi ktoś potrzebuje zdalnego strowania do typowego robienia zdjęc ze statywu to tylko wężyk. Pilot bardziej na imprezy turystyczno-ciocioumieninowe.

Domyślnie

Ci którzy koniecznie chcą postawić na pilota IR i lubią udziwnienia mogą zastosować Pilota IR z lusterkiem ...
    MarcinWilk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mswilk
    Ci którzy koniecznie chcą postawić na pilota IR i lubią udziwnienia mogą zastosować Pilota IR z lusterkiem ...
    Ciekawe czy te lusterko ktoś testował, niech podeśle zdjęcie jak wygląda lusterko zamontowane w body

Domyślnie

Mam D50 i pilot ML-L3 i z doświadczenia wiem, że spokojnie można robić fotki stojąc za aparatem. Oczywiście nie za daleko od aparatu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów