PDA

Zobacz pełną wersję : D80 a co potem?

matyjasz
24-09-2008, 04:35
Witam,

Takie mnie naszło pytanie teoretyczne na co przesiąść się po D80, gdy budżet nie pozwala jeszcze na D700?
Wiadomo, że warto w szkła inwestować zawsze ale o samo body, co byście zrobili mając do dyspozycji kaskę ze sprzedaży D80 i jakies 2000zł (500 funtów) więcej?

Pozdrawiam
Mati

Schlag
24-09-2008, 07:14
D300

sokrates
24-09-2008, 07:45
z uporem maniaka odpowiem - siakieś fajne szkło bym kupił :-) no chyba że pozbyłeś się już 80 no to wtedy... D90 + fajne szkło

Zuzus
24-09-2008, 11:09
w gre wchodzi d300, albo czekanie az d700 stanieje :mrgreen: i wtedy przesiadka na pelna klatke.
ale d80tka to swietny aparat, wiec moze faktycznie jakies fajne szklo?

Darek_D80
24-09-2008, 11:32
Witam
Ja również miałem taki dylemat, czy kupić do D80 dobre szkło f2.8 Nikkora, czy też inną puszkę. Zdecydowałem się w najbliższym czasie na zakup D300 i pozostanę na razie ze stałką 50mm f1.8. Choć jest mi żal rozstać się z D80, bo to jak wcześniej "mówiono" świetny aparat, a nie stać mnie na to by mieć dwie puszki, muszę jedną sprzedać, by mieć inną (D300). Z D80 nauczyłem się podstaw fotografi i myślę, że mając D300 będę potrafił sobie z nią dać z czasem radę, wszystko zależy odemnie.
Pozdrawiam
Darek

NeXuS
24-09-2008, 11:36
Sądzisz że zamiana D80+50/1.8 na D300+50/1.8 coś Ci da?
Przecież fotki robi się szkłem a nie body.

Zuzus
24-09-2008, 11:37
pamietaj tylko, ze samym nawet najlepszym body zdjec nie zrobisz :) potrzebne sa obiektywy! 50tka przyjemne szkielko na poczatek, ale jako jedno jedyne szklo - srednio mi sie to widzi. napewno poczujesz, ze potrzeba Ci czegos szerszego, a moze i dluzszego tez?
Nie lepiej zainwestowac w szkla do d80tki?

Darek_D80
24-09-2008, 11:48
Hej
A co powiecie na Tamrona 17-50 f2.8, bo takie szkło mam w planie zakupić nieco później do D300. Natomiast 50-a zawsze będzie i jako samo szkło to może mi to samo dać przy D300 jak i przy D80 - tak mi się wydaje. Tu mi raczej chodzi o szybkość fokusa przy robieniu ciągle biegającego, jeżdżącego szybko na rowerze synka. Może się mylę, to mnie poprawcie.
Pozdrawiam
Darek

Zuzus
24-09-2008, 11:52
bylo tutaj pelno watkow o tym tamronie Darek! Wystarczy poszukac :)

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=71249

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=47739

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=68583

itd.

Darek_D80
24-09-2008, 11:56
Dzięki Zuzus
Poczytam z ciekawością, chyba jestem za wygodny :)

matyjasz
24-09-2008, 13:16
no chyba że pozbyłeś się już 80 no to wtedy...

Oj.. chwalić Boga nie sprzedałem jeszcze i sądząc po tym co mówicie gremialnie, to faktycznie dokupię szkiełko jakieś.. w zasadzie tylko czegoś szerokiego mi brakuje.
Szczerze mówiąc mam tylko 18-135 i 50/1.4 z nikkora, a poza tym szkła m42 (taniej było, a na moje potrzeby wystarczyło).

Przy okazji, w takiej sytuacji (pozostaniu przy D80), nad szerokim też się zastanawiam nad m42.. szkła znacznie tańsze za kila setek można już super szkiełko kupić, myślicie że warto w ten sposób powiększać sobie warsztat? Jakie są minusy poza brakiem af, przy stosowaniu m42? Może jest coś czego nie zauważam...

Pozdrawiam
Mati

Rarog
24-09-2008, 14:15
Oj.. chwalić Boga nie sprzedałem jeszcze i sądząc po tym co mówicie gremialnie, to faktycznie dokupię szkiełko jakieś.. w zasadzie tylko czegoś szerokiego mi brakuje.
Szczerze mówiąc mam tylko 18-135 i 50/1.4 z nikkora, a poza tym szkła m42 (taniej było, a na moje potrzeby wystarczyło).

Przy okazji, w takiej sytuacji (pozostaniu przy D80), nad szerokim też się zastanawiam nad m42.. szkła znacznie tańsze za kila setek można już super szkiełko kupić, myślicie że warto w ten sposób powiększać sobie warsztat? Jakie są minusy poza brakiem af, przy stosowaniu m42? Może jest coś czego nie zauważam...

Pozdrawiam
Mati

hmmmm... to nie jest takie proste Mati. Szkła manualne można co prawda podpiąć ale powstaje przy tm masa problemów . po pierwsze ostrzenie. matówka w tym nie ułatwia gdyż Nikon już dawno pozbawił ją wszelkich udogodnień do manualnego ostrzenia, dlatego jesli będziesz sie upierał przy temacie polecam wymienić na matówkę z klinem dalmierzowym. Po drugie przestaje działać Ci całkowicie system pomiaru TTL!!! Co prawda cyfrówka jest na tyle wspaniała że efekt zdjęcia widzisz od razu i można sobie szybko skorygować ustawienia ale jest to niezwykle trudne przy zmieniających się warunkach oświetlenia (pełne światłe, cień, chmury), więc jeśli do tego dodasz kłopoty z ostzrzeniem - robienie zdjęć w takich warunkach staje sie gehenną a o reportarzu to zapomnij.

Widzę że masz ambitne zamiary robić coś więcej niż "niedzielne" fotki więc raczej zmień puszkę - D80 to sprzęt dobry sprzęt ale amatorski, kup coś raczej trzycyfrowego - może D300? To pozwoli ci rozwinąć skrzydła i stosować stare obiektywy manualne Nikkor które teraz na eBay'u brytyjskim są w dużym wyborze i za śmieszne pieniądze. W takim połączeniu będziesz miał przynajmniej automatyczny pomiar światła - a to już dużo. Daj spokój z obiektywami M42 - nie są kompatybilne i wymagają przejściówki z soczewką - co pogarsza i tak już nie najlepszą optykę. Prawda, dużo sie mówi o cudownej rozdzielczości starych obiektywów, ale mało kto wspomina o fatalnych błędach astygmatyzmu, aberracji chromatycznej, nie mówiąc już o fatalnej reprodukcji koloru

matyjasz
24-09-2008, 17:14
Oj, dziękuję Rarog za bardzo cenne dla mnie uwagi. Wyczułeś pismo nosem, pisząc, że mam troszkę inne zamiary niż fotografia spacerowa ;) Cóż, prawda jest taka, że wpadło parę zleceń na chałturkę dla agencji pośrednictwa w obrocie nieruchomościami, no i byli zadowoleni, więc chcą dalej współpracować.
To czego mi jak sądzę potrzeba to bardzo jasny szeroki kąt, no i właśnie jak piszesz w miarę bez aberracji, bo potrzebuję przeważnie pełnego kadru ze szczegółami i choć to z reguły nie idzie na większe niż 90% A4 to dobrze by było mieć czysty obraz.
Uff.. pisząc to sprawdziłem ceny D80 z drugiej ręki :( liczyłem na 500 z kitem, ale będzie ciężko chyba... eh. No ale chyba jak mówisz D300 będzie jedynym słusznym wyjściem teraz.
A jeszcze dopytam, bo nie miałem nigdy do czynienia z manualnym nikkorem i Dxxx, czy dobrze zrozumiałem, że ma się wtedy pomiar światła, no i czy ma to zastosowanie także w D80?
Bo na jasne szkiełko wa/af to będzie sporo chałturek do zrobienia ;) w razie przesiadki na D300.

Pozdrawiam
Mati

ps. Doczytałem, moje ostatnie pytanie o współpracę D80 z manualami chyba jest bez sensu, no ale proszę mnie utwierdzić.

Rarog
25-09-2008, 14:08
Witam, modele typu D100, 200, 300... maja wbudowane w body system AI (Automatic Indexing) System ten powstał na początku lat 70tych i był stosowany we wszystkich onegdaj lustrzankach nikona aby potem po wprowadzeniu systemu AF awansować do roli ambitniejszych zastosowań fotograficznych. Obecnie ten standard powoli wychodzi z użycia wraz z wprowadzeniem obiektywów typu G czyli bez pierścienia przesłony (ale to nas teraz nie interesuje), jakkolwiek prawie wszystkie obiektywy manualne (oprócz najstarszych zwanych dla odróżnienia non-AI albo Pre-AI) oraz wszystkie późniejsze obiektywy AF mające pierścień przesłon - spełniają ten standard, a więc mogą w pełni WSPÓŁPRACOWAĆ w body i dzięki temu działają wraz systemami pomiaru światła TTL.
Są oczywiście drobne ograniczenia np. w nowoczesnych aparatach cyfrowych nie będzie działał system pomiaru typu Matrix (dlatego że brakuje mu informacji o odległości fotografowanego obiektu, ale to naprawdę nie jest żaden problem. Najważniejsze iż wszystkie obiektywy typu AI oraz AI-S (w lustrzankach cyfrowych to praktycznie niema znaczenia, jaki z nich sie zastosuje) będą współpracować z automatyką a paratu i będziesz miał pełną autoamatykę ekspozycji, np. z wykorzystanie trybu A (preselekcja przysłony) oraz centralno ważonym pomiarem światła.
Robiąc zdjęcia statyczne architektury, a jeszcze przy wykorzystaniu statywu, autofokus jest Ci zupełnie niepotrzebny , a nawet często przeszkadza gdy chcesz ustawić hiperfokalną głębie ostrości. Natomiast z obiektywami szerokokątnymi może być pewien problem. Onegdaj nie było tak dużego wyboru, jeśli miałbym polecać to wart zainteresowania jest 20/2.8 (http://cgi.ebay.pl/NIKON-NIKKOR-AI-20MM-1-2-8_W0QQitemZ200256705531QQihZ010QQcategoryZ3323QQss PageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) lub nikkor 28/2 (http://cgi.ebay.pl/Nikon-AI-2-28mm-Nikkor_W0QQitemZ230293929311QQihZ013QQcategoryZ830 7QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem) (choć to w formacie DX prawie standard, ale za to jaka jakość (http://www.naturfotograf.com/lens_wide.html) dostępna dopiero w profesjonalnych modelach za ciężkie pieniadze
Niestety wszystko co wyżej napisałem nie dotyczy modeli D80 i jemu podobnych z linii DXX

kochamgory
25-09-2008, 14:49
O co chodzi w obiektywach typu G?

Rarog
25-09-2008, 15:20
O co chodzi w obiektywach typu G?

brak pierścienia przesłon - jak np w powszechnych kitach typu 18-55

kochamgory
25-09-2008, 17:47
Czyli przesłona w obiektywie jest ustawiana z pozycji korpusu rozumiem?

matyjasz
25-09-2008, 23:57
@kochamgory: Tak, dokładnie.
Ponownie dziękuję Rarog za wyczerpujące informacje.

Pozdrawiam
Mati

Fr@ntz
26-09-2008, 13:06
jak fotografujesz lokale i nieruchomości i nie masz kasy na N12-24 to poczekaj parę dni i potem poszukaj Tamrona 10-24mm - który powinien wreszcie się pojawić. A swoją drogą D300 kupić na pewno warto ;-)

matyjasz
26-09-2008, 18:22
Mówisz o rynku wtórnym Frantz?

p.s.
Sorki ;) to ten co wchodzi dopiero... Tamron SP AF10-24mm F/3.5-4.5 DI II LD Aspherical, tak ?