Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
    miwo
    Gość

Domyślnie Capture NX balans bieli

Witam.

Mam problem. Posłużę się przykładem. Słoneczne wrześniowe popołudnie godzina 16 (taka pogoda jak dzisiaj 28.09). W aparacie Nikon D300 Ustawiam WB na 5880.
    Jako że zdjęcia robię w RAWach i wywołuje w NX, z ciekawości balans bieli ustawiam na Calculate automatically. Ustawia mi na 5400.
    I tutaj pojawia się problem. Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880. Cieplejsze i "lepsze" na "oko".

Nie wiem co jest grane. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam Miwo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miwo Zobacz posta
    Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880. Cieplejsze i "lepsze" na "oko".

Ja to tak rozumiem : NX nie ustawia temp.na 5400, a koryguje balans jak aparat, gdy temp.barwowa światła wynosi 5400, ociepla obraz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    NX nie ustawia temp.na 5400, a koryguje balans jak aparat, gdy temp.barwowa światła wynosi 5400, ociepla obraz.
    Mozesz to jakos bardziej zrozumiale napisac?

Cytat Zamieszczone przez miwo
    Zdjęcie z balansem bieli ustawionym na 5400 okazuje się cieplejszego od tego z apartu, gdzie balans był ustawiony na 5880.
    Dziwne... Na chlopski rozum 5400 jest zimniejsze niz 5880. A tak BTW -- dzisiaj robilem tez o 16tej zdjecia, i najlepsze (IMHO) okazalo sie 4700 K.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Na chłopski rozum nie jest. Niska temperatura to czerwone światło, a wysoka to niebieskie i dla mnie to jest oczywiste. Nie wiem jak można myśleć inaczej, chyba żeby porównywać niebieską wodę do czerwonego ognia, ale może po prostu przestawiłem sobie tok myślenia już dawno temu.
    D80 | N18-135 | N50/1.8 | SB-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Mozesz to jakos bardziej zrozumiale napisac?
    raczej nie zresztą po co skoro jak widać błędnie rozumowałem

miwo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Dziwne... Na chlopski rozum 5400 jest zimniejsze niz 5880. A tak BTW -- dzisiaj robilem tez o 16tej zdjecia, i najlepsze (IMHO) okazalo sie 4700 K.
    No właśnie, na chłopski rozum. Notabene, w NX nie można wpisać własnego balansu bieli i trzeba posiłkować się zdefiniowanymi, które dają inny efekt w tej samej temperaturze barwnej.

Hehe 4700 K, to w Lubelskim zbyt chłodno, jak na portrety

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corvus5 Zobacz posta
    Na chłopski rozum nie jest. Niska temperatura to czerwone światło, a wysoka to niebieskie i dla mnie to jest oczywiste. Nie wiem jak można myśleć inaczej, chyba żeby porównywać niebieską wodę do czerwonego ognia, ale może po prostu przestawiłem sobie tok myślenia już dawno temu.
    No prosze Cie... Wg tego co napisales, to o wyzszej temperaturze powinno byc zimniejsze...

4700 K

5600 K

Czyli to pierwsze jest cieplejsze od drugiego?

Cytat Zamieszczone przez miwo
    w NX nie można wpisać własnego balansu bieli i trzeba posiłkować się zdefiniowanymi, które dają inny efekt w tej samej temperaturze barwnej.
    Jak to nie idzie? A jak sobie niby wpisalem te powyzsze wartosci?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig, im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcie, ale... wartość WB w NXie to wartość korekty i jak tam ustawisz np. 8000K dla zdjęcia które miało temperaturę światła powiedzmy 5000K to będziesz miał piękny zachód Słońca, jak ustawisz 3000K to będzie cudowne zdjęcie w cieniu
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Stig, im wyższa temperatura tym zimniejsze zdjęcie
    Dla Ciebie tez to drugie zdjecie jest "zimniejsze" niz pierwsze?

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    wartość WB w NXie to wartość korekty i jak tam ustawisz np. 8000K dla zdjęcia które miało temperaturę światła powiedzmy 5000K to będziesz miał piękny zachód Słońca, jak ustawisz 3000K to będzie cudowne zdjęcie w cieniu
    No dobrze, ale co z tego? Po co o tym piszesz? Przeciez wlasnie o korektach WB rozmawiamy. Zachod slonca (zakladajac poprawny WB) jest dla Ciebie tez zimniejszym zdjeciem niz fotka w cieniu?
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Corvus5 Zobacz posta
    No ja przepraszam bardzo, ale czy oglądałeś kiedykolwiek prognozę pogody albo zdjęcia z kamer termicznych? Zimne - niebieskie, ciepłe - czerwone. Nawet bateria nad wanna jest tak samo oznaczona: czerwona kropka - woda ciepła, niebieska kropka - woda zimna. Popatrz sobie na zwykłe rtęciowe termometry wieszane za oknem. Powyżej kilkunastu stopni skala pomalowana na czerwono, poniżej na niebiesko. Niebieski jest kolorem zimnym, czerwony ciepłym. Jeszcze więcej przykładów potrzeba?
    Aparat, dwa szkła, lampa

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów