Zobacz pełną wersję : d300 - firmware 1.10?
mam wgrany firmware
A 1.10
B 1.10
jaki firmware był poprzedni ?
czy 1.03 ?
skąd zassać i jak wgrać poprzednią wersję czy tak jak uaktualniłem 1.10 ?
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25186&p_created=1213866091&p_sid=6nNTTMmj&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9zb3J0X2J5PSZwX2dyaWRzb3J0PSZwX 3Jvd19jbnQ9MTE1JnBfcHJvZHM9JnBfY2F0cz02NDgmcF9wdj0 mcF9jdj0xLjY0OCZwX3NlYXJjaF90eXBlPWFuc3dlcnMuc2Vhc mNoX25sJnBfcGFnZT0y&p_li=&p_topview=1
To jest wersja 1.03
A wgrywa się podobno tak samo
Pozdr
a czy można wgrać 1.03 mając 1.10 ?
na stronie nikon'a jest taki zapis:
"Jeśli w aparacie D300 są zainstalowane najnowsze wersje oprogramowania układowego, nie należy pobierać ani instalować niniejszego uaktualnienia. Informację o aktualnie zainstalowanej wersji oprogramowania układowego można uzyskać, wybierając w menu ustawień aparatu opcję Wersja oprogramowania." <- 1.03
Ktoś tu kilka dni temu pisał że bez problemu weszło starsze na nowsze
tak, już sprawdziłem. starsza wersja na nową i vice versa. wszystko działa.
Donoszę, że po zainstalowaniu 1.1 S30/1.4 u mnie zaczęła trafiać o wiele częściej - z 1.03 czasem nie trafiała, z 1.1 całkowicie zadowalająco, praktycznie na poziomie innych szkieł. Odczucia subiektywne - testów z tabelkami i statystykami oczywiście nie prowadziłem, ale widoczna różnica była nie do zakwestionowania.
Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale czy moglby mi ktos podrzucic nowy firmware na
[email protected]? Za zadne skarby nie moge go sciagnac... Moze by tak zrobic male repozytorium firmware'u gdzies w polskim necie btw?
Poszło, daj znać czy doszło, bo coś się krzywi na exe
pozdr
minal jakis czas od upgrade'u...
wyraznie zauwazalana poprawa działania AWB w całym zakresie swiatłą sztucznego:)
Zgadzam się z kolegą. Po wgraniu nowego softu awb już się tak nie gubi.
I af jakby pewniejszy..
Nie piszcie takich rzeczy o tym AWB bo zaraz się zaczną głosy że mamy jakieś zwidy ;)
Co do poprawy AF to nie zauważyłem niczego takiego :) zawsze było jak należy ;)
Nie piszcie takich rzeczy o tym AWB bo zaraz się zaczną głosy że mamy jakieś zwidy ;)
Co do poprawy AF to nie zauważyłem niczego takiego :) zawsze było jak należy ;)
...bo firmware 1.10 to takie placebo dla sfrustrowanych użytkowników D300... podano, przyjęto i samopoczucie się poprawiło ;)
nie wiem ja tylko dorzucę do wątku - wręcz prawie off-topowo - że kupiłem dziś w FJ D300 z gripem i pucha niby przyjechała do nich dopiero tydzień temu. Licznik zdjęć w opandzie pokazywał 80, a gratisowo widzę mam wgrany firmware 1.10 a i b.
Co ciekawe data była ustawiona na koniec 2007 roku :>
pzdr
kupiłem dziś w FJ D300 z gripem i pucha niby przyjechała do nich dopiero tydzień temu. Licznik zdjęć w opandzie pokazywał 80
pzdr
nie przejmuj się - to znak czasu - obecnie dziewictwo nie jest w cenie ;)
nie wiem ja tylko dorzucę do wątku - wręcz prawie off-topowo - że kupiłem dziś w FJ D300 z gripem i pucha niby przyjechała do nich dopiero tydzień temu. Licznik zdjęć w opandzie pokazywał 80, a gratisowo widzę mam wgrany firmware 1.10 a i b.
Co ciekawe data była ustawiona na koniec 2007 roku :>
pzdr
Widocznie daty nikt nie ustawiał (prawdopodobnie).
Co do softu, to jest normalne, że produkowane obecnie puszki powinny mieć fabrycznie wgraną najnowszą wersję softu, przynajmniej te które wyszły z produkcji po ukazaniu się nowego softu, więc o niczym to nie świadczy jeszcze.
80 zdjęć na liczniku wskazuje na to, że aparat był macany, ale nie jest to duża liczba.
Nie chcę bronic to FJ, bo też za nimi nie szaleję, ale to co piszesz o niczym strasznym nie świadczy, nie jest to nic nadzwyczajnego, wskazuje to wręcz na to, że aparat nie zalegał długo w magazynach i pochodzi z ostatniego okresu produkcji. Może być oczywiście inaczej, ale brak na to faktów.
terpsych
29-01-2009, 16:58
Co do softu, to jest normalne, że produkowane obecnie puszki powinny mieć fabrycznie wgraną najnowszą wersję softu, przynajmniej te które wyszły z produkcji po ukazaniu się nowego softu, więc o niczym to nie świadczy jeszcze.
80 zdjęć na liczniku wskazuje na to, że aparat był macany, ale nie jest to duża liczba.
Nie chcę bronic to FJ, bo też za nimi nie szaleję, ale to co piszesz o niczym strasznym nie świadczy, nie jest to nic nadzwyczajnego, wskazuje to wręcz na to, że aparat nie zalegał długo w magazynach i pochodzi z ostatniego okresu produkcji. Może być oczywiście inaczej, ale brak na to faktów.
Ilość zdjęć to pryszcz ;)
Możesz odczytać exif i sprawdzić ile razy migawka kłapnęła. np. program photome ;)
terpsych
PS. Kiedyś kupiłem k10d, który miał (sprzedawany jako nowy) zrobione 5000 kłapnieć migawką. Nowy sprzęt z RTV EURO AGD. Odesłałem tym miłym naciągaczom :)
Żle mnie zrozumiałeś - ja się chwalę a nie żalę :D:D:D
W sensie - nie napisałem tego bo miałem jakieś obiekcje co do puchy - napisałem to czysto informacyjnie, ot takie wtrącenie do wątku.
A co do samej ilości zdjęć to dużo puszka nie była macana bo około 50 zdjęć to normalny przebieg każdej nowej puszki gdyż są one testowane po wyjściu z lini produkcyjnej i migawka mimo wszystko musi kilka razy klapnąć.
Marcin T
30-01-2009, 07:38
A co do samej ilości zdjęć to dużo puszka nie była macana bo około 50 zdjęć to normalny przebieg każdej nowej puszki gdyż są one testowane po wyjściu z lini produkcyjnej i migawka mimo wszystko musi kilka razy klapnąć.
Nowa puszka wychodzi od producenta z licznikiem 0
Nowa puszka wychodzi od producenta z licznikiem 0
Właśnie! Nowa puszka, to nowa puszka! Ja też kupiłem z przebiegiem 0, sam naświetliłem klatkę z numerem 1. Nie daj sobie bajek opowiadać. Inna rzecz, że normalne jest, że aparat leżący w sklepie na półce może być przez klientów macany i testowany, jeżeli to jest przebieg 80 klatek, to jeszcze nie problem i można się z tym pogodzić, gorzej jeżeli przebieg sięga kilku tysięcy, jak już tu ktoś napisał.
Ja kupiłem jakieś body i pierwsza klatka miała numer zero!, a dopiero następna numer 1. Poważnie.
Ale to nie było d300.
Moje d300 ja "rozdziewiczyłem" w sklepie migawka klapnęła pierwszy raz. Ale firmware miałem stary, nowy wgrałem po powrocie do domu.
Pewnie był wcześniej wyprodukowany i leżał gdzieś na magazynie.
Moje d300 ja "rozdziewiczyłem" w sklepie migawka klapnęła pierwszy raz. Ale firmware miałem stary, nowy wgrałem po powrocie do domu.
robin102
30-01-2009, 13:25
Ja kupiłem jakieś body i pierwsza klatka miała numer zero!, a dopiero następna numer 1. Poważnie.
Ale to nie było d300.
Bo to Canon był. U nich tak zawsze. Najpierw długo długo nic, a potem od razu 1 :mrgreen: dziwne :)
Bo to Canon był. U nich tak zawsze. Najpierw długo długo nic, a potem od razu 1 :mrgreen: dziwne :)
Moze to byla jakas i-camera z macosx pod spodem? Unix zazwyczaj numeruje od zera ;)
Bo to Canon był.
nie, nikon. Ale nie pamiętam który
adrian_c
02-02-2009, 02:21
czy ktoś miął problem z "opóźnieniem migawki" ? Porównywałem 3 body d300 te same ustawienia to samo zasilanie, różnica w jednym stary firmware (pierwszy) w dwóch najnowszy. Różnica może nie powalająca ale jednak opóźnienie dość denerwujące. Oczywiście w menu "opóźnienie" na off. Czy może być to wina firmware. Test na różnych szkłach, z lamą i bez.
pozdrawiam
a.c.
założe się o dobre piwko, że w tym "opóźnionym" korpusie miałeś ustawione 14-bitowe nefy :)
adrian_c
02-02-2009, 13:25
hmm wielkie dzięki ma kolega racje :)
wygląda na to że to wynik zmiany na 1.10 wcześniej było normalnie... teraz przy programie S - główne pokrętło zmienia czas, czyli ok przy M też normalnie głowne czas pomocnicze przysłonę natomiast w A - pomocnicze zmienia przysłonę a w P - żadne pokrętło nie zmienia kombinacji :(
Czytam, czytam ten wątek i nie wiem.
Właśnie miałem zamienić moją D80 na D300. Widzę w Waszych postach dużo narzekań. Normalne, nikt nie pisze o tym, że wszystko działa poprawnie, bo i po co? Tylko zastanawiam się jeszcze czy warto? Robię dużo zdjęć i to różnych. Krajobrazy, portrety, architekturę. Właśnie kupiłem szkło do makro. Czyli uniwersalnie. A może D200?
