Zobacz pełną wersję : Kit 18-70 padł.
Nikor 18-70 (kit) stał sie stałoogniskowym 35 mm. Poprostu najpierw nie pozwolił na zmiane ogniskowej wiecej niz 35mm a potem juz został na stałe w tej ogniskowej. Czy ktos juz rozbierał do ustrojstwo? Przyznam ze doszedłem do zdjecia części z bagnetem, pierscienia do zmiany przyszłony i cześci obudowy.Nie moge rozłaczyc płyty z elektronika od reszty korpusu. Jedna listwa sieładnie rozpina reszta nie chce. Pospinałem,poskręcałem i dalej 35 mm :(. Teraz to juz pozostalo mi tylko próbwac naprawic bo i tak nic mi z takiego szkła. Wie ktos jak sie dostac do mechanizmów?
koszt naprawy w SERWISIE OPTYCZNYM to około 120zł miałem ten problem. Ale sam do rozbierania obiektywu to bym sie nie zabierał.
p.Piotrowski
tel 815250121
To namiary na Faceta który mi to naprawil (wszystko działa tak jak powinno)
a usterka to najprawdopodobniej pęknięcie jednej z prowadnic wiec jesli nawet go rozbierzesz to nie wiem czy gdzies taką kupisz.
Pozdrawiam
dzieki za info. A ten pan Piotrowski to gdzie?
lodzermensch
18-10-2008, 22:53
Samodzielnie rozebrałem zooma jeden raz dawno temu, ale nie już poskładać z powrotem mi się nie za bardzo udało... :)
P.S. W Łodzi pomógł mi Pan Wrzesiński z ul. Piotrkowskiej... Złota rączka do Nikkorów.
nie pamiętam namiary dostałem od znajomego fotografa ale on chyba z Lublina niemniej jednak polecam
W sumie moje grzebanie miałoby tylko walory poznawcze bo jesli to uszkodzenie mechaniczne (cos pekło) to i tak będę mógł tylko sobie na to zerknać.Nic wiecej no chyba ,ze kropelka :)
Szkło pojechało do Fotonaprawy w Lublinie.Ciekaw jestem diagnozy i kosztów.
obiektyw wrócił, 110 zł naprawa + 30 zł przesyłki. Kreci jak nówka. Wymiana jakiejś prowadnicy.
no to się ciesze ze moglem pomoc :) jak widac naprawa sie opłaca moj juz jakis czas po naprawie i śmiga jak nówka
wojtek_em
30-10-2008, 16:34
Nikor 18-70 (kit) stał sie stałoogniskowym 35 mm.
A tyle osób na forum czeka na stałoogniskowe 35 mm z AFS od Nikona... ;)
wanczyk dziekuje.Firma wyglada na solidną. Mysle czy by im nie podeslac sigmy 30 do naoliwienia. Ale najpierw zadzwonie.
Tomek Konopka
30-10-2008, 17:55
A tyle osób na forum czeka na stałoogniskowe 35 mm z AFS od Nikona... ;)
a tak poza tym to N18-70 na 35 najlepiej śmiga.
gdybym niemiał sigmy 30 pewnie bym go zostawił w takim stanie jak sie rozsypał :)