Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Domyślnie SB 600 czy TUMAX 386AFZ

Jak w temacie. SB 600 idzie za 600 zeta około no i ma takie plusy ze firma i marka. Natomiast nie zetknąłem sie jeszcze z firmą Tumax, za to ich lampa ma wieksza liczbe przew. i kosztuje 450 zł, ale boje sie zebym szajsu nie kupił.

Tu opis Tumaxa:
    http://www.foto-tip.pl/sklep/tumax_3...on_-p-645.html

Posiadam D40x i potrzebuje lampy niekoniecznie super-wypasionej, ale ogólnie zeby dalo sie wygodnie robić na konferencjach itd. Drobna reporterka. Chyba ze ktos zna lepszą i w miarę tanią (na SB 800 musiałbym długo zarabiać a wiem ze najlepsza :] ) to niech mnie oświeci.
    |D40x|N18-55|N70-300VR|N50 f/1.8|NISSIN DI-622|palec wskazujący|filtry|dużo klamotów|

Domyślnie

było wiele razy a i ja miałem tumaxa i nie polecam. 150 zł to żadna róznica więc nie szukaj dziury w całym i kup sabine
    a na przyszłość użyj szukajki jest na górze po prawej

Domyślnie

niech cię Ręka boska broni od Tumaxów, i nie wodzi na Pokuszenie. szczerze to już bym wolał SB400 albo i jakąś starszą typu SB26, SB28..... wiem co mówię, miałem, przerobiłem, wymieniłem na systomową i jest cud mniód i orzeszki

Domyślnie

Powiem krótko: Tu- jak tuman, max- maksymalny tuman ten co ją zakupi. Jak kolega z postu wyżej miałem (byłem max-tumanem) ją z Olympusem, i szczęśliwie się jej szybko pozbyłem. Kusi parametrami i ceną, ale reszta to już inna bajka. Może 1 na 5-6 zdjęć było w miarę poprawnie naświetlone, rozkład światła beznadziejny, jakieś poziome jaśniejsze i ciemniejsze pasy, klapka od bateri przy byle dotknięciu się otwierała i baterie wylatywały, ładuje się dosyś długo, a po pełnym błysku np. w sufit to bardzo długo. A wykonanie -jak to Chińczyk- słabiutkie i materiały również lipne. Jak chcesz dołączuć do grona maxtumanów to kup.

Domyślnie

koledzy dobrze mówia tylko sb - za 150 pln chcesz się cieszyć niepowtarzalnoscią błysku itp ? miałem raz podpietęgo tumaxa i powiem szczerze - nigdy wiecej - użytkuje sb600 i jestem zadowolony
    ps kiedyś będe jeszcze bardziej zadowolony ale to z sb800 lub 900 lub napewno sb..

Domyślnie

jedyna alternatywa dla SB to Sigma i Metz. Miałem obydwie lampy Sigma 300 Super (chyba tak się nazywała) i Metz 58 1-af. Wspominam te lampy bardzo dobrze- szczególnie Metza.
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

A możesz polecić jakąś reporterską Sigmę? Co do Tumaxa to spytałem jeszcze kolegi i mnie wyśmiał więc sprawa rozstrzygnięta Dzięki
    |D40x|N18-55|N70-300VR|N50 f/1.8|NISSIN DI-622|palec wskazujący|filtry|dużo klamotów|

Domyślnie

Ale ten Metz jest droższy niż sb-800

Domyślnie

Jak potrzebujesz do zdjęć "u cioci na imieninach" to kup tumaxa ale tego za 150zl, bo to zadna roznica. A jak chcesz też doświetlać portrety przy dziennym świetle itd. to tylko sb. Przerabialem to samo kiedyś. Zmieniłem tumaxa na sb-600 i nie ma w ogóle czego tu porównywać.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

No, i koniec - forumowicze mają rację!
    Tutaj jest... podpis

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów