PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z PS CS3, pilne

Mont
27-09-2008, 12:45
Stosy plików ze zdjęciami w kolejce do wołania a mój "PieS" stroi fochy :-?

Kadrując zdjęcie narzędziem Crop Tool pojawia się komunikat :
"Could not complete your request becouse the scratch disks are full."

Proszą Was, poradzcie coś :(

autograf
27-09-2008, 12:46
Nie masz załadowanego dysku C ?

mpp
27-09-2008, 13:15
http://kb.adobe.com/selfservice/viewContent.do?externalId=316693&sliceId=1

wojtek_em
27-09-2008, 13:42
zwolnij miejsce na dysku, albo jako scratch disk-a wybierz inną partycję/dysk (jeżeli dobrze pamiętam ustawia się to w "Preferences"

marszull
27-09-2008, 16:45
najlepiej ustawic sobei scratch dysk jakis inny dysk fizyczny (nie tylko partycje)

Mont
27-09-2008, 18:10
PS mam na "C" (110GB/39GBwolnego), plik Cache na "E"(130GB/25GBwolnego).

Zmieniłem w ustawieniach (preference) Let PS Use 1294MB czyli 76% (na 1703MB)
oraz wskazałem Scratch disk activ "E", wyłączając "C".
Nic nie pomogło :(

Mont
27-09-2008, 21:03
Ma ktoś jaki sensowny pomysł w powyższym temacie ??

Mont
28-09-2008, 08:56
Wydaje mi się, że jest to kwestia ustawiania rozdzielczości czy rozmiarów bo wszytskie funkcje działają bezproblemowo.
Tu coś o tym pisze :

Solution 1: Make sure that the image has an appropriate resolution setting:
Determine the resolution required by the destination device (such as the monitor or printer). For more information, see "About image size and resolution" in the Adobe Photoshop User Guide.
Note: The Resolution setting in the Image Size or New dialog box is in pixels per inch (ppi), not dots per inch (dpi). Don't use the maximum dpi of your printer for the ppi of your image. Even a high-end imagesetter that can print at 1200 dpi or higher requires only between 200 and 300 ppi, not 600 ppi.

sevenoo
28-09-2008, 09:50
PS mam na "C" (110GB/39GBwolnego), plik Cache na "E"(130GB/25GBwolnego).

Zmieniłem w ustawieniach (preference) Let PS Use 1294MB czyli 76% (na 1703MB)
oraz wskazałem Scratch disk activ "E", wyłączając "C".
Nic nie pomogło

Tu zmieniales ilosc pamieci podrecznej , ustaw scrach na oba dyski.
ewentualnie zrzuc troche danych z C , na E zeby na C bylo fizycznie wiecej miejsca i sprawdz czy to nie pomoze.

a co ma dpi do miejsca na dysku??
dpi powinienes miec z reguly 240 - 300 chyba ze chcesz pogorszyc rozdzielczosc

edit:

jeszcze jedna propozycja przerzuc troche danych z c na e , i zdefragmentuj C , potem dane mozesz spowrotem przegrac i zdefragmentuj od nowa C i E .
ja kiedys mialem problem bo mialem taki bajzel na dysku ze niby bylo 20GB wolnego ale 3gb obrazu iso mi nie chcial zapisac z powodu tak duzego pofragmentowania plikow - czy jak to sie tam nazywa:P

bombel
28-09-2008, 13:07
a co ma dpi do miejsca na dysku??
dpi powinienes miec z reguly 240 - 300 chyba ze chcesz pogorszyc rozdzielczosc

1. Racja, dpi nic nie ma do miejsca na dysku. Dokąd obrazek jest w domenie cyfrowej (tzn. jako garść zer i jedynek na dowolnym nośniku pamięci) rozdzielczość jest tylko wartością logiczną, zajmującą pewnie z 'półtora' bita*. Czy podobnie mało, obojętne ile wynosi.

2. Sorry, nie rozpowszechniaj niemądrych plotek. Nie ma czegoś takiego jak 'dobra rozdzielczość'. Do sieci dobra to 72 dpi, do druku zależy od liniatury rastra (a nie standardowe 300 dpi, jak się powszechnie sądzi) i może wynosić od mniej więcej 100 dpi dla solventu, po 600-800 dpi dla wyczynowych druków wklęsłodrukowych (mapy, rysunki techniczne, itp).

Drugą niemądrą plotką jest informacja, że im mniejsza rozdzielczość, tym gorsza jakość. Jest to bzdura, która pokutuje odkąd komputy mają związek z fotografią i pewnie jeszcze będzie pokutować przez ładnych parę pokoleń. Obrazek w rozdzielczości 10 (dziesięć) dpi jest tak samo dobry jak obrazek w rozdzielczości 1000 (tysiąc) dpi, co każdy może bardzo łatwo sprawdzić pod PSem.

------------------------
*dodam na wszelki wypadek, gdyby ktoś chciałsię czepiać słówek. Tak, wiem, że nie ma czegoś takiego jak pół bita (podobnie jak pół kwanta - choć to się może jeszcze zmienić) - potraktujcie wzmiankę o 'półtora bicie' jako przenośnię.

sevenoo
28-09-2008, 13:19
zle to ujalem :) fakt!
chodzilo mi o powiedzmy wartości domyslne.

fIlek
28-09-2008, 13:33
Ja bym jeszcze poszukał tymczasowych plików PSa, które gromadzą się, jeśli PS nie został normalnie zamknięty, tylko się wywalił. Są sporawe, zwykle w okolicach lub powyżej 1 GB

Mont
28-09-2008, 17:02
Ja bym jeszcze poszukał tymczasowych plików PSa, które gromadzą się, jeśli PS nie został normalnie zamknięty, tylko się wywalił. Są sporawe, zwykle w okolicach lub powyżej 1 GB

może jakaś podpowiedź gdzie ich szukać ??

bombel
28-09-2008, 17:36
może jakaś podpowiedź gdzie ich szukać ??

1. Zamknij wszystkie programy.
2. W programie do manipulacji plikami (najlepiej Total Commander, ale może być też windows explorator, czy jakoś tak, nie używam) znajdź wszystkie pliki z rozszerzeniem .tmp

często ich nazwa rozpoczyna się tyldą ~ . W zależności od tego, jakie masz ustawienia windowsów, możesz ich szukać gdzieś na dysku C, w okolicy NAZWA UŻYTKOWNIKA (TWOJA)\Ustawienia lokalne\Temp\*.*

3. Usuń wszystko w cholerę. NIektórzy mówią, żeby nie usuwać plików z dzisiejszą datą, ale ja tam się nie patyczkuję - wszystko leci od razu w powietrze i reszta działa.