PDA

Zobacz pełną wersję : NC NX2 i kompresja NEFow

stig
24-09-2008, 14:38
Mam projekt do zarchiwizowania na plytke. No i troszke mi na tej plytce zabraklo miejsca. Jako, ze obrobke robilem w NC, to wszystkie sety sa zapisane w plikach (i przez to tez nieco wzrosla ich wielkosc). Wpadlem na pomysl, ze skoro juz praktycznie mam to zlecenie zamkniete, to archiwizowane NEFy moge sobie skompresowac stratnie. Roznicy w jakosci wielkiej nie bedzie, a te brakujace MB do zamkniecia plytki moge dzieki temu odzyskac. No i sobie uruchamiam batcha w NC, wybieram zapis do NEFa skompresowanego (oczywiscie stratnego, a nie lossless -- no przynajmniej tak wnioskuje, ze ten bez dopisku lossless jest stratny). W efekcie jednakze uzyskuje NEFy o dokladnie takiej samej wielkosci (wczesniej, bo obrobce, byly zapisywane z kompresja bezstratna).
Ki diabel? Moze ktos potwierdzic, ze w wersji 2.01 jest tak samo? Nie bede sciagal i instalowal, jesli to nic nie zmieni.

Aaaa... I prosze bez tekstow, ze plytki sa tanie i moge wypalic na dwoch. Wiem ze moge, ale lubie miec porzadek i nie wypalac kolejnej plytki, z kilkudziesioma MB z tego projektu. Wazniejsze jest dla mnie rozwiazanie zagadki; dlaczego pliki z kompresja stratna waza tyle samo, co z bezstratna.

spiritwood
24-09-2008, 15:09
Właśnie zrobiłem test
zapis z kompresją zwykłą (stratną) - NEF 13.4 MB
zapis z kompresją bezstratną - NEF 14.8 MB

Capture NX 2.0.0 (na maca jest to najnowsza wersja. póki co update'u nie ma)

Pozdrawiam,
Marcin

samek
24-09-2008, 15:15
...Capture NX 2.0.0 (na maca jest to najnowsza wersja. póki co update'u nie ma)...

Akuku... (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_faqid=25820&p_created=1221214510&p_sid=97HwQFej&p_accessibility=&p_lva=&p_sp=cF9zcmNoPSZwX3NvcnRfYnk9JnBfZ3JpZHNvcnQ9JnBfc m93X2NudD03NCZwX3Byb2RzPTQyJnBfY2F0cz02NDkmcF9wdj0 xLjQyJnBfY3Y9MS42NDkmcF9zZWFyY2hfdHlwZT1hbnN3ZXJzL nNlYXJjaF9ubCZwX3BhZ2U9MQ**&p_li=&p_topview=1) :)

spiritwood
24-09-2008, 15:27
Ohoho ;)

P.S.

Mam nadzieję, że wartości kompresji nie zmienią się w 2.1.0
W każdym razie widać, że różnica jest pomiędzy stratnym a bezstratnym, cnd.

JK
24-09-2008, 15:33
A instrukcję NXa czytał? A w body co masz ustawione? Opcja kompresji przy zapisie NEFa jest dostępna w NXie tylko wtedy, gdy w body NEF został zapisany bez żadnej kompresji. Jeśli skompresowałeś go beztratnie, to jest już kiszka. Dlaczego? Tego nie wiem. Powiem więcej, nie rozumiem dlaczego tak jest, ale tak napisali w instrukcji oraz w helpie do NXa i chyba można im wierzyć. :wink:

stig
24-09-2008, 15:40
Opcja kompresji przy zapisie NEFa jest dostępna w NXie tylko wtedy, gdy w body NEF został zapisany bez żadnej kompresji. Jeśli skompresowałeś go beztratnie, to jest już kiszka.No to kij im w d... Co za Q absurd!

JK
24-09-2008, 15:45
Ale nie stresuj się aż tak bardzo. Są gorsze rzeczy na świecie. :-D

stig
24-09-2008, 15:48
Ale nie stresuj się aż tak bardzo. Są gorsze rzeczy na świecie. :-DJasne, ale takich bzdur jak te spotykane w NC, to ze swieczka szukac. :evil: