Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: wybor laptopa.

Domyślnie wybor laptopa.

Czesc
    Potrzebuje pomocy w wyborze laptopa. Ciezko ten rynek sledzic nie siedzac nontop w temacie wiec zdaje sie na Wasza pomoc.
    Kryteria:
    -do wydania 3600zl
    -17 cali
    -matryca - zalezy mi na stosunkowo dobrym odzwierciedleniu kolorow i mozliwosci kalibracji o ile to mozliwe.
    fajnie jakby byla matowa.
    -plynna praca photoshopa, ale rowniez programow CAD czyli dobra karta graficzna do pracy w 3d oraz ram i solidny
    procek do renderow.
    -solidne wykonanie

Podstawowym kyterium jest chyba ekran. Naprowadzcie mnie pliz w jakiej marce sprzetu najlepiej szukac pod tym wzgledem??
    Raczej nie interesuje mnie mac.
    Z gory dzieki.
    Puszki i słoiki...

bombel
    Gość

Domyślnie

Jestem zielony jak idzie o laptopy, bo nie tylko nie śledzę nowości, ale nawet nie usiłuję. Ale miałem w rękach przez 2 tygodnie Della XPS (co prawda 15", ale są też 17'). Matryca była podświetlana jakimś innym typem diód niż normalnie i obraz (lightroom i PS) naprawdę mi się podobał. Był jak na moje oko wyraźnie lepszy od całego pozostałego majdanu.

Jak będę na kupnie zainteresuję się bardziej właśnie czymś z takim typem matrycy.

Reszta osiągów była całkiem wygodna: RAM, dysk, procesor - duże, ale to sam pewnie wiesz.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Singapur

Domyślnie

Może to był XPS 1530 z LEDowym podświetleniem Faktycznie obraz bardziej kontrastowy od podświetlenia zwykła lampą, kolory też ładniejsze, niemniej Macbook Pro jest tutaj lepszy (niestety cenowo przeciwnie).

Odpowiadając na pytanie... niełatwo będzie się zmieścić w 3600, świta mi, że Dell Inspiron 1705 byłby w miarę okej, ale teraz już tylko używki wchodzą w grę.
    RX100 + dslr w drodze
    MBPr 13"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypher Zobacz posta
    Może to był XPS 1530 z LEDowym podświetleniem Faktycznie obraz bardziej kontrastowy od podświetlenia zwykła lampą, kolory też ładniejsze, niemniej Macbook Pro jest tutaj lepszy (niestety cenowo przeciwnie).

Odpowiadając na pytanie... niełatwo będzie się zmieścić w 3600, świta mi, że Dell Inspiron 1705 byłby w miarę okej, ale teraz już tylko używki wchodzą w grę.
    Dlaczego tylko uzywki? Znalazlem Inspiron 1720 - parametry lepsze i 3400zl.

bombel - dzieki. poszperalem, ale jak 15tka jest jeszcze w porzadku - to dizajn 17tki bardzo odpycha. Nie zeby to bylo koronne kryterium, ale kłuć w oczy tez nie moze

Czy wszystkei delle maja ta sama matryce? Interesuja mnie modele Studio lub Precision.

A co powiecie o Sony Vaio?
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 02-10-2008 o 00:22
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Ja też nie jestem specem, ale raczej trzymaj się z dala od laptopów z błszczącymi ekranami, to jest taki filtr który w sposób nienaturalny podbija kolory, potem idziesz do labu i jest zgroza - mam taki w domu HP i już napewno drugi raz takiego nie kupię. Matowe ekrany dają naturalnieszy kolor. Generalnie matryce laptopów nie są stworzone do obróbki fotografii, może zastanów się nad wydajnym lapem + monitor zenętrzny tylko to już większe koszty.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Sowulus - w pelni jestem swiadomy, ze obrobka na laptopie to raczej nieporozumienie - mam sprzet odpowiedni do obropbki zdjec, chcialbym tylko zeby zdjecia po zgraniu na laptopa byly mozliwie blisko tego jak je widze na zewnetrznym monitorze. Chodzi o to zeby mozna bylo uzyc takiego laptopa do przezentacji zdjec poza domem, lub przegladania zdjec w czasie sesji ze swiadomoscia, ze to niekoneicznie to, ale blisko

Domyslam sie, ze w pelni usatysfakcjonowany nie bede - chce tylko dokonac slusznego wyboru.

Dzis w sklepie postawilem obok siebie Sony Vaio z matryca podswietlona dwiema lampami i Dell XPS. Sony mial swietne katy widzenia bez wiekszej zmiany obrazu, ale byl jakby za bardzo podbity kontrast i saturacja, Dell rzeczywiscie byl bardzo przyjemny - jednak jak napisalem jedyna 17tka Della podswietlana diodami to XPS ktory jest okropnie brzydki i wielki. Najchetniej postawilbym oba w domu tuz obok monitora i sprobowal uzyskac zblizony obraz.

Z rozmowy z panem sprawiajacym wrazenie kompetentnego wyniklo, ze jesli chodzi o jakosc matrycy najlepiej wyboerac miedzy Dellem i Sony. Moze jednak ktos ma jakies doswiadczenia jak sprawa wyglada u Toshiby lub Asusa?
    Ostatnio edytowane przez skulinski ; 02-10-2008 o 15:49
    Puszki i słoiki...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Czy wszystkei delle maja ta sama matryce? Interesuja mnie modele Studio lub Precision.
    Nie jestem pewien czy wszystkie mają tą samą matrycę ale cokolwiek z linii Precision Della mogę ci polecić w ciemno. Dotychczas jest to jak dla mnie najlepsza matryca jaką kiedykolwiek zdarzyło mi się używać, także porównując do "zwykłych" monitorów - używam do CAD i obrabiam na nim także zdjęcia. Cała ta seria jest projektowana jako przenośne stacje graficzne więc do celów, o których wspomniałeś - problemem może być jedynie cena, choć starsze wersje znajdziesz w podanym przez Ciebie zakresie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skulinski Zobacz posta
    Sowulus - w pelni jestem swiadomy, ze obrobka na laptopie to raczej nieporozumienie - mam sprzet odpowiedni do obropbki zdjec, chcialbym tylko zeby zdjecia po zgraniu na laptopa byly mozliwie blisko tego jak je widze na zewnetrznym monitorze. Chodzi o to zeby mozna bylo uzyc takiego laptopa do przezentacji zdjec poza domem, lub przegladania zdjec w czasie sesji ze swiadomoscia, ze to niekoneicznie to, ale blisko

Domyslam sie, ze w pelni usatysfakcjonowany nie bede - chce tylko dokonac slusznego wyboru.

Dzis w sklepie postawilem obok siebie Sony Vaio z matryca podswietlona dwiema lampami i Dell XPS. Sony mial swietne katy widzenia bez wiekszej zmiany obrazu, ale byl jakby za bardzo podbity kontrast i saturacja, Dell rzeczywiscie byl bardzo przyjemny - jednak jak napisalem jedyna 17tka Della podswietlana diodami to XPS ktory jest okropnie brzydki i wielki. Najchetniej postawilbym oba w domu tuz obok monitora i sprobowal uzyskac zblizony obraz.

Z rozmowy z panem sprawiajacym wrazenie kompetentnego wyniklo, ze jesli chodzi o jakosc matrycy najlepiej wyboerac miedzy Dellem i Sony. Moze jednak ktos ma jakies doswiadczenia jak sprawa wyglada u Toshiby lub Asusa?
    To omijaj tylko te z błyszczącą matrycą, wysłałem Ci wiadomość na PW.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

bombel
    Gość

Domyślnie

Jeśli na poważnie chcesz go używać tylko do tych celów, o jakich piszesz (a nie na przykład do pracy gdzieś w leśniczówce, bo ja na przykład tak) - to zastanów się nad 15". Wbrew pozorom do zdjęć jest to wystarczające (prezentacje, drobne lub nawet większe korekty - np. wszelkie prace pod Lightroomem robi się w miarę komfortowo), nie wiem tylko co chciałbyś robić na tym w Cadzie, bo tu 15" to chyba rzeczywiście mało.

A jeśli idzie o poważne 3D robione komfortowo, to i tak nie pociągniesz daleko bez dwóch monitorów...

Reasumując - jeśli miałbym kupować coś do zdjęć (poważna ocena efektów w trakcie sesji, prezentacje, pokazy, magazynowanie, tzn zgrywanie z kart z jednoczesnym keywordowaniem, korekty na planie, sklejanie bracketingu, lekkie efekty specjalne, itp), to 15" wydaje mi się w pełni funkcjonalne. I nie waży, co się liczy dla mojego steranego życiem kręgosłupa.

Domyślnie

bombel - duzo w tym racji. Ciagle mam watpliwosci do tej 17, ale to juz musze przeanalizowac sam.
    Puszki i słoiki...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów