Zobacz pełną wersję : Sandisk Ultra II czy Cheetah x80
esioletz
19-06-2006, 17:39
Kolega szuka odpowiedniej karty Compact Flash dla Nikona D70, którą warto polecić zakładając że robi fotki seryjne...?
Mam Ultrę II i działa bardzo dobrze Cheetah'a nie używałem niestety.
Za to ja mam i spisuje sie wyśmienicie 1 gb
Tony Montana
21-06-2006, 01:56
Witam
Przesyłam ciekawy link z informacjami na temat wydajności kart pamięci z konkretnymi modelami aparatów.
D70
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-6816
D200
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8197
Myślę że niezła propozycja to karta Transcend 2GB 120X (Predkość zapisu JPEG 6.864MB/sec Predkość zapisu NEF 7.759MB/sec)
CENA NA ALLEGRO TO OKOŁO 220zł
Transcend
Nikon nie aprobuje kart tej firmy, ja bym raczej odradzał. Najpewenij i najbezpieczniej (ale pewnie nie najtaniej) bedzie kupic sandiska. do d70 nie ma co kupowac czegos szybszego niz ULTRA II
Tony Montana
21-06-2006, 22:25
Dlaczego sądzisz że Nikon ( D70 ) nie aprobuje kart Transcend. Wegług Nikona tylko karty Sandisk, Lexar, Hitachi, Microdrive sa w 100% kompatybilne. Ale przecież inne karty też działają i to całkiem nieżle ( KingSton, Cheetach itp.)
Na stronie producenta można sprawdzić czy dana karta jest kompatybilna z danym urządzeniem czy nie.
http://www.transcendusa.com/Support/Search/index.asp
Poza tym jeśli te karty nie były by kompatybilne z Nikonem to dlaczego zajeły wysokie miejsca wydajności np z D200 (testy w serwisie powiązanym z dpreveiw i Steves Digicams wiec wiedzą co piszą)
Znasz może jakieś konkretne przypadki aby coś nie grało z Nikonami?? Czy jest to może jakiś odosobniony przypadek a może zasłyszane opinie w stylu "znajony znajomego miał problem"
Tony Montana, czyzbys mial i uzywal transcenda, skoro tak zaciekle bronisz??? nie uzywalem tej karty, ale w moim mniemaniu odradzam. np. kingston dziala niezle, ale przeszukaj forum, to zobaczysz ile raz byly z nimi problemy...skoro nikon podaje liste kart zalecanych to po coś to robi. jak żywasz innej i cos ci sie spiórkuje albo stracisz fotki, to jest tylko twoja sprawa. ja tylko kolego wyrazam swoja opinie: sandisk, bo: jest neizawodny, szybki, solidny.
esioletz, wybierze sobie sam.
ale przeszukaj forum, to zobaczysz ile raz byly z nimi problemy...
Właśnie, właśnie kwasik bądź tak miły i zapodaj choć z jeden wątek bo przeszkukiwałem juz forum pod kątem Transcenda i nic mi nie wykazało - a też jestem zainteresowany zakupem tej karty, oraz problemami jakie sprawia.
Pozdrawiam
Gobi
pisalem o problemach z kingstonami:
jakbys wpisal w szukaju "kingston" to bys znalazl:
1 watek z brzegu:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=120&highlight=kingston
Test foto-kurier (oczwiscie oni moga byc "gorsi" od Steve'a :twisted:
SanDisk Ultra II...................3.01...............3.39 MB/s
Transcend ..........................3.03................2.83 MB/s
Olek E-300 d-70
Na forum o transcendzie nie znajdziecie nic, prawdopodobnie bardzo malo osob go uzwa. Ciekawe dlaczego, skoro taki szybki i dobry??
Oki, zrozumiałem że chodzi o T. - rano jeszcze jest :wink:
Ten test chyba trochę leciwy jest :) ale oczywiście nie twierdzę, że jest "lewy"
A dlaczego mało ludzi używa T. - IMO stosunkowo od niedawna jest dostępny w PL a i ludziska są pazerne na zane marki i podatne na reklamę :wink:
Siedze w elektronice i też wolałbym na twoim miejscu wziąść Sadndiska, co firma to firma i pewność oraz gwarancja lepsza. A zdjęć nie odzyskasz w razie co. Niestety Sandiski są droższe.
Jednak co do tego czemu Nikon wypisuje wśród kompatybilnych tylko te kilka firm, bo to są umowy wiązane za które firmy płaca sobie. Jaka reklama może być lepsza dla tych firm jak to że Nikon poda liste kompatybilnego sprzętu, ich sprzętu.
Ktoś kto chce mieć pewność działania i tez kto chce by przy problemach móc w serwisie gwarancyjnym powiedzieć że używa Nikonka z kompatybilnym i oryginalnym uznanym przez producenta komponentami kupi prędzej Sandiska.
[ Dodano: Czw 22 Cze, 2006 ]
Ale oczywiście konkretne egzemplarze (co zaraz wykarzą adwersarze) z różnych firm w D70 mogą działać identycznie!
[a i to że siedze w elektronice nie miało znaczenia, tak jakoś głupio mi się wyrwało]
Na forum o transcendzie nie znajdziecie nic, prawdopodobnie bardzo malo osob go uzwa. Ciekawe dlaczego, skoro taki szybki i dobry??
Posiadam dwie karty Transcend 2GB 120x. Wczesniej uzywalem Sandiska Ultra II. IMHO Transcend szybszy. Nie zanotowalem zadnych problemow we wspolpracy tych kart z D200, i nie sadze by z D70 bylo inaczej. Ty samych kart uzywa tez nasz forumowy kolega Rocznik_70, i z tego co wiem rowniez sobie chwali. Co do innych osob, nie wiem. Fakt ze Transcend nie jest w Polsce tak popularny jak np Kingston, ale to bdb karty. Nie zauwazylem by na zagranicznych forach ktos sie na nie skarzyl, a wrecz przeciwnie.
Kaleid, czy duzo osob jeszce uzywa tej karyy?? na forum jest ich zarejestrowanych pare tysiecy...
oczywiscie- zgadzam sie: mozna kupic, moze bedzie troche szybsze, ale
1. czy na uzytek d70 Ultra 2 nie wystarczy??
2. czy w zasadzie warto zaryzkowac??
3. Sandisk jest sprawdzony przez rzesze uzytkownikow
4. jest drozszy, ale razej pewny
5. łatwiej odsprzedac??
5. rowniez nie notujac zadnych awarii, z czystym sumieniem polecam sandiska
EOT
Nie jestesmy jedynym forum na swiecie.... . Niestety nie jest pewny, Sandiski tez padają. Mialem i Sandiski i Kingstony a nawet Lexara. Jakos cudownosci w Sandisku nie widze. Ot karta ;)
Oooo
Kaleid dzięki za posta, i tak bym pewnie nabył T. ale teraz będzie mi jeszcze łatwiej :D
wracając do pytania z tematu - Sandisk ultra II czy Pretec Cheetah x80 - mam obie karty, Sandiski 2 GB a Preteca 1 GB. Zupełnie porównywalne. Sandisk przy zgrywaniu 1 GB (sprawdzałem ze stoperem) okazał mi sie nieco szybszy. Choc szybkośc tego Ultra II jest około 66x, a więc mniej niz 80x Preteca.
Karta to karta. ważne dla robiacych seriami i to długimi.
Transcend jest 120x więc porównywac go by trzeba z Sandiskiem Extreme.