PDA

Zobacz pełną wersję : AF w d80

Namhla
23-09-2008, 23:42
Co poradzicie, nie mogę ustawić trybu AF w d80? Wybierak trybu ostrości ustawiony jest w pozycji AF, ale nie ma reakcji, gdy naciskam przycisk AF na korpusie. Pozycja: Tryb wyboru pola AF w Menu ustawień osobistych jest nieaktywna, pojawia się komunikat, że opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach. Mam ustawioną opcję pełne menu, czyli powinny się wyświetlać wszystkie opcje w każdym menu. Pokrętło trybu pracy ustawione na M, ale zmieniałam na inne i nic nie pomogło. Nie pomogło też resetowanie. Po wciśnięciu spustu migawki do połowy nie ma ostrzenia, muszę ostrzyć manualnie.
Problem pojawił się po dopięciu Nikkora 18-200 vr, założyłam, ustawiłam na obiektywie M/A, nie ostrzył. Chciałam porównać działanie tego szkiełka z tym, które mam od 3 m-cy, czyli z Sigmą DC 18-200. Zdjęłam Nikkora, założyłam znów Sigmę i nie udaje mi się ustawić AF, w żadnej z 3 pozycji. Do tej pory miałam ustawiony AF S i wszystko grało.
Będę wdzięczna za podpowiedź co zmienić w ustawieniach, aby móc wybierać typ AF.

b707
23-09-2008, 23:59
Hmm... Przeczyść styki... popatrzyłem u siebie i opcja tryb wyboru pola af jest niedostepna gdy na obiektywie mam ustawione M.
Czyli aparat zachowuje sie jakby AF nie istniaj w obiektywie.
pzdr

FilipeG
24-09-2008, 00:05
a na korpusie masz ustawioną "wajchę" tą przy obiektywie na af??

Tofifik
24-09-2008, 00:49
wajcha z przodu aparatu na af, na obiektywie na M/A i powinno dawać rade jak nie to:
1. styki
2. w menu mozna mozna ustawic af-on dla ae-l
3. ustawic pojedynczy tryb af i sprawdzic inne pola za pomocą wymiaraka, moze zepsuł się główny krzyżowy.

Namhla
24-09-2008, 14:02
Słuchajcie, wajcha na korpusie była ustawiona na AF, a przełącznik w Nikkorze na pozycji M/A, tak jak pisaliście, natomiast w Sigmie 18-200 DC nie ma takiego przełącznika, więc pomyślałam, że może faktycznie styki... Ale dzisiaj, po wczorajszej małej prywatnej 'walce' ;) z AF, włączałam Nikonka z drżeniem i... wszystko działa bez zarzutu! AF jest ustawiony jak gdyby nigdy nic w pozycji AF S, a przecież wczoraj nie wyświetlał się wcale na panelu, no i też nie działał... Nie wiem, jak to się stało, ale bez jakiejkolwiek ingerencji wszystko wróciło do normy. W każdym razie dzięki Wam za podpowiedzi i może tylko jeszcze o jedno Was zapytam. Mam teraz schizę, że podłączając tego Nikkora 18-200 vr znów coś namieszam, ale czy to jest w ogóle możliwe, aby po podpięciu Nikkora, po ustawieniu wszystkich wajch, przełączników tak jak powinny być ustawione coś szwankowało, nie grało..? Bo już nie wiem czy to był zbieg okoliczności, czy to ten Nikkor wprawił body w taki stan, jakby AF w ogóle nie działał.

meledhel
24-09-2008, 14:18
Ja miałem podobny problem z N18-200 i D70. Też w pewnym momencie zaczął mi szwankować AF i w końcu padł zupełnie. Jednak okazało się, że to wina obiektywu. Ale do tej pory nie wiem co było przyczyną. I też mam już schizę na punkcie tego obiektywu. ;)

Tofifik
25-09-2008, 00:35
a podpinasz obiektyw na włączonym aparacie czy też nie? Tu teorie są podzielone ale lepiej ihmo wyłączyć aparat przed podpięciem szkła.

Namhla
30-09-2008, 11:51
Sorry za kilkudniowy poślizg z odpowiedzią, ale właśnie wróciłam z Lądka Zdroju, gdzie miałam zamiar, między innymi ;) testować dla porównania oba obiektywy, czyli Sigmę 18-200 dc oraz Nikkora 18-200 vr, no i co..? Po odłączeniu znów (sic!) poprawnie działającej Sigmy i podpięciu Nikkora, AF zachował się podobnie jak poprzednim razem, czyli... zlekceważył mnie ;) AF nie działa w Nikkorze podpiętym do mojego Nikonka :( Może coś nie gra z tym obiektywem, nie wiem, naprawdę nie wiem. Odpowiadając na Twoje pytanie-podpinam obiektyw zawsze przy wyłączonym aparacie.