Zobacz pełną wersję : Pytanie o SB 600
Witam serdecznie,
Mam takie pytanie może dość dziwne. Czy kiedykolwiek używając lampy SB 600 zabrakło wam mocy błysku?? Pytam dlatego iż stoje przed zakupem lampy. Mam problem z wyborem pomiędzy SB 600 a 800. Zam techniczną przewagę SB 800 i jej funkcje nie są mi potrzebne. Jedyną cechą dla której przychylam się do SB 800 jest jej moc większa od SB 600. Obawiam się że kiedyś w przyszłości zabraknie mi mocy w SB 600 choć zawodowcem nie jestem raczej ambitnym amatorem z pewnym doświadczeniem kliszowym. Nigdy nie posiadałem zewnętrznej lampy ale wbudowana mi zawsze nie wystarczała. Teraz po przesiadce na d50 postanowiłem kupić jakąs lampkę. Używał bym jej do wszelakich zastosowań począwszy od zwykłych domowych sytuacji skończywszy na sytuacjach wymagających szybkości ładowania i mocy błysku np. psie zawody na halach.( na których moj psiak startuje :D )
Mówiąc w skrócie czy zasięg SB 600 jest wystarczający do większości sytuacji i czy kiedykolwiek zabrakło wam mocy błyskowej??
Ps. Używałbym ją głównie z 18-70dx i czasem z 50 f1,8 (choć przy tej jasności wzasadzie lampy nie potzreba ale jednak czasem używam wbudowanej przy tym obiektywie)
jezeli bedziesz uzywal lampy skierowanej na wprost to raczej nie sadze zeby Ci brakowalo swiatla, ale jezeli pokusisz sie o swiatlo odbite, to w hali nawet sb-800 moze byc za slaba...
swiatlo odbite, to w hali nawet sb-800 moze byc za slaba
to jest sprawa oczywista :D na halach używałby na wprost z jakimś dyfuzorem czy czymś w tym rodzaju. Wiadomo że sufit jest za wysoko nawet na 800. Mówisz że na wprost raczej nie zabraknie mi mocy to mnie pocieszyłeś, zaoszczędzie kasy bo różnica w cenie duuuża niestety. Chętnie posłucham jeszcze innych użytkowników.
z dyfuzorkiem na wprost moze juz nie byc tak wesolo niestety... zalezy o jakich odleglosciach mowimy...
ja mam sb 800 i polecam gorąco
trudno powiedziec czy dalaby rade... bez dyfuzora z doswietleniem sceny nie powinno byc zadnego problemu... ale z dyfuzorem bym nie byl taki pewny :/
po pierwsze z jakiej odległości najczęściej fotografujesz, po drugie na jakiej czułości i po trzecie jakich przysłon uzywasz.
bo jak ISO 800, F=1,4 to mozna sobie pozwolic na bardzo, bardzo dużo.
patrząc na różnice w mocach SB600 i 800 to róznica w zasięgu jest jakieś 20% czyli niewielka. Aczkolwiek jak ktoś musi robić z daleka to może to być decydujące.
Też miałem obawy o moc lampy SB-600. Jednak kupiłem i wcale nie żałuje.
Mieszkam na 2 piętrze bloku. Stojąc na balkonie mam do ulicy ~10 metrów za ulicą jest stacja Shell-a w ramach testu wieczorem pstrykłem fote i ku mojemu zdziwieniu stacja była oświetlona. Ustawienia jakie użyłem ISO 800, czas 1/60 i na max zoom-ie w KIT-cie.
aTomek80
23-06-2006, 09:09
Pracuję przy ślubach i weselach na SB-600 - mocy brakło mi raz, kiedy sufit użyty do odbicia błysku był 3 metry nade mną , a ja źle skorygowałęm błysk :) . Szybkość ładowania to kwestia baterii, czy akumulatorów... Tak jak piszę, błyskając w kościele nigdy mocy mi nie brakowało, ładowała się się też bardzo ładnie.
Co do dyfuzora, czy softboxa... Mocy nie powinno Ci braknąć. Zawsze możesz dać korekcję błysku, albo ustawić go w manualu (SB 600 ma zakres od 1/1 do 1/64 ze skokiem co 1/3 eV) i sprawdzić efekty na bierząco, jeśli robisz cyfrą. Chyba dystans z jakiego robisz jest powalająco duży, ale wiadomo wszystko w granicach rozsądku.
Osobiście jestem z SB 600 zadowolony bardzo, świetnie współpracuje z moim zwykłym F65 i zawsze naświetla bezpłędnie.
[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
bezbłędnie... znaczy
hmm używałbym najczęściej ISO 400, przysłon w granicach 6-7 oraz obiektywu kitowego. Zasięg jaki by mnie interesował to 10-15m maksymalnie( oczywiście 15m to na pozycji 70mm). Co o tym myślicie da rade czy za daleko??
Drugą sprawa to szybkość ładowania, czy da rade czasami użyć trybu zdjęć seryjnych powiedzmy do 6 zdjęć w serii(3kl/s)??( oczywiście nie jestem fotoreporterem i cały czas nie używałbym zdjęć seryjnych ale wiadomo czasem trzeba) bo wbudowana lampa niestety wali tylko 1 zdjęcie na około 3 sekundy co jest bardzo uciążliwe. Głównie chodzi mi o to czy czas ładowania jest wystarczający dla was i czy jest on zależny od jakiś parametrów czy lampa ma tak szybki czas ładowania że wzasadzie wali aż do zużycia baterii??
[ Dodano: Nie 25 Cze, 2006 ]
ps. z przysłony da się zejść oczywiście jak 15m to za daleko lecz ISO 800 nie chciałbym forsować. :?
zapomnij o takiej serii zdjęc. 6 błysków w 2 sekundy? przy tej odległości (15m) to daje prawie błysk na pełną moc. lampy nie mają czasu ładowania po pełnym błyskiu rzędu 1/3s, a kilka sekund (szczególnie gdy ciut zużyte sa ogniwa)
aTomek80
26-06-2006, 09:04
faktycznie, przy tym dystansie nie ma mowy o seryjnych zdjęciach z lampą błyskową, nie da Ci tego nawet SB 800
szybkość ładowania zależy od świeżości baterii oraz mocy błysku jaki aparat wyzwolił
jeśli zrobisz zdjęcie obiektu oddalonego ok. 15 m, to moc błysku będzie niemal maksymalna, albo maksymalna (zależy od warunków w jakich robisz zdjęcie) i z praktyki, jak liczę, lampa przy świeżych bateriach ładować się będzie 2-3 s. Do seryjnych zdjęć to nie wystarczy.
Przy słabszych mocach błysku, lampa może wyzwalać błysk seryjnie aż do wyczerpania zmagazynowanej energii. Przy świeżych bateriach jest to możliwe mniej więcej do 1/4 maksymalnej mocy błysku. Chociaż z tą 1/4 mogłem przesadzić...
hmm moja sb 800 całkeim nieźle sprawuje się w zdjęciach seryjnych ale na pełnej mocy to niestety trzeba poczekać aby się naładowała
wszystko zalezy od sily blysku, jezeli lampa jest w pelni naladowana, i np. uzyjesz do doswietlenia 1/8 sily blysku, to mozesz spokojnie w ten sposob zrobic 8 zdjec w serii (tu juz raczej aparat Ci sie przypcha), bedac optymista, pomiedzy zdjeciami lampa zdazy sie leciutko doladowywac, wiec moze nawet 9 zdjec sie da zrobic w takiej sytuacji :)
z doswiadczenia wiem ze przy serii tez dobrze jest wstrzymac pomiar blysku (jezeli nie zmienia sie swiatlo) wtedy zdjecia mozna wykonac szybciej ze wzgledu na brak przedblyskow pomiarowych
dzięki za info :D oczywiście wiem że na maksymalnej mocy lampa potrzebuje czasu aby załadować moc. Chodziło mi raczej czy w ogóle jest taka możliwość aby lampa mogła pracować w trybie zdjęć seryjnych bo z wbudowaną nie ma takeij opcji niestety. Pytam dlatego bo widziałem jak pracował pewien fotograf przy pokazach tańców break dance(jakoś tak) i on miał sb 800 + d200 i używał wzasadzie tylko zdjęć seryjnych i lampa świetnie się sprawowała. Ja swoją wbudowaną miałem niewiele możliwośći poszaleć niestety. Drugą sprawa jest to iż stał on dość blisko około 3-4m wiec tak jak mówicie lampa nie była zbyt wysilona. Dlatego pytam o to bo chciałbym podobne wyczyny strzelać SB 600 tylko nie wiem czy ona ma możliwość zdjęć seryjnych bo wiadomo jest to wersja dla uboższych amatorów :P chyba że się myle.
nie ma zadnych przeciwskazan do robienia zdjec seryjnych :) jedynym ograniczeniem jest rozladowanie lampy...
czyli mówicie że SB 800 pod względem zdjęć seryjnych nie jest jakoś specjalnie lepsza. Mówa oczywiście o pracy na 4 aku bo wiadomo że doSB 800 da się podpiąć 5 aku. A właśnie dużo daje taki 5 aku?? Chyba zdecyduje się na SB 600 bo różnica w cenie duża :cry: a różnica w funkcjonowaniu dla mnie nie jest aż taka duża. :)
to nie ma znaczenia czy SB600 jest uboższa od SB800. chodzi o to, że jak będziesz blisko to lampa błyśnie np 1/5 mocy i zdąży się doładować i zrobić następny bysk w ułamek sekundy.
jak lampa wypromieniuje całą energię to potrzebuje dłuższy czas bo ładuje cały kondensator od początku do pelna.
lampka wbudowana ma małą moc, więc już z bliska działała na pełnym wyładowaniu i potrzebowała sporo czasu na powtórne całkowite naładowanie.
decydujące do tego czy lampa może błysnąć ponownie szybko jest to ile, jaką część swojej mocy "straciła" w poprzednim błysku.
a to przy okazji wiąze sie z mocą o tyle, że taka o dużej mocy pracuje jej częścią i jest szybko gotowa do następnego strzału. Te o małej mocy daja prawie pełne wyładowanie i do następnego błysku potrzebują więcej czasu (zakładam równe ISO, odległość, przysłonę, kąt palnika)
SB800 będzie szybciej gotowa do następnego zdjęcia od SB600. szczególnie z piątym aku i najbardziej wyjdzie to własnie w zdjęciach seryjnych.
PS. a jak to jest z czerwonymi oczami. Gdzieś na forum czytałem że sb 600 robi paskudne czerwony oczy a w SB 800 jest już dużo lepiej. Nie pamiętam tylko czy te porównanie było z włączoną funkcją redukcji czerwonych oczu. Czy za każdym razem trzeba przełączać lampe na ten tryb czy prz tak wysoko uniesionej lampie problem nie jest istotny i można robić na normalnym trybie błysku?? Wiem że istnieją programy graficzne ale ja nie jestem zwolennikiem ich. Jak już robić zdjęcia to pożądnie i ewentualnie później wykadrować. Może to dziwne ale to takie przyzwyczajenie z kliszy :D
Jacek_Z napisal:
to nie ma znaczenia czy SB600 jest uboższa od SB800. chodzi o to, że jak będziesz blisko to lampa błyśnie np 1/5 mocy i zdąży się doładować i zrobić następny bysk w ułamek sekundy.
A wlasnie ze nie. Jak strzeliasz zdjecie z 1/5 blysku to bez doladowania mozesz zrobic serie 5 zdjec, moze dasz rade zrobic 6 bo w czasie tych pieciu zdjec lampa sie doladuje na 6. Ale nie czeka z kolejnym blyskiem do pelnego naladowania po porzednim.
I jeszcze tu napisal:
SB800 będzie szybciej gotowa do następnego zdjęcia od SB600. szczególnie z piątym aku i najbardziej wyjdzie to własnie w zdjęciach seryjnych.
SB800 bedzie szybciej gotowa od SB600 tylko z 5 ogniwem. Normalnie czas pelnego ladowania SB800 to 2,7s z 5 ogniwami i 6s z 4 ogniwami. SB600 to 3,5s.
Jest jeszcze jedno ograniczenie w ilosci zdjec w jednej serii. Po odpowiednio dlugiej serii (nie wiem dokladnie jakiej bo instrukcje mam w domu) dziala termik w glowicy wylaczajacy mozliwosc blysku na okolo 10min.
[ Dodano: Pon 26 Cze, 2006 ]
PS. a jak to jest z czerwonymi oczami. Gdzieś na forum czytałem że sb 600 robi paskudne czerwony oczy a w SB 800 jest już dużo lepiej. Nie pamiętam tylko czy te porównanie było z włączoną funkcją redukcji czerwonych oczu. Czy za każdym razem trzeba przełączać lampe na ten tryb czy prz tak wysoko uniesionej lampie problem nie jest istotny i można robić na normalnym trybie błysku?? Wiem że istnieją programy graficzne ale ja nie jestem zwolennikiem ich. Jak już robić zdjęcia to pożądnie i ewentualnie później wykadrować. Może to dziwne ale to takie przyzwyczajenie z kliszy
Jakos nie wierze ze 600 w tych samych warunkach zrobi czerwone oczy a 800 nie. Bo roznica w wysokosci to marne 5mm. Robie sporo zdjec z 800 wprawdzie z analogiem ale czerwonych oczu nie bylo. I w 600 tez nie powinno byc.
czyli mówicie że SB 800 pod względem zdjęć seryjnych nie jest jakoś specjalnie lepsza. Mówa oczywiście o pracy na 4 aku bo wiadomo że doSB 800 da się podpiąć 5 aku. A właśnie dużo daje taki 5 aku?? Chyba zdecyduje się na SB 600 bo różnica w cenie duża a różnica w funkcjonowaniu dla mnie nie jest aż taka duża.
Roznica a nie lepszosc polega na tym ze 800 w tych samych warunkach jest w stanie zrobic dluzsza serie. A jak jest z 5 aku?? Zdecydowanie szybciej laduje. Ale ja jak juz pisalem robie na analogu i nie mam potrzeby robic seryjnie, a w sytuacjach jakich robilem wystarczaly 4 i czas ladowania z nimi. Inna sprawa ze mam 8 aku i ladowarke na 4 aku tonie bardzo mi sie one dziela na 5 ;)
jaki - część 1 jaką sprostowałes - zgoda.
część 3 twojej wypowiedzi - o blokadzie po serii ze względu na możliwe przegrzanie też zgoda.
ale częśc 2 - nie. W jakiejś hipotetycznej sytuacji - SB800 ponieważ jest silniejsza będzie pracowała na np 1/5 mocy, a SB600 na 1/4 swojej mocy. Dzięki temu 800 da więcej błysków w serii mimo teoretycznie dłuższego czasu ładowania (bo da 5 błysków w porównaniu do 4 błysków 600-tki zakładając brak doładowywania w trakcie)
AD.2. Tak i nie. Bo jesli strzeli na 100% albo zrobimy serie do konca lampy to 800 bedzie gotowa pozniej. Jesli strzeli na 1/5 - sb800 a 1/4 - sb600 to tak. Inna sprawa ze lampa nie musi byc na 100% naladowana aby dala nastepny blysk. Ale jesli braknie jej mozy do wlasciwego naswietlenia to da sama o tym znac piszczac po zdjeciu ;)
Jednak SB-800 to prawdziwe cudo. Po tym jak stracilem dostep do SB-24 musialem nabyc wlasna lampe i mimo sepienia padlo na SB-800 i nie zaluje. Fotocela to to co tygrysu lubia najbardziej. Niestety stary analog nie obsluguje CLS ;) i clea jest jedynym wyjsciem ;)
jak Sb800 będzie musiała odpalic na pełnej mocy to znaczy, że sb600 sie nie da uzyć bo jest za słaba.
Robisz błąd zakładając wyzwolenie w procentach takiego samego obu lamp. zawsze 800 bedzie pracowala na mniejszym ułamku mocy.
Oki, to tak to na chlopski rozum przy takim samym dopale (w mocy nie w procentach) powinny sie ladowac tyle samo. Tak czy nie??
z podanych przez ciebie czasów ładowania do pełnego błysku mniej więcej tak wychodzi.
800 jest mocniejsza ale ładuje sie dłużej. czyli jakby przeliczając na wypromieniowaną moc doładowują tak samo szybko. 800 jest mocniejsza, więc zaczynając od pełnego ładowania da więcej błysków w serii zanim się rozładuje do zera.
Piąty akumulatorek przyspieszając znacznie ładowanie spotęguje przewagę SB8800 przy zdjęciach w serii.
Czyli udalo sie dogadac:)