Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie NC NX2 i kompresja NEFow

Mam projekt do zarchiwizowania na plytke. No i troszke mi na tej plytce zabraklo miejsca. Jako, ze obrobke robilem w NC, to wszystkie sety sa zapisane w plikach (i przez to tez nieco wzrosla ich wielkosc). Wpadlem na pomysl, ze skoro juz praktycznie mam to zlecenie zamkniete, to archiwizowane NEFy moge sobie skompresowac stratnie. Roznicy w jakosci wielkiej nie bedzie, a te brakujace MB do zamkniecia plytki moge dzieki temu odzyskac. No i sobie uruchamiam batcha w NC, wybieram zapis do NEFa skompresowanego (oczywiscie stratnego, a nie lossless -- no przynajmniej tak wnioskuje, ze ten bez dopisku lossless jest stratny). W efekcie jednakze uzyskuje NEFy o dokladnie takiej samej wielkosci (wczesniej, bo obrobce, byly zapisywane z kompresja bezstratna).
    Ki diabel? Moze ktos potwierdzic, ze w wersji 2.01 jest tak samo? Nie bede sciagal i instalowal, jesli to nic nie zmieni.

Aaaa... I prosze bez tekstow, ze plytki sa tanie i moge wypalic na dwoch. Wiem ze moge, ale lubie miec porzadek i nie wypalac kolejnej plytki, z kilkudziesioma MB z tego projektu. Wazniejsze jest dla mnie rozwiazanie zagadki; dlaczego pliki z kompresja stratna waza tyle samo, co z bezstratna.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Właśnie zrobiłem test
    zapis z kompresją zwykłą (stratną) - NEF 13.4 MB
    zapis z kompresją bezstratną - NEF 14.8 MB

Capture NX 2.0.0 (na maca jest to najnowsza wersja. póki co update'u nie ma)

Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    ...Capture NX 2.0.0 (na maca jest to najnowsza wersja. póki co update'u nie ma)...
    Akuku...

Domyślnie

Ohoho

P.S.

Mam nadzieję, że wartości kompresji nie zmienią się w 2.1.0
    W każdym razie widać, że różnica jest pomiędzy stratnym a bezstratnym, cnd.
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 24-09-2008 o 15:30

Domyślnie

A instrukcję NXa czytał? A w body co masz ustawione? Opcja kompresji przy zapisie NEFa jest dostępna w NXie tylko wtedy, gdy w body NEF został zapisany bez żadnej kompresji. Jeśli skompresowałeś go beztratnie, to jest już kiszka. Dlaczego? Tego nie wiem. Powiem więcej, nie rozumiem dlaczego tak jest, ale tak napisali w instrukcji oraz w helpie do NXa i chyba można im wierzyć.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Opcja kompresji przy zapisie NEFa jest dostępna w NXie tylko wtedy, gdy w body NEF został zapisany bez żadnej kompresji. Jeśli skompresowałeś go beztratnie, to jest już kiszka.
    No to kij im w d... Co za Q absurd!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Ale nie stresuj się aż tak bardzo. Są gorsze rzeczy na świecie.
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Ale nie stresuj się aż tak bardzo. Są gorsze rzeczy na świecie.
    Jasne, ale takich bzdur jak te spotykane w NC, to ze swieczka szukac.
    www.SALDAT.pl

Uprawnienia umieszczania postów