Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Obiektywy DX

Domyślnie Obiektywy DX

Jak się mają obiektywy DX do małoklatkowej matrycy?

Domyślnie

Jak pięść do nosa... czyli pasują!

Art
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Małoklatkowa czyli 35 mm?

DX są konstruowane pod matryce DX (Czyli APS-C) , czyli dla pełnej klatki (FX) dają tylko wycinek ze środka kadru, co się wiąże z tym, że szalenie winietują.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez baqers Zobacz posta
    Małoklatkowa czyli 35 mm?

DX są konstruowane pod matryce DX (Czyli APS-C) , czyli dla pełnej klatki (FX) dają tylko wycinek ze środka kadru, co się wiąże z tym, że szalenie winietują.
    Ach....! Jeśli w tym przypadku "małoklatkowa" znaczy to, co nazywa się zazwyczaj "pełnoklatkową"
    czy 24mm x 36mm (coś, co w "analogowych" nazywało się "małym obrazkiem") to jest dokładnie, jak napisano powyżej.
    [w zasadzie FX nie jest dokładnie taką matrycą, ale dla uproszczenia można tak uznać ]

Lepiej ich (obiektywów DX, znaczy) do takiej matrycy (czyli w przypadku Nikona D3 i D700) nie stosować.
    Oczywiście część zoomów nie winietuje w jakimśtam zakresie, ale wg mnie takie zastosowanie jest bez sensu.
    Art
    PS.: Mój umysł jest już mocno skażony cyfrowością [choc wiele lat fotografowałem analogami] i teraz, gdy przeczytałem "małoklatkowa" uznałem, że to matryca mniejsza niz "pełnoklatkowa" - ergo to matryca APS-C.
    Takie czasy.
    Ostatnio edytowane przez art44 ; 25-09-2008 o 14:05
    D300 / D810 / F70 + Nikkory

Domyślnie

Dokładnie. Moim zdaniem lepiej starszy obiektyw spod analoga niż nowszy z pod cyfry do takiego aparatu

Domyślnie

Dziękuję bardzo za pomoc mam jeszcze pytanie jak się ma matryca wielkości właśnie "małego obrazka" co do jakości poprostu zastanawiam się czy pozostać przy formacie APS-C czy zmienić ale jak widzę to nie tylko puszkę ale i obiektywy dobrze że w razie czego mi lampa zostanie prosto czy gra jest warta świeczki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kochamgory Zobacz posta
    Dziękuję bardzo za pomoc mam jeszcze pytanie jak się ma matryca wielkości właśnie "małego obrazka" co do jakości poprostu zastanawiam się czy pozostać przy formacie APS-C czy zmienić ale jak widzę to nie tylko puszkę ale i obiektywy dobrze że w razie czego mi lampa zostanie prosto czy gra jest warta świeczki?
    "Elektronicznie" zdjęcia są lepsze - większa matryca to większe piksele a co za tym idzie mniejsze szumy lepsze barwy i to niestety wszystko na razie, może przyszłość przyniesie więcej.
    Natomiast "powrót do przeszłości" i formatu FX (jak go obecnie nazwał Nikon) to również powrót do wielkich, ciężkich i DROGICH szkieł. Większe pole obrazu wymaga projektowania większych obiektywów i stwarza na powrót stare problemy w poprawnym naświetleniu całej powierzchni kadru. Owszem na szczęście są jeszcze na rynku stare całkiem dobre szkła i to jedyne pocieszenie w tej sytuacji.

Domyślnie

Może ktoś wie gdzie mógłbym znaleźć schematy przedstawiające padanie obrazu na matrycę ASP-C oraz "małego obrazka"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kochamgory Zobacz posta
    Może ktoś wie gdzie mógłbym znaleźć schematy przedstawiające padanie obrazu na matrycę ASP-C oraz "małego obrazka"
    Tutaj znajdziesz trochę teorii na ten temat

Domyślnie

Nie wchodzi mi link, mógłbyś skorygować, dzięki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów