Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesiennie "Mars"
Wioletta
06-10-2008, 06:49
Oj dawno mnie tu nie bylo ;)
Podobaja mi sie bardzo kolorki, nic nie ruszane, zdjecie prosto z puchy ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Moze za ciemne??
Czekam na uwagi ;)
witaj Wioletko ,powiem Ci tak miejsce fajne do focenia ale mz.troszeczkę Ci ta fotka nie wyszła - generalnie największym jej mankamentem jest brak światła ,kadrowanie też nie przemyślane (a zwróć uwagę jakie miałaś warunki - przedewszyskim jakie niebo) szkoda ze tego nie wykorzystałaś :-D ale ponieważ piszesz ze prosto z puszki to radzę pogmerać w programie i poprawić co nieco --- nie przejmuj się :-D moze następnym razem :-D
jezeli nie bedziesz miała nic przeciw to pozwoliłem sobie trochę poprawić ,ale mz.i tak fotka tylko do albumu
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img391.imageshack.us/img391/6130/dsc0292copyiq7kopiajpgrfu3.jpg)
pozdrawiam serdecznie :-D
jezeli nie bedziesz miała nic przeciw to pozwoliłem sobie trochę poprawić ,ale mz.i tak fotka tylko do albumu
Po poprawkach dużo lepiej Czy tylko album??? Tu bym był bardziej tolerancyjny, np. pokazanie fotki na internetowych forach foto, też może dać oglądającym dużo radości.
Po poprawkach dużo lepiej Czy tylko album??? Tu bym był bardziej tolerancyjny, np. pokazanie fotki na internetowych forach foto, też może dać oglądającym dużo radości.
pisząc album ,miałem na myśli raczej rangę fotki :-D
pisząc album ,miałem na myśli raczej rangę fotki :-D
:) Tak, nie będziemy tu kruszyć kopii. Mnie album kojarzy się z izolacją, skansenem, który odwiedza się czasami. A to jest fota, którą można wyobrazić sobie w jakimś wydawnictwie (ja mogę). Może nie w NG, ale zawsze. Nie walczę tu z Tobą, może bardziej biję się o "wyższą rangę", niż przypisana przez Ciebie. Zgadzam się, że prawdopodobnie zdjęcie nie ma istotnych walorów wystawowych, ale czy nie ma też wydawniczych? Moim zdaniem ma.
miejsce szalenie ciekawe, warte dalszych prób z pewnoscią. Tutaj oczywiście źle naświetlone - harb słusznie poprawił. Ale mysle, ze ranga albumowa to trochę za nisko.
To jest całkiem poprawny krajobraz, ale zdecydowanie (patrz zdanie pierwsze) da sie z niego wiecej wycisnąc.
miejsce szalenie ciekawe, warte dalszych prób z pewnoscią. Tutaj oczywiście źle naświetlone - harb słusznie poprawił. Ale mysle, ze ranga albumowa to trochę za nisko.
To jest całkiem poprawny krajobraz, ale zdecydowanie (patrz zdanie pierwsze) da sie z niego wiecej wycisnąc.
ok .Wioletko biję się w piersi ,mozesz mi nawtykać (skoro koledzy mnie prostują - mylić się jest ludzka rzeczą ,ale przyznać się do pomyłki to już odwaga ,ja w tym przypadku ją mam ) :lol:
Ostatnio jest trend, żeby nie zważać na techniczne wartości, tylko żeby szukać tzw. klimatu.
Według mnie Harb miał całkowitą rację, że zdjęcie jest za ciemne, za słabo kontrastowe i kompletnie bez blasku - i nawet pokazał, że śmiesznie prosto jest to naprawić.
Wstydź się Harb!!!
A klimat? Przecież wiesz, że Sztuka (zauważ wielkość litery) im bardziej niewyraźna, tym lepsza. Ja bym jeszcze ściemnił, zdjął tą nędzną resztkę kontrastu i dodał czerwonego, bo chyba za mało go w oryginale. Wtedy zdjęcie będzie miało dostateczną ilość klimatu i niewyraźności.
Wstydzę sie :oops::oops::oops:
Piotr_ek
06-10-2008, 12:48
Fio, Fio...
No proszę pejzaż, który mi się podoba. Zapewne Janusz podkręcił jasność i kontrast i otrzymaliśmy naprawdę niekiepski kadr. Tym samym stwierdzam, że kadrowo sprawę rozegrałaś bardzo ale to bardzo dobrze. Na przykładzie tej fotografii można też zobaczyć jak wielkie znaczenie ma sama obróbka.
Gratuluję udanego zdjęcia.
borregaard
06-10-2008, 14:03
Wstydzę sie :oops::oops::oops:
Akurat......:mrgreen:
Pzdr
Andrzej
Wioletta
06-10-2008, 22:40
Dziekuje za komentarze :)
harb tobie za male poprawki, faktycznie zdjecie zyskalo na jakosci, i rowniez sadze teraz ze zdjecie nadaje sie do albumu, miejsce jest naprawde bardzo ciekawe, a o tej porze roku "nieziemskie" ;) Ale musze sie jeszcze podszkolic, zeby umiec ladnie to pokazac, no i pogoda, pogoda wczoraj byla niesamowicie cudna, czego ja niestety nie wykozystalam :(
Dzieki jeszcze raz za uwage.
Pejzaż niesamowity i "nieziemski":-o- zgoda absolutna.
Aż prosi się o jeszcze wiele innych,ciekawych kadrów tego miejsca.
Ten faktycznie zyskuje po poprawce.