PDA

Zobacz pełną wersję : C1 v4 PRO i C1 LE 4.5

miklo
16-10-2008, 10:33
Cześć,

Może nie wszyscy wiedzą - wczoraj pojawiła się w końcu wersja 4 C1 ze szczepu PRO. W porównaniu z LE jest parę rzeczy - czy wartych różnicy w cenie? Trudno powiedzieć. Na pewno przy dużym przemiale style, korekta winiety (choć nie tak elastyczna, jak w LR / ACR) itp przyspieszą pracę. Dodatkowe rzeczy, typu edytor kolorów, presety kolorów skóry, zabawa lokalnym kontrastem itp itd mogą być przydatne.

Co mnie zawiodło w PRO - po zdjęciu saturacji edytor kolorów nie da się wykorzystać jako mikser kanałów. A przynajmiej mi się nie udało.

Ja jako amator pozostaję przy LE. Nie stać mnie na PRO i jej nie wykorzystam...

mcl
16-10-2008, 19:14
Nie instalujcie tej wersji na razie. Ma problemy ze stabilnością ("Capture One has unexpectedly stopped working", "The given key was not found in the dictionary").
Czekamy na 4.5.1

miklo
16-10-2008, 21:00
O. Ciekawe. Mi działa cacy.

mi-hao
17-10-2008, 00:05
(poniżej o caputure one 4, nie PRO)
u mnie też działa, chociaż rzecywiście taki komunikat wyskakuje, to nie przeszkada w pracy.
widzę, że w Phase One popracowali trochę nad konwersją do jpeg-a. w poprzedniej wersji do 4.1.2 jpeg-i wychodziły nieostre w porównianiu do podglądu raw-a. w 4.5 jest już lepiej. czy czasem nie przedobrzone? (czyt. prezostrzone w stosuku do podlądu raw-a?). poniżej przykłady raw-a i jpeg-a w powiększeniu 100%. amount 350, radius 0.9, threshold 2.0.

więcej grzechów nie pamiętam, tzn. w trakcie testowania...

p.s. a co dokładnie jest innego (lepszego?) w tej wersji i czemu skok aż do 4.5 z 4.1? może ktoś wie. jakoś nie mogłem się doczytać na stronie phase one.

dzięki

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://api.photoshop.com/home_cb310b3a6e03473db681948e58c486aa/adobe-px-assets/138737493a0d4639a3cb9a02de79df41)

mcl
17-10-2008, 00:15
Usuwaliście zdjęcie z browsera za pomocą menu kontekstowego (prawy klawisz na miniaturce i "delete")? Mnie za każdym razem się wykłada.

p.s. a co dokładnie jest innego (lepszego?) w tej wersji i czemu skok aż do 4.5 z 4.1?
Zniknęła zakładka z aparatem ;)

Chyba większość zmian widzialnych dotyczy wersji PRO i DB.

mi-hao
17-10-2008, 00:30
Masz rację mcl - się wykłada.... szkoda...

pzdr

miklo
17-10-2008, 08:11
Nie przejmujcie się tym, że się wykłada. Też tak miałem. Sprawa jest prosta - na szczęście. Usuń katalog Phase_One z AppData z Twojego katalogu domowego Windows i z Moje Dokumenty\Moje Obrazy CaptureOneLibrary. Stworzy je sobie na nowo i będzie git. Wystarczyło poszukać sekundę na supporcie P1 :-)

Zibi1970
17-10-2008, 09:08
czy moze ktos podac linka do sciagniecia C1 LE 4.5. szukam szukam i nie ma.

mi-hao
17-10-2008, 09:40
czy moze ktos podac linka do sciagniecia C1 LE 4.5. szukam szukam i nie ma.

http://www.phaseone.com/Content/Downloads/CO4.aspx

Wystarczyło poszukać sekundę na supporcie P1

niby tak, ale nie tego oczekiwałbym od nowej wersji oprogramowania...

pozdrawiam

Zibi1970
17-10-2008, 09:52
mi-hao,

ale to jest link do wersji PRO a ja chciałem do LE

miklo
17-10-2008, 09:56
To jest ta sama instalka. Po wpisaniu nr licencji działa jak LE, lub PRO. Zależy od tego, jaki masz kod.

Zibi1970
17-10-2008, 10:02
aaaa :-) dzieks

mi-hao
17-10-2008, 19:11
na 'wywalanie się' wersji 4.5 phase one proponuje usunąć plik 'Capture One.col' z katalogu 'Caputre One Library' zlokalizowanego w 'Moje obrazy' oraz zmienić nazwę pliku 'Capture One.col45' na 'Caputre One.col'. capture one 4 nie powienien byc uruchomiony w tym czasie.
po tych zabiegach u mine się nie wywala.

skok do wersji 4.5 z 4.1 tłumaczą działaniami marketingowymi, że niby chcieli tym mocnej znaznaczyć pojawienie się wersji PRO. dodanych zostało też kilka nowości, nic specjalnego mz: 'batch renaming of files (select several files, right click and batch rename), color tagging of files and possibility to customize keyboard shortcuts'. niech będzie i tak...

pozdrawiam

mcl
17-10-2008, 20:24
Dziękuję mi-hao,
Wyrzuciłem cały katalog 'Caputre One Library', przy uruchomieniu CO4.5 wybrałem 'Create'. Utworzył go na nowo i działa bez problemów.

Jolania
18-10-2008, 09:22
Trochę z innej beczki. Nie znam się za bardzo na tym gdzie co usunać czy zmienic nazwę. Mam mały problem z C4 LE. Pomijam juz fakt, ze długo program mi startuje - 40-60 sekund. Przy konwertowaniu do jpg czas wyswietlany jest nieproporcjonalny do rzeczywistego. Pokazuje mi, że przekonwertuje w 9 sekund, a trwa to cztery razy dłużej, no może trzy... Czy jest na to jakies lekarstwo? Procesor AMD Athlon(tm) XP 2500+1,84GHz, 2Gb RAM

prz3mo
18-10-2008, 09:30
Trochę z innej beczki. Nie znam się za bardzo na tym gdzie co usunać czy zmienic nazwę. Mam mały problem z C4 LE. Pomijam juz fakt, ze długo program mi startuje - 40-60 sekund. Przy konwertowaniu do jpg czas wyswietlany jest nieproporcjonalny do rzeczywistego. Pokazuje mi, że przekonwertuje w 9 sekund, a trwa to cztery razy dłużej, no może trzy... Czy jest na to jakies lekarstwo? Procesor AMD Athlon(tm) XP 2500+1,84GHz, 2Gb RAM

Mam niestety z wersją 4 podobny problem. Procek obciązony prawie non stop 100% nawet jak C1 nic nie robi :-/
Athlon 64 bit 3200+, 2GB Ramu... Szukałem rozwiązania problemu, ale nic z tego. Ktoś tam pisał, że trzeba zabić ręcznie jakis proces. Owszem zabicie go powoduje, że obciazenie procka spada, ale potem wysypuje się cały program.
Powróciłem do wersji 3.7.7.

axer
21-10-2008, 13:39
A ja z innej beczki zapytam - jest szansa na zakup tego programu w Polsce? A jeśli tak - to gdzie i za ile?
Szukam, szukam, i znaleźć nie mogę, a zależy mi na fakturze.

miklo
21-10-2008, 14:36
Chyba nie. Masz elektroniczną FV na ich stronie. Pogadaj z księgową, czy da się to jakoś użyć u nas :-) Pewnie chcesz VAT zrzucić i w koszta wpuścić spryciarzu ;-)

axer
21-10-2008, 14:40
Chyba nie. Masz elektroniczną FV na ich stronie. Pogadaj z księgową, czy da się to jakoś użyć u nas :-) Pewnie chcesz VAT zrzucić i w koszta wpuścić spryciarzu ;-)

Oj tam od razu spryciarzu. Jak jest taka możliwość to z niej korzystam :) Program ma na siebie zarabiać w firmie, do prywatnego użytku umiem sobie radzić tym co darmowe :)

Znalazłem informację, że przedstawicielem Phase One na Polskę jest firma AC&C. Napiszę do nich, ale z tego co widzę na ich stronie, to może być kiepsko choćby z półprofesjonalną obsługą. Ich stronka jest tu (http://acc.com.pl/).

koniksk
24-10-2008, 23:00
Ten kod z kart pamięci już nie działa na tej wersji (nie PRO), przynajmniej u mnie. Jest jakaś wersja C1, która obsługuje D700 i która działa z tymi kodami, czy trzeba sobie konwertować pliki na D3?

mcl
25-10-2008, 10:03
Ten kod z kart pamięci już nie działa na tej wersji (nie PRO), przynajmniej u mnie. Jest jakaś wersja C1, która obsługuje D700 i która działa z tymi kodami, czy trzeba sobie konwertować pliki na D3?
Kod działa z najnowszą wersją, ale (jeśli się ni mylę) to trzeba było go użyć przed jakimś terminem. Jeśli tego nie zrobiłeś to chyba już nic nie wymyślisz.

Prorok78
25-10-2008, 11:48
Witam. POdepne sie jesli pozwolicie:) Tak - kod z kart Sandisk dziala pod warunkiem ze aktywowales go wczesniej z wersja 3.x Ja tak zrobilem i teraz po instalacji LE 4.5 pozwolil mi bez problemu na aktywacje:)

Ale mam tez pytanie... Czy jest szansa zeby C1 nie tworzyl sobie foldera CaptureOne w kazdym katalogu ze zdjeciami do jakiego zagladam?? Mam zdjecia posortowane w cala mase katalogow (jak pewnie wiekszosc z nas) i wystarczy ze zagladne do takiego tatalogu poprzez C1, a on sobie w nim od razu tworzy nowy folder o nazwie CaptureOne, w nim siedzi folder o nazwie Cache... i tak w kazdym katalogu... troche to wnerwiajace jest ..:( Da sie jakos ustawic jeden globalny folder na Cache tak jak to bylo w wersji 3.7 albo w NC NX ??

Drugie pytanie - mam NCNX 1.3.. (legalny - pudelkowy)... jest mozliwosc update do wersji 2.0 czy po prostu musze kupic drugie pudelko z nowawersja ??
Dzieki - pozdrawiam....

koniksk
25-10-2008, 23:15
Ale trzeba wyrejestrować czwórkę?

Prorok78
26-10-2008, 13:48
Czwórke to nie wiem. Ja mialem 3.7 - wyrejestrowalem i po instalacji 4.5 bez problemu mi zlapalo...

prz3mo
29-10-2008, 19:25
Czwórke to nie wiem. Ja mialem 3.7 - wyrejestrowalem i po instalacji 4.5 bez problemu mi zlapalo...

Kurde, ja mam jakiś problem z deaktywajcą kodu dla 3.7.x
Wybieram kod, wciskam deactivate i nic... Wczesniej sie udawało :(
Kod dalej widnienie, mimo, że niżej w historii jest wyswietlone, ze dzis deaktywowałem kod.
Bezsens jakiś...

-----------

jakoś się udało. pozostaje potestowac tę wersje 4.5....

prz3mo
29-10-2008, 20:29
No i niestety - znów prawie non stop (nawet jak program nic nie robi) 100% obciążenia procka :(
Ewidentnie jest to jakiś bug, w wersji 3.7.7 miałem 2-3% obciązenia....
Ciekawe w czym mi przyjdzie wołać nefy z D700, skoro 3.7.7 już nie da rady :(

Zibi1970
29-10-2008, 20:35
kurcze a czy ktoś może napisać jak sprawić aby C1 wyświetlał zgodnie z profilem monitora ?

Chodzi o to ze obrazek inaczej wyglada w C1 a inaczej ten sam w photoshopie

grzegorzant
01-11-2008, 16:39
kurcze a czy ktoś może napisać jak sprawić aby C1 wyświetlał zgodnie z profilem monitora ?

Chodzi o to ze obrazek inaczej wyglada w C1 a inaczej ten sam w photoshopie
Jesli chodzi o ustawaenie profilu np. sRGB to lista dostępna jest w zakładce Output, a tam ICC profile

prz3mo
03-11-2008, 21:11
Mam prośbę do kogoś bardzo dobrze znającego j. angielski. Pomógłby ktoś mi napisać zapytania do supportu Phase One w sprawie problemu z ciągłym 100% obciążeniem procka w C1 v4 ? Byłbym wdzięczny.

mi-hao
03-11-2008, 22:17
po zainstalowaniu 4.5.1 miałem problem z zawieszaniem się programu przy komunikacie "Out of memory". Phase One zaleciło odinstalować program. Jednak przed odinstalowaniem sprawdzic w menadzerze zadan czy nie pojawia sie tam capture one. zrestartowac komputer. zainstalowac najnowsza wersje - obecnie to 4.5.1
jak to nie pomoze to mozemy do nich pisac. zazwyczaj b.szybko odpowiadaja.

pozdrawiam

prz3mo
03-11-2008, 22:35
po zainstalowaniu 4.5.1 miałem problem z zawieszaniem się programu przy komunikacie "Out of memory". Phase One zaleciło odinstalować program. Jednak przed odinstalowaniem sprawdzic w menadzerze zadan czy nie pojawia sie tam capture one. zrestartowac komputer. zainstalowac najnowsza wersje - obecnie to 4.5.1
jak to nie pomoze to mozemy do nich pisac. zazwyczaj b.szybko odpowiadaja.

pozdrawiam

Mam najnowszą i jest to samo. Nawet jak program nic nie robi to zużycie procka jest 100% i całość jest "zmulona".
Wersja 3.7.x w takim momencie zużywa mi 1-2% procesora. Niestety 3.7 nie czyta NEFów z D700 :(

rychu_lhotse
03-11-2008, 23:38
Mam najnowszą i jest to samo. Nawet jak program nic nie robi to zużycie procka jest 100% i całość jest "zmulona".
Wersja 3.7.x w takim momencie zużywa mi 1-2% procesora. Niestety 3.7 nie czyta NEFów z D700 :(

Kurna...właśnie włączyłem C1 ver 4.5.1 i zużycie procka jeśli nic nie robię wynosi 1-2%....przy przetwarzaniu oczywiście 100%. Nie mam pojęcia co się dzieje,że Ci tak ''zamula''.

prz3mo
03-11-2008, 23:46
Kurna...właśnie włączyłem C1 ver 4.5.1 i zużycie procka jeśli nic nie robię wynosi 1-2%....przy przetwarzaniu oczywiście 100%. Nie mam pojęcia co się dzieje,że Ci tak ''zamula''.

No dlatego chcę do nich napisać... Kurna , pomoże ktoś?

Prorok78
04-11-2008, 11:38
Jesli chodzi o ustawaenie profilu np. sRGB to lista dostępna jest w zakładce Output, a tam ICC profile

No tak... ale ta lista chyba dotyczy pliku wynikowego i tego w jakim profilu bedzie po wywolaniu a nie tego jak widac zdjecie w czasie obrobki... z tego co wiem to C1 nie ma takiej mozliwosci i korzysta z profilu monitora... Ja bym ustawial PS'a bo ma wiecej mozliwosci....

C1 ver 4.5.1 zuzycie procka nawet jesli ma wczytana biblioteke i rawa na ekranie to u mnie w okolicy 3-4 % - pod warunkiem ze akurat nie leci proces, zuzycie pamieci okolo 80 mb...

Prorok78
04-11-2008, 11:53
No dlatego chcę do nich napisać... Kurna , pomoże ktoś?

Zagladnij na PW :)