Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie Pytanie o SB 600

Witam serdecznie,
    Mam takie pytanie może dość dziwne. Czy kiedykolwiek używając lampy SB 600 zabrakło wam mocy błysku?? Pytam dlatego iż stoje przed zakupem lampy. Mam problem z wyborem pomiędzy SB 600 a 800. Zam techniczną przewagę SB 800 i jej funkcje nie są mi potrzebne. Jedyną cechą dla której przychylam się do SB 800 jest jej moc większa od SB 600. Obawiam się że kiedyś w przyszłości zabraknie mi mocy w SB 600 choć zawodowcem nie jestem raczej ambitnym amatorem z pewnym doświadczeniem kliszowym. Nigdy nie posiadałem zewnętrznej lampy ale wbudowana mi zawsze nie wystarczała. Teraz po przesiadce na d50 postanowiłem kupić jakąs lampkę. Używał bym jej do wszelakich zastosowań począwszy od zwykłych domowych sytuacji skończywszy na sytuacjach wymagających szybkości ładowania i mocy błysku np. psie zawody na halach.( na których moj psiak startuje )
    Mówiąc w skrócie czy zasięg SB 600 jest wystarczający do większości sytuacji i czy kiedykolwiek zabrakło wam mocy błyskowej??

Ps. Używałbym ją głównie z 18-70dx i czasem z 50 f1,8 (choć przy tej jasności wzasadzie lampy nie potzreba ale jednak czasem używam wbudowanej przy tym obiektywie)

Domyślnie

jezeli bedziesz uzywal lampy skierowanej na wprost to raczej nie sadze zeby Ci brakowalo swiatla, ale jezeli pokusisz sie o swiatlo odbite, to w hali nawet sb-800 moze byc za slaba...
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

swiatlo odbite, to w hali nawet sb-800 moze byc za slaba
    to jest sprawa oczywista na halach używałby na wprost z jakimś dyfuzorem czy czymś w tym rodzaju. Wiadomo że sufit jest za wysoko nawet na 800. Mówisz że na wprost raczej nie zabraknie mi mocy to mnie pocieszyłeś, zaoszczędzie kasy bo różnica w cenie duuuża niestety. Chętnie posłucham jeszcze innych użytkowników.

Domyślnie

z dyfuzorkiem na wprost moze juz nie byc tak wesolo niestety... zalezy o jakich odleglosciach mowimy...
    D80 + MB-D80 | T [17-50, 28-75] F2.8 | N 70-200 F2.8 | SB-600i800 | DigiMate III... i inne pierdółki

Domyślnie

ja mam sb 800 i polecam gorąco
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

trudno powiedziec czy dalaby rade... bez dyfuzora z doswietleniem sceny nie powinno byc zadnego problemu... ale z dyfuzorem bym nie byl taki pewny :/

Domyślnie

po pierwsze z jakiej odległości najczęściej fotografujesz, po drugie na jakiej czułości i po trzecie jakich przysłon uzywasz.
    bo jak ISO 800, F=1,4 to mozna sobie pozwolic na bardzo, bardzo dużo.
    patrząc na różnice w mocach SB600 i 800 to róznica w zasięgu jest jakieś 20% czyli niewielka. Aczkolwiek jak ktoś musi robić z daleka to może to być decydujące.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Też miałem obawy o moc lampy SB-600. Jednak kupiłem i wcale nie żałuje.
    Mieszkam na 2 piętrze bloku. Stojąc na balkonie mam do ulicy ~10 metrów za ulicą jest stacja Shell-a w ramach testu wieczorem pstrykłem fote i ku mojemu zdziwieniu stacja była oświetlona. Ustawienia jakie użyłem ISO 800, czas 1/60 i na max zoom-ie w KIT-cie.

Domyślnie

Pracuję przy ślubach i weselach na SB-600 - mocy brakło mi raz, kiedy sufit użyty do odbicia błysku był 3 metry nade mną , a ja źle skorygowałęm błysk . Szybkość ładowania to kwestia baterii, czy akumulatorów... Tak jak piszę, błyskając w kościele nigdy mocy mi nie brakowało, ładowała się się też bardzo ładnie.
    Co do dyfuzora, czy softboxa... Mocy nie powinno Ci braknąć. Zawsze możesz dać korekcję błysku, albo ustawić go w manualu (SB 600 ma zakres od 1/1 do 1/64 ze skokiem co 1/3 eV) i sprawdzić efekty na bierząco, jeśli robisz cyfrą. Chyba dystans z jakiego robisz jest powalająco duży, ale wiadomo wszystko w granicach rozsądku.
    Osobiście jestem z SB 600 zadowolony bardzo, świetnie współpracuje z moim zwykłym F65 i zawsze naświetla bezpłędnie.

[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 ]
    bezbłędnie... znaczy

Domyślnie

hmm używałbym najczęściej ISO 400, przysłon w granicach 6-7 oraz obiektywu kitowego. Zasięg jaki by mnie interesował to 10-15m maksymalnie( oczywiście 15m to na pozycji 70mm). Co o tym myślicie da rade czy za daleko??
    Drugą sprawa to szybkość ładowania, czy da rade czasami użyć trybu zdjęć seryjnych powiedzmy do 6 zdjęć w serii(3kl/s)??( oczywiście nie jestem fotoreporterem i cały czas nie używałbym zdjęć seryjnych ale wiadomo czasem trzeba) bo wbudowana lampa niestety wali tylko 1 zdjęcie na około 3 sekundy co jest bardzo uciążliwe. Głównie chodzi mi o to czy czas ładowania jest wystarczający dla was i czy jest on zależny od jakiś parametrów czy lampa ma tak szybki czas ładowania że wzasadzie wali aż do zużycia baterii??

[ Dodano: Nie 25 Cze, 2006 ]
    ps. z przysłony da się zejść oczywiście jak 15m to za daleko lecz ISO 800 nie chciałbym forsować.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów