PDA

Zobacz pełną wersję : Capture NX balans bieli

miwo
28-09-2008, 21:26
Witam.

Mam problem. Posłużę się przykładem. Słoneczne wrześniowe popołudnie godzina 16 (taka pogoda jak dzisiaj 28.09). W aparacie Nikon D300 Ustawiam WB na 5880.
Jako że zdjęcia robię w RAWach i wywołuje w NX, z ciekawości balans bieli ustawiam na Calculate automatically. Ustawia mi na 5400.
I tutaj pojawia się problem. Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880. Cieplejsze i "lepsze" na "oko".

Nie wiem co jest grane. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam Miwo

Mont
28-09-2008, 21:55
Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880. Cieplejsze i "lepsze" na "oko".

Ja to tak rozumiem : NX nie ustawia temp.na 5400, a koryguje balans jak aparat, gdy temp.barwowa światła wynosi 5400, ociepla obraz.

stig
28-09-2008, 23:48
NX nie ustawia temp.na 5400, a koryguje balans jak aparat, gdy temp.barwowa światła wynosi 5400, ociepla obraz.Mozesz to jakos bardziej zrozumiale napisac?

Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880.Dziwne... Na chlopski rozum 5400 jest zimniejsze niz 5880. A tak BTW -- dzisiaj robilem tez o 16tej zdjecia, i najlepsze (IMHO) okazalo sie 4700 K. ;)

Corvus5
29-09-2008, 00:27
Na chłopski rozum nie jest. Niska temperatura to czerwone światło, a wysoka to niebieskie i dla mnie to jest oczywiste. Nie wiem jak można myśleć inaczej, chyba żeby porównywać niebieską wodę do czerwonego ognia, ale może po prostu przestawiłem sobie tok myślenia już dawno temu.

Mont
29-09-2008, 08:37
Mozesz to jakos bardziej zrozumiale napisac?

raczej nie :) zresztą po co skoro jak widać błędnie rozumowałem :)

miwo
29-09-2008, 08:46
Dziwne... Na chlopski rozum 5400 jest zimniejsze niz 5880. A tak BTW -- dzisiaj robilem tez o 16tej zdjecia, i najlepsze (IMHO) okazalo sie 4700 K. ;)

No właśnie, na chłopski rozum. Notabene, w NX nie można wpisać własnego balansu bieli i trzeba posiłkować się zdefiniowanymi, które dają inny efekt w tej samej temperaturze barwnej.

Hehe 4700 K, to w Lubelskim zbyt chłodno, jak na portrety ;)

stig
29-09-2008, 09:29
Na chłopski rozum nie jest. Niska temperatura to czerwone światło, a wysoka to niebieskie i dla mnie to jest oczywiste. Nie wiem jak można myśleć inaczej, chyba żeby porównywać niebieską wodę do czerwonego ognia, ale może po prostu przestawiłem sobie tok myślenia już dawno temu.No prosze Cie... :) Wg tego co napisales, to o wyzszej temperaturze powinno byc zimniejsze...

4700 K

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img215.imageshack.us/img215/772/mks154700ey5.jpg)

5600 K

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img518.imageshack.us/img518/8371/mks155600ls3.jpg)

Czyli to pierwsze jest cieplejsze od drugiego? :D

w NX nie można wpisać własnego balansu bieli i trzeba posiłkować się zdefiniowanymi, które dają inny efekt w tej samej temperaturze barwnej. Jak to nie idzie? A jak sobie niby wpisalem te powyzsze wartosci?

Erie
29-09-2008, 09:41
Stig, im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcie, ale... wartość WB w NXie to wartość korekty i jak tam ustawisz np. 8000K dla zdjęcia które miało temperaturę światła powiedzmy 5000K to będziesz miał piękny zachód Słońca, jak ustawisz 3000K to będzie cudowne zdjęcie w cieniu

stig
29-09-2008, 10:00
Stig, im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcieDla Ciebie tez to drugie zdjecie jest "zimniejsze" niz pierwsze?

wartość WB w NXie to wartość korekty i jak tam ustawisz np. 8000K dla zdjęcia które miało temperaturę światła powiedzmy 5000K to będziesz miał piękny zachód Słońca, jak ustawisz 3000K to będzie cudowne zdjęcie w cieniuNo dobrze, ale co z tego? Po co o tym piszesz? Przeciez wlasnie o korektach WB rozmawiamy. Zachod slonca (zakladajac poprawny WB) jest dla Ciebie tez zimniejszym zdjeciem niz fotka w cieniu?

Krzysiek82
29-09-2008, 10:15
Na chłopski rozum nie jest. Niska temperatura to czerwone światło, a wysoka to niebieskie i dla mnie to jest oczywiste. Nie wiem jak można myśleć inaczej, chyba żeby porównywać niebieską wodę do czerwonego ognia, ale może po prostu przestawiłem sobie tok myślenia już dawno temu.

No ja przepraszam bardzo, ale czy oglądałeś kiedykolwiek prognozę pogody albo zdjęcia z kamer termicznych? Zimne - niebieskie, ciepłe - czerwone. Nawet bateria nad wanna jest tak samo oznaczona: czerwona kropka - woda ciepła, niebieska kropka - woda zimna. Popatrz sobie na zwykłe rtęciowe termometry wieszane za oknem. Powyżej kilkunastu stopni skala pomalowana na czerwono, poniżej na niebiesko. Niebieski jest kolorem zimnym, czerwony ciepłym. Jeszcze więcej przykładów potrzeba?

Erie
29-09-2008, 11:03
Stig, im wyższa temperatura barwowa w Kelwinach tym zimniejszy obraz - ustaw sobie na monitorze np. 5000K i 8000K i porównaj. Przy 8000K wszystko będzie wpadało w kolor niebieski, a dla 5000K będzie to bursztynowo-żółte.

Jednakże... NX wprowadza przy ustawianiu WB korektę i jeżeli masz zdjęcie o poprawnych barwach dla 5000K i ustawisz WB na 8000 to dokonasz korekty o te 3000K, gdyż "głupi" program nie wie, że to zdjęcie było poprawne i wówczas to zdjęcie będzie o te 3000K cieplejsze.

stig
29-09-2008, 11:14
Stig, im wyższa temperatura barwowa w Kelwinach tym zimniejszy obraz - ustaw sobie na monitorze np. 5000K i 8000K i porównaj. Przy 8000K wszystko będzie wpadało w kolor niebieski, a dla 5000K będzie to bursztynowo-żółte.Nie bede teraz grzebal w monitorze, bo o zdjeciach rozmawiamy. Jeszcze raz wiec zapytam -- spojrz na zdjecia, ktore wkleilem wyzej i powtorz to jeszcze raz. To o wyższej temperaturze w kelwinach (5600), jest wedlug Ciebie zimniejsze od tego pierwszego (4700)? :D

Jednakże... NX wprowadza przy ustawianiu WB korektę i jeżeli masz zdjęcie o poprawnych barwach dla 5000K i ustawisz WB na 8000 to dokonasz korekty o te 3000K, gdyż "głupi" program nie wie, że to zdjęcie było poprawne i wówczas to zdjęcie będzie o te 3000K cieplejsze.No to sie rozumie samo przez sie i jest nadzwyczaj oczywiste. Nie rozumiem -- po co drugi raz juz o tym piszesz?

Erie
29-09-2008, 11:22
Stig do cholery piszę o tym bo Ty chyba nie rozumiesz - nie chcesz sprawdzić tego z monitorem, ale dalej upierasz się przy swoim zdaniu. Skoro jest kurde oczywiste to chyba odpowiedź na Twoje pytanie też jest oczywista. Masz poprawne zdjęcie, dodałes korektę WB i ociepliłeś zdjęcie, zgodnie z tym co napisałem powyżej dwukrotnie.

stig
29-09-2008, 11:33
Skoro jest kurde oczywiste to chyba odpowiedź na Twoje pytanie też jest oczywista. Masz poprawne zdjęcie, dodałes korektę WB i ociepliłeś zdjęcie, zgodnie z tym co napisałem powyżej dwukrotnie.Erie... Powyzej, to dwukrotnie napisales:

1. im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcie,
2. im wyższa temperatura barwowa w Kelwinach tym zimniejszy obraz

CZYLI ZUPELNIE ODWROTNIE DO TEGO CO PRZEDSTAWIAJA ZDJECIA!
A teraz przyznajesz, ze drugie (o wyzszej temperaturze) jest cieplejsze. Wiec w koncu zdecyduj sie wiecej kelwinow to cieplej czy zimniej? Wspomne tylko, ze zadne z tych zdjec nie jest "poprawne". Jedno i drugie jest korekta (pierwsze w dol, drugie nieco do gory). Tylko jakie to ma znaczenie? Czy temperatura jest uzyskana z puszki czy z korekty w NC -- nie zmienia to faktu, ze WYZSZA TEMPERATURA W KELWINACH to zdjecie CIEPLEJSZE, a nizsza -- ZIMNIEJSZE. I tylko o tym jest ta dyskusja.

Erie
29-09-2008, 11:39
Erie... Powyzej, to dwukrotnie napisales:

1. im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcie,
2. im wyższa temperatura barwowa w Kelwinach tym zimniejszy obraz

CZYLI ZUPELNIE ODWROTNIE DO TEGO CO PRZEDSTAWIAJA ZDJECIA!
A teraz przyznajesz, ze drugie (o wyzszej temperaturze) jest cieplejsze. Wiec w koncu zdecyduj sie wiecej kelwinow to cieplej czy zimniej? Wspomne tylko, ze zadne z tych zdjec nie jest "poprawne". Jedno i drugie jest korekta (pierwsze w dol, drugie nieco do gory). Tylko jakie to ma znaczenie? Czy temperatura jest uzyskana z puszki czy z korekty w NC -- nie zmienia to faktu, ze WYZSZA TEMPERATURA W KELWINACH to zdjecie CIEPLEJSZE, a nizsza -- ZIMNIEJSZE. I tylko o tym jest ta dyskusja.

Stig, Ty masz naprawde kłopoty z czytaniem. Powtórzę po raz kolejny i kurde ostatni. Im wyższa temperatura barwowa światła tym zimniejsze zdjęcie. To co robi puszka i co robi NX to jest KOREKTA, aby w danej temperaturze była "poprawnie" odwzorowana barwa. Zdjęcia twoje nie zaprzeczają tylko potwierdzają to o czym piszę. Pomyśl chwilę nad tym.

stig
29-09-2008, 11:44
Stig, Ty masz naprawde kłopoty z czytaniem. Powtórzę po raz kolejny i kurde ostatni. Im wyższa temperatura barwowa światła tym zimniejsze zdjęcie.Nie mam zamiaru sie dluzej klocic... Niech zostanie po Twojemu -- w kwestiach matematyczno-fizyczno-programistyczno-graficznych masz zdecydowanie przewage swoim poziomem edukacji, wiedzy i doswiadczenia. Ja pozostane jedynie przy swoim doswiadczeniu z obrobki -- jesli chce ocieplic zdjecie, podwyzszam temperature barwowa.

Erie
29-09-2008, 11:52
Nie mam zamiaru sie dluzej klocic... Niech zostanie po Twojemu -- w kwestiach matematyczno-fizyczno-programistyczno-graficznych masz zdecydowanie przewage swoim poziomem edukacji, wiedzy i doswiadczenia. Ja pozostane jedynie przy swoim doswiadczeniu z obrobki -- jesli chce ocieplic zdjecie, podwyzszam temperature barwowa.

Rany Marcin przecież o tym samym mówimy - jeśli chcesz ocieplić zdjęcie zwiększasz temperaturę, czyli wprowadzasz korektę, ale to nie oznacza, że zdjęcie cieplejsze ma wyższą temperaturę niż zimniejsze.

PS Nie mam nad Tobą żadnej z powyższych przewag :P, a doświadczeniem bijesz mnie na głowę. Kwestia tylko wypowiadania swoich myśli.

JK
29-09-2008, 12:07
O co wy się kłócicie?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa
http://www.fotografuj.pl/Article/jak_ustawic_balans_bieli/id/48
http://www.fotografuj.pl/Article/jak_ustawic_balans_bieli/id/48/page/4#content

Corvus5
29-09-2008, 12:45
Tak właśnie jestem uczony od dłuższego czasu. Ciało doskonale czarne od temperatury ok 1000K zaczyna promieniować w podczerwieni, jest lekko widoczny kolor czerwony. Potem czerwony aż po kilkanaście tysięcy K, by dojść do koloru niebieskiego. Kompensacja przy wywoływaniu zdjęć polega na sprowadzeniu temperatury barwowej do np. 5500K czy 6500K. Stąd jak wybierzemy np. 4000K zamiast 5000K, to przekompensujemy w drugą stronę i otrzymamy obraz o temperaturze 1000K większej, a więc bardziej niebieski.

Erie
29-09-2008, 13:26
Po raz ostatni w tym wątku - jak sama nazwa wskazuje WB = White Balance, czyli balansowanie ustawieniem punktu bieli (lub jak kto woli kompensacja), stąd do ocieplenia obrazka przesuwamy suwak w stronę wysokich wartości (gdzie normalnie jest zimna barwa światła), a do ochłodzenia w strone niskich wartości (aczkolwiek ciepłej barwy światła).

hitman
01-10-2008, 14:25
Rany Marcin przecież o tym samym mówimy - jeśli chcesz ocieplić zdjęcie zwiększasz temperaturę, czyli wprowadzasz korektę, ale to nie oznacza, że zdjęcie cieplejsze ma wyższą temperaturę niż zimniejsze.

Temperatura barwowa ustawiana w aparacie bądź programie graficznym to poziom referencyjny, który aparat (lub program) traktuje jako poziom odniesienia. Stąd, jeśli zwiększymy temp. barwową w aparacie (programie), to przesuniemy poziom odniesienia w stronę barw chłodniejszych a zatem wszystko na zdjęciu zostanie oddane w cieplejszych barwach i odwrotnie - jeśli zmniejszymy temp. barwową, przesuniemy poziom odniesienia w stronę barw cieplejszych, wszystkie kolory na zdjęciu zostaną oddane jako chłodniejsze.