Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Początki jesieni...
Właśnie zaczyna się złota polska jesień, a mnie udało się coś takiego uchwycić, w miedzyczasie będąc w pracy :).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img222.imageshack.us/img222/6527/js07117franciszkaskapocsv5.jpg)
malasana
04-10-2008, 23:15
Musisz miec fajna prace:) Mi sie bardzo podoba, kolorki drzew swietne.
Pierwszy plan - jak w bajce. Szkoda, że przejrzystość powietrza nie pozwoliła zrobic tego samego z tłem. Ale ja jesień uwielbiam i to mi nie przeszkadza.
Jesien to piekna pora roku.Tak jak to zdjecie. :-) choc wydaje mi sie,ze mozna bylo kadrowac nieco nizej by pokazac jeszcze wiecej przyrody kosztem chmur.Ale nie znam miejsca wiec tylko "strzelam"
piękny widok pięknie pokazany, co to za miejsce?
NOOO! Wreszcie!
Wreszcie obrazek, na którym podłoga jest taka, jaką ją pamiętam z chwil, kiedy jeszcze bywałem na zewnątrz. Nie czarna dziura kosmosu, nie bura plama bez kształtów i kolorów, nie szare ciemności, w których można zgubić buty - tylko zdrowy, po ludzku widziany świat. Z kolorami, cieniami, światłami...
To zdjęcie, choć dostrzegam, że skadrowałbym inaczej, a może i inaczej rozłożył akcenty, może inaczej potraktowałbym bolesny problem ostrzenia - ale podoba mi się, bo wreszcie wiem, co widzę. PLUS, PLUS za starania.
Dzięki wszystkim za komentarze!
Powiem szczerze, że spodziewałem się więcej krytyki, szczególnie Bombel mnie zdziwił, bo zazwyczaj bywa bardziej krytyczny, tym bardziej mi miło.
piękny widok pięknie pokazany, co to za miejsce?
To jest Szklarska Poręba, kościół na ulicy Franciszkańskiej, widziany z okolic Zakrętu Śmierci, z tego zbocza, tyle, że niżej od zakrętu.
NOOO! Wreszcie!
Wreszcie obrazek, na którym podłoga jest taka, jaką ją pamiętam z chwil, kiedy jeszcze bywałem na zewnątrz. Nie czarna dziura kosmosu, nie bura plama bez kształtów i kolorów, nie szare ciemności, w których można zgubić buty - tylko zdrowy, po ludzku widziany świat. Z kolorami, cieniami, światłami...
To zdjęcie, choć dostrzegam, że skadrowałbym inaczej, a może i inaczej rozłożył akcenty, może inaczej potraktowałbym bolesny problem ostrzenia - ale podoba mi się, bo wreszcie wiem, co widzę. PLUS, PLUS za starania.
Co do ostrzenia, to nie bardzo wiem co jest z tym grane, nie wiem czy to wyświetlanie na forum, czy ImageShack coś knoci przy wklejaniu, ale ostrość się wyraźnie pogarsza. Zauważyłem to już wcześniej przy innych zdjęciach. Dla przykładu poniżej link do tego samego zdjęcia wrzuconego na digart z dokładnie tego samego pliku JPG:
http://www.digart.pl/zoom/2569558/Poczatki_jesieni.html
Może wiecie co z tym zrobić, może robię coś nie tak?
"Szkoda, że przejrzystość powietrza nie pozwoliła zrobic tego samego z tłem."
Owszem, lecz tylko w malym stopniu.
"wydaje mi sie,ze mozna bylo kadrowac nieco nizej by pokazac jeszcze wiecej przyrody kosztem chmur"
Wlasnie, KOSZTEM. Troche szkoda obcinac. Bez nich robi sie lyso.
Pewnie lepiej by sie sprawdzil szerszy kadr.
Ladna tonalnosc, szczegolnie na (jak mi sie wydaje) brzozach.
Mimo drobnych niedoskonalosci przyjemnie popatrzec.
"Co do ostrzenia, to nie bardzo wiem co jest z tym grane, nie wiem czy to wyświetlanie na forum, czy ImageShack coś knoci przy wklejaniu, ale ostrość się wyraźnie pogarsza."
Dziwne rzeczy prawicie... ;)
Jacku, zapisz sobie obydwie wersje na dysku i obejrzyj naprzemiennie w jakims irfanie.
Nawet wielkosc plikow jest identyczna.
Mysle, ze to zludzenie. Moze kolor tla tak wplywa...
Oj, chyba tam jest tak samo... Powiedz, czy skalujesz sam, czy zaptaszkowujesz, żeby imgeshack sam przeskalował?
Bo jeśli tak (Imageshack to robi za Ciebie) to nie bardzo jest się czemu dziwić - mają skrypt, który liczy byle jak, byle się wyrobić bez szczególnego obciążenia procesora i w czasie. Nie ufałbym temu.
A jeśli ostrzysz sam, to dziwnie wychodzi. Czym to robisz?
Właśnie zaczyna się złota polska jesień, a mnie udało się coś takiego uchwycić, w miedzyczasie będąc w pracy :).
A nie mają tam u was jakiegoś wakatu? :-D. Pięknie pokazałeś tą jesień, kolory miodzio. A co do kadrowani to za Seeker-em. Pzdr.
Oj, chyba tam jest tak samo... Powiedz, czy skalujesz sam, czy zaptaszkowujesz, żeby imgeshack sam przeskalował?
Bo jeśli tak (Imageshack to robi za Ciebie) to nie bardzo jest się czemu dziwić - mają skrypt, który liczy byle jak, byle się wyrobić bez szczególnego obciążenia procesora i w czasie. Nie ufałbym temu.
A jeśli ostrzysz sam, to dziwnie wychodzi. Czym to robisz?
Wszystko robię w NX2, najpierw zmniejszam do rozmiaru 800 na dłuższym boku, potem dodatkowo wyostrzam i zapisuję dopiero do JPGa w jakości na 100%, oczywiście jako osobny plik, oryginał zostaje jako RAW.
Potem wrzucam gotowego JPGa do ImageShacka, bez zaznaczania skalowania, czyli tak jak idzie.
Ten sam plik wrzucam do digartu, tyle, że bezpośrednio do nich, przez ich stronę.
Jak sobie jednocześnie otworzę te pliki, to ten w digarcie jest wyraźnie ostrzejszy, wygląda tak jak ten sam plik otwarty bezpośrednio z mojego kompa przez jakąś przeglądarkę, czy przez NX, ale ten wrzucony na forum wyraźnie traci na ostrości. Nie wiem co jest? Nie ma może tragedi, ale róznica jest bardzo wyraźna przynajmniej u mnie na monitorze.
A nie mają tam u was jakiegoś wakatu? :-D. Pięknie pokazałeś tą jesień, kolory miodzio. A co do kadrowani to za Seeker-em. Pzdr.
Coś by się znalazło! Ciągle brakuje nam kucharzy, kelnerów, konserwatorów...:mrgreen:
tak ładnie jest ,rzeczywiście gdyby trochę więcej tyłu mozna by pokazać (mgła) to byłoby to - ale jest ok.
pozdrawiam :-D
Coś by się znalazło! Ciągle brakuje nam kucharzy, kelnerów, konserwatorów...:mrgreen:
Eeee tam ......ja to tylko do dyrekcyjii się nadaję. Gotować to tylko kisiel:-D
róznica jest bardzo wyraźna przynajmniej u mnie na monitorze.
U mnie też. ;) Szczególnie widoczne jest to na drzewach. Nie wiem skąd taka różnica. Ale zdjęcie bardzo fajne. To z digarta lepsze bo ostrzejsze :P ;)
Albo macie cos ze wzrokiem, lbo bajzel w kompach. Zdjecia sa identyczne.
Piękny obrazek, cudne kolory:-D
tjaaa...przejrzystość powietrza, to jest to, co tygryski wnerwia najbardziej....ślicznie kolorki zapodałeś...jesień u nas wygląda przecudnie :)
Wszystko robię w NX2
No to wysiadam. Nie znam i nie używam, więc nic powiedzieć sensownego nie mogę. Chyba najbardziej sensowne co mi się wydaje to to, że stopień antyaliasingu jest jakiś mocno dziwny: niby listeczki na pierwszym planie wyostrzone ponad miarę, a całe zdjęcie nie jest ostre 'jak żyleta'.
Tak, to muszą być inne algorytmy ostrzenia NXa.
I też mi się wydaje, że oba zdjęcia , tu i tam są identyczne.
Bardzo udane zdjęcie!
Podoba mi się
Przyjemna jesien nam sie szykuje ;)
No to wysiadam. Nie znam i nie używam, więc nic powiedzieć sensownego nie mogę. Chyba najbardziej sensowne co mi się wydaje to to, że stopień antyaliasingu jest jakiś mocno dziwny: niby listeczki na pierwszym planie wyostrzone ponad miarę, a całe zdjęcie nie jest ostre 'jak żyleta'.
Tak, to muszą być inne algorytmy ostrzenia NXa.
I też mi się wydaje, że oba zdjęcia , tu i tam są identyczne.
Chodzi o to, że NX nie ma tu nic do rzeczy, MZ. W obydwu przypadkach wstawiany był ten sam plik, po obróbce w NX i różnica jest wyraźna, jak pisałem nie wiem z czego to wynika, ale MZ raczej nie z obróbki. Może i wina leży gdzieś po stronie mojego kompa, ale raczej na etapie otwierania zdjęć już ze stron WWW, a nie na etapie obróbki.
Bombel, jeżeli miałbyś ochotę spojrzeć na to zdjęcie, to wyślę ci JPG tak jak jest zrobiony, już po zmniejszeniu, może mi coś podpowiesz w tej kwestii? Jakby co to daj namiar na maila na PW. Z góry dzięki!
To jest Szklarska Poręba, kościół na ulicy Franciszkańskiej, widziany z okolic Zakrętu Śmierci, z tego zbocza, tyle, że niżej od zakrętu.
Tak tak, przy krzyżówce z ulicą Kardynała Wyszyńskiego ;) W wnętrzu obrazy Vlastimila Hofmana (ołtarzowy, z Chrystusem na tle Szrenicy), wspaniały żyrandol z lokalnej huty szkła, ciekawa droga krzyżowa wokół... Ale nie chcę się mądrzyć ;) W tle Łabski Szczyt we mgle ze schroniskiem i dolną stacją nieczynnego już wyciągu... Nie wiem gdzie pracujesz, ale zazdroszczę ;) To było robione poniżej linii kolejowej, prawda?
Tak tak, przy krzyżówce z ulicą Kardynała Wyszyńskiego ;) W wnętrzu obrazy Vlastimila Hofmana (ołtarzowy, z Chrystusem na tle Szrenicy), wspaniały żyrandol z lokalnej huty szkła, ciekawa droga krzyżowa wokół... Ale nie chcę się mądrzyć ;) W tle Łabski Szczyt we mgle ze schroniskiem i dolną stacją nieczynnego już wyciągu... Nie wiem gdzie pracujesz, ale zazdroszczę ;) To było robione poniżej linii kolejowej, prawda?
Wszystko się zgadza, tylko zdjęcie robione z dróżki tuż nad linią kolejową, tory miałem "u stóp".
Pracy nie ma co zazdrościć, jest nudna i monotonna, ale w ciekawym miejscu. Większość czasu spędzam w biurze, ale czasem muszę się przejechać po Szklarskiej, to biorę ze sobą aparat i czasem coś się uchwyci!
Pozdrawiam!
Bardzo nieskromnie się dodam... Zdjęcie sprzed 2 lat z małym hakiem... około 10 sierpnia 2006... jeśli autor sobie nie życzy, usunę posta :) ale dodaje z miłości prawdziwej do tego miejsca :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://plfoto.com/zdjecia_new/976325.jpg)
Podoba mnie się zdjęcie.. ino ta magła abo chmury u góry takiego jakiegos uroku dodają ;)
Bardzo mi się podoba.
pozdrawiam
Bardzo nieskromnie się dodam... Zdjęcie sprzed 2 lat z małym hakiem... około 10 sierpnia 2006... jeśli autor sobie nie życzy, usunę posta :) ale dodaje z miłości prawdziwej do tego miejsca :)
Zdjęcie fajne i absolutnie mi nie przeszkadza!
Pozdrawiam!
super, ino czemu wieża się wali? ;)
super, ino czemu wieża się wali? ;)
Rozumiem, że masz na myśli zdjęcie Pilona. Zobacz po chmurach, jakie wietrzysko, jakie wiry tam były. To wyjaśnia przechyły wierzy.:mrgreen::wink:
borregaard
07-10-2008, 16:14
Ponownie uprzedzam ,że nie czytałem całości......tłukę licznik,a co...:mrgreen:
Sam nie wiem co o tym zdjęciu sądzić...No tył jest ładny..góra,u góry, niepotrzebna....reszta..sam nie wiem.No ,sympatycznie jest..:-D
Pzdr
Andrzej
...ma się i słabsze dni.........to do mła...:-D
no tak...wiało to się ugła :D