Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: E-510

Domyślnie E-510

Witam!
    Wczoraj miałem okazję się pobawić Olympusem E-510, jestem zielony w tej dziedzinie, ale zastanawia mnie jedno. Wyłączyłem lampy błyskowe i chciałem zrobić zdjęcie w pokoju gdzie były cztery halogeny włączone. Ustawiłem iso na auto i wyszła fotka czarna, dopiero przy iso 1600 były widoczne ciemne kontury. Jak zrobić fotkę w ciemnym pomieszczeniu bez lampy czy jest to możliwe? Być może była to wina obiektywu, bo obiektyw w tym olympusie był 40-150
    dzięki,
    tylko proszę nie piszcie żebym szedł z tym na inne forum.

Domyślnie

a jakie były ustawione czas i przesłona? wstaw to ciemne zdjęcie (z exifem) na forum

PS nikt nie będzie Cię wysyłał na inne forum
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Oszczędny w słowach Awatar ftd
    Miasto
    Jeżów Sudecki

Domyślnie

nie sygnalizował niedoświetlenia ?

Domyślnie

niestety aparatu juznie mam więc zdjęcia nie wstawię na ekranie widziełem tylko coś takiego 1/250 i F 5.0 chyba.

Domyślnie

Może miałeś nałożony dekielek :P. A tak poważnie, to przy 1/250 w pomieszczeniu i słabym świetle, to marne szanse na zdjęcie.

Domyślnie

nieeee dekielek był zdjęty ale wiem, że był jakis filter

a czy jest możliwość wykonania zdjęcia w pomieszczeniu z słabym oświetleniem bez poruszenia, nie używając statywu?
    Ostatnio edytowane przez nismo ; 24-09-2008 o 12:19

Domyślnie

Pewno polar albo szarak albo jakiś ciemny inny filtr. Jeśli któryś z nich, to nici ze zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez nismo Zobacz posta
    a czy jest możliwość wykonania zdjęcia w pomieszczeniu z słabym oświetleniem bez poruszenia, nie używając statywu?
    Jak najbardziej.
    1. Lampa + jasny obiektyw.
    2. Jasny obiektyw + wyższe ISO
    3. Lampa + jasny obiektyw + wyższe ISO

Wszystko zależy od oświetlenia zastanego.
    Ostatnio edytowane przez truman20 ; 24-09-2008 o 12:21

Domyślnie

1. Gdy posiadamy jadny obiektyw i damy wyższe ISo to zrobimy zdjęcie bez lampy błyskowej nawet jak ktoś w kadrze się rusza?

2. Gdy ustawiłem aparat na [auto] to dobierał sobie ostrość mrugając lampa błyskową czy to normalne ? Czasem i z 10 sek tak mrugał, a zdjecia i tak nie zrobił po wciśnięciu do końca spustu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nismo Zobacz posta
    1. Gdy posiadamy jadny obiektyw i damy wyższe ISo to zrobimy zdjęcie bez lampy błyskowej nawet jak ktoś w kadrze się rusza?

2. Gdy ustawiłem aparat na [auto] to dobierał sobie ostrość mrugając lampa błyskową czy to normalne ? Czasem i z 10 sek tak mrugał, a zdjecia i tak nie zrobił po wciśnięciu do końca spustu.
    1. To zależy od tego jak szybko się rusza i jaki czas otwarcia migawki dobierze aparat. Czym krótszy, tym lepiej. W takich warunkach najlepiej lampa w trybie synchro.
    2. Jeśli nie złapał ostrości, to znaczy, że musiało tam być bardzo ciemno.

Domyślnie

"Jeśli nie złapał ostrości, to znaczy, że musiało tam być bardzo ciemno."

Nie. Po prostu ciemno. To E-510, lubi zamulac.
    Przy swietle zarowki kompletnie glupieje. Porownywalem z D80, inna epoka.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Uprawnienia umieszczania postów