Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Manfrotto 488RC0 vs 488RC2, statyw 709B DIGI

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum (choć przeglądam je dość regularnie od ponad roku), więc witam wszystkich. I od razu dwa pytanka.

Mam w planie zakup statywu Manfrotto 055PRO (ewentualnie 190PRO) wraz z głowicą 488 (ze względu na możliwość "robienia" panoram). W ofercie są 3 rodzaje tej głowicy, mi chodzi konkretnie o różnice między wersjami RC0 i RC2. Z opisu wynika, że różnią się płytkami (sześciokątna vs prostokątna), troszkę rozmiarem i ciężarem, natomiast tylko przy opise wersji RC0 znalazłem "Posiada dwie poziomice ustawienia aparatu w poziomie i w pionie". Czy z tego wynika, że wersja RC2 nie ma tych poziomic, przez co RC0 jest bardziej praktyczna (czyt. "lepsza")? Cena jest ta sama (przynjamniej u Hesji ), a niestety nie miałem okazji ich porównać "na żywo".

Drugie pytanko, niejako przy okazji, to czy ktoś korzystał i może podzielić się uwagami na temat statywu stołowego 709B DIGI? Jak wiadomo nie zawsze można ze sobą wziąć duży statyw, a w wielu sytuacjach taki niewielki może być wystarczający. Ociążenie do 2kg wydaje się być wystarczające do lustrzanki D70 z niezbyt ciężkim obiektywnem. Czy warto myśleć o kupnie takiego, jako statywu "zapasowego" i na "każdą okazję" (cena nie jest zbyt wygórowana), czy raczej jest to statyw pod kompakty i nie ma sensu sobie nim głowy zawracać?

Pozdrawiam

Marcin Stawiarz
    Gość

Domyślnie

niestety, nie wiem jak to jest przy 0 i 2, bo ja mam akurat 488RC4 - ten model posiada 2 poziomice, wiec przy robieniu zdjec panoramicznych nie ma problemu.

Domyślnie

Czy z tego wynika, że wersja RC2 nie ma tych poziomic, przez co RC0 jest bardziej praktyczna (czyt. "lepsza")?
    RC2 nie posiada poziomic, co nie oznacza że jest gorsza.
    Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby
    głowic.
    Przed kupnem sprawdź poprawność ustawienia poziomicy, statywu i głowicy.
    Wypoziomuj statyw, ustaw bąbel w głowicy i sprawdź, czy przy obrocie nie oszukuje.
    Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.

Link do Foto7 Tu jest najlepszy opis, a kupuj u Hesji.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth
    [...] Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.
    W takim razie jakie głowice maja precyzyjniejsze poziomice ?

Dzieki z góry
    Nikon D70 / D200 / Nikkor 50mm / Peleng 8mm / Sb600 / MF /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patrycjusz
    [...] Z doświadczenia wiem, że poziomice Manfrotto nie są szczytem precyzji.
    W takim razie jakie głowice maja precyzyjniejsze poziomice ?

Dzieki z góry
    Wszystkie i żadne
    No może Arka Swiss
    Obojętnie jakiej firmy sprzęt weźmiesz, to po ustawieniu "bąbla" prawidłowo na statywie i na głowicy, wykonaj obót o 45/90/180 stopni w płaszczyźnie poziomej i się okaże, czy poziom nadal jest poziomem, ma to znaczenie przy panoramach.
    Zawsze jest jakaś niedokładność, często duża utrudniająca zrobienie panoramy.
    Dwa lata temu sprawdzałem to na Manfrotto, Sliku, Gitzo.
    Pod tym wzglendem nie ma lepszej-gorszej firmy
    Egzemplarz egzemplarzowi nierówny.

Domyślnie

Woldemorth,
    Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby głowic.
    sorry za durne pytanie, ale czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu - czytaj amatorskim - czyli zakup statywu do tego 1 glowicy + ewentualnie monopod tez z glowica. pytam z ciekawosci, czy ktos kto posiada inna plytke niz 200pl-14 rzeczywiscie bedzie mial problemy?

ALF,
    płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze, ale wielokątna bardziej stabilna...
    czy moglbys nieco opisac ta latwosc obslugi. jestem wlasnie zainteresowany zakupem statywu z glowica, a ze za bardzo w tym temacie nie siedze, nie chcialbym popelnic bledu. osobiscie myslalem nad plytka z wersji rc4 - czyli tym duzym prostokatem (stabilnosc), ale slawek troche mnie od tego odwiodl wskazujac na fakt, ze taka plytke ciezko byloby zostawic na body. teraz moje rozmyslania wahaja sie pomiedzy rc0 i rc2

Domyślnie

RC2 nie posiada poziomic, co nie oznacza że jest gorsza.
    Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby
    głowic.
    Cytat Zamieszczone przez ALF
    Jak zwykle okazuje się, że nie ma idealnych rozwiązań . Przyłączam się też do pytania od leona28: dlaczego "płytka prostokątna jest łatwiejsza w obsłudze"?

PS. Dziękuję za opinie.

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon28
    Woldemorth,
    Posiada inną płytkę, 200PL-14 która jest bardziej uniwersalna, pasuje do większej liczby głowic.
    sorry za durne pytanie, ale czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu - czytaj amatorskim - czyli zakup statywu do tego 1 glowicy + ewentualnie monopod tez z glowica. pytam z ciekawosci, czy ktos kto posiada inna plytke niz 200pl-14 rzeczywiscie bedzie mial problemy?

ALF,
    czy moglbys nieco opisac ta latwosc obslugi. jestem wlasnie zainteresowany zakupem statywu z glowica, a ze za bardzo w tym temacie nie siedze, nie chcialbym popelnic bledu. osobiscie myslalem nad plytka z wersji rc4 - czyli tym duzym prostokatem (stabilnosc), ale slawek troche mnie od tego odwiodl wskazujac na fakt, ze taka plytke ciezko byloby zostawic na body. teraz moje rozmyslania wahaja sie pomiedzy rc0 i rc2
    czy rzeczywiscie ma to znaczenie w normalnym uzytkowaniu sprzetu
    Oczywiście nie ma znaczenia.

Ja tylko miałem na myśli to, że w czasie jedzenia apetyt rośnie i nie kończy się to na jednej zabawce.
    Aby szybkozłączka była szybkozłączką, to wszystkie nasze precjoza powinny być wyposażone na stałe w jakąś płytkę,
    także twój 70-200VR. Ale jak kto woli, nie muszą.
    Płytka 200PL-14 ma wymiar 52x42mm i przykręcona do body nie wystaje poza puszkę.
    Przykręcona na stałe do mojego 70-200VR też jakoś nie przeszkadza, ani do kompaktu Żony, ani do kamery miniDV.
    Sześciokątna płytka jest większa i wystaje, ale jej głowice posiadają poziomicę.
    Najlepsze jest to, co się komuś podoba i co go zadowala!

A tak na marginesie, to RC4 jest pod średni format.

Domyślnie

Sześciokątna płytka jest większa i wystaje, ale jej głowice posiadają poziomicę.
    to moze kolejne pytanie do uzytkownikow, czy poziomice te sa rzeczywiscie przydatne w codziennym foceniu z wykorzystaniem statywu, czy jest to raczej w tej klasie sprzetu zbedny bajer, bez ktorego mozna sie swobodnie obejsc? interesuja mnie raczej glowice 486 lub 488 (bardziej), statyw np. mf 055prob

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów