Zobacz pełną wersję : Plecak foto-wypadowy
lamP.Art
15-06-2006, 09:39
Otóż szukam plecaka - pewnie wiele osób nad tym samym myslało....
Nie chodzi o taki zwykły plecak foto, tylko o taki dwukomorowy. Jedna komora oczywiście fotograficzna (Dwa obiektywy i jedna lub dwie puszki), druga komora "transportowa" czyli parędziesiąt litrów na kurtkę, ręcznik i zapasową bieliznę np. na 4 dni. (z doświadczenia wiem że to jakos 50 l. wystarczy).
Osobiście myślałem nad kupieniem plecaka trekingowego i rzerobieniem dolnej komory, ale nie wiem czy to do konca dobry pomysł. Rzecz w tym, że zwykle w takich plecakach komora foto wypadała by na dole a to chyba niezbyt bezpiecznie dla sprzętu no i mało ergonomiczne bo żeby sprzęt wyciągnąć - trzeba kłaść plecak i grzebać w jego dole. Kiedyś dawno temu widziałem taki podobny plecak z niesamowitym patentem - otóż aparat był wyciagany z boku plecaka. Przy odpowiedniej wprawie można było go wyciągnąć prawie nie zdejmując plecaka z pleców. No niestety komora transortowa była strasznie mizerna (ok 20 l. czyli kurtka, mapa i kanapki)
Czy wiecie gdzie coś takiego mozna dostać, lub przynajmniej jakim tropem iść? Czekam na pomysły, bo pewnie wielu osobom coś podobnego chodzi po głowie ...
jezeli ktos wymyslil plecak z komora na dole, a na dodatek go wyprodukowal (i jeszcze nazywa sie lowepro) to znaczy, ze chyba wiedza co robia i mozna im zaufac.
lamP.Art
15-06-2006, 09:55
No w sumie racja tylko że górna komora rachityczna jakas taka jest... a wożenie dwóch tobołków juz misie nie uśmiecha (mam plecak 110pl w którym transportuję oprócz rzeczy plecak foto) pozatym dużo zdjęć przepada w drodze, bo rozpakowywanie sprzętu to marny pomysł....
nightelf
15-06-2006, 14:43
Może lepiej do zwykłego większego plecaka, po prostu przytroczyć torbę foto?
Najlepiej tak, żeby mieć do niej łatwy dostęp w trakcie marszu.
Ewentualnie, jak masz plecak dwu-komorowy, możesz zlecić jakiejś firmie dorobienie do jednej z nich wkładki na sprzęt foto.
lamP.Art
15-06-2006, 19:06
Może lepiej do zwykłego większego plecaka, po prostu przytroczyć torbę foto?
Najlepiej tak, żeby mieć do niej łatwy dostęp w trakcie marszu.
Ech, przecież własnie o to chodzi, żeby nie nosić dodatkowo torby ze sobą.....
Ewentualnie, jak masz plecak dwu-komorowy, możesz zlecić jakiejś firmie dorobienie do jednej z nich wkładki na sprzęt foto.
Myslałem o tym ale tutaj jest inny problem. Mianowicie o ile z wkładk anie ma problemu to jest problem z otwieraniem kieszeni, która zwykle jest robiona w formacie mało wygodnym dla sprzętu foto....
heheh panie takie rzeczy to tylko w erze ;)
a tak serio to w zyciu nie spotkalem sie z takim plecakiem, o takiej specyfikacji
to moze przytrocz jakiegosc toploadera+pas biodrowy i 2-3 pojemniki na szkła przytroczone do pasa ze stajni LP??
lamP.Art
16-06-2006, 10:34
Napisałem do witsportu z zapytaniem czy by nie uszyli + propozycja rzucenia czegoś takiego na rynek :) Zobaczymy co odpowiedzą.
gmoszkow
16-06-2006, 12:02
lamP.Art: Polecam Ci rozwiązanie plecak oddzielnie a foto w toploaderze przyczepionym do pasa.
Miesiąc w ten sposób podróżowałem i wiem, że Top Loadera nie sprzedam. To genialna kombinacja. Jak musisz to idziesz z plecakiem jak nie potrzebujesz plecaka to bierzesz sam aparat. Ja przed wyjazdem kombinowałem z plecakiem ale to kompletna pomyłka była, bo czas potrzebny do wyciągnięcia aparatu był dramatyczny.
Jak sobie dobrze ustawisz pas to kompletnie nie koliduje on z plecakiem.
Zastanów się nad czymś takim. Ręce zostają wolne, aparat możesz wyjąć nawet w ekstremalnych sytuacjach (potrzeba 1 wolna ręka). Tego nie dasz rady zrobić ze sprzętem w plecaku.
Już gdzieś wcześniej pisałem, że zamierzałem po powrocie sprzedać cały komplet top loadera, ale się rozmyśliłem - to genialne - wspinaczka, rower, jazda na koniu, wskakiwanie do autobusu, motorówki, łażenie pod wodospadem, przez rzekę i na wulkan - przez 50% czasu ze sporym plecakiem (130 L) na grzbiecie. No i aparat zawsze pod ręką. Nawet zmianę obiektywu jedną ręką wykonałem kilka razy, choć to już zabiera więcej czasu.
Oczywiście jeśli wiesz, że musisz mieć ten plecak to pomiń to co napisałem
Grzegorz
lamP.Art
16-06-2006, 12:37
gmoszkow: popatrzyłem sobie na Wasze zdjęcia - faktycznie jak sie zastanwić to zestaw całkiem spoko. Możesz napisać, z jakim sprzętem byłeś (chodzi o to, co miałeś w ramach foto i w co to dokładnie chowałeś?) chyba zacznę się nad tym zestawem powaznie zastanawiać........ hmmmm....
[ Dodano: Sob Cze 17, 2006 7:28 am ]
Dostałem włąsnie odpowiedź z wisportu :) (http://http://http://wisport.com.pl/index.php/forum/opinie_o_produktach/duzy_plecak_fot)
Był i jest nadal w planach taki plecak Jednakże prototypu i pierwszych zdjęc należy spodziewać się najwcześniej w połowie sierpnia !!! Będzie on miał około 60l pojemności, dwie niezależne komory, (komora na sprzęt wzmocniona) regulowany system nośny, dodatkowe troki na sprzęt (statyw itp), pokrowiec przeciwdeszczowy i oczywiście wykonany będzie z cordury!
Także może jest jakas nadzieja............... Poczekamy, zobaczymy.... :)
gmoszkow
17-06-2006, 12:51
LamP.Art
wszystko dokładnie opisałem tutaj:
Ameryka Środkowa i Sprzęt foto (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=24760)
Powiem Ci szczerze, że też na początku nie specjalnie byłem przekonany do takiego właśnie rozwiązania, ale pierwsze kilka dni dało mi pewność, że to doskonałe rozwiązanie.
Nie wiem gdzie zamierzasz podróżować, ale pamiętaj, że plecak około 50-60 litrowy (a taki będzie z tego co piszesz w całości) nie zawsze Ci się uda zabrać do środka autobusu, samolotu itp.
Zaletą tego rozwiązania jest to, że jest ono bardzo elastyczne i dopasowuje się do najmniejszych dziur gdzie czasem trzeba sprzęt wcisnąć. O innych zaletach już chyba pisałem.
Jak masz jakieś pytania to wal śmiało.
Pozdrawiam
Grzegorz
Profesjonalista
04-10-2006, 12:06
W tym nowym Saturnie Galerii Kraków są plecaki, gdzie pokrywa odpina sie na bok i mozna wyciagać aparat z boku.
Ja mogę podpowiedzieć ze swojej strony inne rozwiązanie, wyprobowane tydzien wcześniej w Tatrach.
Mam mały plecak (20l) do którego za pomocą 2 małych karabinków od spodu doczepiam LovePro Nova 3 AW, torba ta ma dodatkowe małe uszka które umożliwiają takie połączenie. Torba w takim zestawie opiera się o tyłek ale nie przeszkadza w chodzeniu. Wyjęcie sprzętu nie jest jakąś karkołomną czynością.
Do mojego plecaka można w razie czego podpiąć kijki, statyw czy co się chce innego.