Zobacz pełną wersję : day 1 - z canona na nikona
A ja widziałem taki, jest nim głuptak canona serii A, nie wiem jaki cel marketingowy mają producenci lustrzanek że nie chcą (bo na pewno mogą) wprowadzić WB tak dobrego jak mają w swoich głuptakach.
Taki, że matryca lustrzanki ma dużo lepszą separację barwną.
Efektem tego nawet mały błąd AWB, którego nie widać na zdjęciach z głupieloka (bo ten z ledwością odróżnia zielony od czerwonego), na zdjęciu z lustrzanki będzie wołał o pomstę do nieba.
Jeszcze nie widziałem aparatu, który dobrze radziłby sobie z AWB w świetle mieszanym (różne rodzaje sztucznego). Być może wystrzelę jak Quńdziu z konopii, ale polecam sprawdzić pod tym kątem Pentaksa K7. Ponieważ to nie ten wątek - już znikam.
Luźna gumka
09-03-2010, 09:32
...ale polecam sprawdzić pod tym kątem Pentaksa K7. Ponieważ to nie ten wątek - już znikam.
Mogę tylko potwierdzić słowa Micha. Miałem jednocześnie obok siebie Canona 50D, Nikona D300 i pentaxa K7, to ten ostatni rzeczywiście produkował najlepszy obrazek pod względem kolorystyki na AWB. Ale Pentax, to pentax. O egzotyce i tych małych wydmuszkach, zwanych obiektywami, nie będziemy dyskutować ;) (jakby modelka pozowała do obiektywu, którego osłona przeciwsłoneczna jest większa od niego samego ? ;) )
Ale Pentax, to pentax. O egzotyce i tych małych wydmuszkach, zwanych obiektywami, nie będziemy dyskutować ;) (jakby modelka pozowała do obiektywu, którego osłona przeciwsłoneczna jest większa od niego samego ? ;) )
Sesja Nikonem?Już 12letnia "modelka" wie że najlepszy jest Canon:wink::mrgreen:.
Sesja Nikonem?Już 12letnia "modelka" wie że najlepszy jest Canon:wink::mrgreen:.
Ale masz autorytety...
Ale masz autorytety...
To taka aluzja do wcześniejszej wypowiedzi kondeusza dotyczącej pozowania do Pentaxa ;).
Luźna gumka
11-03-2010, 13:39
Myślę, że 12-letnia dziewczynka jest na etapie, że najlepszy to jest duży czarny aparat do tego, duża i długa czarna lub biała lufa i najlepiej duża i czarna lampa fotograficzna ;)
Myślę, że 12-letnia dziewczynka jest na etapie, że najlepszy to jest duży czarny aparat do tego, duża i długa czarna lub biała lufa i najlepiej duża i czarna lampa fotograficzna ;)
i na tym etapie zatrzymuje się większość ludzi do śmierci ;)
Ten demotywator zrobiła mi jakoś z pół roku temu.Teraz ma 13lat jest w agencji modelek,jaj zdjęcia były niedawno publikowane przez niezłego fotografa na Canon Board i tutaj.Raczej ktoś jej wytłumaczył jakim systemem powinna być fotografowana ;).LOGO w tym przypadku było chyba najważniejsze bo D300 nie należy do maleństw.Ta dziewczynka po prostu jest canonierką i każdemu innowiercy wyjaśni co jest najlepsze :).Takie moje małe doświadczenie jeżeli chodzi o upodobania modelek do systemów.
Luźna gumka
11-03-2010, 16:40
Ten demotywator zrobiła mi jakoś z pół roku temu.Teraz ma 13lat jest w agencji modelek,jaj zdjęcia były niedawno publikowane przez niezłego fotografa na Canon Board i tutaj.Raczej ktoś jej wytłumaczył jakim systemem powinna być fotografowana ;).LOGO w tym przypadku było chyba najważniejsze bo D300 nie należy do maleństw.Ta dziewczynka po prostu jest canonierką i każdemu innowiercy wyjaśni co jest najlepsze :).Takie moje małe doświadczenie jeżeli chodzi o upodobania modelek do systemów.
Cóż, jeżeli chodzi o tego typu doświadczenia, to na jednym z plenerów fotograficznych, jakieś pół roku temu, albo i więcej, miałem trochę odmienne zdanie modelki:
"Nie ważne czym, ważne, żebym ładnie wyglądała..."
Kundzior
20-03-2010, 21:09
Trzeba było z komórki Ją pojechać...widziałem też ładne z komórki ;P
Mariusz B.
06-01-2011, 17:51
Witam znalazłem profil do mojego obiektywu w formacie LCP co mam zrobić aby był widoczny w LR 3,3 tam w katalogu Adobe Standard są profile format DCP 55kB
Proszą o pomoc w miarę łopatologicznie.