PDA

Zobacz pełną wersję : wybor laptopa.

skulinski
01-10-2008, 18:51
Czesc
Potrzebuje pomocy w wyborze laptopa. Ciezko ten rynek sledzic nie siedzac nontop w temacie wiec zdaje sie na Wasza pomoc.
Kryteria:
-do wydania 3600zl
-17 cali
-matryca - zalezy mi na stosunkowo dobrym odzwierciedleniu kolorow i mozliwosci kalibracji o ile to mozliwe.
fajnie jakby byla matowa.
-plynna praca photoshopa, ale rowniez programow CAD czyli dobra karta graficzna do pracy w 3d oraz ram i solidny
procek do renderow.
-solidne wykonanie

Podstawowym kyterium jest chyba ekran. Naprowadzcie mnie pliz w jakiej marce sprzetu najlepiej szukac pod tym wzgledem??
Raczej nie interesuje mnie mac.
Z gory dzieki.

bombel
01-10-2008, 19:14
Jestem zielony jak idzie o laptopy, bo nie tylko nie śledzę nowości, ale nawet nie usiłuję. Ale miałem w rękach przez 2 tygodnie Della XPS (co prawda 15", ale są też 17'). Matryca była podświetlana jakimś innym typem diód niż normalnie i obraz (lightroom i PS) naprawdę mi się podobał. Był jak na moje oko wyraźnie lepszy od całego pozostałego majdanu.

Jak będę na kupnie zainteresuję się bardziej właśnie czymś z takim typem matrycy.

Reszta osiągów była całkiem wygodna: RAM, dysk, procesor - duże, ale to sam pewnie wiesz.

cypher
01-10-2008, 23:07
Może to był XPS 1530 z LEDowym podświetleniem ;) Faktycznie obraz bardziej kontrastowy od podświetlenia zwykła lampą, kolory też ładniejsze, niemniej Macbook Pro jest tutaj lepszy (niestety cenowo przeciwnie).

Odpowiadając na pytanie... niełatwo będzie się zmieścić w 3600, świta mi, że Dell Inspiron 1705 byłby w miarę okej, ale teraz już tylko używki wchodzą w grę.

skulinski
02-10-2008, 00:04
Może to był XPS 1530 z LEDowym podświetleniem ;) Faktycznie obraz bardziej kontrastowy od podświetlenia zwykła lampą, kolory też ładniejsze, niemniej Macbook Pro jest tutaj lepszy (niestety cenowo przeciwnie).

Odpowiadając na pytanie... niełatwo będzie się zmieścić w 3600, świta mi, że Dell Inspiron 1705 byłby w miarę okej, ale teraz już tylko używki wchodzą w grę.

Dlaczego tylko uzywki? Znalazlem Inspiron 1720 - parametry lepsze i 3400zl.

bombel - dzieki. poszperalem, ale jak 15tka jest jeszcze w porzadku - to dizajn 17tki bardzo odpycha. Nie zeby to bylo koronne kryterium, ale kłuć w oczy tez nie moze :)

Czy wszystkei delle maja ta sama matryce? Interesuja mnie modele Studio lub Precision.

A co powiecie o Sony Vaio?

Sowulus12
02-10-2008, 15:30
Ja też nie jestem specem, ale raczej trzymaj się z dala od laptopów z błszczącymi ekranami, to jest taki filtr który w sposób nienaturalny podbija kolory, potem idziesz do labu i jest zgroza - mam taki w domu HP i już napewno drugi raz takiego nie kupię. Matowe ekrany dają naturalnieszy kolor. Generalnie matryce laptopów nie są stworzone do obróbki fotografii, może zastanów się nad wydajnym lapem + monitor zenętrzny tylko to już większe koszty.

skulinski
02-10-2008, 15:43
Sowulus - w pelni jestem swiadomy, ze obrobka na laptopie to raczej nieporozumienie - mam sprzet odpowiedni do obropbki zdjec, chcialbym tylko zeby zdjecia po zgraniu na laptopa byly mozliwie blisko tego jak je widze na zewnetrznym monitorze. Chodzi o to zeby mozna bylo uzyc takiego laptopa do przezentacji zdjec poza domem, lub przegladania zdjec w czasie sesji ze swiadomoscia, ze to niekoneicznie to, ale blisko :)

Domyslam sie, ze w pelni usatysfakcjonowany nie bede - chce tylko dokonac slusznego wyboru.

Dzis w sklepie postawilem obok siebie Sony Vaio z matryca podswietlona dwiema lampami i Dell XPS. Sony mial swietne katy widzenia bez wiekszej zmiany obrazu, ale byl jakby za bardzo podbity kontrast i saturacja, Dell rzeczywiscie byl bardzo przyjemny - jednak jak napisalem jedyna 17tka Della podswietlana diodami to XPS ktory jest okropnie brzydki i wielki. Najchetniej postawilbym oba w domu tuz obok monitora i sprobowal uzyskac zblizony obraz.

Z rozmowy z panem sprawiajacym wrazenie kompetentnego wyniklo, ze jesli chodzi o jakosc matrycy najlepiej wyboerac miedzy Dellem i Sony. Moze jednak ktos ma jakies doswiadczenia jak sprawa wyglada u Toshiby lub Asusa?

elix
02-10-2008, 15:53
Czy wszystkei delle maja ta sama matryce? Interesuja mnie modele Studio lub Precision.

Nie jestem pewien czy wszystkie mają tą samą matrycę ale cokolwiek z linii Precision Della mogę ci polecić w ciemno. Dotychczas jest to jak dla mnie najlepsza matryca jaką kiedykolwiek zdarzyło mi się używać, także porównując do "zwykłych" monitorów - używam do CAD i obrabiam na nim także zdjęcia. Cała ta seria jest projektowana jako przenośne stacje graficzne więc do celów, o których wspomniałeś - problemem może być jedynie cena, choć starsze wersje znajdziesz w podanym przez Ciebie zakresie.

Sowulus12
02-10-2008, 16:29
Sowulus - w pelni jestem swiadomy, ze obrobka na laptopie to raczej nieporozumienie - mam sprzet odpowiedni do obropbki zdjec, chcialbym tylko zeby zdjecia po zgraniu na laptopa byly mozliwie blisko tego jak je widze na zewnetrznym monitorze. Chodzi o to zeby mozna bylo uzyc takiego laptopa do przezentacji zdjec poza domem, lub przegladania zdjec w czasie sesji ze swiadomoscia, ze to niekoneicznie to, ale blisko :)

Domyslam sie, ze w pelni usatysfakcjonowany nie bede - chce tylko dokonac slusznego wyboru.

Dzis w sklepie postawilem obok siebie Sony Vaio z matryca podswietlona dwiema lampami i Dell XPS. Sony mial swietne katy widzenia bez wiekszej zmiany obrazu, ale byl jakby za bardzo podbity kontrast i saturacja, Dell rzeczywiscie byl bardzo przyjemny - jednak jak napisalem jedyna 17tka Della podswietlana diodami to XPS ktory jest okropnie brzydki i wielki. Najchetniej postawilbym oba w domu tuz obok monitora i sprobowal uzyskac zblizony obraz.

Z rozmowy z panem sprawiajacym wrazenie kompetentnego wyniklo, ze jesli chodzi o jakosc matrycy najlepiej wyboerac miedzy Dellem i Sony. Moze jednak ktos ma jakies doswiadczenia jak sprawa wyglada u Toshiby lub Asusa?

To omijaj tylko te z błyszczącą matrycą, wysłałem Ci wiadomość na PW.

bombel
02-10-2008, 16:51
Jeśli na poważnie chcesz go używać tylko do tych celów, o jakich piszesz (a nie na przykład do pracy gdzieś w leśniczówce, bo ja na przykład tak) - to zastanów się nad 15". Wbrew pozorom do zdjęć jest to wystarczające (prezentacje, drobne lub nawet większe korekty - np. wszelkie prace pod Lightroomem robi się w miarę komfortowo), nie wiem tylko co chciałbyś robić na tym w Cadzie, bo tu 15" to chyba rzeczywiście mało.

A jeśli idzie o poważne 3D robione komfortowo, to i tak nie pociągniesz daleko bez dwóch monitorów...

Reasumując - jeśli miałbym kupować coś do zdjęć (poważna ocena efektów w trakcie sesji, prezentacje, pokazy, magazynowanie, tzn zgrywanie z kart z jednoczesnym keywordowaniem, korekty na planie, sklejanie bracketingu, lekkie efekty specjalne, itp), to 15" wydaje mi się w pełni funkcjonalne. I nie waży, co się liczy dla mojego steranego życiem kręgosłupa.

skulinski
02-10-2008, 17:43
bombel - duzo w tym racji. Ciagle mam watpliwosci do tej 17, ale to juz musze przeanalizowac sam.

Grzesiek_G
02-10-2008, 18:28
Przy zakupie zwróć również na gwarancję - po pierwsze dużo Dell-i jest przywiezionych z USA, np. często te, z alledrogo a co za tym idzie gwarancje załatwiasz przez pośredników. Mam Inspiriona 1705 - produkt nie na polski rynek, dostępność do częsci niewielka, skutkiem czego właśnie czekam 5 tydzień na matryce z USA, oczywiście przez pośrednika, bo naprawa nadal gwarancyjna. Z drugiej strony firmowy Inspirion 1720 kupiony w polskiej dystrybucji - wymiana karty graficznej u mnie w biurze od ręki - serwisant przyjechał, rozebrał lapka na miejscu i wymienił podzespoły. Dell ma genialne pakiety serwisowe i gorąco je polecam. Warto zainwestować w gwarancje 2-3 letnią z serwisem u Klienta.

Wini
03-10-2008, 11:13
Też jestem na etapie wyboru :
Lenovo ThinkPad (http://www.morele.net/produkt/154286/) R61 v. Hewlett-Packard Compaq 8510w (http://www.morele.net/produkt/113385/)
Pomożecie wybrać? Ekran nie ma większego znaczenia w moim przypadku

DirkDigger
03-10-2008, 14:33
Zakupiłem 2 miesiące temu Della Inspiron E1705 i jestem bardziej niż zadowolony. Matryca 17ka 1900x1200 daje radę. W tym przedziale cenowym (zapłaciłem 2000pln) brak jakiejkolwiek konkurencji.

KOnfiguracja Core2Duo 2GHz, dysk 250GB 7200, jakiś geforce. Ilość miejsca w photoshopie przy tej rozdzielczości robi spore wrażenie.

Wybierałem laptopa z priorytetem matrycy. Nic lepszego nie znalazłem.

skulinski
04-10-2008, 23:53
Decyzja jeszcez nie zapadla.. ale cos sie klaruje.. Chyba porzuce mysl o 17tce na korzysc 15tki lub panoramicznej 16,4 od Sony. Wszystko dlatego, ze trudno znalezc sprzet o 17calowej matrycy podswietlanej ledami lub dwiema lampami (sony) z sensowna rozdzielczoscia (minimum 1600 w dluzszym boku) i w sensownej cenie. Dodatkowego metliku dodaje to, ze Sony ma zarowno ekrany wyposazone w dwie lampy jak i w nowszych seriach ekrany swiecone diodamni LED. Czyzby technologia dwoch lamp niedokonca sie sprawdzila...

poki co z Sonego mozliwa opcja to:

Sony Vaio FW11Ematryca 16,4 cala (1600x900) dual lamp, (bardzo panoramiczna matryca co moze byc minusem przy ogladaniu zdjec pionowych, ale tez bardzo maly pobor pradu - podobno do 7,5 h bez baterii)

Z Della najbardziej spelniajacym moje oczekiwania jest poki co:

Dell studio 1535 z podswietlana LEDami matryca 15 cali i rozdzielczoscia 1440x900 px.

Sony kuleje jak dla mnie rozdzielczosicia matryc. Ten model wyzej to chyba jedyna w miare duza rozdzielczosc. Np w 17 calowym modelu AR51M - ktory ma prawie wszystko czego chce, nawet nagrywarke blue-ray (cena taka sama jak podane wyzej dwa typy) , ale 17calowy(!) ekran ma maksymalna rozdzielczosc 1440x900 co dla mnie jest nieporozumieniem.. po co targac wielkiego klocka jesli obszar roboczy jest taki sam jak w wiekszosci 15tek jedynie okna i ikony w 17tce beda nieco wieksze. Nie ma wersji 15 calowej tego modelu,a pozostale 15tki Sonego maja rozdzielczosc 1280x800.
Na minus Sony jest jeszcze podobno bardzo drogi serwis pogwarancyjny i krotszy niz u Della okres gwarancji. Dodatkowo doczytalem, ze w naszym pieknym kraju nei ma serwisu laptopow Sony w zwiazku z czym naprawa moze trwac do 4 tygodni, podczas gdy u della mozna zlapac 3 letnia gwarancje NBD (Next Bussines Day) czyli pan serwisant przyjedza nastepnego dnia roboczego i naprawia u klienta.

Jakies komentarze, sugestie mile widziane :)

sv
05-10-2008, 00:11
Decyzja jeszcez nie zapadla.. ale cos sie klaruje.. Chyba porzuce mysl o 17tce na korzysc 15tki lub panoramicznej 16,4 od Sony. Wszystko dlatego, ze trudno znalezc sprzet o 17calowej matrycy podswietlanej ledami lub dwiema lampami (sony) z sensowna rozdzielczoscia (minimum 1600 w dluzszym boku) i w sensownej cenie. Dodatkowego metliku dodaje to, ze Sony ma zarowno ekrany wyposazone w dwie lampy jak i w nowszych seriach ekrany swiecone diodamni LED. Czyzby technologia dwoch lamp niedokonca sie sprawdzila...

poki co z Sonego mozliwa opcja to:

Sony Vaio FW11Ematryca 16,4 cala (1600x900) dual lamp, (bardzo panoramiczna matryca co moze byc minusem przy ogladaniu zdjec pionowych, ale tez bardzo maly pobor pradu - podobno do 7,5 h bez baterii)

:)

jest jeszcze sony vaio AW 18,4" 1920x1080

skulinski
05-10-2008, 00:36
sven- no jest..nawet opisywany jako projektowany dla fotografow - tylko przewyzsza moj budzet o drobne 2,5 tys zl . To mnie utwierdza bardziej przy dellu - bo skoro sony w laptopie dla fotografow wstawia podswietlenie led to musi to o czyms swiadczyc. Z kolei ta seria FW wydaje sie byc robiona do ogladania filmow - 16:9 full HD w wyzszych modelach.

Jedyna jak dotad irytujaca sprawa w wybranym dellu to piekielnie blyszczaca matryca. I z tego co doczytalem jest mozliwosc wyboru wersji z matryca LED 1440x900 albo matrycy swieconej w starej technologii ale 1920x1200.

skulinski
05-10-2008, 17:53
Bombel - czy ten XPS na ktorym pracowales mial blyszczaca matryce? Czy nie sprawia to problemow?

Ostatecznie wybor chyba padnie na della studio z ledami, jednak jedyne co mi w nim nie pasuje to ta strasznie blyszczaca matryca. Mam nadzieje , ze przy odpowiednim ustawieniu wzgledem zrodel swiatla da sie na tym pracowac. Fajny test komputera tutaj (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-15.10733.0.html)

bombel
05-10-2008, 19:53
Bombel - czy ten XPS na ktorym pracowales mial blyszczaca matryce? Czy nie sprawia to problemow?

Ostatecznie wybor chyba padnie na della studio z ledami, jednak jedyne co mi w nim nie pasuje to ta strasznie blyszczaca matryca. Mam nadzieje , ze przy odpowiednim ustawieniu wzgledem zrodel swiatla da sie na tym pracowac. Fajny test komputera tutaj (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-15.10733.0.html)

Nie pamiętam, bo nie wiedziałem, że mam na to zwracać uwagę! :) Pracowałem na nim - o ile manipulacje ze zdjęciami można nazwać pracą - zarówno w hotelu po nocy (dużo lamp, kinkietów, itp), jak i w dzień, na mocno nasłonecznionych terenach. Nie zanotowałem, żeby odbicia mi przeszkadzały - czyli albo była matowa szyba, albo jakoś mi to nie przeszkadzało.

Bardzo za to podobała mi się regulacja oświetlenia matrycy - wieczorem dawałem sobie słabe światło, w dzień mocne - a wrażenia ciągle były pozytywne. Prawdę mówiąc to mi najbardziej zaimponowało, że zarówno po ciemku, jak i w jasny dzień ekran wyglądał równi dobrze.

Wini
06-10-2008, 16:14
Też jestem na etapie wyboru :
Lenovo ThinkPad (http://www.morele.net/produkt/154286/) R61 v. Hewlett-Packard Compaq 8510w (http://www.morele.net/produkt/113385/)
Pomożecie wybrać? Ekran nie ma większego znaczenia w moim przypadku
Mój wkręt w wątku i dzięki temu wątkowi mój wybór - DELL M4300.
W modelach wymienianych w tym wątku brak stacji dokującej, co dla mnie miało zasadnicze znaczenie.

robin102
12-10-2008, 21:48
ACER - można kupić takiego laptoka. potrzebuje coś niedrogiego do 1500 zł. matryca matowa 15,4 bez systemu operacyjnego, ram 2GB, HD minimum 160, Proc dwurdzeniowy od intela, ale i AMD też może być taktowany minimum 1,8-2,0 GHZ, grafika może być najbardziej dziadowska bo to sprzęt biurowy ma być. Coś takiego wynalazłem ?
Warte to zakupu ? matryce ma z szybą wiec niby odpada, a moze znacie coż porównywalnego za te same pieniądze. Musi być nówka z fakturą
http://www.speedlinerc.pl/product_info.php?cPath=251_284&products_id=1852
dzieki za porady