Podpowiecie coś?
Czytam, czytam ten wątek i nie wiem.
Właśnie miałem zamienić moją D80 na D300. Widzę w Waszych postach dużo narzekań. Normalne, nikt nie pisze o tym, że wszystko działa poprawnie, bo i po co? Tylko zastanawiam się jeszcze czy warto? Robię dużo zdjęć i to różnych. Krajobrazy, portrety, architekturę. Właśnie kupiłem szkło do makro. Czyli uniwersalnie. A może D200?
Podpowiecie coś?
Jestem z mojego D300 BARDZO ZADOWOLONY. :) Wszystko dziala poprawnie, ba, celujaco!
Czyli D300 to dobry wybór?
Zdecydowanie dobry!!! Ja też nie mam żadnych problemów. Pomijając nawet różnice w obrazku pomiędzy matrycami CCD, a CMOS, zaskoczy cię różnica w wygodzie jaką daje większy wyświetlacz.
siedemczwartych
27-02-2009, 14:34
Parę dni byłem bez mojejgo deczysta.......
Dzisiaj wziąłem go (D300) w rękę i aż sie miło zrobiło.
Nie tylko świetnie sie sprawuje; wszystko działa super, ma rewelacyjne funkcje, ergonomie i wiele, wiele innych, ale tez przyjemnie go (D300) trzymac w łapie. :)
POLECAM
Czyli D300 to dobry wybór?
Byłeś w Zakopcu, miałeś dokoła wszystkie chyba aparaty, jakie wypuścił Nikon.
Czemu nie spróbowałeś? ;)
nieśmiałość? ;)
nieśmiałość? ;)
Trochę tak, w końcu 5 minut to trochę za mało. Przynajmiej bym musiał pofocić z pół dnia, żeby naprawdę poczuć różnicę. Nie miałem serca nikomu wyrywać z ręki jego ukochanej zabawki na tak długi czas :)
Trochę tak, w końcu 5 minut to trochę za mało. Przynajmiej bym musiał pofocić z pół dnia, żeby naprawdę poczuć różnicę. Nie miałem serca nikomu wyrywać z ręki jego ukochanej zabawki na tak długi czas :)
E tam, Tadzio Wilk garściami rozdawał aparaty. :)
To był mój pierwszy plener :(
Teraz jadę z Tadziem do stadniny koni, ale to już będę miał swoją D300-tkę :)
Za to bedę go molestował o wiele innych rzeczy ;)
jeszcze raz prośba... chyba w tym wątku :(
wygląda na to że to wynik zmiany na 1.10 wcześniej było normalnie... teraz przy programie S - główne pokrętło zmienia czas, czyli ok przy M też normalnie głowne czas pomocnicze przysłonę natomiast w A - pomocnicze zmienia przysłonę a w P - żadne pokrętło nie zmienia kombinacji
jeszcze raz prośba... chyba w tym wątku :(
wygląda na to że to wynik zmiany na 1.10 wcześniej było normalnie... teraz przy programie S - główne pokrętło zmienia czas, czyli ok przy M też normalnie głowne czas pomocnicze przysłonę natomiast w A - pomocnicze zmienia przysłonę a w P - żadne pokrętło nie zmienia kombinacji
to co jest nie tak wg Ciebie?
albo jak chciałbyś, żeby było?
P - mozna uznac za AUTO vel zielony
tak ale przy P mogłam głównym pokrętłem zmieniać przysłonę a teraz nic się nie dzieje (pojawia się gwiazdka przy P tak jak poprzednio) ale nie zmienia się przysłona. Cytując instrukcję bo może nie umiem wytłumaczyć :( "Fleksja programu. W trybie ekspozycji P można wybierać różne kombinacje czasu otwarcia migawki i wartości przysłony, obracając głównym pokrętłem sterowania („fleksja programu”)(....)Podczas działania fleksji programu na panelu kontrolnym jest wyświetlana gwiazdka („*”)" :(
a przysłona przypadkiem nie jest już max otwarta ?
nie jest ale..... się odblokowało !!!!! dzięki wszystkim za fluidy !!! ;-) :)
Dziekuję wszystkim za porady :)
Kupuję D300! :D
karolMCX
01-03-2009, 00:48
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podesłanie firmware 1.10.
Jednocześnie mam pytanie, czy ustawienia w aparacie ulegną zmianie? (np. dodatkowe profile?)
Z góry wielkie dzieki,
Karol
Zwracam się z uprzejmą prośbą o podesłanie firmware 1.10.
Jednocześnie mam pytanie, czy ustawienia w aparacie ulegną zmianie? (np. dodatkowe profile?)
Z góry wielkie dzieki,
Karol
A może przeczytasz kilka pierwszych stron tego wątku - bo rozumiem, że udało Ci się go jakoś znaleźć?
Znajdziesz tu i link do firmware i odpowiedź na nurtujące Cię pytania, bo tak się przypadkiem składa, że o tym ten wątek traktuje:???: