PDA

Zobacz pełną wersję : SB 600 czy TUMAX 386AFZ

Frantixj
02-10-2008, 20:58
Jak w temacie. SB 600 idzie za 600 zeta około no i ma takie plusy ze firma i marka. Natomiast nie zetknąłem sie jeszcze z firmą Tumax, za to ich lampa ma wieksza liczbe przew. i kosztuje 450 zł, ale boje sie zebym szajsu nie kupił.

Tu opis Tumaxa:
http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_386afz__nikon_-p-645.html

Posiadam D40x i potrzebuje lampy niekoniecznie super-wypasionej, ale ogólnie zeby dalo sie wygodnie robić na konferencjach itd. Drobna reporterka. Chyba ze ktos zna lepszą i w miarę tanią (na SB 800 musiałbym długo zarabiać a wiem ze najlepsza :] ) to niech mnie oświeci.

jacek.gold
02-10-2008, 21:20
było wiele razy a i ja miałem tumaxa i nie polecam. 150 zł to żadna róznica więc nie szukaj dziury w całym i kup sabine
a na przyszłość użyj szukajki jest na górze po prawej

sokrates
02-10-2008, 21:30
niech cię Ręka boska broni od Tumaxów, i nie wodzi na Pokuszenie. szczerze to już bym wolał SB400 albo i jakąś starszą typu SB26, SB28..... wiem co mówię, miałem, przerobiłem, wymieniłem na systomową i jest cud mniód i orzeszki :-)

XXL
02-10-2008, 22:05
Powiem krótko: Tu- jak tuman, max- maksymalny tuman ten co ją zakupi. Jak kolega z postu wyżej miałem (byłem max-tumanem) ją z Olympusem, i szczęśliwie się jej szybko pozbyłem. Kusi parametrami i ceną, ale reszta to już inna bajka. Może 1 na 5-6 zdjęć było w miarę poprawnie naświetlone, rozkład światła beznadziejny, jakieś poziome jaśniejsze i ciemniejsze pasy, klapka od bateri przy byle dotknięciu się otwierała i baterie wylatywały, ładuje się dosyś długo, a po pełnym błysku np. w sufit to bardzo długo. A wykonanie -jak to Chińczyk- słabiutkie i materiały również lipne. Jak chcesz dołączuć do grona maxtumanów to kup.

malibu
02-10-2008, 22:48
koledzy dobrze mówia tylko sb - za 150 pln chcesz się cieszyć niepowtarzalnoscią błysku itp ? miałem raz podpietęgo tumaxa i powiem szczerze - nigdy wiecej - użytkuje sb600 i jestem zadowolony :)
ps kiedyś będe jeszcze bardziej zadowolony ale to z sb800 lub 900 lub napewno sb.. :D

thor88
04-10-2008, 11:30
jedyna alternatywa dla SB to Sigma i Metz. Miałem obydwie lampy Sigma 300 Super (chyba tak się nazywała) i Metz 58 1-af. Wspominam te lampy bardzo dobrze- szczególnie Metza.

Frantixj
04-10-2008, 12:38
A możesz polecić jakąś reporterską Sigmę? Co do Tumaxa to spytałem jeszcze kolegi i mnie wyśmiał więc sprawa rozstrzygnięta :) Dzięki

Jakób
04-10-2008, 16:25
Ale ten Metz jest droższy niż sb-800 :)

barracuda
04-10-2008, 18:30
Jak potrzebujesz do zdjęć "u cioci na imieninach" to kup tumaxa ale tego za 150zl, bo to zadna roznica. A jak chcesz też doświetlać portrety przy dziennym świetle itd. to tylko sb. Przerabialem to samo kiedyś. Zmieniłem tumaxa na sb-600 i nie ma w ogóle czego tu porównywać.

amirez
04-10-2008, 19:11
No, i koniec - forumowicze mają rację!

Frantixj
07-10-2008, 15:20
Ogólnie nie jestem zwolennikiem fotografowania z lampą (może dlatego, że narazie jestem bez lamy-tylko wbudowana,która praktycznie psuje zdjęcia), ale jak mam robić w pomieszczeniach to jest ona niezbędna. Dlatego nie zamierzam wydawać 1000 złotych tylko najwyżej 700. Znalazłem Sigmę EF-530 DG ST (http://www.e-cyfrowe.pl/akcesoria-foto/sigma-lampa-blyskowa-ef-530-dg-st-nikon-p-7218.html) i chyba się do niej będę przymierzał...chyba, że ktoś mnie przekona, że SB-800 naprawdę warto to będę zbierał dalej :P Jakoś plany wygrania w totka się nie powiodły :P

hddk
07-10-2008, 15:24
Ale ona niema i-TTLa o ile sie orientuję wiec już wolałbym SB28 niż tą sigmę. Oczywiscie 28 też niema i_TTLa żeby nie było.

Majek
07-10-2008, 15:26
Za tą kwotę będziesz miał SB-600. Nie znam Sigmy, znam za to lampy systemowe i wiem że ZAWSZE pracują tak, jak sobie tego życzymy i są w 99% przypadków przewidywalne. Może ktoś to samo powiedzieć o lampach innych firm? Na Twoim miejscu nie zbierałbym kasy na 800-tkę, tylko wziął 600-tkę. Jeżeli lampy nie używasz bardzo intensywnie, to nie odczujesz różnicy wynikającej z mniejszej liczby przewodniej ani nie skożystasz z funkcji, które oferuje SB800.

Frantixj
07-10-2008, 15:50
Ok, dzięki za rady!

Franeq
07-10-2008, 16:44
SB-600 zdecydowanie

thor88
07-10-2008, 22:26
fanatycy Nikona... pracowałem i pracuję na wielu lapach w tym SB800, Sigmach i Metzie 58 af-1. I powiem wam, że jakbym miał je ułożyć to... Metz 58 af-1.... SB800 i Sigma EF500 Super (raczej na równi).
A co do jakości wykonania lamp to tylko raz w Metzie przesadziłem z ilością fot w serii i leciutko przepaliłem górny plastik:) serwis wymienił nieodpłatnie na nowy.

Majek
07-10-2008, 23:52
To czemu w stopce masz SB 800 a nie Metz 58 AF-1?

thor88
08-10-2008, 08:22
obecnie mam SB800 bo jakiś czas temu uwierzyłem w fanatyzm nikona. Metza sprzedałem i kupiłem esbeka. Teraz jakbym miał wybierać to wybór byłby jeden- Metz!!!

Frantixj
09-10-2008, 13:25
Gadałem ze znajomym reporterem i on z kolei mówi, że SB-600 może nie wystarczyć. W Sigmie EF 530 DG ST faktycznie nie ma i-TTLa-trudno. Poza tym jak spojrzeć na 600-tkę to cena-możliwości nie za bardzo współgrają. Nie ma jakiejś alternatywy?

maxxx
09-10-2008, 13:35
Gadałem ze znajomym reporterem i on z kolei mówi, że SB-600 może nie wystarczyć. W Sigmie EF 530 DG ST faktycznie nie ma i-TTLa-trudno. Poza tym jak spojrzeć na 600-tkę to cena-możliwości nie za bardzo współgrają. Nie ma jakiejś alternatywy?

Do czego Ci może SB-600 nie wystarczyć? Prędzej będzię Cię body i obiektyw ograniczał niż ta lampa. Według mnie jedyne co brakuję tej lampie w typowo amatorskich zastosowaniach, to możliwości sterowania innymi lampami w clsie i to jest jedyny powód dla którego, ja będę tę lampę na SB-800/900 zmieniał. A cena za jaką można dostać nową lampę ~650zł jest według mnie zupełnie adekwatna do możliwości jakie ta lampa oferuję.

sokrates
09-10-2008, 14:08

ale czego oczekujesz od lampy? do czego ci SB600 nie wystarczy? bo jak do reporterki.... to co to za reporterka będzie z D40 KIT?

Frantixj
10-10-2008, 00:00
Aparat przede wszystkim nigdy mnie nie ograniczał i nie będzie ograniczał w reporterce-czy to 1ds Mark III czy d40x czy kompaktowy Samsung. Chyba nie muszę przypominać, że to ja wypatruję okazję do zdjęcia i nawet jak mi wyjdzie nie w 100%, a w 95% takie jakie bym chciał-to będzie to zdjęcie reporterskie bo będzie miało to coś-i nie ważne czy mam D3 czy D40x, wtedy tylko jakość może mieć znaczenie. A od lampy oczekuję tego, że będzie gotowa na nagłe okazje i nie wysiądzie mi w połowie "akcji" nawet jak to jest renomowany Nikon. Nie jestem może jeszcze profesjonalistą, ale idę w tym kierunku i zdarzają mi się czasem całkiem niezłe zdjęcia. Brak lampy psuje mi trochę okazje do jeszcze lepszych zdjęć i TEGO właśnie szukam-dobre, w miarę "tanie" urządzenie. Nie zamierzam się rujnować i wydawać 1,5 tysia na super-pro 900-tkę, bo po co. Ale patrząc na 600-tkę za 700 zł i możliwości dużo mniejsze niż w niektórych Sigmach-po prostu nie chcę przepłacać-nawet jakby wystarczyła z możliwościami. Wolę już dać te 700 zeta za coś co jednak ma większy potencjał i choć chwilowo nie jestem zwolennikiem lamp to prwdp się przyzwyczaję i będę tą lepszą i w tej samej cenie lampę wykorzystywał w pełni-jak nie teraz to kiedyś. I już. Aparat nie ma tu nic do gadania, jeśli chodzi o "profesjonalizm". Aha PS: 50 zł ma dla mnie znaczenie (jako studenta :P)

Majek
10-10-2008, 00:11
Skoro masz już wyrobioną opinię, to po co nasz pytasz o zdanie?
Możesz sobie kupić Sigmę, Metza, czy innego Tumaxa, ale to właśnie przy takim rozwiązaniu nigdy nie będziesz miał pewności, że sprzet zagada Ci w określonym momencie tak, jak byś tego od niego oczekiwał. Ok, z tym Metzem 58 AF-1 to trochę inna bajka, przyznaję, ale to sprzęt z najwyższej półki.
Tak z ciekawości zapytam... Pod jakim względem wspomniane prze Ciebie niektóre Sigmy za 700 PLN przewyższają możliwościami SB600?

Frantixj
10-10-2008, 13:05
Na przykład liczby przewodniej. A o zdanie pytam, bo pierwszy raz się stykam z zakupem lampy i nie chcę kupić g...O Tumaxach się już dowiedzialem z tego wątku, że kiepska firma więc nie kupię (przydatne info). Dlatego pytam-czy jest lepsza Sigma bądź Metz w podobnej cenie +/- jak SB-600. Nie chcę przepłacać tylko dlatego, że to Nikon. Ot co! :)

deoc
10-10-2008, 14:48
i oczyswiscie liczba przewodnia, a raczej roznica miedzy 54 a 58 (przykladowo) uratuje Ci zdjecia?? Koledzy dobrze Ci podpowiadaja... SB-600 - sam uzywam i mam zamiar dokupic druga sztuke w przyszlosci ;) Chyba ze SB-800 stanieje...

Frantixj
10-10-2008, 18:10
Różnice bywają większe :D Jak wygram w totka to kupię 900-tkę i się skończą wątpliwości ;)

Majek
10-10-2008, 22:24
Ja piernicze, ale Ty uparty jestes... No dobra, niech Ci będzie... Za cenę SB-600 kupisz sobie Sigmę EF-530 DG ST. Zadowolony? Tylko później nie marudź, że czegoś tam nie ma (np. CLSa, błysku wypełniającego), coś Ci nie działa tak, jak powinno (iTTL) itede, itepe... Z całą pewnością nie jest to lampa, która możliwościami zbliżyłaby się do SB-800, a i 600-tce pod wieloma względami ustępuje. Wybór należy do Ciebie, tylko nie wiem czemu ciągle mam wrażenie, że za wszelką cenę nie chcesz kupić lampy systemowej mimo, że wszyscy Ci ją polecają (no zdecydowana większość w każdym razie). Jak już kolega Deoc napisał, liczba przewodnia to owszem, istotny parametr, ale nie jedyny. To tak, jak byś aparat oceniał po tym, ile ma "megapykseli" albo jaki ma zoom...

Frantixj
10-10-2008, 22:56
WIEM, że 530 nie ma tego i tamtego i pisałem wcześniej, że nie zamierzam kupować TEGO modelu. I nie jest tak, że NIE chcę kupić 600-tki tylko PYTAM czy jest coś porównywalnego z Nikonowską. Jak nie ma-git, będzie 600-tka. Nie mam nic przeciwko, a mój upór, który Cię tak denerwuje, a który uznaję za swoją zaletę, jest spowodowany tym, że nie chcę się naciąć i wolę się upewnić przed zakupem-i już. Powodzenia i kończę wątek.

Dorian
10-10-2008, 23:15
Bierz SB-600. ;) Mam Sigmę (500) i gdybym miał wybrać to.. wziąłbym SB. Głównie ze względu na bezprzewodowe wyzwalanie. ;)

stock
10-10-2008, 23:32
a w 95% takie jakie bym chciał-to będzie to zdjęcie reporterskie bo będzie miało to coś-i nie ważne czy mam D3 czy D40x

pamiętaj jedynie, ze w reporterce taki D3 może Ci w wielu sytuacjach pomóc, o ile nie uratować 4 litery :) (szybkostrzelnością, precyzją). Podobnie jest w lampie - chcesz mieć święty spokój i skupić się na zdjęciach, kadrze i emocjach - kup SB600 czy SB800. Chcesz grzebać przy lampie, ustawiać i kombinować w nieskończoność i wkurzać się na zdjęcia których nie zrobiłeś - kup Sigmę, Metza lub Tumaxa. Takie jest moje zdanie. Poczytaj dokładnie to forum, stopki forumowiczów szczególnie. SB to naprawdę świetne lampy - i to już nie tylko moje zdanie :)

jacek.gold
10-10-2008, 23:35
Frantixj (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=20498) kup tumaxa
zakończ ten wątek i kup tego paścia a następnie jak juz się przekonasz że jest kiepski sprzedaj za pół ceny i kup sigmę. Jak już sie nacieszysz sigmą to pożycz od kogoś sabinke i się nawróć.
i przestań już czekać na cudowny wpis który zaświadczy o tym ze kupując dziadostwo będziesz miał cudo

Frantixj
11-10-2008, 19:14
Przekonany ;)

jendryn
11-10-2008, 20:05
Zastanawiałem się jak Ty na czym tu zaoszczędzic i miec efekty jak na sabinach, ale bądź pewien, czego byś nie kupił to jednak systemowy sprzęt wygrywa pod każdym wzgędem

Majek
12-10-2008, 00:25
nie chcę się naciąć i wolę się upewnić przed zakupem-i już.Wiesz, 99% użytkowników tego forum (tych kożystających z lampy) nie może się mylić...

Frantixj
12-10-2008, 12:31
Majek, wiesz to jak z tym kawałem :D Dzisiaj zjem kupę, miliony much nie mogą się mylić :)

mmmx
12-10-2008, 13:30
Dobre haha, zgadzam się z Frantixj
trudno jest powiedzieć co jest lepsze, każdy ma swoje zdanie o sprzęcie, którego używa, trzeba by wypróbować to i to wtedy się okaże co jest lepsze

thor88
17-10-2008, 21:37
Wiesz, 99% użytkowników tego forum (tych kożystających z lampy) nie może się mylić...

skoro "kożystają" to wiedzą co robią, ja tam korzystam z lamp ale jestem tylko tym jednym procentem bo reszta "kożysta" :):)

Majek
19-10-2008, 14:50
No i co się czepiasz? Tobie się nigdy błąd ortograficzny nie przytrafił? Jak chcesz być taki drobiazgowy, to Cię przypilnuję...

wist
19-10-2008, 17:14
"FRANTIXJ", zastanów się zamiast Tumaxa nad zakupem Sunpaka PZ42X. Miałem okazje kilka dni temu trochę pobawić się tą lampą. Wykonana nieźle, Pracuje w i-TTLu, masz możliwość obrotu głowicy +- 180 stopni, w górę +90. Automatyka lampy w stosunku do Tumaksa przy odchylonym palniku (jeśli wystarczy światła odbitego) prcuje poprawnie, przenoszona jest autonatyka ogniskowej. Posiada wbudowany dyfuzor. Cena 500-510 złociszy. Sądzę iż jest to niezła i tańsza alternatywa do SB600. Preferuję nowe lampy, gdyż jest gwarancja, a na lampie nie stwierdzi się ile błysków odpaliła. Sam jestem na etapie zakupu tej lampy.

weelkoo
20-10-2008, 12:12
No to teraz namieszał :mrgreen:
Ja też słyszałem niezłe opinie na temat Sunpaka. Ale co system, to system. Uważam, ze nie ma co kombinować, tylko łyknąć SB-600.
PS. Sam zostałem niedawno obdarowany lampą błyskową. SB-800 od żony :) I jestem bardzo zadowolony.