Co poradzicie, nie mogę ustawić trybu AF w d80? Wybierak trybu ostrości ustawiony jest w pozycji AF, ale nie ma reakcji, gdy naciskam przycisk AF na korpusie. Pozycja: Tryb wyboru pola AF w Menu ustawień osobistych jest nieaktywna, pojawia się komunikat, że opcja jest niedostępna przy bieżących ustawieniach. Mam ustawioną opcję pełne menu, czyli powinny się wyświetlać wszystkie opcje w każdym menu. Pokrętło trybu pracy ustawione na M, ale zmieniałam na inne i nic nie pomogło. Nie pomogło też resetowanie. Po wciśnięciu spustu migawki do połowy nie ma ostrzenia, muszę ostrzyć manualnie.
Problem pojawił się po dopięciu Nikkora 18-200 vr, założyłam, ustawiłam na obiektywie M/A, nie ostrzył. Chciałam porównać działanie tego szkiełka z tym, które mam od 3 m-cy, czyli z Sigmą DC 18-200. Zdjęłam Nikkora, założyłam znów Sigmę i nie udaje mi się ustawić AF, w żadnej z 3 pozycji. Do tej pory miałam ustawiony AF S i wszystko grało.
Będę wdzięczna za podpowiedź co zmienić w ustawieniach, aby móc wybierać typ AF.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami