Zobacz pełną wersję : E-510
Witam!
Wczoraj miałem okazję się pobawić Olympusem E-510, jestem zielony w tej dziedzinie, ale zastanawia mnie jedno. Wyłączyłem lampy błyskowe i chciałem zrobić zdjęcie w pokoju gdzie były cztery halogeny włączone. Ustawiłem iso na auto i wyszła fotka czarna, dopiero przy iso 1600 były widoczne ciemne kontury. Jak zrobić fotkę w ciemnym pomieszczeniu bez lampy czy jest to możliwe? Być może była to wina obiektywu, bo obiektyw w tym olympusie był 40-150
dzięki,
tylko proszę nie piszcie żebym szedł z tym na inne forum.
a jakie były ustawione czas i przesłona? wstaw to ciemne zdjęcie (z exifem) na forum
PS nikt nie będzie Cię wysyłał na inne forum
nie sygnalizował niedoświetlenia ?
niestety aparatu juznie mam więc zdjęcia nie wstawię :) na ekranie widziełem tylko coś takiego 1/250 i F 5.0 chyba.
truman20
24-09-2008, 12:02
Może miałeś nałożony dekielek :P. A tak poważnie, to przy 1/250 w pomieszczeniu i słabym świetle, to marne szanse na zdjęcie.
nieeee dekielek był zdjęty ale wiem, że był jakis filter :D
a czy jest możliwość wykonania zdjęcia w pomieszczeniu z słabym oświetleniem bez poruszenia, nie używając statywu?
truman20
24-09-2008, 12:19
Pewno polar albo szarak albo jakiś ciemny inny filtr. Jeśli któryś z nich, to nici ze zdjęcia.
a czy jest możliwość wykonania zdjęcia w pomieszczeniu z słabym oświetleniem bez poruszenia, nie używając statywu?
Jak najbardziej.
1. Lampa + jasny obiektyw.
2. Jasny obiektyw + wyższe ISO
3. Lampa + jasny obiektyw + wyższe ISO
Wszystko zależy od oświetlenia zastanego.
1. Gdy posiadamy jadny obiektyw i damy wyższe ISo to zrobimy zdjęcie bez lampy błyskowej nawet jak ktoś w kadrze się rusza?
2. Gdy ustawiłem aparat na [auto] to dobierał sobie ostrość mrugając lampa błyskową czy to normalne ? Czasem i z 10 sek tak mrugał, a zdjecia i tak nie zrobił po wciśnięciu do końca spustu.
truman20
24-09-2008, 18:15
1. Gdy posiadamy jadny obiektyw i damy wyższe ISo to zrobimy zdjęcie bez lampy błyskowej nawet jak ktoś w kadrze się rusza?
2. Gdy ustawiłem aparat na [auto] to dobierał sobie ostrość mrugając lampa błyskową czy to normalne ? Czasem i z 10 sek tak mrugał, a zdjecia i tak nie zrobił po wciśnięciu do końca spustu.
1. To zależy od tego jak szybko się rusza i jaki czas otwarcia migawki dobierze aparat. Czym krótszy, tym lepiej. W takich warunkach najlepiej lampa w trybie synchro.
2. Jeśli nie złapał ostrości, to znaczy, że musiało tam być bardzo ciemno.
"Jeśli nie złapał ostrości, to znaczy, że musiało tam być bardzo ciemno."
Nie. Po prostu ciemno. To E-510, lubi zamulac.
Przy swietle zarowki kompletnie glupieje. Porownywalem z D80, inna epoka.