PDA

Zobacz pełną wersję : nikon d 40 i serwis

hazard2
07-10-2008, 07:27
witam mam kilka pytan jedno z nich no i chyba najwazniejsze czy aparat kupiony w irlandi podlega naprawie w polsce mam d 40 i nikora 18-200 vr zdjecia wychodza malo ostre i co pewien czas przy robieniu większej ilości zdjęć coś jak by sie zacinało na moment ale nie wiem gdzie dokładnie ale ze wskazaniem no obiektyw i czy naprawdę ten nasz serwis w w Polsce jest tak slaby bo jak czytam komentarze na temat serwisu to nie wiem co sobie myśleć.

carl00s
07-10-2008, 07:56
dobrze sobie myslisz - serwis mamy kiepawy. 18-200 to generalnie fajne szklo, ale przy pelnej dziurze niestety mydli, wiec to moze byc to. Albo popsuty VR - nieprawidlowo porusza soczewka.
Opisz dokladniej to zacinanie sie szkla - bo jesli chodzi CI o to, ze co jakis czas cyka i obraz w wizjerze troszke podskakuje - to jest to normalny objaw pracy VR.

hazard2
07-10-2008, 09:15
wlasnie cos takiego sie dzieje ale przedtem tego chyba nie bylo a jesli chodzi o serwis to czy w razie jakiejs awarii jesst jakis inny zaklad co zajmuje sie naprawa nikonow

carl00s
07-10-2008, 09:27
cos by sie znalazlo, ale czy to ma sens? Generalnie Nikon nie udostepnia czesci zamiennych ani serwisowek. WIec naprawy w nieautoryzowanym serwisie to kicha - robione "na oko" i na uzywanych czesciach zamiennych - czesto z demontazu uszkodzonych aparatow.

A co do Twoich problemow, to proponuje robic zdjecia ze statywu (przy ogniskowych powyzej 100 - musisz przymykac to szklo nawet do f6 zeby bylo w miare ostre, a to wydluza czas naswietlania, wiec maja prawo wyjsc nieostre - ponadto aura skapi nam swiatelka ostatnio, wiec tymbardziej), a praca VR bym sien ie przejmowal - to normalnie ze wydaje odglosy.
Co do zawieszania sie VR - to normalka, jak wciskasz spust migawki do polowy - VR sie wlacza. Ale - jak puszczasz spust (po zrobieniu zdjecia - albo bez robienia zdjecia) VR nie wylacza sie od razu - chwilke jeszcze pracuje, co przy probie natychmiastowego zrobienia zdjecia moze skutkowac minimalnym opoznieniem.

Zastosuj te rady - jak nie pomoze to wtedy pomyslimy.
Aha - wrzuc tutaj jakies jedno Twoim zdaniem nieostre zdjecie - zobaczymy co tam sie dzieje w EXIF.

hazard2
07-10-2008, 11:00
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img410.imageshack.us/my.php?image=dsc0056na4.jpg)

hddk
07-10-2008, 11:37
Ja tu ostrość widzę tylko że w okolicach ramienia tego chłopca :)

kronos28
07-10-2008, 11:38
coś to zdjęcie nie chce banglać

sam spróbuje:

hazard2
07-10-2008, 11:48
i wlasnie tak wyglada ostrosc w wiekszosci zdjec i teraz nie wiem czy ja cos zle ustawiam a dodam ze dopiero zaczynam zabawe ze zdjeciami czy cos jest nie tak z obiektywemlub pudelkiemczasami wydaje mi sie ze ten kitowy obiektyw robi bardziej ostre zdjecia prosze o pomoc

hddk
07-10-2008, 12:00
Wydaje mi się że to chyba jednak twój błąd. Napisz może gdzie łapałeś ostrość czy na twarz czy jak? Poza tym przy długiej ogniskowej maleje GO więc to też weź pod uwagę. Wyglada na to że AF nie trafił tam gdzie trzeba lub obiektyw ma FF.

carl00s
07-10-2008, 12:08
Dokladnie - f5.6 przy ogniskowej 130mm to minimum jakie mozna z tego szkla wycisnac. Zrob podobne zdjecie szklem przymknietym do f6 - f7.1. Widze ze robiles na bardzo wysokiej czulosci ISO - 1000. Czyli swiatelko musialo byc do bani - w takich warunkach AF moze sie pomylic. zwieksz glebie ostrosci, nawet jesli szklo ma ff/bf, twarz brzdaca powinna wyjsc ostra.

