Zobacz pełną wersję : S5Pro firmware 1.11
Czy ktoś z kolegów instalował już nowy firmware 1.11 do S5Pro?
Poprawiony autofokus http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1020&message=29566350
viper345
11-10-2008, 18:37
Witam serdecznie,
Zainstalowałem ten najnowszy soft ale nie miałem jeszcze czasu go przetestować. Jutro mam zamiar wykonać trochę zdjęć to będę się mógł wyppowiedzieć na temat ewentualnych zmian (upgradeowałem z 1.08)
A jak się aktualizuje to oprogramowanie? Udało mi się tylko wrzucić go na aparat a dalej nic... co mam zrobić?
--------------
już mam trzeba było przytrzymać BACK jak włączałem i poszło. Mam nowy.
viper345
11-10-2008, 23:57
Musisz ściągnąć to oprogramowanie na pulpit swojego kompa i użyć instalatora ze strony fuji. A najważniejsze jest to, że przed tą operacją musisz mieć na kompie zainstalowane oprogramowanie, które dostałeś na płycie z aparatem (ponoć bez tego nie pójdzie). Potem włączasz aparat trzymając jednocześnie przycisk back obok monitorka lcd i postępujesz wg instrukcji na ekranie. Pamiętaj, że musisz mieć naładowaną dobrze baterię w aparacie.
To chyba tyle,
Pozdrawiam
Terrorysta
12-10-2008, 01:03
ja nie mam zainstalowanego oprogramowania z płyty i poszło :)
dzięki za instrukcje. ja też nie mam tego oprogramowania fuji, bo to jakiś syf jest, i zainstalowało się normalnie.
fotomarek_k
13-10-2008, 14:22
Witam...Czy już jakieś spostrzeżenia i refleksje dot. pracy sprzętu z nowym softem Koledzy mają?
Mnie głównie interesuje, czy nie trzeba mapować matrycy po wymianie oprogramowania?
O dzięki wam.
Trochę jeszcze posprawdzam, ale wygląda mi na to, że po wymianie oprogramowania jeden obiektyw jeszcze trochę zostanie w stajni.
ps. nie wiem co to znaczy mapowanie matrycy tak więc dalej się nie wypowiadam.
Witam
Pierwszy raz aktualizowałem oprogramowanie - nie bez obaw:-)
Poszło bez problemów - poprawa pracy autofokusa widoczna natychmiast
hedgehog
14-10-2008, 15:45
Poszło bez problemów - poprawa pracy autofokusa widoczna natychmiast
A ja właśnie nie wiem... Może ślepy jestem, albo coś, ale nie zauważyłem poprawy AF (czyli pewnie jestem ślepy, bo wszyscy mówią, że lepiej jest :)
Tak czy inaczej, zaktualizowałem się, jak to zwykle przy nowym firmware. :)
fotomarek_k
15-10-2008, 13:29
Widzę, że zdania nt. wpływu tego oprogramowania na AF zróżnicowane...
Może ktoś, dla kogo poprawa pracy autofokusa jest widoczna, opisze jak to się przejawia-tzn. szybciej ostrzy, bardziej pewnie, zniknął jakiś FF/BF czy może tylko obrazek na domyślnych ustawieniach jest ostrzejszy?
ps.Pytałem wcześniej o ewentualną konieczność ponownego mapowania matrycy-chodzi o to, że "walnięte" piksele są programowo "wyplamkowane" w aparacie. Pytam ponownie- czy wymiana oprogramowania nie odsłania tych "zaretuszowanych" pikseli?
w ogole ten firmware zostal pominiety milczeniem przez fotoportale, ktore w podobnych przypadkach w N i C nie omieszkaja poinformowac o zmianach.
hedgehog
15-10-2008, 14:09
w ogole ten firmware zostal pominiety milczeniem przez fotoportale, ktore w podobnych przypadkach w N i C nie omieszkaja poinformowac o zmianach.
...tak jak każdy firmware Fuji powyżej 1.0 chyba ;)
nie no o tym 1.09 to cos tam pisali...
hedgehog
15-10-2008, 14:16
nie no o tym 1.09 to cos tam pisali...
Nie wydaje mi się (choć nie jestem pewien, na wszelki wypadek coraz mniej tych bzdur czytam :)
a tak obiektywnie... zmienia cos ten soft istotnego czy nie? moze ktos sie doszukal jakichs potwierdzonych informacji?
Sebastiann
16-10-2008, 08:52
Zaktualizowałem firmware swojej S5. Efekt : lekko odczuwalne poprawienie pracy AF ( szybciej ). Innych rzeczy jak na razie nie odczułem.
a jakich szkiel dotyczy to szybciej? afs czy srubokretow?
Widzę, że zdania nt. wpływu tego oprogramowania na AF zróżnicowane...
Może ktoś, dla kogo poprawa pracy autofokusa jest widoczna, opisze jak to się przejawia-tzn. szybciej ostrzy, bardziej pewnie, zniknął jakiś FF/BF czy może tylko obrazek na domyślnych ustawieniach jest ostrzejszy?
Zniknął BF w sigmie 70-200 - zdecydowana poprawa. Reszty dobrodziejstw nowego firmwaru jeszcze nie miałem okazji zaobserwować lub nie są tak widoczne. Pewnie wyjdą w pracy.
Sebastiann
16-10-2008, 10:53
a jakich szkiel dotyczy to szybciej? afs czy srubokretow?
może to moje subiektywne odczucie ale mam wrażenie, że jest szybciej zarówno na 18-70 afs jak i na 85.
hedgehog
16-10-2008, 10:58
może to moje subiektywne odczucie ale mam wrażenie, że jest szybciej zarówno na 18-70 afs jak i na 85.
Idę do studia w weekend. Zobaczę, jak to naprawdę działa... Po domowych testach z 24-85 nie stwierdziłem różnicy. Ale było późno i byłem nietrzeźwy. Lol. :)
Mógłby ktoś udostępnić tutaj tą wersje firmware? Pozdrawiam
http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/s/finepix_s5pro/fupd.html
tutaj masz przecież wszystko, klikasz na Firmware Upgrade User License Agreement (http://www.fujifilm.com/support/digital_cameras/software/firmware/s/finepix_s5pro/eula.html) akceptujesz i masz dostęp do programu i uaktualnienia
Na stronach fuji jest wersja 1.12 a ja poszukuje 1.11. Wszystkie odnośniki w niecie odnoszą sie do linku z najnowswzą wersją firmware bo prowadzą na strone fuji.
żeby zainstalować 1.11 musiałby ktoś mieć paczkę sprzed wejścia 1.12 (bo generalnie ten plik zawiera wszystkie wersje). A możesz napisać co takiego jest w wersji 1.11, że nie chcesz uaktualniać do 1.12 ?? bo szczerze mówiąc cały czas myślałem, że 1.12 to jest poprawiona 1.11
Mam problem z af`em przy kadrowaniu poziomym. Wybieram pole środkowe af` aaparat łapie ostrość nie na kwadrat w środku pola af, tylko na jego dolną krawędź.
W kadrach pionowych co dziwne wszystko jest ok, aparat łapie ostrość na kwadrat w środku pola af.
Nie ma znaczenia którego spustu migawki używam czy z gripa czy z aparatu.
Chcę zobaczyć jak będzie na innych firmware, 1,09 juz przetestowałem było ciut gorzej wróciłem do 1.12
Zdjęcia da się robić, tylko muszę pamiętać przy kadrowaniu pionowym o ostawianiu ostrosci na dolną krawędź pola af.
Wyśle do serwisu nie wiadomo ile nie będę się tak bawił.
moim zdaniem zainstalowanie wersji 1.11 nie rozwiąże Twojego problemu, bo jeśli chodzi o AF nie było żadnych zmian w wersji 1.12 w stosunku do 1.11 (przynajmniej z tego co się doczytałem)
robin102
09-11-2010, 15:09
Może zanim odeślesz do nibyserwisu zacznij od przeczyszczenie czujników AF w komorze lustra, bo jakaś dziwna ta przypadłość.
No i na powrót załaduj nowszy soft, bo jak wyślesz serwisowi to Ci odeślą z załadowanym najnowszym i adnotacją, że wszystko OKEJ.
Zawsze warto-trzeba uaktualniać oprogramowanie aparatu do najnowszego.
Aktualizację można instalować niezależnie od tego, jaka jest dotychczas?
Znaczy - jeśli mam 1.06, to mogę pomijając pośrednie zainstalować najnowszą?
!AGresT Tak możesz instalować soft, niezależnie jaką wersje obecnie posiadasz. Zaintaluj jedynie sterowniki do usb, masz je na płycie załączonej do apaartu;)
robin102 Wróciłem spowrotem do firmware 1.12;) W jaki sposób mam wyczyścić czujnik af? Ustawiam tryb Mup wciskam spust migawki lustro się podnosi, lamelki nie odsłaniają matrycy. Tak ma być według mnie. Czyjnik af mam schowany w takim wgłębieniu. Dmuchnąłem gruszką, ale nie ma różnicy w działaniu af. To raczej nie syf na czujniku af.