Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Spotkanie Giuseppe
adam1277
14-10-2008, 09:49
Widzę że jeszcze nikt nie wstawił zdjęć ze sptkania z Giuseppe ,więc będę pierwszy.
Swiatło zastane prawa strona,po lewej dwa softboxy i miej więcej na godzinie 11,00 jedna lampa (kontra)
Modelki: Olga P. i Karolina M.
Wizaż: Dorota „Doshia”
Wnętrza: Złote Tarasy oraz Szkoła Makijażu Mokotowska 58
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Studo ,lamp było a chyba 6 lub więcej jeżeli się mylę proszę o poprawienie
2.
hedgehog
14-10-2008, 10:21
Jak dla mnie to pierwsze zdjęcie cierpi na znaną przypadłość "strobiściarzy": sześć lamp, a efekt, który można osiągnąć jedną lub w ogóle bez jak się głową ruszy. :) Dodatkowo krzywo, wali się na lewo, modelinka do bólu centralnie i sztucznie. Wybacz...
Sam pracuję tymi metodami, ale wywalenie sześciu lamp na modelkę to nie zawsze konieczność ;) Po co to przekombinowanie?
A drugie to ładny portrecik, skonwertowany nieco zbyt delikatnie jak dla mnie; kontrastu mi brakuje.
adam1277
14-10-2008, 10:27
Jak dla mnie to pierwsze zdjęcie cierpi na znaną przypadłość "strobiściarzy": sześć lamp, a efekt, który można osiągnąć jedną lub w ogóle bez jak się głową ruszy. :) Dodatkowo krzywo, wali się na lewo, modelinka do bólu centralnie i sztucznie. Wybacz...
Sam pracuję tymi metodami, ale wywalenie sześciu lamp na modelkę to nie zawsze konieczność ;) Po co to przekombinowanie?
A drugie to ładny portrecik, skonwertowany nieco zbyt delikatnie jak dla mnie; kontrastu mi brakuje.
6 lamp było w studio,czyli na drudim zdjęciu.Na pierwszym tylko 2 softboxy.Nic się nie wali fasada wykonana ze szkła nie jest w pionie,lecz pod takim kątem jak widać
hedgehog
14-10-2008, 11:07
6 lamp było w studio,czyli na drudim zdjęciu.
?? Jezuniu, a po co? :) To jest dopiero przekombinowanie...
Nic się nie wali fasada wykonana ze szkła nie jest w pionie,lecz pod takim kątem jak widać
Można było kąt widzenia dobrać lepiej. Wali się. Ja nie wiem, że fasada nie jest w pionie, ja wiem, że się fotka wali na lewo :)
efekt 1 mozna uzyskac kontrujac blenda swiatlo z okna
1. Przede wszystkim sztucznie. Może Karolina nie jest okazem wdzięku i naturalności (poznaliśmy się), ale coś pewnie dałoby się wykombinować. Do tego odbiór psuje bardzo silne wyostrzenie zdjęcia. To ile lamp użytych nie ma znaczenia, jeśli efekt jest zadowalający. Tutaj jest według mnie zbyt płasko. Takie wnętrze, aż prosi się o większą ilość cieni i podkreślenie wzoru, który one tworza na posadzce. Ogólnie zdjęcie średnie.
2. Pobawiłem się chwilę zdjęciem Olgi i może być lepiej - przynajmniej dla mnie. Zdjęcie prosi się o high-key, a przynajmniej efekt rozświetlenia i wygładzenia (ja go znam jedynie z Picasy pod nazwą Glow). Wychodzi piękne zdjęcie, a powyższe jest raczej szare i zwyczajne. Modelka ładna, ale sztuczna poza, predystynuje to zdjęcie właśnie do mocno glamourowej obróbki. Zdjęcie nie jest czyste niestety. Za głębią ostrości jakieś kosmyki włosów? Do tego to odstające pasemko włosów na czubku głowy raczej nadaje się pod stempel. Wydaje mi się, że korpus mógłby być mocniej doświetlony - szczególnie jesli użyto tylu lamp, to można było o to zadbać. W takim portrecie nie ma miejsca na niedoróbki. Ogólnie zdjęcie niezłe, ale wymaga dopieszczenia.
