Zobacz pełną wersję : d300 - firmware 1.10?
na nikonians i dpreview pojawily sie watki, gdzie uzytkownicy po kupnie d300 maja firmware 1.10 a i b.
ponoc np. autoiso dziala wreszcie do 1/4000. na stronie nikona najnowszy firmware to zdaje sie 1.03. ktos cos wie moze o tym nowym sofcie? chyba niemozliwe, zeby dawano go tylko z nowymi aparatami, a olano tych ktorzy juz kupili. no i ciekawe, co jeszcze jest w tej wersji.
poczekajmy i zobaczymy czy soft jest wolny od błędów, niech ci którzy już mają nowy soft opiszą jak się sprawuje.
Śledź wątki lub podaj do nich adres.
Na flickerze ( ang ):
http://www.flickr.com/groups/nikon_d300_users/discuss/72157608095083053/
Jedrzej
robin102
17-10-2008, 20:30
co jeszcze jest w tej wersji.
Jedną z poprawek w nowym sofcie jest likwidacja uciążliwego dla niektórych cropa na optykę :mrgreen:
;)
Jedną z poprawek w nowym sofcie jest likwidacja uciążliwego dla niektórych cropa na optykę :mrgreen:
ale wymieniaja matryce czy softowo dodaja pixele? ;)
Zdał by się ten nowy soft bo poprawka na migotający wskaźnik bat. chyba im nie wyszła.U mnie nadal się pojawia mimo full baterii i wgrania 1.0.3
;)
:mrgreen:
A hitem jest, ze aparat podobno automatycznie rozpoznaje jakie szklo jest podpiete. Jak dlugie tele, to cropuje nadal i to chyba nawet x2, a jak cos szerokiego to przelacza na pelna klatke ;-) A tak powaznie, to w niemieckim amazonie sprzedaja juz D300 z nowym FW, wiec chyba dlugo nie trzeba bedzie czekac.
w niemieckim amazonie sprzedaja juz D300 z nowym FW
to ktos jeszcze kupuje tego muzealnego bubla z malutka matryca? :mrgreen:
ja osobiscie licze na sztuczny horyzont i filmy, nie smiem marzyc o detekcji usmiechu ;)
robin102
18-10-2008, 14:08
Zdał by się ten nowy soft bo poprawka na migotający wskaźnik bat. chyba im nie wyszła.U mnie nadal się pojawia mimo full baterii i wgrania 1.0.3
Jeszcze kilka innych niedociągnięć trza by poprawić. Całkiem możliwe, że jest nowy soft i coś tam zmienia, ale czy będzie dostępny na www nikona ? Swoją drogą dziwne to. Tylko czekać aż nowy soft do D700 się pojawi. Może ten będzie pasował ;)
Maciek321
18-10-2008, 17:58
Mialem to samo w D80. Przyczyną był zły kontakt między obiektywem (Nikkor VR 18-200 tylko z nim mi sie to działo) a abody. Przeczysciłem zestyki i jak narazie zero problemu. Innym objawem tego bylo to, ze jesli stało sie to w momencie robienia zdjecia, to aparat Tworzył kolejny folder na karcie. Zwróc uwagę czy nie dzieje Ci sie tak.
ciekawość doprowadziła do tego, że nie mogłem już wytrzymać i musiałem dowiedzieć się u źródła, co i jak, oto odpowiedź na mojego maila do Nikon Polska:
Nikon Europe Support
20-10-2008 10:33
Szanowny Panie Piotrze,
Dziękujemy za zadanie pytania poprzez system wsparcia technicznego Nikon.
W chwili obecnej najnowszą wersją oprogramowania aparatu d300 jest wersja 1.03. W chwili obecnej nie ma nowszej wersji firmware'u (oprogramowania aparatu) do tego modelu. Brak również jakichkolwkiek informacji czy nowy firmware będzie wprowadzany do tego modelu aparatu ( i ewentualnie kiedy).
Jeżeli w przyszłości takowe oprogramowanie zostanie udostępnione, specjalna informacja pojawi się w bazie 'Znajdź odpowiedzi' działu 'Wsparcie Techniczne'. Wówczas będzie możliwe pobranie pliku z oprogramowaniem wraz z instrukcją poprawnej instalacji.
W przypadku dodatkowych pytań proszę o ponowny kontakt poprzez dział Wsparcie Techniczne.
Z poważaniem,
Marta ******
Europejskie Centrum Wsparcia Technicznego Nikon
www.europe-nikon.com/supportciekawe prawda?
To jest email automatyczny, identyczny dostal gosc z forum niemieckiego tyle, ze po niemiecku. Do momentu, w ktorym nie bedzie udostepniony w dziale "Wsparcia technicznego", nikt pary z geby nie pusci.
ja bym nie liczyl na nowy soft - nowy czyli wersje 2.xx jak w d3
nikon zapomnial juz o d300 bo wali d90 i d700 - jak ktos ladnie podsumowal - nikt juz nie kupuje tego bubla z mala matryca
kolejny firmware jesli kiedykolwiek wyjdzie bedzie miec wersje 1.04 i UWAGA UWAGA poprawi nadal migoczacy wskaznik baterii :P
krzysztof jot
20-10-2008, 21:16
ja bym nie liczyl na nowy soft - nowy czyli wersje 2.xx
no tego nie da sie przewidziec, sporym zaskoczeniem to jest teraz poprawka softu do D200 , wiec o D300 sądze ze jeszcze nie zapomnieli....jak nie bedzie - tzn ze nie ma co poprawiać ino cza kupowac kolejne nowe :)
...no i wreszcie pękła ta bańka spekulacyjna ;)
downunder
20-10-2008, 22:32
No i jest potwierdzenie nowego firmware 1.10 TUTAJ (http://nikonrumors.com/2008/10/19/firmware-ver-110-for-nikon-d300-confirmed.aspx).
Idę czytać. :)
No i jeszcze nic nie ogłoszono.
http://support.nikontech.com/cgi-bin/nikonusa.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=15942&p_sid=Mc4RlNgj&p_lva=13783
Users of the D300
The current version of the D300 firmware (v1.0.3) is not compatible with Thumbnail Selector v1.1.0. An upgrade to the firmware is planned but the timing of this release is as yet undecided. Until this firmware update is available we would recommend that D300 users do not upgrade the WT-4 firmware to version 1.1.0 and that Thumbnail Selector v1.0.0 or 1.0.1 and WT-4 Setup Utility v1.0.0 are used.
Moze nikon poczytal forum i stwierdzil, ze D300 juz fotek nie robi wiec po co nowy firmware ;P
Jedrzej
skoro juz instaluja to ludziom w nowych aparatach, to powinno byc dawno do sciagniecia. chyba, ze jest tyle bugow, ze trzeba czekac na wersje 2.0 :mrgreen:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/10/d300_new_frimware-3.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2008/10/d300_new_frimware.jpg)
ile sekund może zająć przygotowanie takiej fotki?
do momentu, aż firmware 1.10 się nie pojawi na stronie nikona, nie ma co bić piany ;)
krzysztof jot
21-10-2008, 20:32
ile sekund może zająć przygotowanie takiej fotki?
do momentu, aż firmware 1.10 się nie pojawi na stronie nikona, nie ma co bić piany ;)
a potem znowu " kto juz zainstalował... i co i jak" lub " jak mozna powrócic do starej wersji" :) - jak dzieci. Jak ma byc - to będzie, ajek nie - to go nie będzie i musimy sie meczyć na tym niedopracowanym sofcie - zrobiłem na tym sofcie czterema D300 z 90tys zdjęć, zarobiłem też cos koło tego :) - więc czy jest niedopracowany a czy go zmienią czy nie- zdjecia da sie robić i to idealne.
no i jest ;)
"
What's New?
Modifications enabled with upgrade of A and B firmware from Ver. 1.03 to Ver. 1.10
The Highlights playback display option has been moved from Display mode>Basic photoinfo>Highlights in the playback menu to Display mode>Detailed photoinfo>Highlights.
The size and color of “Demo” displayed in the monitor with playback when No memory card? in the Custom Settings is set to Enable release, have been modified.
The range of settings available for ISO sensitivity settings>ISO sensitivity autocontrol>Minimum shutter speed in the shooting menu has been increased from 1/250–1 s to 1/4000–1 s.
When shooting in hand-held live view mode and the frame is magnified prior to autofocusing, operation has been modified so that display returns to the magnified display rather than full-frame display.
Images captured with Rotate tall, in the playback menu, set to On are not automatically rotated for display immediately after capture (image review).
A Copyright information item has been added to the setup menu. When Copyright information is enabled, the copyright symbol (©) is shown in the shooting info display.
Recent settings can now be displayed in place of My Menu.
Custom Setting e3 Flash cntrl for built-in flash (e3 Optional flash when an optional Speedlight is mounted on the camera) can now be added to My Menu using the Add items option in My Menu from Add items>Custom settingmenu>e Bracketing/flash.
The degree of the High ISO NR setting can now be confirmed in the shooting info display while the High ISO NR setting item, in the shooting menu, is being applied.
Ankara, Riyadh, Kuwait, and Manama have been added to the Time zone options for the World time item in the setup menu.
When a GPS device is used and no heading information is available, ---.--° is now displayed for the Position>Heading option in the GPS item in the setup menu.
When shooting in live view mode using Camera Control Pro 2 (Ver. 2.2.0 or later) with a PC-E lens, the aperture setting can now be adjusted from the computer.
Focus acquisition performance in dynamic-area AF mode has been improved.
Focus acquisition performance with contrast-detect AF has been improved.
Auto white balance performance has been improved.
The fourth digit in seconds display for GPS latitude and longitude information is now rounded off rather than omitted.
The current MB-D10 battery type setting can now be confirmed in the shooting info display when R6/AA-size batteries are used with the Multi-Power Battery Pack MB-D10.
An issue that caused an increase in noise with shooting in [M] exposure mode at a shutter speed setting of bulb with the shutter held open for less than 8 seconds and Long exp. NR enabled has been resolved.
An issue that prevented shutter release at the specified shutter speed when no operations were performed for 30 seconds in mirror up mode has been resolved.
An issue that caused abnormal image display when Image review was set to On and the playback zoom in button was pressed immediately after shooting at the following settings has been resolved.
Image quality: NEF (RAW ) + JPEG
NEF (RAW) recording: Lossless compressed or Compressed
Image size: S or M
When the Speedlight SB-800 was mounted on the camera with flash mode set to distance-priority manual (GN) mode, and the camera recovered from standby mode triggered by the auto meter off function, the distance information displayed on the SB-800 changed. This issue has been resolved.
For further information regarding the new firmware, download the supplemental document for the new firmware, D300_FirmUp_(11)En.pdf (http://nikon-asia.com/kdb/EN/2008/6121/D300_FirmUp_%2811%29En.pdf). Adobe’s Acrobat Reader must be installed on your computer to view this file."
http://tinyurl.com/6r9gpa
cypherdid
28-10-2008, 08:17
Już to ktoś zamontował?? Nie chcę być pierwszy ;P
ja już po, zaraz spadam do pracy i zobaczymy co się zmieniło ;)
na razie aparat działa, autoiso faktycznie ma czasy do 1/4000s ;)
na nikonians i dpreview pojawily sie watki, gdzie uzytkownicy po kupnie d300 maja firmware 1.10 a i b.
ponoc np. autoiso dziala wreszcie do 1/4000. na stronie nikona najnowszy firmware to zdaje sie 1.03. ktos cos wie moze o tym nowym sofcie? chyba niemozliwe, zeby dawano go tylko z nowymi aparatami, a olano tych ktorzy juz kupili. no i ciekawe, co jeszcze jest w tej wersji.
cos piszczy w trawie
http://optyczne.pl/1353-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
cos piszczy w trawie
http://optyczne.pl/1353-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Może przeczytaj sobie trzy wcześniejsze posty w tym wątku :)
Zainstalowane. Aparat działa.
...no to tyle...
i dobrze że Nikon dba o starsze modele i poprawia soft. pytanie tylko czy nie wkradł się bug? chyba trzeba samemu to sprawdzić na sobie. myślę że tragedii nie będzie ;)
Zainstalowane - na razie nikt jeszcze nie zginal ;) zobaczymy pozniej ;)
Czy na 1.10 jest dostępny język polski menu?Chętnie bym po testował?
cypherdid
28-10-2008, 10:00
Czy na 1.10 jest dostępny język polski menu?Chętnie bym po testował?
tylko Afrykanerski ;)
robin102
28-10-2008, 10:17
Łoooo matko, ale dużo oficjalnych poprawek :)
A już krakaliście, że Nikon zapomniał o D300. Wreszcie będę miał trzysetkę dokończoną na 102 ! :)
drożej się sprzeda :)
Testujcie, ja nauczony doświadczeniem poczekam ;-) W Pentaxie to było tak, że wprowadzono poprawkę jak na forach pojawiły się instrukcje, jak wejść do menu serwisowego aparatu i samodzielnie robić to co autoryzowane serwisy mogły zrobić z łaski ;-). Poprawka zlikwidowała te udogodnienie. Tak więc i tu ciśnie się pytanie... Co zniknęło po nowej poprawce?;-)
Testujcie, ja nauczony doświadczeniem poczekam ;-) W Pentaxie to było tak, że wprowadzono poprawkę jak na forach pojawiły się instrukcje, jak wejść do menu serwisowego aparatu i samodzielnie robić to co autoryzowane serwisy mogły zrobić z łaski ;-). Poprawka zlikwidowała te udogodnienie. Tak więc i tu ciśnie się pytanie... Co zniknęło po nowej poprawce?;-)
No tak, ale ruscy hakierzy i tak napisali programik, ktory to wejscie nadal udostepnial ;-)
siedemczwartych
28-10-2008, 12:06
żeby było łatwiej:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26001&p_created=1224147193&p_sid=ez_2xshj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1 - WINDOWS
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26014&p_created=1224148750&p_sid=ez_2xshj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1 -Macintosh
PL masz już w aparacie, 1.10 nie ma z tym nic wspólnego.
sorrki, chyba mi wątku nie odświeżyło ;-)
w takim razie wieczorem trzeba będzie uaktualnić soft do 1.10:)
siedemczwartych
28-10-2008, 12:25
a tak przy okazji zapytam Was co zrobić by mieć polskie manu.
Aparat kupiony gdzies tam w emiratach... :)
można ściagnac jakiś soft?
Hmmm, a nie masz PL na liście? Mój aparat najprawdopodobniej pochodzi z rynku japońskiego (w każdym razie na pewno nie z europejskiej dystrybucji Nikona), ale PL mogłem ustawić od razu w menu:???:
masz już język polski w aparacie - wybierz go z menu paratu :D
ja już wgrałem nowy firmware i aparat nadal robi zdjęcia ;)
siedemczwartych
28-10-2008, 12:50
tzn ja nie mam tego aparatu, ale znajomy mnie pytał czy cos wiem.
Ja mam kupiony w Polsce wiec nie ma problemu.
Nie mam pojęcia czy ma na liście nasz jezyk.
Sugerujecie, ze powinien mieć?
Poprosze by sprawdził.
która z wprowadzonych zmian/poprawek jest najważniejsza przez co warto uaktualnić firmware?
to najważniejsze wg mnie zmiany
tzn ja nie mam tego aparatu, ale znajomy mnie pytał czy cos wiem.
Ja mam kupiony w Polsce wiec nie ma problemu.
Nie mam pojęcia czy ma na liście nasz jezyk.
Sugerujecie, ze powinien mieć?
Poprosze by sprawdził.
trzeba było najpierw sprawdzić, a nie zadawać niepotrzebne pytanie, każdy D300 ma menu w języku polskim :)
to najważniejsze wg mnie zmiany
jeśli powyższe będzie prawdą to tak, poza tym auto ISO z czasami aż do 1/4000s
mi osobiście brakuje jeszcze skoku breaketingu co 2 EV
A pliki binarne są datowane 08 września. Trochę poczekali z tym...
a po polskiemu:
— Zwiększono szybkość ustawiania ostrości w trybie dynamicznego AF.
— Zwiększono szybkość ustawiania ostrości w trybie AF z wykrywaniem kontrastu.
— Poprawiono działanie automatycznego balansu bieli.
Bradley22
28-10-2008, 13:33
Chłopaki...aż wstyd zapytać :( idąc zgodnie ze wskazówkami z nikoneurope wgrałem plik na kartę itd. Wchodząc w MENU/USTAWIENIA/Wersja oprogramowania nie mam tam opcji "Aktualizacja wersji". O co kaman?
Sorry ale naszły mnie jakieś lęki....
Pozdrowo!
P.
Wystarczy poszukać (wstyd!!) http://www.nikon-euro.com/kdb/en/2008/25962/pl/d300ab_win_pl_ABF.html dla takich jak ja....
wgrałeś do jakiegoś katalogu, a masz to zrobić do katalogu głównego (root)
czy profile d2x mode [1-3], landscape, portrait trzeba będzie wgrywać od nowa po upgrade firmaware?
czy profile d2x mode [1-3], landscape, portrait trzeba będzie wgrywać od nowa po upgrade firmaware?
Nie trzeba. Są jak były.
lipa, filmow nie ma :razz:
no i nie moge wgrac, musze baterie naladowac.
Wszystko gra. Nie zauważam żadnych problemów.
Język polski oczywiście jest.
Czy po wgraniu wersji 1.10 nadal jest 8fps bez gripa?
— Poprawiono działanie automatycznego balansu bieli.
Mam nadzieje, ze pokaże się też poprawka z tym do D700...
Co prawda mam ten korpus od wczoraj, ale AWB to jakiś żart chyba :-D
Tak, wiem , mając semi-pro puszkę nie robi się w AWB :-P Ja jednak wychodzę z założenia, że skoro funkcja taka jest to powinna działać w miarę prawidłowo.
Ciekawe na ile poprawka w D300 rzeczywiście poprawiła sytuację.
Czy to może bardziej uspokojenie nastrojów społecznych na zasadzie: "Tak, tak, coś z tym zrobiliśmy"
Czy ktoś zaobserwował różnicę i może się pochwalić, najlepiej z samplami? :)
po wgraniu wersji 1.10 włożyłem kartę ze starszą wersją 1.03 i pokazuje, że można 'aktualizować' do tyłu - to dobra wiadomość dla wahających się :)
może się pochwalić, najlepiej z samplami? :)
Proszę - nowy soft:
D300+T17-24/2.8, D900 (odbłyśnik+sufit), tryb A (1/60, F4), RAW 12bit, ISO200, ADL=OFF, WB=auto, kolory Adobe, profil Neutral, wywołane CS3 + profil sRGB, zapisane do jpg (jakość=10).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img508.imageshack.us/img508/7177/d300dm1.jpg)
D300+T55-200, tryb M (1/200, F5.6), RAW 12bit, ISO640, ADL=OFF, WB=auto, kolory Adobe, profil D2Xmode1, wywołane CS3 + profil sRGB, zapisane do jpg (jakość=10).
źródło (http://img505.imageshack.us/img505/5695/d3002ga9.jpg)
ja mam wersje 1.02 , nie wgrywałem tej z poprawkami o baterii. Czy musze to uzupełnic czy odrazu pakowac ta najnowsza?
No cóż trzeba będzie wypróbować tą nową wersję tym bardziej jeśli faktycznie można się cofnąć potem do poprzedniej...
wywar, dzięki.
Wygląda naprawdę nieźle.
wywar, dzięki.
Wygląda naprawdę nieźle.
Jeśli to nie są jpegi z puszki tylko wołane w CS3 to wersja softu ani użyty profil nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Szybkość autofokusa też ciężko ocenić :)
Darek_D80
28-10-2008, 15:18
Witam
U mnie A ma 1.0 natomaist B ma 1.10. Obie są różne, czy Wy też tak macie, aparat kupiłem 2 tygodnie temu. Jednak zanim zaktualizuję, sprawdzę dane według zmian ze strony Nikona z moimi danymi. I czy oba, czyli A i B maja być takie same? Już zwariowałem jak ma być faktycznie. Aha, nic w nim nie aktualizowałem, tak mam od nowości.
wywar, dzięki.
Wygląda naprawdę nieźle.
hehe, myślisz, że to zasługa nowego firmware? wątpię :D
wywar, zjedz szybko tę paprykę, bo niedługo zgnije ;)
Pawel Pawlak
28-10-2008, 15:28
a gdzie A-DL auto ? zapomnieli ?
No dobra - żywiec z puszki - dalej w akcji tamron za 200zł 55-200 bez odszumiaczy ISO1600 - jpg z puszki i croop 100%
źródło (http://img116.imageshack.us/img116/6814/1600sa5.jpg)
źródło (http://img116.imageshack.us/img116/2460/croopfd2.jpg)
a co do papryki to już idę się za nią brać :) Może faktycznie poprawili ten ABW bo na wysokim ISO zawsze były jaja ... hmmm
Jeśli to nie są jpegi z puszki tylko wołane w CS3 to wersja softu ani użyty profil nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Szybkość autofokusa też ciężko ocenić :)
Rzeczywiście, nie doczytałem tego opisu, patrzyłem wyłącznie na zdjęcia...
Interesuje mnie ocena AWB wyłącznie. Resztę trzeba by sprawdzić organoleptycznie, nie samploleptycznie ;)
Jeśli zatem ktoś byłby wspaniałomyślny wrzucając .jpg z puszki, fotki w warunkach "dzień pochmurny", "światło żarowe - sic!" - myślę, że wielu z nas chętnie spojrzy. Oczywiście z włączonym AWB.
--- edit ---
Ok, uprzedziłeś mnie wywar :) zdjęcia pojawiły się w trakcie tego posta, a nie uda się go usunąć...
IMO przeniebieszczone, ale to może wina mojego marnej jakości ekranu lcd w laptopie...
jest to na pewno wina twojego LCD
może już wystarczy tych bezsensownych zdjęć, które nic nie wnoszą...
Co do poprawki AF postaram się coś powiedzieć po dzisiejszym meczu (Lech - Odra). Porównam też AWB do tego z poprzedniego meczu, choć ostatnio (Lech - Śląsk) była mgła, która totalnie zmieniła warunki na stadionie... Ale może coś z tego wyniknie :)
Dobra to ostatnie: D80 i D300 ISO 1600 bez odszumiaszy ABW
D300
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/7889/d300tv3.jpg)
D80
źródło (http://img510.imageshack.us/img510/3695/d8011wp9.jpg)
jerryjola
28-10-2008, 15:47
żeby było łatwiej:
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26001&p_created=1224147193&p_sid=ez_2xshj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1 - WINDOWS
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=26014&p_created=1224148750&p_sid=ez_2xshj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTExJnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0x&p_li=&p_topview=1 -Macintosh
chyba serwer Nikona padł, bo nie ma jak ściągnąć....
Można ściągać bez problemu, właśnie sprawdzałem. Pozdrawiam.
Inkognito
28-10-2008, 16:45
W mojej sigmie 30 1.4 po wgraniu nowego softu musze dawać już tylko +15 a nie +20 jak było wcześniej :D Cieszy mnie to bo czasem miałem wrażenie że skali nie starcza w tej korekcji :)
Wreszcie Af w kontrastowym LV ma w miarę przyzwoitą szybkość, duża poprawa.
ja mam wersje 1.02 , nie wgrywałem tej z poprawkami o baterii. Czy musze to uzupełnic czy odrazu pakowac ta najnowsza?
Od razu pakuj najnowszą, nie ma sensu wgrywać pośrednich.
Wygląda na to, że sporo pozmieniali.
a ja sobie zrobię testa, w pokoju parę fot przed wgraniem i po wgraniu oczywiście postaram się w tym samym miejscu umiejscowić aparat (niestety juz drugi tydz statyw do mnie jedzie.. :/ wiec postaram sie dokładnie w tym samym miejscu ustawić, sklep mnie zmyli - tak na marginesie trzeba będzie zrobić "czarną listę takich sklepów ale to inny wątek) jak zrobię to umieszczę foty, o ile rzeczywiście zobaczę różnice, ustawię wszystko na auto, włączę rożne światełka itp się okaże :), pozdro
No zrobione w zasadzie - nadal żyje - a teraz idę czytać co pozmieniali ;)
ps. wersja B w porównaniu do A akutalizuje się 2x dłużej..
Ciekawa opcją z tymi informacjami o prawach autorskich.
No zrobione w zasadzie - nadal żyje - a teraz idę czytać co pozmieniali ;)
ps. wersja B w porównaniu do A akutalizuje się 2x dłużej..
Ciekawa opcją z tymi informacjami o prawach autorskich.
porównaj rozmiar plików A i B ;)
a co do praw autorskich, to nareszcie pojawiła się ta opcja w poprawnym miejscy nagłówka EXIF. Do tej pory był tylko Image Comment...
Po wgraniu nowego softu: auto WB nadal nie daje rady przy sztucznym oświetleniu - nawet przy świetle żarowym:???:
Precyzyjna korekta - też bez zmian.
Może inni będą mieli więcej szczęścia.
Pawel Pawlak
28-10-2008, 20:57
ja tam nawet nie wgrywam... po co ? Mój d300 działa perfekcyjnie :twisted:
ciekaw jestem jak z tą celnościa AF bedzie bo przyznam ,że w D200 było to precyzyjniejsze .
czy tez tak macie:
A 1.03
B 1.10
?
oj chyba skopałes. Pewnie miałes dwa pliki na karcie albo juz nie wiem.
już mam:
A 1.10
B 1.10
:)
Pytanie za 10 pkt - wspomaganie AF-a poniżej 17mm działa z softem 1.10?
Pytanie za 10 pkt - wspomaganie AF-a poniżej 17mm działa z softem 1.10?
Hmmm, dziesięć punktów może mi się przydać... .
Podpinam N12-24/4 - ustawiam na, powiedzmy, 15mm - albo jeszcze lepiej 12mm - naciskam spust - lampka wspomagająca zaświeca się - sygnał trafienia AF "pika".
O to chodziło?
;)
Art
PS.: A przedtem nie działało??
A mógłbyś jeszcze zobaczyć jak to wygląda z SB800? Bo na to głównie narzekano, a że lampki teraz nie mam to nie mam jak sprawdzić samemu ;)
A mógłbyś jeszcze zobaczyć jak to wygląda z SB800? (...) ;)
Ale tylko za dodatkowe dziesięć punktów!!
(założyłeś, że takowe SB-800 posiadam i - choć nie informowałem wszem i wobec w stopce - okazało się to słuszne :lol: )
No dobra: zapinam rzeczone SB-800 - ustawiam na 12mm - (o cholera!: padły mi akumulatorki :lol: - wkładam nowe) - naciskam spust - czerwony wzorek wyświetla się - wskaźnik AF "pika".
Próbowałem kilkanaście razy w różnych "ciemnych" miejscach mieszkania.
Niczego niepokojącego nie zauważyłem.
Jest jak winno być.
Pozdrawiam,
Art
No wcześniej podobno nie działało :) A ze rybie planuje sobie sprawić to sprawdzam jak to jest. Dzięki.
No wcześniej podobno nie działało :) A ze rybie planuje sobie sprawić to sprawdzam jak to jest. Dzięki.
Na rybim też Ci mogę sprawdzić. :lol:.
Życzysz? (Dwadzieścia punkcików kosztuje... w końcu to rybie, nie?!)
Art
Tak, wspomaganie AF z poziomu lampy nie działało poniżej ogniskowej 18 mm, a teraz działa poprawnie :). Muszę sprawdzić jeszcze czy działa także powyżej 200 mm bo poprzednio też nie działało.
I dodatkowa informacja chyba dość ważna: w menu wersja oprogramowania po podpięciu SB 900 pojawiła się nowa pozycja S 5.001, czyli będzie możliwy up-grade softu do lampy z poziomu body D300! Tej informacji nie ma po podpięciu SB 800. Poprzednio up-grade był możliwy tylko z poziomu D700/ D3. Tylko softu do SB 900 nadal brak...
autograf
28-10-2008, 23:55
http://www.fotografuj.pl/News/Nikon_D300_aktualizacja_firmware/id/2451
dobra, wróciłem z meczu
wiadomość dla mnie istotna: w tych samych warunkach oświetleniowych na stadionie AWB działa lepiej, nie wymaga korekt :)
jakiejś wielkiej różnicy w pracy AF nie zauważyłem, ale mam wrażenie (podświadomość?), że śledzenie działa skuteczniej
inne zmiany jakoś sie niechciały ujawnić :)
Swinhead
29-10-2008, 00:32
takie pytanko dotyczące nowego softu 1.10
czy soft 1.10 zawiera w sobie zmiany jakie wprowadzały softy 1.02 i 1.03???
Po wgraniu nowego softu: auto WB nadal nie daje rady przy sztucznym oświetleniu - nawet przy świetle żarowym:???:
Precyzyjna korekta - też bez zmian.
Może inni będą mieli więcej szczęścia.
Hi, hi. wystarczyło doczytać w instrukcji: AWB Auto - temp. barwowa 3500-8000 K (wersja drukowana str 128 )
Nie obejmuje swoim zakresem światła żarowego i części światła jarzeniowego (lampy sodowe - 2700 K, cieplejsze białe jarzeniowe - 3000 K):).
Czy ktoś może sprawdzić jak to wygląda w innych modelach i ewentualnie np. w canonie - też jest tak wąski zakres AWB?
Może to jest powodem kłopotów z AWB przy mieszanym oswietleniu? Po prostu aparat nie jest w stanie poprawnie zinterpretować oświetlenia, bo części światła o temperaturze poniżej 3500 K nie widzi w tym trybie?
takie pytanko dotyczące nowego softu 1.10
czy soft 1.10 zawiera w sobie zmiany jakie wprowadzały softy 1.02 i 1.03???
tak, tzn. jak masz 1.00, mozesz odpuscic posrednie wersje i wgrac od razu 1.10.
No już dla samego doświetlenia przy 12 mm warto było zainstalować. Tokina 12-24 jest w końcu wspomagana światłem w pełnym zakresie i z puszki z sabinki.
A pliki binarne są datowane 08 września. Trochę poczekali z tym...
Oprogramowanie sie jeszcze testuje przed udostepnieniem...
No dobra - żywiec z puszki - dalej w akcji tamron za 200zł 55-200 bez odszumiaczy ISO1600 - jpg z puszki i croop 100%
Co te zdjecia takie wyprane z kolorow i kontrastu?
Pawel Pawlak
29-10-2008, 11:28
domyślnie standardowe ustawania puszek profi/semiprofi powodują generowanie wypranych z kolorów i kontrastu jpgów (przynajmniej w nikonie)
Do menu ustawień dodano opcję Informacja o prawach autorskich. Jeśli opcja ta jest włączona, na ekranie informacji zdjęciowych jest wyświetlany symbol praw autorskich (©).ustawiłem sobie i nigdzie nie widzę znaczka ©... gdzie mam to widzieć?
ustawiłem sobie i nigdzie nie widzę znaczku ©... gdzie mam to widzieć?
Na głównym LCD - w trybie info.
Mam pytanie do osób które uaktualniły soft a korzystały z korekcji AF do "kundli". Coś się zmieniło? musieliście od nowa korekty wprowadzac bo AF ostrzy inaczej np. na starym sofcie +10 a na nowym inaczej?
Inkognito
29-10-2008, 22:55
Mam pytanie do osób które uaktualniły soft a korzystały z korekcji AF do "kundli". Coś się zmieniło? musieliście od nowa korekty wprowadzac bo AF ostrzy inaczej np. na starym sofcie +10 a na nowym inaczej?
Pisałem pare postów wyżej, że u mnie sie poprawiło (na sigmie 30 1.4) z +20 mam teraz +15 i mam wrażenie, że wtedy te +20 nie starczało, bo teraz znacznie ostrzej jest i dokładniej :)
Ale sigma 30 to żaden tam kundel - to topowe szkło jest :)
U mnie na Sigmie 30 pozostalo bez zmian.
no dlatego się pytam bo jedna opinia na ten temat to za mało ciekawe jak u innych to działa czy też FF jest mniejszy. jeszcze nie wgrałem softu bo nie chce mi się przechodzic od nowa przez kalibracje. narazie odczekam więc a zrobie to jak będe miał czas na zabawe :mrgreen:
edit. mój tamron też jest topowy ;) szczególnie z D80 i D200 żadnych problemów z BF/FF a tu kiszka. Coś mi się wydaje że nikon celowo coś w sofcie aparatu nagrzebał że kundle chodzą gorzej jak na starych puchach
Archibald
30-10-2008, 11:09
Wgrałem - różnic nie dostrzegam :-) (poza oczywistymi)
a ja do tej pory nie widzę znaczka © w info, tylko samo słowo Copyright z tym co wpisałem w tym polu.
a ja do tej pory nie widzę znaczka © w info, tylko samo słowo Copyright z tym co wpisałem w tym polu.
Na głównym LCD aparatu?!
Inkognito
30-10-2008, 12:26
Jak wciśniesz info, żeby zobaczyć podgląd ustawień na głównym LCD to po prawej stronie nad drabinką ekspozycji jest © :)
No już dla samego doświetlenia przy 12 mm warto było zainstalować. Tokina 12-24 jest w końcu wspomagana światłem w pełnym zakresie i z puszki z sabinki.
i to jest chyna jaistotniejsza zmiana:)
Archibald
30-10-2008, 15:28
i to jest chyna jaistotniejsza zmiana:)
Pewnie tak, ale ja używam między innymi Tokiny 16-50 (tak, tej mydlącej, paskudnej Tokiny ;-)) i dla niej wspomaganie z Sabinki w "ciemnościach" niewiele daje - AF zawsze łapie z lekkim BF, natomiast przy wspomaganiu z puszki jest idealnie, miałem nadzieję, że coś się zmieni, ale niestety nic... :?
po wgraniu nowego softu nic nie zauwazylem.. hmmmm czyby nowy soft to takie placebo dla innych, chodzi oczywiście o zmiany WB i AF ?? ;) hehe
Ja tak zapytam jak wam działa lampa wbudowana po aktualizacji?
robin102
30-10-2008, 19:14
Jakoś kulturalniej się otwiera, jakby miała siłowniczki hydrauliczne :mrgreen: to spryciarze w tym Nikonie
;)
Ja tak zapytam jak wam działa lampa wbudowana po aktualizacji?normalnie tak jak przed...
Jakoś kulturalniej się otwiera, jakby miała siłowniczki hydrauliczne :mrgreen: to spryciarze w tym Nikonie ;)hehe ;)
Ja tak zapytam jak wam działa lampa wbudowana po aktualizacji?
U mnie zniknęła chyba, bo jakoś się sama nie otwiera. :)
Za to faktycznie pokazuje wersję softu w SB-900.
Archibald
30-10-2008, 21:12
Jakoś kulturalniej się otwiera, jakby miała siłowniczki hydrauliczne :mrgreen: to spryciarze w tym Nikonie
;)
Wojteksw
30-10-2008, 22:12
Dokonałem aktualizacji, jutro sprawdzę, czy sprzęt działa. W pierwszej chwili ciepło mi się zrobiło, bo nie działała lampka wspomagania AF. Ale zapomniałem, że był przestawiony wybierak na C.
siedemczwartych
31-10-2008, 15:22
Nie wiem czy to reguła, ale u mnie po wgraniu softu przestawiło sie podświetlanie pola AF.
Przed miałem właczone, a po było wyłączone.
Więc profilaktycznie sprawdziłem inne funkcje - chyba wszystko w normie?:)
No więc jak jest w końcu z tym jeden kropka dziesięć?Daje to coś na plus czy nie?
shaddixx
31-10-2008, 20:35
YEEEEAAAAAAHHHHHHHH
AF assist na 12 mm wkońcu działa:D
No w końcu jakiś firmware na plus. Sporo zmian w opisie, które działają.
Pozdrawiam
Po wgraniu pop. 1.10 exif błędnie pokazuje wartości przysłony, ogniskowej. Zdjęcie było robione Nikor 12-24 f. 11 albo 13. Jest zapisane f 95 i ogniskowa 170 mm. Dla obiektywów 105 i 300 z TC jest to samo. U kogoś wystąpiły podobne rzeczy?
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/3293/exifud2.jpg)
Olomir, czy wgrales OSOBNO, najpierw plik "A", a potem plik "B", bo takie bledy wystepuja po wgraniu FW, gdy na karcie CF znajdowaly sie rownoczesnie obydwa pliki. Zawsze TYLKO jeden plik na CF i do aparatu, wgrac, wyrzucic ten plik skopiowac nastepny na karte i dopiero znow do aparatu. Zrob to od nowa, bedzie wszystko OK.
Witam
u siebie zauwazylem tez bledne wskazania po zrobieniu zdjecia , F jest albo 1, 1.1 lub 95 ..
ekspozycja i gniskowa kompletnie rozjechane
dzis zrobie jeszcze upgrade softu jak wspomnial Witusch, ale ostatnie aktualizacje robilem tak samo jak tą i wchodzily bez problemu,
pozdrawiam
Bardzo dziękuje za szybką reakcję. :)
Inkognito
01-11-2008, 12:05
Witam
u siebie zauwazylem tez bledne wskazania po zrobieniu zdjecia , F jest albo 1, 1.1 lub 95 ..
ekspozycja i gniskowa kompletnie rozjechane
dzis zrobie jeszcze upgrade softu jak wspomnial Witusch, ale ostatnie aktualizacje robilem tak samo jak tą i wchodzily bez problemu,
pozdrawiam
U mnie wszystko w porządku, więc musieliście panowie coś pogrzebać chyba :)
na zachodnich forach ludzie tez pisza o f 95, takze spokojnie, pewnie bedzie fw 1.11 :lol:
Sprawdzałem z Nikkorem 17-55 f2.8 - nic nie przekłamuje. Ale sam problem jest ciekawy... i zarazem nieciekawy.
Pozdrawiam
nokinnikon
01-11-2008, 16:08
Np na sigmie 10-20 jest ok.
U mnie ze wszystkimi szklami jest ok.
Pewnie tak, ale ja używam między innymi Tokiny 16-50 (tak, tej mydlącej, paskudnej Tokiny ;-)) i dla niej wspomaganie z Sabinki w "ciemnościach" niewiele daje - AF zawsze łapie z lekkim BF, natomiast przy wspomaganiu z puszki jest idealnie, miałem nadzieję, że coś się zmieni, ale niestety nic... :?
Na Tamronie i Sigmie przy włączonym wspomaganiu AF w lampie też źle ustawia ostrość, jednak na Nikkorze idealnie. Pewnie coś zataili przed innymi producentami.
po wgraniu osobo czesci a i b wszytko jest juz ok
pozdrawiam
U mnie również po wgraniu jeszcze raz A i B jest chyba ok.
Czyli: aktualizować zgodnie z instrukcją i problemów nie ma :)
Pozdrawiam
Archibald
01-11-2008, 22:33
Na Tamronie i Sigmie przy włączonym wspomaganiu AF w lampie też źle ustawia ostrość, jednak na Nikkorze idealnie. Pewnie coś zataili przed innymi producentami.
Być może ;-) Ale na szczęście z lampką z body jest super - choć nieco wolniej (ale bez przesady) :)
Co do exif - u mnie zero problemów :)
Być może ;-) Ale na szczęście z lampką z body jest super - choć nieco wolniej (ale bez przesady) :)
Co do exif - u mnie zero problemów :)
Tylko mocno daje po oczach :-D
Lepiej wogóle wyłączyć, bo jednak AF w Nikonach świetnie sobie radzi z ustawianiem ostrości jak jest ciemno.
Pewnie coś zataili przed innymi producentami.
o, to kiedykolwiek cos im udostepniali? :>
Na pewno nie, jednak niezależni producenci na pewno już rozebrali na czynniki pierwsze ich sprzęt, jednak nie znaleźli ukrytego "styku" :(
niezależni producenci na pewno już rozebrali na czynniki pierwsze ich sprzęt, jednak nie znaleźli ukrytego "styku" :(
Pewnie coś zataili przed innymi producentami.
głupotki ;) powiadacie panie koledzy, kiedy otworzycie w odpowiednim programie binarki A i B to zobaczycie, że są wytyczne dla obiektywów z CPU (bez rozróżnienia na Nikkor czy nie Nikkor), a bez CPU brane są tylko pomiary jakie można odczytać z sensorów + ustawiania własne. Nic nie jest zatajone dla konkurencji. Poza tym używają ogólnodostepnych bibliotek FotoNation.
nie jestem pewien jak miałem wczesniej i moze tu pane głupotę ale wydaje mi sie że troche wiecej punktów (z 51) łapało mi ostrosć w pionie. Teraz krzyzowo działa mi tylko srodkowy i punkty obok niego. Pozostałe na lewo i prawo łapia tylko ostrość w poziomach.
A czy zauważyliście coś takiego, mianowicie do tej pory zdjęcia pionowe same się obracały "od razu" po zrobieniu zdjęcia. Na wyswietlaczu po zrobieniu były natychmiast w zmienionej orientacji. Po wgraniu 1.10 obracają się dopiero po dwukrotnym wciśnięciu przycisku podglądu. Czy też tak macie? Strasznie mnie to wkurza, już się przyzwyczaiłem do poprzedniego rozwiązania.
A czy zauważyliście coś takiego, mianowicie do tej pory zdjęcia pionowe same się obracały "od razu" po zrobieniu zdjęcia. Na wyswietlaczu po zrobieniu były natychmiast w zmienionej orientacji. Po wgraniu 1.10 obracają się dopiero po dwukrotnym wciśnięciu przycisku podglądu. Czy też tak macie? Strasznie mnie to wkurza, już się przyzwyczaiłem do poprzedniego rozwiązania.
A czytałeś jakie zostały wprowadzone poprawki w nowej wersji softu?
Dla mnie to rozwiązanie jest idealne.
A czytałeś jakie zostały wprowadzone poprawki w nowej wersji softu?
Dla mnie to rozwiązanie jest idealne.
Pobieżnie :twisted: ta kwestia jakoś zdołała mi umknąć.
Dla mnie idealna byłaby opcja wyboru tak, albo tak.
Marcin T
02-11-2008, 19:15
Dla mnie idealna byłaby opcja wyboru tak, albo tak.
Opcja została-tyle, że nie działa :???:
Redskull
02-11-2008, 21:08
NO I SYF.....wgralem 1.10 i teraz mam a AF fine tuning obektywy 200-14mm 1.8 (to jak mam zapiete 80-200) i 50-14mm 2.8-jak mam zapietego tamrona :( Co robic? Szkla nie ostrza....
czy wgrałes jak w instrukcji? kazdy plik na osobnej karcie?
A jak wgrywales? Po kolei? Czyli najpierw A na czysciutka karte, instalka, format karty windowsem ;) potem B na karte i instalka?
Redskull
02-11-2008, 21:30
Zrobilem....ale przepadl plener (wszystko nieostre) i qpa nerwow. Sie okazalo, ze wgrywajac jeden po drugim nie uaktualnilem A. I sie zrobilo COCO JUMBO
robin102
02-11-2008, 22:06
Swoją drogą aparat rok na rynku, a tu już trzecia poprawka softu i to duża. Niby dobrze firma dba o produkt i o klienta, ale z drugiej strony na to patrząc jak dużo miał baboli i niedoróbek na starcie aparat, że trzeba tyle w oprogramowaniu mieszać w tak krótkim bycie produktu na rynku. Strasznie się spieszyli z premierą. Dobrze, że w ogóle jakiś soft w pierwsze puszki zdążyli załadować, a nie dosyłali klientom na CD :) ;)
Swoją drogą aparat rok na rynku, a tu już trzecia poprawka softu i to duża. Niby dobrze firma dba o produkt i o klienta, ale z drugiej strony na to patrząc jak dużo miał baboli i niedoróbek na starcie aparat, że trzeba tyle w oprogramowaniu mieszać w tak krótkim bycie produktu na rynku. Strasznie się spieszyli z premierą. Dobrze, że w ogóle jakiś soft w pierwsze puszki zdążyli załadować, a nie dosyłali klientom na CD :) ;)
Robin miałeś się już nie znęcać nad D300 :)
To co Ty w takim razie przy komputerze robisz?
robin102
03-11-2008, 10:46
Robin miałeś się już nie znęcać nad D300 :)
Jak on taki śliczniutki milutki, szybciutki i wizjerek ma jaśniutki. Nowy sofcik łyknął bez czkawki i od razu robi lepsze-ładniejsze zdjęcia. Aparat już prawie dokończony :)
badabuzz
03-11-2008, 12:48
Mówisz tak, jakby przed aktualizacją D300 nie robił zdjęć...
Melduję że też wgrałem i działa ;) większych testów nie robiłem (ale nie narzekałem też przed poprawką).
Po aktuaizacji przestawiło się samo ustawienie AutoISO na najdłuższy czas 1/1000, co mnie w pierwszej chwili trochę zdziwiło (efektem było automatyczne ISO 3200 i czas 1/160 na A przy przysłonie 2.8 w słabym świetle) ale szybko odkryłem o co chodzi.
Nic więcej nie zauważyłem, ale zrobiłem ze 3 pstryki czy wszystko działa, więc trudno tu o jakieś większe uwagi.
Jakbym coś zauważył to się podzielę. :)
Wgarłem firmaware, aparat funckjonuje, brak ofiar w ludziach.
1. W przypadku kłopotów z aktualizacją nalezy najpierw umieścić na karcie soft A, zaktualizować, usunąć A, wgrać B, zaktualizować.
2. Zauważyłem poprawę WB.
3. AF jakość dziwnie się zachowuje, jakby wolniej.
4. Trick z 8fps działa.
2. Zauważyłem poprawę WB.
3. AF jakość dziwnie się zachowuje, jakby wolniej.
a w jakim sensie wolniej? w jakichs konkretnych trybach af? bo u mnie jest jakby szybciej :-D. za to z awb nie zauwazylem praktycznie roznicy. tzn. jest jak bylo, w 3500k-8000k zazwyczaj idealnie, a na zarowko-swietlowkach i tak sie gubi, wiec wole ustawic recznie temperature.
hotsauce
03-11-2008, 15:20
Czyli generalnie roznice, ktore widac golym obiektywnym okiem.... lol
a w jakim sensie wolniej? w jakichs konkretnych trybach af? bo u mnie jest jakby szybciej :-D. za to z awb nie zauwazylem praktycznie roznicy. tzn. jest jak bylo, w 3500k-8000k zazwyczaj idealnie, a na zarowko-swietlowkach i tak sie gubi, wiec wole ustawic recznie temperature.
W trybie z automatycznym wyborem 51 pól.
Może mam jakieś dziwne body. Np. nigdy nie miałem problemów z błędną sygnalizacją poziomu naładowania baterii.
FW zakyualizowany. Na starym korekta Tamrona +14, na nowym +8. Ciekawe czy to tylko u mnie czy poprawili przez soft notoryczny FF z "kundlami". Nawiasem pisząc na D70, D80 i D200 ten sam tamron trafiał idealnie w punkt
Dochodzą mnie tu słuchy, że po update można w My Menu mieć szczegółowe ustawienia AutoISO.
Prawda to?????
Nic mi się nie zmieniło, mogę tylko wł/wył AutoISO, próby dodania minimalnego czasu i max ISO aparat odrzuca.
Pozdr
Ok. Doszedłem że mogę to mieć od biedy w Recent Settings
głupotki ;) powiadacie panie koledzy, kiedy otworzycie w odpowiednim programie binarki A i B to zobaczycie, że są wytyczne dla obiektywów z CPU (bez rozróżnienia na Nikkor czy nie Nikkor), a bez CPU brane są tylko pomiary jakie można odczytać z sensorów + ustawiania własne. Nic nie jest zatajone dla konkurencji. Poza tym używają ogólnodostepnych bibliotek FotoNation.
a jak to sie ma do wspomagania AF?
a jak to sie ma do wspomagania AF?
wszystko masz w binarkach, firmware nikona nie zakłóca pracy innych obiektywów niż nikkor.
Myślę, że to wszystko jest dużo bardziej skomplikowane niż kolega pisze... Bo jakoś nowe nikkory trafiają w punkt (chyba że o czymś nie wiem?). Za to mój staaaary 80-200 chodzi po updacie jak chodził, -15 i żyleta.
w czym D300 jest lepszy ????? - tańszy w zakupie !!!!!!!!!!!!
Pawel Pawlak
04-11-2008, 16:50
w czym D300 jest lepszy ????? - tańszy w zakupie !!!!!!!!!!!!
No i ma cropa :)
każdemu według potrzeb - jak dla mnie crop jest fuj.....
Dla mnie crop jest bomba. Nie chce FFa.
Pawel Pawlak
04-11-2008, 17:14
a ja potrafię się cieszyć DX lub FX w zależności od sytuacji. Nie ma lepszy/gorszy - są inne :) Poza tym d300 ma lepiej kryjący wizjer, mniejszą masę i większy górny wyświetlacz ;) I podobno lepiej sobie radzie na długich czasach ;)
a ja potrafię się cieszyć DX lub FX w zależności od sytuacji. Nie ma lepszy/gorszy - są inne :) (...)
i ja potrafiłbym się cieszyć w podobny sposób, gdybym, jak Ty, miał zarówno D300, jak i D700 ;)
Ha! S30/1.4 z trochę ponad +20 na +10 :D
Ok. Doszedłem że mogę to mieć od biedy w Recent Settings
...eee a jak sie to ustawia?? ktos moze przyblizyc to?
masz do wybory my menu i recent settings
a reszte zbadaj sam :)
W trybie z automatycznym wyborem 51 pól.
Może mam jakieś dziwne body. Np. nigdy nie miałem problemów z błędną sygnalizacją poziomu naładowania baterii.
u mnie na automacie z 51 polami jest lag na poczatku, ale jaki byl taki jest. za to w pozostalych trybach, np af-c od 9 do 51 moze i na oko dziala minimalnie szybciej i mniej sie gubi jak jest ciemno. i 3d jakby dostalo troche kopa.
najbardziej mnie cieszy w tym 1.1 zakres auto iso, wreszcie mozna go uzyc do sportu. jednoczesnie wkurza mnie, ze z poziomu my menu mozna go tylko wlaczyc i wylaczyc, a nie mozna ustawic minimalnego czasu. ok, dodali recent settings, ale wolalbym recent jako kolejny poziom menu a nie albo albo. tak naprawde powinni rozbudowac przycisk iso na korpusie, zwlaszcza ze mozna to zrobic w bardzo prosty sposob, tak zeby mozna bylo nie tylko ustawiac wartosc iso, ale tez wlaczac i wylaczac auto iso i ustawiac minimalny czas pokretlami.
Recent Settings, My Menu... co jeszcze? może Focus point wrap-around????????
ludzie, przecież D300 ma polskie menu, po kolei: SETUP MENU / Language / Polski - czy to takie trudne?
Dziękuję kolego
...eee a jak sie to ustawia?? ktos moze przyblizyc to?
W starym My Menu pojawia się zakładka Choose Tab. Wybierasz co będziesz używał.
Pzdr
Recent Settings, My Menu... co jeszcze? może Focus point wrap-around????????
ludzie, przecież D300 ma polskie menu, po kolei: SETUP MENU / Language / Polski - czy to takie trudne?
nie!
od ładnych paru lat używam w aparatach menu angielskiego i nie widzę w tym przeszkód, poza tym łatwiej mogę dzięki temu odnaleźć interesujące mnie rzeczy, starych nawyków ciężko się pozbyć ;)
wszystko masz w binarkach, firmware nikona nie zakłóca pracy innych obiektywów niż nikkor.
ale tego nikt tutaj nie neguje. tyle ze moze sie zdarzyc ze taka sigma wysle źle jakis sygnal i efektem tego bedzie np brak AF. albo bledne rozpoznanie obiektywu. albo to ze D300 potrafi niektore rozne sigmy identyfikowac jako jedno i to samo szklo. tyle ze to wina sigmy jako producenta "podrobek"
Sigma niczego nie podrabia... Widzisz w mojej stopce obiektywy Sigmy, powiedz mi jakie obiektywy Nikona zostaly podrobione? Ja nazwalbym Sigme raczej producentem alternatywnym.
cobretti
05-11-2008, 17:17
Właśnie zrzuciłem zdjęcia z trudnego technicznie zlecenia (po updacie do 1.10), i:
- super balans bieli, miodzio:-)
- szybkość AF jest poprawiona chyba we wszystkich trybach, na zwykłym trybie też działa szybciej i stabilniej
nie!
od ładnych paru lat używam w aparatach menu angielskiego i nie widzę w tym przeszkód, poza tym łatwiej mogę dzięki temu odnaleźć interesujące mnie rzeczy, starych nawyków ciężko się pozbyć ;)
do swojej pani tez mowisz I love U baby? :)
jestesmy w Polsce, mamy polskie menu, mowmy po polsku
do swojej pani tez mowisz I love U baby? :)
jestesmy w Polsce, mamy polskie menu, mowmy po polsku
ale o czym ten temat.... kazdy ustawia sobie jak lubi i tyle (off top)
krzysztof jot
08-11-2008, 13:17
nie!
tez słowo w tym temacie....to nie chodzi o zrozumienie - po prostu czasem czuje sie jak "czwarty świat'. Kupuje coś i dostaje instrukcje w 24 jezykach z od greckiego po zimbabwe ale oczewiście nie ma polskiego. I tak mysle - skoro nie jestesmy rynkiem dla producenta - to po co sie tu pcha ? Sa kraje gzie nie ma mowy aby cokolwiek znalazło sie na sklepowej półce bez "narodowego" opisu/instrukcji - dbają o to odpowiednie przepisy - u nas nikt nie dba o obywatela i jego samopoczucie - kupiłeś ? domyślaj się, wydzwaniaj, pytaj na forum... albo nie kupuj . I to mnie wnerwia, a nie to czy zrozumiem obsługe czy nie
tez słowo w tym temacie....to nie chodzi o zrozumienie - po prostu czasem czuje sie jak "czwarty świat'. Kupuje coś i dostaje instrukcje w 24 jezykach z od greckiego po zimbabwe ale oczewiście nie ma polskiego. I tak mysle - skoro nie jestesmy rynkiem dla producenta - to po co sie tu pcha ? Sa kraje gzie nie ma mowy aby cokolwiek znalazło sie na sklepowej półce bez "narodowego" opisu/instrukcji - dbają o to odpowiednie przepisy - u nas nikt nie dba o obywatela i jego samopoczucie - kupiłeś ? domyślaj się, wydzwaniaj, pytaj na forum... albo nie kupuj . I to mnie wnerwia, a nie to czy zrozumiem obsługe czy nie
Najlepsze jest to, że jest ponoć nawet przepis, że musi być instrukcja w języku polskim. A spotkałem się niejednokrotnie w sklepie, że towar nie posiadał polskiej instrukcji obsługi.
MadOnion
08-11-2008, 14:19
Witam
Po zmianie firmware na 1.10 nie moge wgrac zadnego z profili (d2x, landscape, portrait)
Przed zmiana nie było problemu. Czy ktos zaobserwował ten sam problem.
PS. bateria full, karta formatowana, jeden profil na karcie, hmm
zapomniałem o czymś?
Pozdrawiam
robin102
08-11-2008, 14:41
Sprawdź czy umieszczasz w folderze główny karty, może tu jest kłopot.
Witam
Po zmianie firmware na 1.10 nie moge wgrac zadnego z profili (d2x, landscape, portrait)
Przed zmiana nie było problemu. Czy ktos zaobserwował ten sam problem.
PS. bateria full, karta formatowana, jeden profil na karcie, hmm
zapomniałem o czymś?
Pozdrawiam
a sprawdź i napisz ile już masz wgranych, może już jest pełno
MadOnion
08-11-2008, 14:58
Nie ma zadnego wgranego, plik umieszczam w root CF
Wojteksw
08-11-2008, 15:09
Ja nic nie usuwałem i wszystko jest tak jak było. Sam skasowałeś, czy znikło po aktualizacji?
do głównego katalogu karty skopiuj cały folder "Nikon" jaki powstał po rozpakowaniu ściągniętego pliku.
Powinno zadziałać
Wojteksw
08-11-2008, 15:51
do głównego katalogu karty skopiuj cały folder "Nikon" jaki powstał po rozpakowaniu ściągniętego pliku.
Powinno zadziałać
Nieprawda, zgodnie z instrukcją najpierw A potem B. Razem nie, bo mogą wystąpić błędy.
MadOnion
08-11-2008, 16:46
Nieprawda, zgodnie z instrukcją najpierw A potem B. Razem nie, bo mogą wystąpić błędy.
:) mowimy o profilach nie o firmware
wracając do problemu
poprostu przed zmiana firmware pokasowałem profile i po zmianie chciałem je na nowo wrzucic i juz sie nie da :/
bede dalej walczył ale pomysły mi się konczą
MadOnion
08-11-2008, 16:50
Powinno zadziałać
Dzieki potwierdzam ze zadziałało :)
Pozdrawiam
U mnie po zmienie softu, aparacik nie pokazuje zdjęć pionowych w prawidłowy sposób, mam włączone "obrót zdjęć pionowych", po pstryknięciu jednak to nie działa, kiedy jednak włączę i wyłączę aparat wszystko wraca do normy, zdjęcia są obrócone do czasu kolejnego pstryknięcia ;) kiedy to znowu pojawia się problem, trochę to irytujące ;/
Marcin T
09-11-2008, 01:13
U mnie po zmienie softu, aparacik nie pokazuje zdjęć pionowych w prawidłowy sposób, mam włączone "obrót zdjęć pionowych", po pstryknięciu jednak to nie działa, kiedy jednak włączę i wyłączę aparat wszystko wraca do normy, zdjęcia są obrócone do czasu kolejnego pstryknięcia ;) kiedy to znowu pojawia się problem, trochę to irytujące ;/
Tak, było o tym kilka postów wyżej, nie rozumiem zasadności wprowadzenia tej zmiany.
Ale nie trzeba wyłączać aparatu, wystarczy dwukrotnie nacisnąć przycisk odtwarzania.
Tak, było o tym kilka postów wyżej, nie rozumiem zasadności wprowadzenia tej zmiany.
Ale nie trzeba wyłączać aparatu, wystarczy dwukrotnie nacisnąć przycisk odtwarzania.
a u mnie nic nie trzeba naciskać dwukrotnie - od razu pokazuje prawidłowo, znaczy się w pionie :)
Marcin T
09-11-2008, 01:26
jakim cudem?
jakim cudem?
może dlatego, że aby podejrzeć zrobione zdjęcie muszę nacisnąć (jeden raz) przycisk przeglądania?
Marcin T
09-11-2008, 01:44
Pewnie mam Chińską wersję D300 :twisted:.
U mnie po naciśnięciu spustu zdjęcie pionowe na podglądzie nie obraca się a jednokrotne naciśnięcie knefla, o którym piszemy powoduje wyłączenie ekranu. Cały czas mam na myśli podgląd natychmiast po zrobieniu zdjęcia. Gdy wejdzie się w tryb przeglądania po jakiejś tam serii to oczywista fotki są już poukładane
po prostu nie wszyscy mają włączony automatyczny podgląd zdjęcia po zrobieniu (ja np. nie) i wtedy problem się nie pojawia, trzeba nacisnąć żeby podejrzeć, a wtedy od razu jest OK. I to zdaje się miał na myśli wigi.
po prostu nie wszyscy mają włączony automatyczny podgląd zdjęcia po zrobieniu (ja np. nie) i wtedy problem się nie pojawia, trzeba nacisnąć żeby podejrzeć, a wtedy od razu jest OK. I to zdaje się miał na myśli wigi.
no i wszystko już jasne :)
po zrobieniu paru setek po apdejcie twierdze ze WB nie jest taki bardzo cieply,przy sztucznym swietle
Zmiana jest przemyślana - jeśli robisz zdjęcia w pionie to, żeby sprawdzić jak wyszły musiałeś poprzednio obrócić aparat do poziomu a przed następnym zdjęciem znowu do pionu itd.. Teraz robiąc pionowe kadry - np. portret - kontrolujesz wynik bez zmiany ustawienia aparatu. Później jak przeglądasz zdjęcia w trybie odtwarzania - wszystko jest już prawidłowo wyświetlane. Denerwujące może być dla osób robiących pojedyńcze kadry w pionie, dla pozostałych zmiana jak najbardziej ok.
Marcin T
10-11-2008, 13:12
Tak ale w przypadku, o którym piszesz łatwiej było wyłączyć obracanie zdjęć pionowych jeżeli komuś tak pasowało. Teraz takiej możliwości nie ma.
już mam:
A 1.10
B 1.10
Ja mam od nowosci tak, jak Ty miales przed powyzszym - mozesz wyjasnic, co zmieniles?
Ja mam od nowosci tak, jak Ty miales przed powyzszym - mozesz wyjasnic, co zmieniles?
wgraj na kartę soft A i zrób update następnie usuń A z karty i wgraj soft B, zrób update, to wszystko i będzie ok.
wgraj na kartę soft A i zrób update następnie usuń A z karty i wgraj soft B, zrób update, to wszystko i będzie ok.
A mozesz mi wyjasnic, dlaczego tak jest, ze A jest inne niz B? Co to w ogole to A i B.
Czyli jaki mam teraz soft 1.3, tak?
mario_Scott
12-11-2008, 13:52
U mnie po wgraniu 1.10 (w/g instrukcji) nie działa bezstratna kompreska Raw-ów. Przy karcie 4 i 8 GB ilość nieskompresowanych i skompresowanych bezstratnie jest taka sama.
U mnie po wgraniu 1.10 (w/g instrukcji) nie działa bezstratna kompreska Raw-ów. Przy karcie 4 i 8 GB ilość nieskompresowanych i skompresowanych bezstratnie jest taka sama.
I tak ma być. Aparat nie wie jak uda się skompresować zdjęcia przed ich zrobieniem. Inaczej będzie w przypadku fotki białej ściany a inaczej przy zdjęciu zawierającym dużo drobnych szczegółów. Aparat podaje ilość zdjęć bardzo zachowawczo (tyle ile na pewno wejdzie na kartę). Zakłada, że nic nie da się skompresować. W rzeczywistości uda się zmieścić więcej.
A mozesz mi wyjasnic, dlaczego tak jest, ze A jest inne niz B? Co to w ogole to A i B.
Czyli jaki mam teraz soft 1.3, tak?Całe oprogramowanie w body to więcej niż 1 plik. A i B to dwa różne pliki. Sądzę, że jest ich nawet i więcej, ale tej reszty się nie aktualizuje.
Najnowszy soft to 1.1 więc skąd niby masz mieć 1.3?
Całe oprogramowanie w body to więcej niż 1 plik. A i B to dwa różne pliki. Sądzę, że jest ich nawet i więcej, ale tej reszty się nie aktualizuje.
Najnowszy soft to 1.1 więc skąd niby masz mieć 1.3?
Moj blad. Mialo byc 1.03.
Ciagle chcialbym sie dowiedziec, dlaczego i po co, aparat pokazuje dwie rozne wartosci softu i co to oznacza?
Wszystko jest napisane w instrukcji. Którą trzeba przeczytać przed wgraniem update-u. Update polega na na wgraniu i zaktualizowaniu 2 oddzielnych plików po kolei, jeżeli masz jeden plik w jednej wersji, a drugi w innej, to znaczy że nie dokończyłeś procesu aktualizacji, bo na razie wgrałeś tylko jeden plik. Musisz wgrać drugi.
Aparat nie pokazuje "różnych wartości softu", tylko informuje o wersjach plików A i B. Po to, aby móc sprawdzić jaka wersja oprogramowania jest zainstalowana, oraz aby sprawdzić np. czy aktualizacja jest zakończona.
Jestem po aktualizacji mojej puszki i powiem Wam, że się rozczarowałem. Skóra nadal ma żółty odcień, co strasznie mnie drażni. Piszę tutaj o jpg - auto balans - po prostu kaszana. Kumpel posiada d80 i robiąc jpg przy automatycznym balansie zdjęcia wyglądają tak samo jak w ponższej galerii: http://www.pbase.com/shatterbug/halloween_nyc_2008_village_parade Macie jakies pomysły? Tylko nie piszcie żeby robić RAw'y , rzecz w tym aby balans wyszedł tak jak np.: w D80.
mario_Scott
12-11-2008, 18:58
No nie wiem Piotrze czy tak ma być, bo we wcześniejszym oprogramowaniu aparat szacował przyrost miejsca i możliwość zapisania większej ilości zdjęć. Teraz tego nie robi. Albo to nie działa albo działa nie mówiąc nam o tym. I tak i tak źle.
jeżeli masz jeden plik w jednej wersji, a drugi w innej, to znaczy że nie dokończyłeś procesu aktualizacji, bo na razie wgrałeś tylko jeden plik. Musisz wgrać drugi.
Aparat nie pokazuje "różnych wartości softu", tylko informuje o wersjach plików A i B. Po to, aby móc sprawdzić jaka wersja oprogramowania jest zainstalowana, oraz aby sprawdzić np. czy aktualizacja jest zakończona.
No tak, tylko, ze ja niczego nie wgrywalem - tak kupilem nowy aparat z PL dystrybucji, jakies 5 miesiecy temu.
Stad moje pytanie jest nadal aktualne: o co chodzi, czyt. dlaczego tak jest.
Chcialbym to po prostu zrozumiec. Jesli wolno. ;)
No nie wiem Piotrze czy tak ma być, bo we wcześniejszym oprogramowaniu aparat szacował przyrost miejsca i możliwość zapisania większej ilości zdjęć. Teraz tego nie robi. Albo to nie działa albo działa nie mówiąc nam o tym. I tak i tak źle.
Zrób kilka zdjęć z włączoną i wyłączoną kompresją. A potem sprawdź wielkość plików w komputerze.
nokinnikon
12-11-2008, 19:15
Jestem po aktualizacji mojej puszki i powiem Wam, że się rozczarowałem. Skóra nadal ma żółty odcień, co strasznie mnie drażni. Piszę tutaj o jpg - auto balans - po prostu kaszana. Kumpel posiada d80 i robiąc jpg przy automatycznym balansie zdjęcia wyglądają tak samo jak w ponższej galerii: http://www.pbase.com/shatterbug/halloween_nyc_2008_village_parade Macie jakies pomysły? Tylko nie piszcie żeby robić RAw'y , rzecz w tym aby balans wyszedł tak jak np.: w D80. Po takim stwierdzeniu nic nie wiadomo. A przetwarzanie obrazu jakie , a ustawienia w wybranym profilu jakie ?
byTOMall
12-11-2008, 19:24
No tak, tylko, ze ja niczego nie wgrywalem - tak kupilem nowy aparat z PL dystrybucji, jakies 5 miesiecy temu.
Stad moje pytanie jest nadal aktualne: o co chodzi, czyt. dlaczego tak jest.
Chcialbym to po prostu zrozumiec. Jesli wolno. ;)
U mnie było: A-1.02, B-1.00, aparat zakupiony tez jakies 5mcy temu. Żadnych problemów nie miałem, ale zaktualizowałem do najnowszej wersji i tez problemów nie ma, pozdrawiam.
PRZEPRASZAM wszystkich za zamieszanie.
Mam soft A 1.02 i B 1.00.
Jako, ze nie mam aparatu ze soba, to mi sie pomieszalo.:oops:
Ale i tak chcialbym wiedziec, z czego wynikaja roznice w wersjach w fabrycznie nowym aparacie - to sa po prostu 2, niezalezne od siebie pliki, o takich wlasnie wersjach, tak?
To o to chodzi?
tak, jak już wielokrotnie o tym pisano, między innymi w tym wątku, jak również w instrukcji aparatu i instrukcji samej poprawki!!!
i rybka zacznie wreszcie śmigać po ciemku :)
Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz jako "postujący" ale śledzę Wasze komentarze i opinie i po pierwsze za wszystko dziękuję. Pomogły mi każde porady sprawdzone przez Was. Mam nadzieję że każdy wie że trzeba pisać od razu jak coś się zauważy na + lub - zeby potem oczekiwać od kogoś jakiejś porady.
Zatem ja troszkę w drugą stronę ale się odwdzięczę mam nadzieję.
Zakupiłem parę dni temu D300. Przesiadłem się z D70s. zakupiłem na allegro od przemiłego Pana za dobre pieniążki 4-miesięczną "czysete" z obiektywem S 20-40 / 2,8. Oba sprzęty wręcz pachnące.
Po pierwszych fotach i opadnięciu małej euforii szału nie było. Wręcz przeciwnie. Zakupiony komplet chodził gorzej niż mój stary z "kitowym" 18-70. AF chodził jak chciał albo wcale, albo było dla niego wszystko ostre i "odpoczywał" albo łąpał co popadnie ale w tempie zółwim. Foty jak za mgłą - kicha.
Załamka i telefony do sprzedającego w miłej atmosferze zadecydowały, że z racji tego że oboje się nie musimy do końca znać na tym sprzęcie zawitamy do internetu. Poprzednik zapewniał że sprzęt jest sprawdzony , bez wad i obiektyw bez BF/FF.
Pierwsze co zrobiłem to firmware. Aktualizacja zgodnie z zaleceniami z 1.02 do 1.10.
I proszę państwa.......jakbym inny zestaw do ręki wziął!!! AF śmiga jak trza, zdjęcia już ostrzejsze , aż się chce robić.
Ale jeszcze nie byłem zadowolony. Powgrywałem zestawy z D2X ( I i III ) oraz LS i PT.
Kolejna znaczna poprawa zwłaszcza WB i samych kolorów.
Do tego pododawałem trochę ostrości w tych ustawieniach.. Swietną sprawą jest też poustawianie sobie PRECYZYJNEJ KOREKTY AF. nawet 5 działek na + lub - robi różnicę. Teraz każdy obiektyw ma swoje ustawienia.
Oczywiście to już robiłem na własne wyczucie sprawdzając wszystko na monitorze. Jestem teraz bardzo zadowolony.
Różnica jest KOLOSALNA!!!!!
A mam tylko jeden śmieszny problemik. Nie mogę uruchomić sygnału dźwiękowego. Jak przestawiam w menu HI/LOW to słyszę ten sygnał daje OK (jest nutka na wyświetlaczu)....ale jak złapie ostrość to go nie ma... co tu może być zablokowane...nie mogę się doczytać nigdzie a nie ukrywam że dla mnie ten bzyczek był pomocną sprawą.
jak ktoś wie to pomózcie.
Pozdrawiam.
byTOMall
20-11-2008, 23:29
A mam tylko jeden śmieszny problemik. Nie mogę uruchomić sygnału dźwiękowego. Jak przestawiam w menu HI/LOW to słyszę ten sygnał daje OK (jest nutka na wyświetlaczu)....ale jak złapie ostrość to go nie ma... co tu może być zablokowane...nie mogę się doczytać nigdzie a nie ukrywam że dla mnie ten bzyczek był pomocną sprawą.
Pozdrawiam.
W trybie AF-C bzyczek nie działa.
pmsphotography
20-11-2008, 23:30
Kotleś, masz AF-S na pewno? Czy może AF-C?
byTOMall, byłeś pierwszy :P
Pozdrawiam.
Może sprawdzasz działanie dzwiękowego potwierdzenia złapania ostrości w trybie AF-C ?
W tym trybie nie ma dźwięku (co zrozumiałe bo musiałby cały czas prawie "pikać")...
edit:
heheh... widzę, że trzy osoby praktycznie to samo zasugerowały :-D
Aż mi wstyd...:) racja.. dzięki jeszcze raz. hehe..się usmiałem sam z siebie.
robin102
20-11-2008, 23:40
Witam wszystkich.
Jestem tu pierwszy raz jako "postujący" ale śledzę Wasze komentarze i opinie i po pierwsze za wszystko dziękuję. Pomogły mi każde porady sprawdzone przez Was. Mam nadzieję że każdy wie że trzeba pisać od razu jak coś się zauważy na + lub - zeby potem oczekiwać od kogoś jakiejś porady.
Zatem ja troszkę w drugą stronę ale się odwdzięczę mam nadzieję.
Zakupiłem parę dni temu D300. ...............................
.................................................. .................................................. ......własne wyczucie sprawdzając wszystko na monitorze. Jestem teraz bardzo zadowolony.
Różnica jest KOLOSALNA!!!!! .
Czyli wszystko jak u Pana Adama Słodowego :mrgreen:
Dobrze, że w przypadku D700 zatrudnili już Pana Adama w fabryce bo AF w tym korpusie to majstersztik celności i powtarzalności. Nawet na kaczkach ostrzy świetnie.
Spełnienie wprost :)
To dziwne, ale wyglada na to, ze w moim aparacie od samego poczatku Adam Slodowy "maczal palce" :-D . Zarowno ze starym jak i nowym FW, AF dziala bez zarzutu.
a ja z kolei nie moge za diabla sciagnac nowego softu z serw nikona, idzie mi z predkoscia ok 1kb po czym przy 30kb przerywa:/ moze ktos bylby laskaw podeslac mi paczke na maila?
[email protected]
pzdr
Anax
asterixII
24-11-2008, 07:46
poszło do Ciebie anax
A ja mam takie pytanko - czy można zgrać obecny firmawer aby w przyszłości do niego powrócić jeżeli nowy był by nie taki jak bym oczekiwał
nie można powrócić do starego FW
nie można powrócić do starego FW
czyżby? moim zdaniem można powrócić do starego
A można wiedzieć jaki jest sens powrotu do starszego softu?
Pewnie jestem ostatnim, który zaktualizował software z 1.03 na najświeższy, ale mimo wszystko - podzielę się spostrzeżeniami:
- AF działa znacznie przyjemniej. :) Nie ma opóźnienia po naciśnięciu spustu do połowy, z Sigmą 18-50 2.8 jest zauważalnie celniej w obszarach mało kontrastowych/ciemnych.
- AutoWB - specjalnie przygotowałęm kilka sampli na starym sofcie, dla porównania: Ja się różnicy nie dopatrzyłem. Ale może z czasem ją dostrzegę.
- Z AutoISO nie korzystam - ale działa zgodnie z obietnicą.
więcej grzechów nie pamiętam.
Aparat ciągle robi zdjęcia.
u mnie jedyna zauwazalna zmiana to to ze normalnie musialem lekko poprawiac AF czyli +1 / +2 ... teraz mam na 0 i jest ok ...
Piotr_Millennium
27-11-2008, 17:54
Coś się dzieje z serwisem z nowym FW. Nadal nie można go pobrać, męczę się juz piąty dzień :( Mam ogromniastą prośbę o ewntualne podesłanie na (już (
[email protected]) dotarło, podziekowania dla RAQ)
Z góry dziękuję.
- AutoWB - specjalnie przygotowałęm kilka sampli na starym sofcie, dla porównania: Ja się różnicy nie dopatrzyłem. Ale może z czasem ją dostrzegę.:)
Również pstryknąłem kilka sampli dla porównania tuż przed i zaraz po aktualizacji. Przy świetle jarzeniowym jest wyraźna poprawa.
Jestem nowy więc przy okazji pozdrawiam wszystkich.
Mam pytanie do Was. Po wgraniu 1.10 gdy wcisnę do połowy spust, aparat ostrzy ale nie slyszę dźwięku, informującego, że ostrzenie zostało zakończone i można zrobić fotkę. Nie wiem jak inaczej to opisać, ale chyba każdy wie o co chodzi... help
to może na początek sprawdź w jakim trybie masz AF czy przypadkiem nie na C, a jeżeli nie to to wejdź w menu i sprawdź czy po aktualizacji softu nie masz ustawionej opcji OFF dla dźwięku potwierdzającego ustawienie ostrości...
to może na początek sprawdź w jakim trybie masz AF czy przypadkiem nie na C, a jeżeli nie to to wejdź w menu i sprawdź czy po aktualizacji softu nie masz ustawionej opcji OFF dla dźwięku potwierdzającego ustawienie ostrości...
Problem solved
Na wstępie chciałem się serdecznie przywitać , od czterech godzin jestem szczęśliwym posiadaczem D300:-D. Równierz nie mogę ze strony Nikona ściągnąć v 1.10. Jak ktoś może wrzucić na maila będę wdzięczny (
[email protected]) Z góry dzięki
Wielkie dzięki już dostałem.
Dzięki Wigi już mam :)
proszę bardzo, mam też satrszą wersję 1.03, gdyby ktoś chciał powrócić do niej ;)
1.10 tak jak poprzedni firmware idealnie się spisuje. Żadnych problemów. Wystarczy tylko go zgodnie z intrukcja wgrać.
Pozdrawiam
długo zwlekałem,wychodząc z założenia,ze jak wszystko działa ok to po kiego grzyba ruszać....
ale wczoraj znalazłam się w zupełnej ciemności z nikkorem 12-24 i dupa, zanim przezumowałem do 18, zeby zadziałało wspomaganie lampy było po obiedzie, teraz po wgraniu nowego softu działa,po jaką cholore oni robia takie porąbane "usprawnienia" typu wyłaczenie wspomagania poniżej 18mm ze względu na rzekomą niedokładność, to sa takie pomysły,że gotów jestem pomyśleć, że ci co je wprowadza w zyciu z fotografia z lampą blyskową nie mieli do czynienia......