hazard2
07-10-2008, 20:20
a czy jest moze jakas tabela z wartosciami jak ustawiac przyslone do czasow

carl00s
08-10-2008, 07:56
chopie... zalamujesz mnie... Masz lustrzanke, tak? Ma ona dobrodziejstwo zwane wbudowanym swiatlomierzem, tak? Swiatlomierz pokazuje Ci na specjalnej skali czy swiatla jest za duzo czy za malo, tak? Masz tryby manualne, gdzie w pelni kontrolujesz aparat, tak? Przy odpowiedniej kombinacji guzik + kolko, albo samo kolko w trybie manualnym zmieniaja Ci sie wartosci czasu i przeslony, tak? Czyli - mieszasz tym kolkiem z guzikiem lub bez tak dlugo, az Pan Swiatlomierz powie Ci, ze juz mozna.
A w jaki sposob Ci to powie, ktory to guzik i jak to jest z tym kolkiem?
Przeczytaj instrukcje - nie rzuc okiem, nie przegladnij - przeczytaj. Bo poki co to jestes w glebokim lesie, a z wiedza elementarna jestes po prostu na bakier.

hazard2
08-10-2008, 08:59
moze zle sie wypowiedzialem bardziej chodzilo mi na jakich ustawieniach najbardziej ostrzy gdzies kiedys widzialem taki wykres ale chodzilo o inny obiektyw

hazard2
08-10-2008, 09:21
ok dzieki za wszystkie odpowiedzi

carl00s
08-10-2008, 10:42
po wypiciu kawki i otwarciu drugiego oka okazuje sie, ze mam dzisiaj humor calkiem calkiem, wiec - postaram Ci sie napisac mozliwie przystepnie co z czym sie je (bo widze jednoznacznie, ze jednak literatura fachowa Cie gryzie i boisz sie ja wziac w rece).

A wiec (nigdy nie zaczynaj od "a wiec"...) - zaczynamy.
Generalnie szkla jak zapewne wiesz sa rozne - te ze stala ogniskowa (stalki), te ze zmienna ogniskowa (tak zwane zoomy) - te z kolei moga miec swiatlo stale (w calym zakresie ogniskowych) lub zmienne (swiatlo zmienia sie w zaleznosci od ogniskowej). Te ze swiatlem stalym stanowia najczesciej obiekt westchnien amatorow. Ale do rzeczy.
Producenci wypuszczaja szkielko. Na przykladzie Twojego 18-200 ustalaja parametry jasnosci odpowiednio: dla najnizszej ogniskowej (18 mm) masz f/3.5. Dla 200 mm (najwyzsza ogniskowa) masz zdaje sie 5.6. Zakresy posrednie nas w tej chwili nie obchodza.
I teraz pojawia sie niestety problem - producent gwarantuje, ze przy 18 mm bedziesz mial f/3.5, ale nie gwarantuje, ze szklo bedzie ostre jak brzytwa. Zazwyczaj szkla osiagaja szczyt swoich mozliwosci jezeli chodzi o ostrosc po przymknieciu przeslony o 1, 2, czasami 3 dzialki. Czyli - dla 18 mm Twoje szklo powinno byc najostrzejsze w ze swiatlem f/4 przez f/4.5 az do f/5. Tutaj jeszcze nie ma tragedii jesli chodzi o swiatlo. Ale - przy dlugim koncu, czyli przy 200 mm musisz zastosowac te sama zasade - zeby miec brzytwe to raz, ze juz niestety musisz uzyc statywu (no chyba ze panujesz nad wlasnym cialem jak bruce lee), no i znowu - z przyslony f/5.6 musisz niestety zrobic f/6.1 a czasem nawet f/7.1. Czyli - ciemno, a to pociaga za soba koniecznosc uzywania dlugich czasow naswietlania, albo wyzszej czulosci ISO, albo obu naraz + statyw.

Jakotakiej tabeli nie ma - kazde szklo jest inne i kazde ma inne nastawy. Moja sigma przy 70mm przy swietle f2.8 troszke mydli, przy 3.2 jest ostra, przy 3.5 pokazuje na co to szklo stac. Natomiast nikkor 50 f1.8 jest dopuszczalnie ostry juz od pelnej dziury, czyli od f/1.8 (z tym, ze przy F2.2 jest juz prawdziwa zyletka).
Cala te wiedze musisz niestety zdobywac na wlasnych doswiadczeniach i z wlasnymi szklami - a to pochlania mnostwo czasu i uwagi - niestety lustrzanka to nie malpka ktora wyjmujesz i strzelasz od poczatku - trzeba sie niestety (lub wlasnie 'stety") bardzo duzo uczyc.

Tyle ode mnie, reszte masz w literaturze.

hddk
08-10-2008, 10:46
carl00s chciało Ci się to pisać? tak szczerze pytam. Żeby być w temacie napiszę żeby najpierw poczytać sobie forum przez 2 dni oraz instrukcję obsługi a potem zabierać się za zadawanie pytań. Swoją drogą gratuluję ci carl00s cierpliwości.

carl00s
08-10-2008, 10:51
mowilem - mam dobry humor, a jak mam humor, to mam tez gest :D. No i spokojniejszy dzien w pracy - czyli czas na pogadanki ;).

Co nie zmienia faktu, ze... RTFM...
;)

hddk
08-10-2008, 10:54
Czy RTFM = Read The Fucking Manual ?? Bo pierwszy raz się spotkałem z tym skrótem.

majcool
08-10-2008, 12:14
Jeśli masz wątpliwości to ST(F)W ;-)
F może pochodzić od friendly; tyle, że niezbyt często...

carl00s
08-10-2008, 13:00
no no, tylko bez klotni, bo pojdziecie spac bez kolacji.

hazard2
08-10-2008, 13:48
carl00s bardzo dziekuje ci za cierpliwosc i odpowiedzi na moje pytania a jesli chodzi o wypowiedzi kolegi hddk to tez ci bardzo dziekuje ale jak ty to ujoles zanim zadasz pytanie to najpierw szukasz na internecie albo czytasz instrukcje to jest dobra rada i ja tez staram sie do niej stosowac z tym ze nie mam za duzo czasu na dlugie szukanie po internecie a co wejde na jakies forum to wlasnie w wiekszosci jest tak napisane ze to juz bylo 1000razy i takie posty powinno sie zamykac a jesli chodzi o instrukcje to juz pisalem ze sprzet nabylem poza granicami kraju i nie mam instrukcji po polsku i po drugie jestem amatorem zdjecia robie tylko rodzinnce z tego wzgledu nie znam sie na fachowym ustawianiu aparatu a ze myslalem ze mam jakis klopot ze sprzetem postanowilem zapytac na sie na tym forum i okazalo sie ze sprzet jest ok tylko moja wiedza jest za mala na koniec jeszcze raz dziekuje ci carl00s i tobie hddk i innym kolegom za pomoc i zycze wam milego dnia

hddk
08-10-2008, 13:56
Nie masz za co dziękować, cała przyjemność po naszej stronie, ale mam takie spostrzeżenie małe. Zarejestrowany jesteś na tym forum już 2 lata i przez te dwa lata nic a nic nie łapiesz o fotografowaniu? Czy po prostu ustawiasz aparat na trybie auto i jedziesz....

hazard2
08-10-2008, 16:23
tak masz racje moze i zarejestrowalem sie 2 lata temu ale najpierw bawilem sie zwyklym automatem nikona i tam raczej bawilem sie wlasnie ze ustawilem na auto i robilem zdjecia ale z czesem to zaczelo mnie wciagac i zaczolem obserwowac to forum i ok 10 miesiecy temu zaczolem zabawe z d40 a obiektyw mam jakies 6 miesiecy i tak wlasnie w miare wolnego czasu bawie sie aparatem ale naprawde nie mam w tym praktyki jesli znowu chodzi o ustawienia to ustawiam teraz na manualu ale czasami zdjecie wyjdzie ladne a czasami zle nie moge go jeszcze zbytnio ustawic albo zle wyostrzy albo kolory nie takie ale jak wyjdzie jakies to znowu bardzo ladne no ale mysle ze kiedys bedzie lepiej