PDA

Zobacz pełną wersję : Wciaz Profile D300

witold68
19-10-2008, 14:13
Czytalem na ten temat, na forum na temat profili do D300, lecz wgrywanie krzywych, a profili to jest duza róznica,
nie znalazlem wlasciwie nic konkretnego, jak mozna wgrac profile Portrait oraz Landscape d300, nie usuwajac jednego z juz wgranych, jak np. D2X...

artko
19-10-2008, 14:17
Słabo czytałeś, jak poszukasz to dowiesz się ile można wgrać dodatkowych profili . Podpowiedź: jak chcesz wgrać Portrait i Landscape to jeden z D2X musisz usunąć .

witold68
19-10-2008, 14:20
Słabo czytałeś, jak poszukasz to dowiesz się ile można wgrać dodatkowych profili . Podpowiedź: jak chcesz wgrać Portrait i Landscape to jeden z D2X musisz usunąć .
Wlasnie o tym napisalem, ze jeden z nich musze usunac, lecz chcialbym zachowac trzy profile d2x nie usuwajac zadnego...Niestety nie moglem znalezc,, jak te febryczne zedytowac w celu wgrania dodatkowych..........wiem ze jest taka mozliwosc..

pd
19-10-2008, 14:32
odnośnie D2x to który z trzech polecacie zostawić?

witold68
19-10-2008, 14:37
odnośnie D2x to który z trzech polecacie zostawić?
Ja zostawilem sobie pierwszy i tzeci czyli portrait i landcape, oczywiscie ten drugi który sluzy do dalszej obróbki, usunalem na razie, poniewaz testowalem nowe dwa profile dla D300.........Kazdy wybiera to co dla niego jest odpowiednie...

pd
19-10-2008, 14:45
chodziło mi o to ze jak rozpakujesz D2x to masz mode1, mode2 i mode3.
po wgraniu portrait i landcape zostają jeszcze 2 miejsca na kolejne profile i właśnie trzeba się zdecydować pomiędzy tymi z D2x który z nich odstawić.

artko
19-10-2008, 18:10
Ja osobiście mam z d2x mode 1 i mode 3 , ale to wiadoma sprawa - kwestia preferencji . Jeśli robicie w RAW i wywołujecie w NX2 to brak wgranego profilu to nie problem, to jest jedno kliknięcie w zakładce Camera settings i wybranie sobie profilu.

witold68
19-10-2008, 18:36
Ja osobiście mam z d2x mode 1 i mode 3 , ale to wiadoma sprawa - kwestia preferencji . Jeśli robicie w RAW i wywołujecie w NX2 to brak wgranego profilu to nie problem, to jest jedno kliknięcie w zakładce Camera settings i wybranie sobie profilu.
..nie wywolujemy w NX2, tylko w Photoshopie...

luxius
19-10-2008, 18:58
kto?

qooba
19-10-2008, 19:01
zdecydowana większość użytkowników Nikonów ;)

artko
19-10-2008, 21:03
zdecydowana większość użytkowników Nikonów ;)
Więc ta zdecydowanie większa ilość może wykorzystywać ostatnio dodane przez adobe profile do ACR i też będzie szczęśliwa jak im te profile potrzebne.

luxius
20-10-2008, 21:18
nie sadze:)

kichu
20-10-2008, 22:28
A niby dlaczego nie. Profile sa jak najbardziej dostepne dla Photoshopa/Lightrooma i wszystko ladnie dziala.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles#Downloads_and_Installation

witold68
20-10-2008, 23:34
A niby dlaczego nie. Profile sa jak najbardziej dostepne dla Photoshopa/Lightrooma i wszystko ladnie dziala.

http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles#Downloads_and_Installation
A co to ma wspólnego z profilami D2X ?....

kichu
21-10-2008, 02:28
Bardzo duzo. Tu sa dokladnie te same profile co w Capture NX lacznie z tymi od D2X. Zainstaluj, sprawdz...

J@sió
21-10-2008, 18:05
Dzisiaj mam chyba dobry dzień, więc podzielę się wiedzą tajemną ;)
Otóż do D300 (i zapewne do innych modeli z obsługą profili) można wgrać aż 12 profili (słownie: dwanaście). Trzeba tylko użyć sprytu / pomyślunku / inteligencji / fortelu *
Oto jak tego dokonać:
1. wgrać do aparatu 3 pierwsze, dowolne profile (zakładam, że wiadomo, jak to zrobić)
2. wejść do Menu i przejść do "Shooting menu" (ikona z aparatem)
3. wybrać 11-stą od góry pcję, czyli "Manage Picture Control"
4. następnie wybrać opcję "Save/edit"
5. potem wybrać jeden z wgranych wcześniej profili, np. D2XMODE1
6. nie zmieniając absolutnie żadnych ustawień wcisnąć przycisk "OK" po lewej stronie LCD
7. nadać "nowostworzonemu" profilowi własną nazwę, np. D2XMODE1-v2 (inna nazwa przyda się później)
8. zatwierdzić przyciskiem "OK"
9. ponownie wybrać opcję "Manage Picture Control"
10. wejść w podmenu "Delete"
11. skasować z aparatu oryginalny profil, na podstawie które stworzyliśmy swój, czyli w przykładzie D2XMODE1 (tylko się nie pomylić ze stworzonym wcześniej D2XMODE1-v2)
12. powtarzać punkty 1-11 do znudzenia, czyli do liczby posiadanych profili od Nikona, czyli na tą chwilę 5 sztuk :)

Na koniec jedna, najważniejsza uwaga, o której prawie każdy zapomina. Wszelkie zmiany ustawienia kolorów w aparacie, w tym zmiana profilu, działa tylko na zapisywane przez aparat pliki jpg (i tiff). Nie zobaczycie absolutnie żadnego działania w przypadku zapisu do RAW. Ja osobiście nie widzę sensu zapisywania czegokolwiek w innej postaci niż RAW odkąd jest Camera RAW 4.0, a po ujrzeniu Camera RAW 5.0 trzeba być szaleńcem, żeby chcieć używać jpg w celach innych niż zaniesienie zdjęć do labu lub wyświetlenia na monitorze. Polecam też lekturę książki "Real Life Camera RAW", po której każdy zrozumie, że mam rację :)

* - niepotrzebne skreślić

qooba
21-10-2008, 19:57
twoja świetna metoda działa do pierwszego sformatowania karty, na której zapisałeś swoje profile ;)

J@sió
21-10-2008, 20:18
Na dysku komputera dane też są tylko do czasu formatu i jakoś nikomu to nie przeszkadza :)

Jendrek.gd
09-12-2009, 09:29
A skąd wziąść profile D2X do Camera Raw ?

rychu_lhotse
09-12-2009, 10:01
A skąd wziąść profile D2X do Camera Raw ?

http://wyslijto.pl/download/b54nesn0fq

Ściągnij,zainstaluj,restart kompa i powinno działać.W ACR powinny się pokazać dodatkowe profile.

rychu_lhotse
09-12-2009, 10:03
Na dysku komputera dane też są tylko do czasu formatu i jakoś nikomu to nie przeszkadza :)

Tylko dysku w komputerze zdaje się nie formatujesz codziennie.

J@sió
09-12-2009, 10:19
Tylko dysku w komputerze zdaje się nie formatujesz codziennie.
Nie wiem, jak Ty, ale ja kartę pamięci w aparacie formatowałem tylko raz - zaraz po zakupie. Było to ok. 2 lata temu

manfred
09-12-2009, 10:31
No to dowale do pieca. Albo mi się coś pomyliło lepiej usuwać zdjęcia z karty czy ją formatować? :-)

Jatin
09-12-2009, 11:02
Dobra to teraz pytanie gdzie te profile fizycznie na dysku siedzą bo chciał bym je w DNG edytorze otworzyć

Jatin
09-12-2009, 16:16
Ok już wszystko rozpracowałem z edytorem

ovation
09-12-2009, 16:38
No to dowale do pieca. Albo mi się coś pomyliło lepiej usuwać zdjęcia z karty czy ją formatować? :-)

Prowokujesz? :)

Karta CF w aparacie to zwykły nośnik danych, wychodzę z założenia, że obowiązują te same zasady, co w świecie komputerowym - kopiujesz zdjęcia na dysk i usuwasz oryginały z karty, w codziennej pracy formatowanie nie jest potrzebne.

