Witam,
To mój pierwszy post na tym forum (choć przeglądam je dość regularnie od ponad roku), więc witam wszystkich. I od razu dwa pytanka.
Mam w planie zakup statywu Manfrotto 055PRO (ewentualnie 190PRO) wraz z głowicą 488 (ze względu na możliwość "robienia" panoram). W ofercie są 3 rodzaje tej głowicy, mi chodzi konkretnie o różnice między wersjami RC0 i RC2. Z opisu wynika, że różnią się płytkami (sześciokątna vs prostokątna), troszkę rozmiarem i ciężarem, natomiast tylko przy opise wersji RC0 znalazłem "Posiada dwie poziomice ustawienia aparatu w poziomie i w pionie". Czy z tego wynika, że wersja RC2 nie ma tych poziomic, przez co RC0 jest bardziej praktyczna (czyt. "lepsza")? Cena jest ta sama (przynjamniej u Hesji), a niestety nie miałem okazji ich porównać "na żywo".
Drugie pytanko, niejako przy okazji, to czy ktoś korzystał i może podzielić się uwagami na temat statywu stołowego 709B DIGI? Jak wiadomo nie zawsze można ze sobą wziąć duży statyw, a w wielu sytuacjach taki niewielki może być wystarczający. Ociążenie do 2kg wydaje się być wystarczające do lustrzanki D70 z niezbyt ciężkim obiektywnem. Czy warto myśleć o kupnie takiego, jako statywu "zapasowego" i na "każdą okazję" (cena nie jest zbyt wygórowana), czy raczej jest to statyw pod kompakty i nie ma sensu sobie nim głowy zawracać?
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami