Zobacz pełną wersję : Tablet Trust TB-7300
Witam!!
Potrzebuje pomocy w wyborze tabletu. Wszyscy pisza o Wacom-ach. Super ale troche drogi.
Moj monitor to 22'' panorama i takiego tabletu szukam. Znalazlem cos ciekawego ale w sieci nie moge znalezc opini o tym produkcjie. Tablet A4 Trust TB-7300 (http://www.trust.com/products/product_detail.aspx?item=15358), ciekawe parametry. Pomozcie. Prosze. Moze ktos uzywal albo znalazl gdzies info o tym Trust-cie??
marszull
09-10-2008, 00:47
Tu jest sporo ludzi ale pewnie nikt tego trusta nie uzywal
co do wacoma to jest nie tylko intuos (choc naprawde jest super)
sa tez inne tablety w calkiem rozsadnych cenach (a naprawde b. dobrej jakosci)
Fakt jest troche nowy.
Dziwi mnie rozpietosc cenowa pomiedzy tabletami typu Wacom Intuos3 A5 (ok 1400 zl) a dla przykladu wyzej wymienionym Trustem (450 zl).
Truts TB-7300 to tablet A4, ktory ma dwuprzyciskowy rysik rejestrujący siłę nacisku w 1024-stopniowej skali i nachylenie na ekran do 60°, 32 dodatkowe przyciski programowalne itp. To wszystko wyglada naprawde dobrze.
Jego odpowiedniki wacom kosztuja ok 3000zl. Czy ktos moze mi powiedziec skad wynika taka duza roznica? Czy pomiedzy wacom a trust jest az tak duza roznica??
@Matteo
Uzywales kiedys myszy i klawiatury firmy Trust? oraz dajmy na to jakiegos porzadnego zestawu Logitech'a?
Nigdy nie uzywalem ani myszy ani klawiatury Trust ani tez pozadnego zestawu Logitech-a (maja duzo swiatelek goziczkow i pokrentelek dla mnie zbednych). Pewnie roznica jest ale czy warta 3000zl??
Nie wiem, myslicie ze ten Trust to bedzie badziew jakich malo? nie wart tych czterech stowek??
Wiesz, to jest sprawa względna. Od lat używałem tabletów, ale większych (A3, A2, A1, A0). Wśród takich tabletów odpowiednikiem Wacoma jest Calcomp. Wszystko oczywiście działa bez problemów, ale niektórzy klienci mają też tablety A3 Geniusa, czy A4Techa i one też działają bez zarzutu. Są wykonane z gorszego jakościowo tworzywa, ale działaja i bardzo dobrze spełniają swoje funkcje. Nie psują się, bo poza urwaniem kabelka, czy podeptaniem wskaźnika nic wielkiego z tym zrobić nie można. Cztery stówki to nie jest dużo. Może kup i sprawdź, jak to się spisuje.
JK - rysujesz uklad planetarny w skali 1:1 :O
One raczej nie służyły do rysowania, takiego jak Ty zapewne byś chciał. Były wykorzystywane z oprogramowaniem CAD/CAM/GIS. Teraz już coraz rzadziej się je stosuje, ale w ubiegłym roku jeszcze jedna nowiutka sztuka poszła do ludzi, razem z naszym softem.
Nigdy nie uzywalem ani myszy ani klawiatury Trust ani tez pozadnego zestawu Logitech-a (maja duzo swiatelek goziczkow i pokrentelek dla mnie zbednych). Pewnie roznica jest ale czy warta 3000zl??
To pewnie przyjemnie jest byc ignorantem, ale skad wziales te 3000zl??
nie uzywalem trusta ale popelnilem ten blad i przeszedlem przez pentagrama. powiem wprost wacom a reszte pozostawmy w milczeniu bo znow mnie ocenzuruje jakis moderator.
olo
Adam Rimbaud
12-10-2008, 23:13
Prawda. Jezeli nie chcesz sie zrazic do tabetow. To tylko i wylacznie WACOM i nic wiecej, nawet najtanszy Bamboo. Jezeli jestes rysownikiem to A4, ale tu naprawde trzeba sie mocno namachac. Do retuszu w PS, rysowania w illustratorze czy Painterze spkojnie wystacza A5, a do samego retuszu to A6.
Ja w domu mam intusa A5 Wide i czasm jest dla mnie za duzy. W firmie na tablecie A4 kolezanki troche sie gubie, za duzy ;)
Sam nie wiem. Przyznam szczerze ze to moj pierwszy tablet i nie mam pojecia czego oczekiwac. Projektuje grafike (plakaty, ulotki, witryny www itp.) ale rowniez fotografuje wiec napewno bedzie czesto uzywany. Boje sie ze macie racje i po pewnym czasie ten Trust zacznie strajkowac i... Po co mi to. Poszukam, pomysle. Dzieki wam wielkie, chyba udalo wam sie zmienic moja decyzje.
Adam Rimbaud
19-10-2008, 23:06
Kup a5 Bamboo, bedziesz zadowolony. Tu nie chodzi o to ze trust czy inne cos zacznie strajowac, nie ta precyzja, nie ta jakosc softu, nie ta jakosc wykonania. Po prostu gorzej niz myszka, wk.. sie po 2 dniach kopiniesz trusta w kat.
marszull
22-10-2008, 16:19
Ja tez przeszedlem przez pentagrama teraz intuos, ze narzeczona ilustruje to a4.
Roznica kolosalna i tak jak radza inni, tylko wacom, nie warto powtarzac bledow ktore juz ktos popelnil ;-)
Macie 100% racji. Powiem szczerze ze skusila mnie jednak cena Trust-a i kupilem go. Co za porarzka!! Po 20 min pracy bol w nadgarstku stal sie naprawde dokuczliwy (sily nacisku nie mozna regulowac). A4 to jednak za duzo dla mnie. Trzeba sie naprawde namachac, do tego czas reakcji na pociagniecie tez nieciekawy. No nie bylem zadowolony!! Na szczescie to jest UK i oddac mozna wszystko wiec po kilku dniach testow tak tez zrobilem.
Kolejnym krokiem bylo poszukanie nastepcy. Padlo na Wacom Intuos3 A5 - REWELACJA!!!!!!!!!!!!!! Naprawde surer. Jakosc wykonania, ergonomia, parametry, oprogramowanie, wszystko na +. Bede szczerze polecal i sluchsl sie uwazniej tego co piszecie.
Patrzac na to z drugiej strony to ciesze sie ze mialem tego Trusta. Mam teraz porownanie i faktycznie moge poczuc roznice.
Adam Rimbaud
26-10-2008, 18:29
Tylko cena Intuosa ;) Przynajmniej w PL studi ostro zmaiary. Jak bede niedlugo w FR lub UK to sprawdze moze taniej ;)
ja dalem w UK 220 funtow co przy poziomie na ktorym stal funt w tym czasie daje ci jakies 950zl. Polecam!!