Chyba, że w D300 rządzą jakieś odmienne zasady, co w sumie wcale by mnie nie zdziwiło, znając jego różne równe dziwne humory (np. CHR error).

kymaj
09-12-2009, 17:04
kasowac czy formatowac jeden pies, nie ma co gadac, a o error w 300 malo kiedy slyszalem, ja z lenistwa formata robie z poziomu aparatu i tyle :) peace

bragjure
09-12-2009, 23:58
...J@sió opisał prosty sposób wgrywania profili w D300...Można to także wyszukać ale po dokładnym przeczytaniu instrukcji...Próbowałem ten "przepis" w D300 i aktualnie w D700..Z takim samy skutkiem....Bo wszystko gra ale tylko pozornie...
Po zapisaniu-skopiowaniu dowolnego profilu np. D2XMODE1 jako D2XMODE-v2 a następnie skasowaniu oryginału nie ma możliwości skorzystania z tego profilu ( który fizycznie istnieje w pamięci aparatu ale można go tylko co najwyżej usunąć )...:)

Pytanie..Czy ja robię jakiś prosty błąd czy poprostu tak właśnie jest o czym przekonuję się czytającto forum gdzie prawie wszystkim udaje się skorzystać tylko z czterech dodatkowych profili stworzonych przez Nikona...( Inne profile można wczytywać bez problemów)

Moim zdaniem tworzony profil ( kopia ) jest dostępny tylko gdy istnieje oryginał na podstawie którego go utworzono

W każdym razie zapowiedz że można wgrać nawet 12 dodatkowych profili jest prawdziwa ale....nie dotyczy pięciu dodatkowych profili utworzonych przez Nikona ...

Jendrek.gd
10-12-2009, 12:23
Dzięki. Zadziałało

stef
10-12-2009, 14:48
Chyba, że w D300 rządzą jakieś odmienne zasady, co w sumie wcale by mnie nie zdziwiło, znając jego różne równe dziwne humory (np. CHR error).

Error w D300? Humory...?
Pierwsze słyszę (czytam znaczy się)...

ps. ja bardzo często formatuję karty w puszce (praktycznie przed każdą nową robotą)

ovation
10-12-2009, 16:51
Wątek jest co prawda o D700, ale pojawiły się też właściciele D300 z problemem CHR: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=121165
u mnie w D300 też już raz się pojawił taki komunikat, na szczęście wystarczyło wyłączyć/włączyć.

A co do humorów... może trochę zbyt na wyrost to określiłem, raczej miałem na myśli coś, co raczej określa się "ten typ tak ma" - m.in. po zmianie z D80 przeżyłem spore rozczarowanie, gdy obiektywy do tej pory ostre jak żyletki, w D300 musiałem korygować ze względu na na BF (albo FF, nie pamiętam teraz, w każdym razie dla wszystkich obiektywów korekty na plus), dla Tamrona 17-50/2.8 niestety zabrakło skali (jest ustawiony na +20, a dałbym jeszcze z +3 lub 4).

Ale to off-top.

Jacek_Z
10-12-2009, 21:32
ps. ja bardzo często formatuję karty w puszce (praktycznie przed każdą nową robotą)
moja zawsze stosowana procedura wygląda tak: po zakończeniu fotografowania karta do czytnika, kopiowanie (bez usuwania) zdjęć. Potem karta do aparatu i formatowanie karty. Wiele osób tak robi jak ja.
Czyli format karty mam co sesje foto. Inaczej właściwie nie usuwam zdjęć. No chyba, że przed zgrywaniem, pojedyńcze pliki przy przeglądaniu fotek na LCD.

plusfoto
10-12-2009, 23:17
Zasada jest prosta - jeśli coś zaczyna dziać się niedobrego z kartą na pewno to wyjdzie przy formatowaniu dlatego z reguły formatuję a nie usuwam

RBT
14-12-2009, 19:28
moja zawsze stosowana procedura wygląda tak: po zakończeniu fotografowania karta do czytnika, kopiowanie (bez usuwania) zdjęć. Potem karta do aparatu i formatowanie karty.
Moja jest prawie identyczna, formatowanie poprzedza jeszcze, druga kopia zdjęć na dysku zewnętrznym.

radwakon
19-12-2009, 17:22
Przeczytałem chyba wszystko co jest o profilach na forum. Wgrałem sobie portrait i landscape do 300s i wszystko działa. Mam tylko pytanie czy znajdę gdzieś profile z DX2 do 300s bo na www nikona są tylko te do 300? A one nie działają na 300s :/