PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 488RC0 vs 488RC2, statyw 709B DIGI

Bechlegor
17-06-2006, 15:25
Witam,

To mój pierwszy post na tym forum (choć przeglądam je dość regularnie od ponad roku), więc witam wszystkich. I od razu dwa pytanka.

Mam w planie zakup statywu Manfrotto 055PRO (ewentualnie 190PRO) wraz z głowicą 488 (ze względu na możliwość "robienia" panoram). W ofercie są 3 rodzaje tej głowicy, mi chodzi konkretnie o różnice między wersjami RC0 i RC2. Z opisu wynika, że różnią się płytkami (sześciokątna vs prostokątna), troszkę rozmiarem i ciężarem, natomiast tylko przy opise wersji RC0 znalazłem "Posiada dwie poziomice ustawienia aparatu w poziomie i w pionie". Czy z tego wynika, że wersja RC2 nie ma tych poziomic, przez co RC0 jest bardziej praktyczna (czyt. "lepsza")? Cena jest ta sama (przynjamniej u Hesji ;)), a niestety nie miałem okazji ich porównać "na żywo".

Drugie pytanko, niejako przy okazji, to czy ktoś korzystał i może podzielić się uwagami na temat statywu stołowego 709B DIGI? Jak wiadomo nie zawsze można ze sobą wziąć duży statyw, a w wielu sytuacjach taki niewielki może być wystarczający. Ociążenie do 2kg wydaje się być wystarczające do lustrzanki D70 z niezbyt ciężkim obiektywnem. Czy warto myśleć o kupnie takiego, jako statywu "zapasowego" i na "każdą okazję" (cena nie jest zbyt wygórowana), czy raczej jest to statyw pod kompakty i nie ma sensu sobie nim głowy zawracać?

Pozdrawiam

Marcin Stawiarz
18-06-2006, 00:07
niestety, nie wiem jak to jest przy 0 i 2, bo ja mam akurat 488RC4 - ten model posiada 2 poziomice, wiec przy robieniu zdjec panoramicznych nie ma problemu.

Mamrot
18-06-2006, 00:14
Czy z tego wynika, że wersja RC2 nie ma tych poziomic, przez co RC0 jest bardziej praktyczna (czyt. "lepsza")?
RC2 nie posiada poziomic, co nie oznacza że jest gorsza.
Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby
głowic.
Przed kupnem sprawdź poprawność ustawienia poziomicy, statywu i głowicy.
Wypoziomuj statyw, ustaw bąbel w głowicy i sprawdź, czy przy obrocie nie oszukuje.
Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.

Link do Foto7 (http://www.foto7.com.pl/manfrotto_web/manfrotto_camera_index.htm) Tu jest najlepszy opis, a kupuj u Hesji.

ALF
18-06-2006, 00:42
płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna...

patrycjusz
18-06-2006, 09:52
[...] Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.

W takim razie jakie głowice maja precyzyjniejsze poziomice ?

Dzieki z góry

Mamrot
18-06-2006, 14:32
[...] Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.

W takim razie jakie głowice maja precyzyjniejsze poziomice ?

Dzieki z góry

Wszystkie i żadne :!:
No może Arka Swiss :D
Obojętnie jakiej firmy sprzęt weźmiesz, to po ustawieniu "bąbla" prawidłowo na statywie i na głowicy, wykonaj obót o 45/90/180 stopni w płaszczyźnie poziomej i się okaże, czy poziom nadal jest poziomem, ma to znaczenie przy panoramach.
Zawsze jest jakaś niedokładność, często duża utrudniająca zrobienie panoramy.
Dwa lata temu sprawdzałem to na Manfrotto, Sliku, Gitzo.
Pod tym wzglendem nie ma lepszej-gorszej firmy
Egzemplarz egzemplarzowi nierówny.

leon28
20-06-2006, 23:45
Woldemorth,

Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby głowic. sorry za durne pytanie, ale czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu - czytaj amatorskim - czyli zakup statywu do tego 1 glowicy + ewentualnie monopod tez z glowica. pytam z ciekawosci, czy ktos kto posiada inna plytke niz 200pl-14 rzeczywiscie bedzie mial problemy?

ALF,

płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna... czy moglbys nieco opisac ta latwosc obslugi. jestem wlasnie zainteresowany zakupem statywu z glowica, a ze za bardzo w tym temacie nie siedze, nie chcialbym popelnic bledu. osobiscie myslalem nad plytka z wersji rc4 - czyli tym duzym prostokatem (stabilnosc), ale slawek troche mnie od tego odwiodl wskazujac na fakt, ze taka plytke ciezko byloby zostawic na body. teraz moje rozmyslania wahaja sie pomiedzy rc0 i rc2

Bechlegor
21-06-2006, 00:54
RC2 nie posiada poziomic, co nie oznacza że jest gorsza.
Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby
głowic.

płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna...

Jak zwykle okazuje się, że nie ma idealnych rozwiązań :). Przyłączam się też do pytania od leona28: dlaczego "płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze"?

PS. Dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

Mamrot
21-06-2006, 03:30
Woldemorth,

Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby głowic. sorry za durne pytanie, ale czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu - czytaj amatorskim - czyli zakup statywu do tego 1 glowicy + ewentualnie monopod tez z glowica. pytam z ciekawosci, czy ktos kto posiada inna plytke niz 200pl-14 rzeczywiscie bedzie mial problemy?

ALF,

płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna... czy moglbys nieco opisac ta latwosc obslugi. jestem wlasnie zainteresowany zakupem statywu z glowica, a ze za bardzo w tym temacie nie siedze, nie chcialbym popelnic bledu. osobiscie myslalem nad plytka z wersji rc4 - czyli tym duzym prostokatem (stabilnosc), ale slawek troche mnie od tego odwiodl wskazujac na fakt, ze taka plytke ciezko byloby zostawic na body. teraz moje rozmyslania wahaja sie pomiedzy rc0 i rc2

czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu

Oczywiście nie ma znaczenia.

Ja tylko miałem na myśli to, że w czasie jedzenia apetyt rośnie i nie kończy się to na jednej zabawce.
Aby szybkozłączka była szybkozłączką, to wszystkie nasze precjoza powinny być wyposażone na stałe w jakąś płytkę,
także twój 70-200VR. Ale jak kto woli, nie muszą.
Płytka 200PL-14 ma wymiar 52x42mm i przykręcona do body nie wystaje poza puszkę.
Przykręcona na stałe do mojego 70-200VR też jakoś nie przeszkadza, ani do kompaktu Żony, ani do kamery miniDV.
Sześciokątna płytka jest większa i wystaje, ale jej głowice posiadają poziomicę.
Najlepsze jest to, co się komuś podoba i co go zadowala!

A tak na marginesie, to RC4 jest pod średni format.

leon28
21-06-2006, 08:56
Sześciokątna płytka jest większa i wystaje, ale jej głowice posiadają poziomicę. to moze kolejne pytanie do uzytkownikow, czy poziomice te sa rzeczywiscie przydatne w codziennym foceniu z wykorzystaniem statywu, czy jest to raczej w tej klasie sprzetu zbedny bajer, bez ktorego mozna sie swobodnie obejsc? interesuja mnie raczej glowice 486 lub 488 (bardziej), statyw np. mf 055prob

ALF
21-06-2006, 10:17
poziomice przydają się raczej przy robieniu panoram oraz wtedy, gdy jedna z nóg jest krótsza np stoi w zagłębieniu...głowice z poziomicą przydają się zwłaszcza przy wersji kulowej...

leon28
21-06-2006, 11:01
ALF,

głowice z poziomicą przydają się zwłaszcza przy wersji kulowej... czyli reasumujac dla wersji glowic mf 486 lub 488 - czyli glowic kulowych mimo wszystko lepiej brac zlaczki z poziomicami - czyli w tym wypadku rc 0 - 6-katne?, czy moze wziac rc2 - czyli ta mniejsza bez poziomic i zaopatrzyc sie pozniej w poziomice wpinane np. w sanki lampy blyskowej?

ALF
21-06-2006, 13:54
to już ty musisz zdecydować co dla ciebie będzie rozwiązaniem tańszym/lepszym/poręczniejszym :P

Mamrot
21-06-2006, 17:59
Leon28 Na peno w Bydgoszczy znajdziesz sklep z manfrotto, oglądanie nic nie kosztuje.
Zastanów się czy będziesz robił panoramy?
Czy nie zechcesz za chwilę dokupić drugiej głowicy do monopodu?
Czy nie będzie cię drażnił wystający dzyndzel?
Bez osobistego tete-a-tete nie podejmuj decyzji.

leon28
21-06-2006, 20:28
Woldemorth,

Leon28 Na peno w Bydgoszczy znajdziesz sklep z manfrotto, oglądanie nic nie kosztuje. bylem juz sprawdzac, jednak niestety jest tylko jeden z tymi akcesoriami i to jeszcze b.slabo zaopatrzony. widzialem glowice rc4 - rzeczywiscie b.duza, ale ta juz sobie wybilem z glowy, niestety nie mieli tych 6-katnych, wiec nie moglem sprawdzic organoleptycznie, czy beda mi lezec, czy nie.

Zastanów się czy będziesz robił panoramy? jak bede miec statyw, to pewnie bede, kto wie?!

Czy nie zechcesz za chwilę dokupić drugiej głowicy do monopodu? na pewno tak bedzie

Czy nie będzie cię drażnił wystający dzyndzel? o jakie dzyndzle ci chodzi?

Bez osobistego tete-a-tete nie podejmuj decyzji. no tak wlasnie bym chcial, niestety wszystko jest na zamowienie, mozna zobaczyc w katalogach i zamowic, oczywiscie wplacajac zaliczke, he he i czym te sklepy roznia sie od internetowych?!

vitter
23-06-2006, 13:20
dzis jutro pojutrze możesz wszystko zobaczyć przetestować w Łodzi na warsztatach :D

leon28
23-06-2006, 13:39
vitter,

dzis jutro pojutrze możesz wszystko zobaczyć przetestować w Łodzi na warsztatach z dzika rozkosza, niestety nie moge wyjechac, choc do lodzi jest stosunkowo blisko. btw zamowilem juz u slawka interesujacy mnie zestaw, wiec wszystko przetestuje w domowych pieleszach

[ Dodano: Pią 23 Cze, 2006 20:11 ]

btw zamowilem juz u slawka interesujacy mnie zestaw, wiec wszystko przetestuje w domowych pieleszach
statyw mf 055prob + glowica mf 488 rc2 dotarla do mnie blyskawicznie, ponowne wielkie brawa dla slawkowego imfoto.

hesja
23-06-2006, 23:51
no pieknie :) a mi powiedziec ze wszystko dojechalo to nie łaska?? :)
Darku na zdrowie!

no i nagana ze nie bedziesz w Lodzi! wrrrrrrr

Mamrot
24-06-2006, 02:37
Trochę spóźniony, ale zrobiłem RC0 , aby przekonać cię do właściwego wyboru :lol:
Zobacz co straciłeś :shock:

Właśnie to miałem na myśli mówiąc o dzyndzlach :mrgreen:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Gratuluję zakupu.

leon28
24-06-2006, 09:31
hesja,

no pieknie a mi powiedziec ze wszystko dojechalo to nie łaska?? napisalem, ale program pocztowy wlaczylem dopiero po kilku godzinach ;-), wiec wysylka troche sie opoznila. ale jeszcze raz dziekuje, bo sprzet rzeczywiscie fajny, do kompletu brak torby (pamietaj o mnie slawek) i chyba monopoda, ale to za chwile ;-)

Woldemorth,

Trochę spóźniony, ale zrobiłem RC0 , aby przekonać cię do właściwego wyboru dzieki wielkie za checi, juz dokonalem, chyba wlasciwego wyboru. kupilem z plytka rc2, czyli duzo mniejsza. ja uzywam z body battery gripa, ktory jest na spodzie duzo wiekszy niz samo body (d70), wiec z tym wystawaniem nie byloby chyba tak zle. mysle jednak, ze plytka rc2, czyli ksztalt prostokata, tak jak piszesz wczesniej, przez mniejszy wymiar jest duzo bardziej poreczna i uniwersalna, bo oprocz body mam ja jeszcze juz na stale przykrecona do mocowania statywowego 70-200