Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie nikon d 40 i serwis

witam mam kilka pytan jedno z nich no i chyba najwazniejsze czy aparat kupiony w irlandi podlega naprawie w polsce mam d 40 i nikora 18-200 vr zdjecia wychodza malo ostre i co pewien czas przy robieniu większej ilości zdjęć coś jak by sie zacinało na moment ale nie wiem gdzie dokładnie ale ze wskazaniem no obiektyw i czy naprawdę ten nasz serwis w w Polsce jest tak slaby bo jak czytam komentarze na temat serwisu to nie wiem co sobie myśleć.

Domyślnie

dobrze sobie myslisz - serwis mamy kiepawy. 18-200 to generalnie fajne szklo, ale przy pelnej dziurze niestety mydli, wiec to moze byc to. Albo popsuty VR - nieprawidlowo porusza soczewka.
    Opisz dokladniej to zacinanie sie szkla - bo jesli chodzi CI o to, ze co jakis czas cyka i obraz w wizjerze troszke podskakuje - to jest to normalny objaw pracy VR.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Domyślnie

wlasnie cos takiego sie dzieje ale przedtem tego chyba nie bylo a jesli chodzi o serwis to czy w razie jakiejs awarii jesst jakis inny zaklad co zajmuje sie naprawa nikonow

Domyślnie

cos by sie znalazlo, ale czy to ma sens? Generalnie Nikon nie udostepnia czesci zamiennych ani serwisowek. WIec naprawy w nieautoryzowanym serwisie to kicha - robione "na oko" i na uzywanych czesciach zamiennych - czesto z demontazu uszkodzonych aparatow.

A co do Twoich problemow, to proponuje robic zdjecia ze statywu (przy ogniskowych powyzej 100 - musisz przymykac to szklo nawet do f6 zeby bylo w miare ostre, a to wydluza czas naswietlania, wiec maja prawo wyjsc nieostre - ponadto aura skapi nam swiatelka ostatnio, wiec tymbardziej), a praca VR bym sien ie przejmowal - to normalnie ze wydaje odglosy.
    Co do zawieszania sie VR - to normalka, jak wciskasz spust migawki do polowy - VR sie wlacza. Ale - jak puszczasz spust (po zrobieniu zdjecia - albo bez robienia zdjecia) VR nie wylacza sie od razu - chwilke jeszcze pracuje, co przy probie natychmiastowego zrobienia zdjecia moze skutkowac minimalnym opoznieniem.

Zastosuj te rady - jak nie pomoze to wtedy pomyslimy.
    Aha - wrzuc tutaj jakies jedno Twoim zdaniem nieostre zdjecie - zobaczymy co tam sie dzieje w EXIF.
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 07-10-2008 o 11:38

Domyślnie

Ja tu ostrość widzę tylko że w okolicach ramienia tego chłopca

Domyślnie

coś to zdjęcie nie chce banglać

sam spróbuje:

|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

i wlasnie tak wyglada ostrosc w wiekszosci zdjec i teraz nie wiem czy ja cos zle ustawiam a dodam ze dopiero zaczynam zabawe ze zdjeciami czy cos jest nie tak z obiektywemlub pudelkiemczasami wydaje mi sie ze ten kitowy obiektyw robi bardziej ostre zdjecia prosze o pomoc

Domyślnie

Wydaje mi się że to chyba jednak twój błąd. Napisz może gdzie łapałeś ostrość czy na twarz czy jak? Poza tym przy długiej ogniskowej maleje GO więc to też weź pod uwagę. Wyglada na to że AF nie trafił tam gdzie trzeba lub obiektyw ma FF.

Domyślnie

Dokladnie - f5.6 przy ogniskowej 130mm to minimum jakie mozna z tego szkla wycisnac. Zrob podobne zdjecie szklem przymknietym do f6 - f7.1. Widze ze robiles na bardzo wysokiej czulosci ISO - 1000. Czyli swiatelko musialo byc do bani - w takich warunkach AF moze sie pomylic. zwieksz glebie ostrosci, nawet jesli szklo ma ff/bf, twarz brzdaca powinna wyjsc ostra.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów