Zobacz pełną wersję : Obiektywy DX
kochamgory
25-09-2008, 13:48
Jak się mają obiektywy DX do małoklatkowej matrycy?
Jak pięść do nosa... czyli pasują!
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Art
Małoklatkowa czyli 35 mm?
DX są konstruowane pod matryce DX (Czyli APS-C) , czyli dla pełnej klatki (FX) dają tylko wycinek ze środka kadru, co się wiąże z tym, że szalenie winietują.
Małoklatkowa czyli 35 mm?
DX są konstruowane pod matryce DX (Czyli APS-C) , czyli dla pełnej klatki (FX) dają tylko wycinek ze środka kadru, co się wiąże z tym, że szalenie winietują.
Ach....! Jeśli w tym przypadku "małoklatkowa" znaczy to, co nazywa się zazwyczaj "pełnoklatkową"
czy 24mm x 36mm (coś, co w "analogowych" nazywało się "małym obrazkiem") to jest dokładnie, jak napisano powyżej.
[w zasadzie FX nie jest dokładnie taką matrycą, ale dla uproszczenia można tak uznać ;) ]
Lepiej ich (obiektywów DX, znaczy) do takiej matrycy (czyli w przypadku Nikona D3 i D700) nie stosować.
Oczywiście część zoomów nie winietuje w jakimśtam zakresie, ale wg mnie takie zastosowanie jest bez sensu.
Art
PS.: Mój umysł jest już mocno skażony cyfrowością [choc wiele lat fotografowałem analogami] i teraz, gdy przeczytałem "małoklatkowa" uznałem, że to matryca mniejsza niz "pełnoklatkowa" - ergo to matryca APS-C.
Takie czasy. ;)
Dokładnie. Moim zdaniem lepiej starszy obiektyw spod analoga niż nowszy z pod cyfry do takiego aparatu ;)
kochamgory
25-09-2008, 14:24
Dziękuję bardzo za pomoc mam jeszcze pytanie jak się ma matryca wielkości właśnie "małego obrazka" co do jakości poprostu zastanawiam się czy pozostać przy formacie APS-C czy zmienić ale jak widzę to nie tylko puszkę ale i obiektywy dobrze że w razie czego mi lampa zostanie:) prosto czy gra jest warta świeczki?
Dziękuję bardzo za pomoc mam jeszcze pytanie jak się ma matryca wielkości właśnie "małego obrazka" co do jakości poprostu zastanawiam się czy pozostać przy formacie APS-C czy zmienić ale jak widzę to nie tylko puszkę ale i obiektywy dobrze że w razie czego mi lampa zostanie:) prosto czy gra jest warta świeczki?
"Elektronicznie" zdjęcia są lepsze - większa matryca to większe piksele a co za tym idzie mniejsze szumy lepsze barwy i to niestety wszystko na razie, może przyszłość przyniesie więcej.
Natomiast "powrót do przeszłości" i formatu FX (jak go obecnie nazwał Nikon) to również powrót do wielkich, ciężkich i DROGICH szkieł. Większe pole obrazu wymaga projektowania większych obiektywów i stwarza na powrót stare problemy w poprawnym naświetleniu całej powierzchni kadru. Owszem na szczęście są jeszcze na rynku stare całkiem dobre szkła i to jedyne pocieszenie w tej sytuacji.
kochamgory
25-09-2008, 14:57
Może ktoś wie gdzie mógłbym znaleźć schematy przedstawiające padanie obrazu na matrycę ASP-C oraz "małego obrazka"
Może ktoś wie gdzie mógłbym znaleźć schematy przedstawiające padanie obrazu na matrycę ASP-C oraz "małego obrazka"
Tutaj (http://www.penmachine.com/labels/cameraworks)znajdziesz trochę teorii na ten temat
kochamgory
25-09-2008, 17:44
Nie wchodzi mi link, mógłbyś skorygować, dzięki :)
pozwolę sobie zrobić to za kolege, bo sam musze to przeczytać :)
http://www.penmachine.com/labels/cameraworks
pozwolę sobie zrobić to za kolege, bo sam musze to przeczytać :)
http://www.penmachine.com/labels/cameraworks
Dzięki za pomoc. Mam nadzieję że właśnie o to Wam chodziło, to bardzo przystępnie napisany poradnik