6 lamp było w studio,czyli na drudim zdjęciu.Na pierwszym tylko 2 softboxy.Nic się nie wali fasada wykonana ze szkła nie jest w pionie,lecz pod takim kątem jak widać
Chyba było 5 lamp w studio - 2x soft, 2x do tła 1x parasolka. Pozdrawiam
karolinka_motylek
15-10-2008, 03:07
Witam!
na wstepie chciałam podziekowac wszystkim za współprace i miłą atmosfere podczas warsztatow! Niestety,nie wypowiem sie odnosnie zdjecia pod katem technicznym gdyz zupelnie sie na tym nie znam,jednak jesli chodzi o odbiór wizualny to uwazam,ze faktycznie moglam wyjsc lepiej;) Jednak mOSad zastanawia mnie,skad wyciagnełes aż takie niemiłe wnioski dot.mojej osoby? W czasie warsztatów, gdzie na trzy cztery zdjecia robi 8 fotografów chyba raczej nie da osiagnac sie efektów profesjonalnej sesji,zwazywszy na to,ze cala sesja trwala okolo 30 minut-a to tak naprawde jest nic.Czasem,aby wybrac dobre zdjecia potrzeba 500 klatek i 6 godzin pracy.Pozatym,zastanawia mnie,co rozumiesz przez sformułowaniem "nie jest okazem wdizeku"? nie prosciej było napisać,ze jestem po prostu brzydka? Muszę przyznac,że schlebiła mi Twoja wypowiedz,gdyz Karolina Malinowska czy Kate Moss równiez nie sa uważane za"okazy wdzieku" a jednak zrobiły oszałamiajacą karierę:) Większość użytkowników i uczestników warsztatów widziała moja stronę ze zdjeciami i jakoś nikt nie zgłosił sprzeciwu,a z tego co wiem,modelek zgłosiło się sporo,wiec mogliscie wybierac i przebierac.Pozatym,wydaje mi się,że NIE uroda modelki powinna grać główna role na zdjeciu i chyba nie ona powinna byc komentowana?Co do słów "ze cos dałoby się wykombinować" to czekam na efekty Twojej pracy,mam nadzieję,ze mnie nie rozczarują.
Pozdrawiam wszytskich serdecznie i życzę duzo wytrwałości oraz sukcesów w Waszej pasjii-fotografii:)
www.karolinka_motylek.maxmodels.pl
Karolcia nic się nie przejmuj mOSAd jest osamotniony w swoich twierdzeniach, Ja uważam że jesteś najpiękniejsza a nogi masz najdłuższe na świecie!!!:-D:-D
O patrz (http://www.2and2.net/files/48f539a163f98.jpg).
Jemu tego wieczoru nawet krzywe ściany nie pasują:-D:-D A skąd chłopak mógł wiedzieć że tam pochyło jest:-D
A nie to nie jemu pomyliłem się. A swoją drogą to niezły numer z tą fasadą bo dopiero z fotek zorientowałem się że ściana leci. Jakoś w naturalu tego nie zauważyłem.
adam1277
15-10-2008, 09:42
3.
4.
Kompresja Ci zżera te zdjecia.
fatalnie wyglada sukienka tej pani na 2gim zdjeciu. jakies plamy kolorowe...
motylanoga
15-10-2008, 09:52
Karolina, zdjęcie faktycznie nie jest najlepsze, ale zachowaj dystans do opinii o sobie.
PeeZeet - masz zgodę autora wątku na publikację swoich zdjęć w nim?
adam1277
15-10-2008, 09:55
Kompresja Ci zżera te zdjecia.
właśnie widzę że coś się dzieje złego z tymi zdjęciami
adam1277
15-10-2008, 10:03
narazie nie wrzucam więcej zdjęć o się psują
adam1277
15-10-2008, 10:53
dobra jeszcze jedno,mam nadzieję ze teraz nie zeżre
dodaj tej fotce wiecej kotrastu, teraz jest za szaro
hedgehog
15-10-2008, 11:26
Nie zrozumcie mnie źle, ale czy czegokolwiek nauczyliście się na tych warsztatach? Z ciekawości pytam. Bo jak na razie, to zaprezentowane efekty - poza śliczną modeliną (ukłony :) - nie przekonują mnie kompletnie do idei strobingu (nie muszą, bo od dawna już tak pracuję - ale gdybym nie pracował, to...)
Pokażcie mi coś, co mnie zwali z nóg dzięki zastosowanemu oświetleniu...
Karolina, zdjęcie faktycznie nie jest najlepsze, ale zachowaj dystans do opinii o sobie.
PeeZeet - masz zgodę autora wątku na publikację swoich zdjęć w nim?
Oczywiście bardzo przepraszam za wstawienie fotki w nieswoim wątku było to podyktowane wyższą koniecznością obrony czci kobiecej:-D Nie pytałem bo było b. późno.
Teraz poproszę o przeniesienie tej fotki do mojego wątku ale bez tekstu a post mógłby zostać np. z linkiem do mnie tak by wiadomo było o co chodzi. Jeszcze raz przepraszam autora za samowolę. Pozdrawiam
fatalnie wyglada sukienka tej pani na 2gim zdjeciu. jakies plamy kolorowe...
Czy to na moim coś nie tak?
motylanoga
15-10-2008, 13:25
Oczywiście bardzo przepraszam za wstawienie fotki w nieswoim wątku było to podyktowane wyższą koniecznością obrony czci kobiecej:-D Nie pytałem bo było b. późno.
Teraz poproszę o przeniesienie tej fotki do mojego wątku ale bez tekstu a post mógłby zostać np. z linkiem do mnie tak by wiadomo było o co chodzi. Jeszcze raz przepraszam autora za samowolę. Pozdrawiam
Wyedytowałam Twój post, zdjęcia do swojego wątku wrzucaj sam. :)
adam1277
15-10-2008, 17:49
spokojnie nic się nie stało,nie widzę nic przeciw żebyś wstawiał do mnie :-D
Witam!
na wstepie chciałam podziekowac wszystkim za współprace i miłą atmosfere podczas warsztatow! Niestety,nie wypowiem sie odnosnie zdjecia pod katem technicznym gdyz zupelnie sie na tym nie znam,jednak jesli chodzi o odbiór wizualny to uwazam,ze faktycznie moglam wyjsc lepiej;) Jednak mOSad zastanawia mnie,skad wyciagnełes aż takie niemiłe wnioski dot.mojej osoby? W czasie warsztatów, gdzie na trzy cztery zdjecia robi 8 fotografów chyba raczej nie da osiagnac sie efektów profesjonalnej sesji,zwazywszy na to,ze cala sesja trwala okolo 30 minut-a to tak naprawde jest nic.Czasem,aby wybrac dobre zdjecia potrzeba 500 klatek i 6 godzin pracy.Pozatym,zastanawia mnie,co rozumiesz przez sformułowaniem "nie jest okazem wdizeku"? nie prosciej było napisać,ze jestem po prostu brzydka? Muszę przyznac,że schlebiła mi Twoja wypowiedz,gdyz Karolina Malinowska czy Kate Moss równiez nie sa uważane za"okazy wdzieku" a jednak zrobiły oszałamiajacą karierę:) Większość użytkowników i uczestników warsztatów widziała moja stronę ze zdjeciami i jakoś nikt nie zgłosił sprzeciwu,a z tego co wiem,modelek zgłosiło się sporo,wiec mogliscie wybierac i przebierac.Pozatym,wydaje mi się,że NIE uroda modelki powinna grać główna role na zdjeciu i chyba nie ona powinna byc komentowana?Co do słów "ze cos dałoby się wykombinować" to czekam na efekty Twojej pracy,mam nadzieję,ze mnie nie rozczarują.
Pozdrawiam wszytskich serdecznie i życzę duzo wytrwałości oraz sukcesów w Waszej pasjii-fotografii:)
www.karolinka_motylek.maxmodels.pl
Cześć. Czemu niemiłe wnioski? Wdzięk nie zawsze idzie w parze z urodą - są to dwie różne rzeczy. Ja Tobie urody nie odmawiam! Jedynie wdzięku. To nie jest jakaś negatywna cecha - po prostu cecha, jak na przykład zielone oczy, czy kontaktowość lub kreatywność. Więc się nie obrażaj. Ja nie byłem na warsztatach, znam Cię z innych miejsc - stąd moja opinia. Zresztą wystarczy spojrzeć na Twoje portfolio i widać, że zdjęcia, choć różnych autorów, są bardzo sztywne (co nie znaczy, że bezwzględnie złe). Przedstawione zdjęcie jest sztuczne, mnie akurat takie się nie podobają - są jednak zwolennicy tego stylu. Co do "kombinowania", to po prostu ja bym starał się złapać troszeczkę inny klimat - być może tu nie było to możliwe lub pożądane. Ja jestem na nie i moje takie prawo ;) Zazwyczaj wolę uśmiech, wiatr we włosach, słońce, emocje, naturalność. I tyle.
Powodzenia Pani Moss ;)
Karolcia nic się nie przejmuj mOSAd jest osamotniony w swoich twierdzeniach, (...)
Jemu tego wieczoru nawet krzywe ściany nie pasują:-D:-D A skąd chłopak mógł wiedzieć że tam pochyło jest:-D
A nie to nie jemu pomyliłem się. A swoją drogą to niezły numer z tą fasadą bo dopiero z fotek zorientowałem się że ściana leci. Jakoś w naturalu tego nie zauważyłem.
Pomyliłeś się wiele razy w tej wypowiedzi. Na przykład zgodne zdanie z moim ma zazwyczaj kolega Nonnatus, a i odpowiedzi autorów komentowanych zdjęć pozwalają sądzić, że jednak wnioski wyciągam często słuszne. Nie jestem zatem aż tak osamotniony. I co najważniejsze, umiem coś napisać o zdjęciu i tym się dzielę - można z tego nie skorzystać, ale można też czegoś się dowiedzieć. Co do krzywych ścian, słusznie zauważyłeś, że to nie ja, choć uwaga nie jest całkiem bezzasadna (a ja znam to miejsce i wiem jak wygląda). Oczywiście, że bywam osamotniony w swoich twierdzeniach i bardzo mnie to cieszy, bo jakoś nie przepadam iść za głosem tłumu, a jest za to szansa, że uda mi się coś stworzyć unikalnego. Dzięki za komplement!
Obrona modelki też niekonieczna, bo jej czci nie odebrałem, a i Twoje zdjęcie nic nie wniosło do moich uwag. Długie nogi z wdziękiem nie mają nic wspólnego. Napisz coś lepiej o fotce i pomóż autorowi by doskonalił swój warsztat jeśli potrafisz. Ja swoją opinię wyraziłem, dałem jakieś rady (może złe - zawsze możesz się nie zgodzić i to tu napisać), a Ty?
W poście powyżej opisałem troszkę modelkę. To jak się ona zachowuje i prezentuje ma ogromny wpływ na zdjęcie. Druga osoba to reżyser - czyli zazwyczaj fotograf. Podkreślenie cech modelki, wpływa na to, jak fotografujący może z nią pracować. W przypadku Karoliny będą to zazwyczaj zdjęcia pozowane, modowe, często sztuczne, wystudiowane. Zatem jeśli ktoś lubi zdjęcia aktywniejsze, naturalniejsze, to powinien z tą modelką inaczej współpracować. I tyle. Jeśli to były warsztaty, to na kolejnych, autor zdjęć może się już (m.in. na podstawie mojego komentarza), spytać prowadzącego, o sposób współpracy z takim typem modelek. Jeśli tylko go to interesuje. Bo być może taki styl mu pasuje. Albo wybrać inną modelkę - bycie świadomym, że różnie się pracuje z różnymi osobami, to też jakieś doświadczenie.
hedgehog
15-10-2008, 21:44
Co do krzywych ścian, słusznie zauważyłeś, że to nie ja, choć uwaga nie jest całkiem bezzasadna (a ja znam to miejsce i wiem jak wygląda).
Poczułem się wywołany do tablicy, więc króciutko: krzywe ściany też trzeba umieć sfotografować - pokazać je tak, żeby oglądający wiedział, że są krzywe, a nie, że wyglądają krzywo. ;)
Poczułem się wywołany do tablicy, więc króciutko: krzywe ściany też trzeba umieć sfotografować - pokazać je tak, żeby oglądający wiedział, że są krzywe, a nie, że wyglądają krzywo. ;)
Dokładnie. Wbrew pozorom jest to chyba bardzo trudny temat.
hedgehog
15-10-2008, 21:46
Dokładnie. Wbrew pozorom jest to chyba bardzo trudny temat.
Eee tam. Wystarczy siedemnaście lamp, strobist mode on, parasol, gumka do majtek i obecność włoskiego fachowca. ;)
O co wam kurcze chodzi skoro tacy jesteście świetni to dlaczego sami słabszym nie pomożecie? Na pewno nikt by sobie głowy zagranicznymi kontaktami nie zawracał jak by mógł liczyć na tym forum na rzetelną pomoc od bardziej zaawansowanych. Z waszej strony tylko słyszę podkpiwanie z tematu. Ja Może wiele się nie nauczyłem ale miło spędziłem czas i poznałem fajnych ludzi. Nie napalałem się na powalające fotki bo w takiej grupie- tłoku to i wy byście nie wiele zwojowali.
A jestem tak wychowany że nie pozwolę by w mojej (forumowej) obecności ktoś za jej plecami "tykał" kobietę.
jeśli nawet masz rację to powinieneś zachować to dla siebie lub przekazać swoje spostrzeżenia w sposób bardziej dyskretny. Jak macie coś do mnie lub do moich umiejętności to możecie się wykazać krytyką tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75107
motylanoga
15-10-2008, 23:29
Co do ścian to Złote Tarasy już takie są. Widuję je codziennie i widząc opis foty zupełnie mi się nie rzuciło w oczy, że ściany są krzywe. One takie tam po prostu są. Proste inaczej. ;) Skupcie się na świetle i modelce, to nie dział architektura ;-)
karolinka_motylek
16-10-2008, 02:40
mOSad jestem bardzo ciekawa, kiedy miałes mnie okazje poznać i w jakich okolicznościach..współpracowaliśmy razem? Bo Twój nick niestety nic mi nie mówi...A jednak dobrze jest wiedzieć,z kim sie rozmawia:)
Przykro mi,że uważasz iż moje pf jest "sztuczne" ale część zdjec które się w nim znajdują to zdjecia-jak zauwazyłes-komercyjne,wiec nie przeze mnie wybierane.Co za pech,że sztab ludzi,którzy dbają o dobry wizerunek swojego produktu/firmy aż tak feralnie wybrali zdjęcia na plakaty czy strony www..Ach,ten brak gustu:)Mam tylko nadzieje,że przez reklamy ze mna ich firmy nie zbankrutowały,a kolekcje z pokazów nie są teraz na wyprzedażach w lumpeksach:)
Niemniej jednak dziękuje za słowa krytyki, może nie do końca się z nią zgadzam,ale nie pozostanę na nia obojetna.Ja np.preferuje zdjęcia eleganckie,wystylizowane lub naturale,ale pokazane w profesjonalny sposób,a nie takie,które wyglądaja jak zdjęcia z wakacji wykonane słabym aparatem,,ale cóz...o gustach się nie dyskutuje.
Pozdrawiam:)
karolinka_motylek
16-10-2008, 02:46
acha i PeeZeet-nie denerwuj się..nie wiesz,ze nasz naród jest świetny jeśli chodzi o krytykowanie? Jest nawet przysłowie"Cudze widzi pod lasem, a swego nie widzi pod nosem"
Niemniej jednak uważam,ze "ćwiczenie czyni mistrza" i zdjecia faktycznie mogły byc wykonane lepiej,ale zapewniam Was-warunki dla fotografów były naprawde ekstremalnie trudne,sądze,że i tak poradziliście sobie w większości bardzo dobrze!!
moze warto popytac sie tych ktorzy z Karolina wspolpracowali na swoja opinie pewnie sobie zapracowala
badabuzz
26-10-2008, 22:33
Wszystko byłoby cacy, ale kompresja totalnie niweczy odbiór tych fotek...