Zobacz pełną wersję : C1 v4 PRO i C1 LE 4.5
Cześć,
Może nie wszyscy wiedzą - wczoraj pojawiła się w końcu wersja 4 C1 ze szczepu PRO. W porównaniu z LE jest parę rzeczy - czy wartych różnicy w cenie? Trudno powiedzieć. Na pewno przy dużym przemiale style, korekta winiety (choć nie tak elastyczna, jak w LR / ACR) itp przyspieszą pracę. Dodatkowe rzeczy, typu edytor kolorów, presety kolorów skóry, zabawa lokalnym kontrastem itp itd mogą być przydatne.
Co mnie zawiodło w PRO - po zdjęciu saturacji edytor kolorów nie da się wykorzystać jako mikser kanałów. A przynajmiej mi się nie udało.
Ja jako amator pozostaję przy LE. Nie stać mnie na PRO i jej nie wykorzystam...
Nie instalujcie tej wersji na razie. Ma problemy ze stabilnością ("Capture One has unexpectedly stopped working", "The given key was not found in the dictionary").
Czekamy na 4.5.1
O. Ciekawe. Mi działa cacy.
(poniżej o caputure one 4, nie PRO)
u mnie też działa, chociaż rzecywiście taki komunikat wyskakuje, to nie przeszkada w pracy.
widzę, że w Phase One popracowali trochę nad konwersją do jpeg-a. w poprzedniej wersji do 4.1.2 jpeg-i wychodziły nieostre w porównianiu do podglądu raw-a. w 4.5 jest już lepiej. czy czasem nie przedobrzone? (czyt. prezostrzone w stosuku do podlądu raw-a?). poniżej przykłady raw-a i jpeg-a w powiększeniu 100%. amount 350, radius 0.9, threshold 2.0.
więcej grzechów nie pamiętam, tzn. w trakcie testowania...
p.s. a co dokładnie jest innego (lepszego?) w tej wersji i czemu skok aż do 4.5 z 4.1? może ktoś wie. jakoś nie mogłem się doczytać na stronie phase one.
dzięki
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://api.photoshop.com/home_cb310b3a6e03473db681948e58c486aa/adobe-px-assets/138737493a0d4639a3cb9a02de79df41)
Usuwaliście zdjęcie z browsera za pomocą menu kontekstowego (prawy klawisz na miniaturce i "delete")? Mnie za każdym razem się wykłada.
p.s. a co dokładnie jest innego (lepszego?) w tej wersji i czemu skok aż do 4.5 z 4.1?
Zniknęła zakładka z aparatem ;)
Chyba większość zmian widzialnych dotyczy wersji PRO i DB.
Masz rację mcl - się wykłada.... szkoda...
pzdr
Nie przejmujcie się tym, że się wykłada. Też tak miałem. Sprawa jest prosta - na szczęście. Usuń katalog Phase_One z AppData z Twojego katalogu domowego Windows i z Moje Dokumenty\Moje Obrazy CaptureOneLibrary. Stworzy je sobie na nowo i będzie git. Wystarczyło poszukać sekundę na supporcie P1 :-)
Zibi1970
17-10-2008, 09:08
czy moze ktos podac linka do sciagniecia C1 LE 4.5. szukam szukam i nie ma.
czy moze ktos podac linka do sciagniecia C1 LE 4.5. szukam szukam i nie ma.
http://www.phaseone.com/Content/Downloads/CO4.aspx
Wystarczyło poszukać sekundę na supporcie P1
niby tak, ale nie tego oczekiwałbym od nowej wersji oprogramowania...
pozdrawiam
Zibi1970
17-10-2008, 09:52
mi-hao,
ale to jest link do wersji PRO a ja chciałem do LE
To jest ta sama instalka. Po wpisaniu nr licencji działa jak LE, lub PRO. Zależy od tego, jaki masz kod.
Zibi1970
17-10-2008, 10:02
aaaa :-) dzieks
na 'wywalanie się' wersji 4.5 phase one proponuje usunąć plik 'Capture One.col' z katalogu 'Caputre One Library' zlokalizowanego w 'Moje obrazy' oraz zmienić nazwę pliku 'Capture One.col45' na 'Caputre One.col'. capture one 4 nie powienien byc uruchomiony w tym czasie.
po tych zabiegach u mine się nie wywala.
skok do wersji 4.5 z 4.1 tłumaczą działaniami marketingowymi, że niby chcieli tym mocnej znaznaczyć pojawienie się wersji PRO. dodanych zostało też kilka nowości, nic specjalnego mz: 'batch renaming of files (select several files, right click and batch rename), color tagging of files and possibility to customize keyboard shortcuts'. niech będzie i tak...
pozdrawiam
Dziękuję mi-hao,
Wyrzuciłem cały katalog 'Caputre One Library', przy uruchomieniu CO4.5 wybrałem 'Create'. Utworzył go na nowo i działa bez problemów.
Trochę z innej beczki. Nie znam się za bardzo na tym gdzie co usunać czy zmienic nazwę. Mam mały problem z C4 LE. Pomijam juz fakt, ze długo program mi startuje - 40-60 sekund. Przy konwertowaniu do jpg czas wyswietlany jest nieproporcjonalny do rzeczywistego. Pokazuje mi, że przekonwertuje w 9 sekund, a trwa to cztery razy dłużej, no może trzy... Czy jest na to jakies lekarstwo? Procesor AMD Athlon(tm) XP 2500+1,84GHz, 2Gb RAM
Trochę z innej beczki. Nie znam się za bardzo na tym gdzie co usunać czy zmienic nazwę. Mam mały problem z C4 LE. Pomijam juz fakt, ze długo program mi startuje - 40-60 sekund. Przy konwertowaniu do jpg czas wyswietlany jest nieproporcjonalny do rzeczywistego. Pokazuje mi, że przekonwertuje w 9 sekund, a trwa to cztery razy dłużej, no może trzy... Czy jest na to jakies lekarstwo? Procesor AMD Athlon(tm) XP 2500+1,84GHz, 2Gb RAM
Mam niestety z wersją 4 podobny problem. Procek obciązony prawie non stop 100% nawet jak C1 nic nie robi :-/
Athlon 64 bit 3200+, 2GB Ramu... Szukałem rozwiązania problemu, ale nic z tego. Ktoś tam pisał, że trzeba zabić ręcznie jakis proces. Owszem zabicie go powoduje, że obciazenie procka spada, ale potem wysypuje się cały program.
Powróciłem do wersji 3.7.7.
A ja z innej beczki zapytam - jest szansa na zakup tego programu w Polsce? A jeśli tak - to gdzie i za ile?
Szukam, szukam, i znaleźć nie mogę, a zależy mi na fakturze.
Chyba nie. Masz elektroniczną FV na ich stronie. Pogadaj z księgową, czy da się to jakoś użyć u nas :-) Pewnie chcesz VAT zrzucić i w koszta wpuścić spryciarzu ;-)
Chyba nie. Masz elektroniczną FV na ich stronie. Pogadaj z księgową, czy da się to jakoś użyć u nas :-) Pewnie chcesz VAT zrzucić i w koszta wpuścić spryciarzu ;-)
Oj tam od razu spryciarzu. Jak jest taka możliwość to z niej korzystam :) Program ma na siebie zarabiać w firmie, do prywatnego użytku umiem sobie radzić tym co darmowe :)
Znalazłem informację, że przedstawicielem Phase One na Polskę jest firma AC&C. Napiszę do nich, ale z tego co widzę na ich stronie, to może być kiepsko choćby z półprofesjonalną obsługą. Ich stronka jest tu (http://acc.com.pl/).
Ten kod z kart pamięci już nie działa na tej wersji (nie PRO), przynajmniej u mnie. Jest jakaś wersja C1, która obsługuje D700 i która działa z tymi kodami, czy trzeba sobie konwertować pliki na D3?
Ten kod z kart pamięci już nie działa na tej wersji (nie PRO), przynajmniej u mnie. Jest jakaś wersja C1, która obsługuje D700 i która działa z tymi kodami, czy trzeba sobie konwertować pliki na D3?
Kod działa z najnowszą wersją, ale (jeśli się ni mylę) to trzeba było go użyć przed jakimś terminem. Jeśli tego nie zrobiłeś to chyba już nic nie wymyślisz.
Prorok78
25-10-2008, 11:48
Witam. POdepne sie jesli pozwolicie:) Tak - kod z kart Sandisk dziala pod warunkiem ze aktywowales go wczesniej z wersja 3.x Ja tak zrobilem i teraz po instalacji LE 4.5 pozwolil mi bez problemu na aktywacje:)
Ale mam tez pytanie... Czy jest szansa zeby C1 nie tworzyl sobie foldera CaptureOne w kazdym katalogu ze zdjeciami do jakiego zagladam?? Mam zdjecia posortowane w cala mase katalogow (jak pewnie wiekszosc z nas) i wystarczy ze zagladne do takiego tatalogu poprzez C1, a on sobie w nim od razu tworzy nowy folder o nazwie CaptureOne, w nim siedzi folder o nazwie Cache... i tak w kazdym katalogu... troche to wnerwiajace jest ..:( Da sie jakos ustawic jeden globalny folder na Cache tak jak to bylo w wersji 3.7 albo w NC NX ??
Drugie pytanie - mam NCNX 1.3.. (legalny - pudelkowy)... jest mozliwosc update do wersji 2.0 czy po prostu musze kupic drugie pudelko z nowawersja ??
Dzieki - pozdrawiam....
Ale trzeba wyrejestrować czwórkę?
Prorok78
26-10-2008, 13:48
Czwórke to nie wiem. Ja mialem 3.7 - wyrejestrowalem i po instalacji 4.5 bez problemu mi zlapalo...
Czwórke to nie wiem. Ja mialem 3.7 - wyrejestrowalem i po instalacji 4.5 bez problemu mi zlapalo...
Kurde, ja mam jakiś problem z deaktywajcą kodu dla 3.7.x
Wybieram kod, wciskam deactivate i nic... Wczesniej sie udawało :(
Kod dalej widnienie, mimo, że niżej w historii jest wyswietlone, ze dzis deaktywowałem kod.
Bezsens jakiś...
-----------
jakoś się udało. pozostaje potestowac tę wersje 4.5....
No i niestety - znów prawie non stop (nawet jak program nic nie robi) 100% obciążenia procka :(
Ewidentnie jest to jakiś bug, w wersji 3.7.7 miałem 2-3% obciązenia....
Ciekawe w czym mi przyjdzie wołać nefy z D700, skoro 3.7.7 już nie da rady :(
Zibi1970
29-10-2008, 20:35
kurcze a czy ktoś może napisać jak sprawić aby C1 wyświetlał zgodnie z profilem monitora ?
Chodzi o to ze obrazek inaczej wyglada w C1 a inaczej ten sam w photoshopie
grzegorzant
01-11-2008, 16:39
kurcze a czy ktoś może napisać jak sprawić aby C1 wyświetlał zgodnie z profilem monitora ?
Chodzi o to ze obrazek inaczej wyglada w C1 a inaczej ten sam w photoshopie
Jesli chodzi o ustawaenie profilu np. sRGB to lista dostępna jest w zakładce Output, a tam ICC profile
Mam prośbę do kogoś bardzo dobrze znającego j. angielski. Pomógłby ktoś mi napisać zapytania do supportu Phase One w sprawie problemu z ciągłym 100% obciążeniem procka w C1 v4 ? Byłbym wdzięczny.
po zainstalowaniu 4.5.1 miałem problem z zawieszaniem się programu przy komunikacie "Out of memory". Phase One zaleciło odinstalować program. Jednak przed odinstalowaniem sprawdzic w menadzerze zadan czy nie pojawia sie tam capture one. zrestartowac komputer. zainstalowac najnowsza wersje - obecnie to 4.5.1
jak to nie pomoze to mozemy do nich pisac. zazwyczaj b.szybko odpowiadaja.
pozdrawiam
po zainstalowaniu 4.5.1 miałem problem z zawieszaniem się programu przy komunikacie "Out of memory". Phase One zaleciło odinstalować program. Jednak przed odinstalowaniem sprawdzic w menadzerze zadan czy nie pojawia sie tam capture one. zrestartowac komputer. zainstalowac najnowsza wersje - obecnie to 4.5.1
jak to nie pomoze to mozemy do nich pisac. zazwyczaj b.szybko odpowiadaja.
pozdrawiam
Mam najnowszą i jest to samo. Nawet jak program nic nie robi to zużycie procka jest 100% i całość jest "zmulona".
Wersja 3.7.x w takim momencie zużywa mi 1-2% procesora. Niestety 3.7 nie czyta NEFów z D700 :(
rychu_lhotse
03-11-2008, 23:38
Mam najnowszą i jest to samo. Nawet jak program nic nie robi to zużycie procka jest 100% i całość jest "zmulona".
Wersja 3.7.x w takim momencie zużywa mi 1-2% procesora. Niestety 3.7 nie czyta NEFów z D700 :(
Kurna...właśnie włączyłem C1 ver 4.5.1 i zużycie procka jeśli nic nie robię wynosi 1-2%....przy przetwarzaniu oczywiście 100%. Nie mam pojęcia co się dzieje,że Ci tak ''zamula''.
Kurna...właśnie włączyłem C1 ver 4.5.1 i zużycie procka jeśli nic nie robię wynosi 1-2%....przy przetwarzaniu oczywiście 100%. Nie mam pojęcia co się dzieje,że Ci tak ''zamula''.
No dlatego chcę do nich napisać... Kurna , pomoże ktoś?
Prorok78
04-11-2008, 11:38
Jesli chodzi o ustawaenie profilu np. sRGB to lista dostępna jest w zakładce Output, a tam ICC profile
No tak... ale ta lista chyba dotyczy pliku wynikowego i tego w jakim profilu bedzie po wywolaniu a nie tego jak widac zdjecie w czasie obrobki... z tego co wiem to C1 nie ma takiej mozliwosci i korzysta z profilu monitora... Ja bym ustawial PS'a bo ma wiecej mozliwosci....
C1 ver 4.5.1 zuzycie procka nawet jesli ma wczytana biblioteke i rawa na ekranie to u mnie w okolicy 3-4 % - pod warunkiem ze akurat nie leci proces, zuzycie pamieci okolo 80 mb...
Prorok78
04-11-2008, 11:53
No dlatego chcę do nich napisać... Kurna , pomoże ktoś?
Zagladnij na PW :)