PDA

Zobacz pełną wersję : Ps cs4

Jacek_Z
23-09-2008, 01:52
Nie wiem czy to dobra informacja, bo oznacza zapewne koniec wspomagania w CS 3 NEFów z nowszych body, jakie zapewne nikon kiedyś zrobi.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7891

pawel
23-09-2008, 02:01
Nie wiem czy to dobra informacja, bo oznacza zapewne koniec wspomagania w CS 3 NEFów z nowszych body, jakie zapewne nikon kiedyś zrobi.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7891

Świetna informacja, szczególnie jeśli nacisk położony na wydajność (utożsamiam z przełożeniem na szybkość pracy na dużych plikach) znajdzie odzwierciedlenie w rzeczywistości. Bo to wydaje się być jedna z ostatnich rzeczy o których myślą programiści.
A użytkownikom CS3 pozostaje DNG (nawet chyba mniej waży od NEFa) i po problemie.

Władca Pixeli
23-09-2008, 02:33
Jeżeli sprawa czytania NEF się powtórzy to mam nadzieję, że ktoś ich w końcu poda do sądu. Nic nie stoi na przeszkodzie aby konwertery działały przez kilka kolejnych wersji. Jest to zmuszanie na siłę do kupna nowszej wersji po to aby czytać nowszą kamerę.
Nikon podobnie zakodował RAW aby inne firmy nie mogły czytać ustawień. Gdyby nie kodowanie to prawdopodobnie mało kto kupiłby oprogramowanie Nikona.
Obie firmy stosują monopol i oszukiwanie klientów. Przy czym nazywa się to biznes. Jak użytkownik oszukuje firmę to jest nazywany złodziejem :twisted:

paatrys
23-09-2008, 10:44
Mam nadzieje ze nie bylo

http://www.fkn.pl/1,350,1829704,1,wiadomosc.html

pn
23-09-2008, 10:46
Trzeba bedzie nowy komputer kupic?

Niedzwiedz
23-09-2008, 11:09
liczylem na 64 bit wersje :) ktory lyknie 8 gb ramu :)

Czornyj
23-09-2008, 13:32
Nowa CS4 wydaje się baaaardzo interesująca i już mnie szlag trafia, że jeszcze nie mogę sciągnąć triala :D

R
23-09-2008, 13:51
a wiadomo kiedy te triale beda? zagladalem ale odsylaja do poczekalni...

Niedzwiedz
23-09-2008, 13:54
nic to, trzeba naszykować "dudki" na upgrejt ! Ech te softy drożej wyjdą niedługo niż sprzęt :(

samek
23-09-2008, 15:58
Jakoś myślałem, że oleje tę wersję. Ale poczytałem i pooglądałem troszkę stronę adobe. Sacra. Chyba wydam kasę.

mpp
23-09-2008, 17:11
kilka tutoriali ...http://www.russellbrown.com/tips_tech.html

Czornyj
23-09-2008, 17:27
Cholera - zajebisty...
http://www.photoshopuser.com/cs4/index.html

shaolin
23-09-2008, 17:39
Nowy Camera Raw! teraz to jest to o co chodzilo!

Szkoda, ze pewno cena fotoszopa bedzie jak zwykle z pupy.

ftd
23-09-2008, 18:44
i od razu ma być wersja na linuxa.

Piotr_
23-09-2008, 19:03

Szkoda, ze pewno cena fotoszopa bedzie jak zwykle z pupy.

Dodali coś w stylu U-point z NX. Fajna rzecz. Tylko ta polityka, że stare wersje nie czytają plików z nowych puszek :( Przy obecnym tempie zmian sprzętu i oprogramowania przy każdym zakupie nowego body dochodzi nowy CS.

Czornyj
23-09-2008, 19:05
Dodali coś w stylu U-point z NX. Fajna rzecz. Tylko ta polityka, że stare wersje nie czytają plików z nowych puszek :( Przy obecnym tempie zmian sprzętu i oprogramowania przy każdym zakupie nowego body dochodzi nowy CS.

Czytają, czytają - tylko niestety trzeba konwertować RAW-y na DNG.

samek
23-09-2008, 19:24
Dodali coś w stylu U-point z NX...

qwa - a ja viveze zanabyłem na swojego cs3 :twisted:

Piotr_
23-09-2008, 19:26
Czytają, czytają - tylko niestety trzeba konwertować RAW-y na DNG.

Tylko to dodatkowa robota, a po przetwarzaniu to już też pewnie nie będzie to samo. Konwerter musi praktycznie wywołać RAW-a i zapisać go do DNG. Coś tam z ustawień puszki uwzględni coś nie. Końcowy efekt może być różny.

Czornyj
23-09-2008, 19:46
Tylko to dodatkowa robota, a po przetwarzaniu to już też pewnie nie będzie to samo. Konwerter musi praktycznie wywołać RAW-a i zapisać go do DNG. Coś tam z ustawień puszki uwzględni coś nie. Końcowy efekt może być różny.

To samo, to samo. DNG to Adobowski, uniwersalny format RAW, w żaden sposób nie jest on stratny w stosunku do danych obrazowych oryginału.

Oczywiście - specyficzne metadane producentów, które wykorzystywane są do automatycznego wyboru nastawów w firmowych konwerterach są olewane, ale wszystko co tak naprawdę do szczęścia w RAW-ie jest potrzebne - zostaje zachowane.

Jest tylko skrajnym upierdlistwem konwertowanie do tego czegoś.

swiatlo
23-09-2008, 20:22
Niestety nie mogę znaleźć opcji Upgrade dla CS4 w wersji edukacyjnej. Mają pełen produkt w wersji edukacyjnej i Upgrade w wersji normalnej. Oba w tej samej cenie $599.
Hmm, zobaczymy.
Jest parę cech które mi się podobają:
- ciekaw jestem o co będzie chodziło w tym Mask Panel, ale wygląda zachęcająco. Praca z maskami to mój ulubiony konik i wszelkie udogodnienia są mile widziane
- content-aware scaling wygląda znakomicie.
- poprawione auto-blend of images. Świetnie. Stare nie działało zawsze tak jak powinno. A to ważna cecha.
- nie wiem za bardzo o co chodzi w "Extended depth of field". Zobaczymy...
- RAW processing - nie ma znaczenia dla mnie. RAW robię w NX i nie sądzę aby ps-owe pluginy miały ten sam zakres.
- udoskonalone color correction - zobaczymy...
- udoskonalone drukowanie - świetnie.

Czornyj
23-09-2008, 20:38
- RAW processing - nie ma znaczenia dla mnie. RAW robię w NX i nie sądzę aby ps-owe pluginy miały ten sam zakres.

Ohoho - i tu się mylisz. NX w porównaniu z ACR-em to teraz będzie popizdułka :lol:

Artur
23-09-2008, 21:37
...

Dodali coś w stylu U-point z NX. Fajna rzecz. ...

Niemalze identyczny funkcjonuje juz od jakiegos czasu w LR2.

matka997
23-09-2008, 22:38
i od razu ma być wersja na linuxa.

to jest żart?

odie
23-09-2008, 22:59
http://www.sciagnij.pl/programy/1,90718,5723184,Creative_Suite_4____najwieksza_pre miera_Adobe_od_20.html

Taki oto znalazłem fragment:

Dodatkowo producent zapowiedział, że każdy, kto w okresie po 23 września nabędzie pakiet Creative Suite w wersji 3 otrzyma darmową aktualizację do CS4. Termin ten upływa 22 grudnia (w wypadku wersji angielskiej) i 20 lutego (wydanie polskie).

Niestety, jak rozumiem, dotyczy to całego pakietu, a samego PSa nie... a może... :)

stig
23-09-2008, 23:24
Dodali coś w stylu U-point z NX.Nie do konca. Korekta lokalna w ACR bedzie umozliwiala wprowadzenie korekty EV, a na U-pointach w NXie mozesz zrobic jedynie korekte poziomow (lub krzywych), a to jednak nie do konca to samo.

- nie wiem za bardzo o co chodzi w "Extended depth of field".Przy niewystarczajacej GO bedziesz mogl zrobic kilka ujec z przesunieciem punktu ostrosci, a pozniej polaczyc to automatycznie w taki sposob, zeby caly kadr miescil sie w GO. Pod tym linkiem (http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/photoshopextended/features/?view=topnew), masz przy opisie tej opcji strzaleczke w filmikiem, na ktorym to jest dokladnie pokazane.

Generalnie mi najbardziej sie przyda lokalne gmeranie w CameraRAW, oraz trzymanie nasycenia przy operacjach via Burn i Dodge. Nooo i nie wspomne o dlugo przeze mnie wyczekiwanej mozliwosci obracania obszaru roboczego. :D

swiatlo
23-09-2008, 23:46
Przy niewystarczajacej GO bedziesz mogl zrobic kilka ujec z przesunieciem punktu ostrosci, a pozniej polaczyc to automatycznie w taki sposob, zeby caly kadr miescil sie w GO. Pod tym linkiem (http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/photoshopextended/features/?view=topnew), masz przy opisie tej opcji strzaleczke w filmikiem, na ktorym to jest dokladnie pokazane.

Nie zauważyłem tej strzałki. Ta opcja jest fantastyczna. Szczególnie do krajobrazu gdzie chcesz ująć scenę od pół metra do nieskończoności na szerszej przesłonie, bo na przykład z powodu wiatru nie możesz użyc wąskiej przesłony bo ta by cię zmusiła do dłuższego czasu. W swoim czasie strasznie się męczyłem z tego powodu nad tym zdjęciem:
[/URL][URL]http://fc51.deviantart.com/fs31/f/2008/194/9/9/Ankeny_Fields_by_CezarMart.jpg (http://www.cezarmart.com/gallery/Ankeny_0174_900.jpg)
Jak się bliżej przyjrzeć to słonecznik z przodu jest ostry, potem następuje mniejsza ostrość aby znowu wrócić do ostrości na dalszym planie. Dlatego bo jest to sklejenie kilku ekspozycji, i nie tylko z powodu różnych naświetleń, ale też z powodu różnych głębi ostrości.
Ta nowa opcja PS bardzo ułatwia tego typu problemy. Co więcej, ten filmik pokazuje że ta opcja nie skleja różnych warstw w jedną, ale tworzy maski na warstwach roboczych. I to jest właśnie fantastyczne, bowiem pozwala to potem na ręczną poprawkę.

shaolin
23-09-2008, 23:58
Gdzies byly tutki jak kleic takie foty z paru warstw z roznie rozmieszczona GO, zeby wygladalo tak jak trzeba ;) ale skoro teraz mamy to pod reka to git.

Przejrzalem filmiki, im dalej w las tym bardziej mi sie podoba...

szymony
24-09-2008, 02:28
No ładne cacko :mrgreen:
Mnie zastanawia jednak inna rzecz. Zarówno PS jak i kastrat PSE korzystają z tego samego ACR. Jednak pod PSE funkcje ACR są tak pochlastane, że nawet nie warto wspominać. Ciekawi mnie niezmiernie co Ci skąpcy od Adobe, z nowego ACR dodają do nowego PSE, o ile cokolwiek dodają.
Choroba zabili mi ćwieka. Dopiero co, prawie zrezygnowałem z ACR na rzecz NX i jego u-point-ów.

Motorniczy
24-09-2008, 05:10
Cs4 wg. producenta będzie wymagał 4Gb pamięci RAM - SAM PROGRAM . Nie wiem jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Pozdro

stig
24-09-2008, 08:40
Cs4 wg. producenta będzie wymagał 4Gb pamięci RAM - SAM PROGRAM.Gdzies te bzdury wyczytal? Wycinek z "wymagan systemowych" (http://www.adobe.com/pl/products/photoshop/photoshopextended/systemreqs/):
-- 512 MB pamięci RAM (zalecane 1 GB)

rabijki
24-09-2008, 09:48
tyle ze opcja zwiekszania go nie jest niczym nowym, a raczej starym jak swiat. nie bardzo rozumiem czym tu sie podniecac skoro od lat 90 istnieje soft ktory to robi.
kosztuje grosze i jest dostepna dla wszystkich:

http://spec-foto.pl/index.php?id=h00

tak wiec adobe po raz kolejny jako totalna nowosc wprowadza rozwiazania nie swoje a firm malych ktore nie moga z kobylastym potentatem konkurowac.

olo

samek
24-09-2008, 09:59
...tak wiec adobe po raz kolejny jako totalna nowosc wprowadza rozwiazania nie swoje a firm malych ktore nie moga z kobylastym potentatem konkurowac...

No przecież to norma :)
Ale PS jako program pięknie się rozwija i muszę przyznać, że się trochę napaliłem. Ale i wczoraj wieczorem po lekturze różnych stron stwierdziłem, że w sumie wszystko co mi potrzebne już mam w dodatkach firm 'trzecich'. Więc spokojnie :) Jeżeli już kupię CS4 to dla ID i Acrobata. Dla ILka też - ale jego aż tak nie używam.

shaolin
24-09-2008, 10:00
Ciekawe czy nowy CS wykorzystuje CUDA [wynalazek nvidii, a nie cuda cudowne ;)]... albo przynajmniej 4 rdzenie prockowe ;)

Czornyj
24-09-2008, 10:03
No przecież to norma :)
Ale PS jako program pięknie się rozwija i muszę przyznać, że się trochę napaliłem. Ale i wczoraj wieczorem po lekturze różnych stron stwierdziłem, że w sumie wszystko co mi potrzebne już mam w dodatkach firm 'trzecich'. Więc spokojnie :) Jeżeli już kupię CS4 to dla ID i Acrobata. Dla ILka też - ale jego aż tak nie używam.

ID to akurat dość marny powód skurczybyki wprowadzili jakieś fleszowe pierdy, a z istotnych rzeczy nie poprawili pobobno nic godnego uwagi. Ale dla PSa i Ilka warto będzie CS4 kupić

stig
24-09-2008, 10:03
Jeżeli już kupię CS4 to dla ID i Acrobata. Dla ILka też - ale jego aż tak nie używam.No to sie troszku zawiedziesz... ID i Acrobat dostaly jedynie troche poprawek i jakies flashowe popizdulki. W ID nadal wielu rzeczy nie poprawiono, ani nie rozwinieto tych najpilniejszych. Jedyny Illustrator dostal niezlego kopa w rozwoju (m.in. gradienty edytowalne na obiekcie, jakies ulepszone style, wielostronicowosc, itd.).

wain
24-09-2008, 10:06
No to powiem ze cs4 to WYPIERD!( (C)Czornyj ) Jako ze od czasu do czasu param sie rowniez grafika 3d to to co zaproponowal w tej chwili cs4 to mocne ulatwienie i przyspieszenie wielu podstawowych czynnosci, nie tylko tych do obrobki foto ale caly workflow + malowanie po obiektach 3d(do tego trzeba bylo miec osobny program ktory mozliwosciami prezentowal 5% mozliwosci szopa, nie mowiac o porypanym UI). Mam nadzieje ze dodatkowo ( o tym nie pisza ) program dobrze bedzie sie skalowal z iloscia rdzeni. Wprawdzie napisali ze wykorzytuja GPU ale jak widze to tylko do wyswietlania pulpitu podczas rotacji, skalowania, zmiany kata. Po cichu liczylem ze zaprzegna do normalnej obrobki(filtry, konwertowanie, dopasowania itd) shadery kart graficznych, co byloby duzym przyspieszeniem wydajnosci. Jak widac to dopiero pewno w cs5/6 kiedy karty beda zgodne z dx11 - compute shaders(shadery obliczeniowe ogolnego zastosowania, nie tylko graficznego).

Podsumowujac: Dla mnie jak narazie to jest to najlepszy zaanonsowany produkt tych targow.

samek
24-09-2008, 10:06
No to sie troszku zawiedziesz... ID i Acrobat dostaly jedynie troche poprawek i jakies flashowe popizdulki. W ID nadal wielu rzeczy nie poprawiono, ani nie rozwinieto tych najpilniejszych. Jedyny Illustrator dostal niezlego kopa w rozwoju (m.in. gradienty edytowalne na obiekcie, jakies ulepszone style, wielostronicowosc, itd.).

Dlatego napisałem JEŻELI :) Bo po wstępnym napaleniu (w sumie norma - zawsze nam na początku trochę odbija) teraz już patrzę na to spokojnie, a kasę konieczną do wydawania zaczynam przeliczać na benzynę i to gdzie na niej mogę dojechać :)

shaolin
24-09-2008, 12:07
To ktos cos wie na temat CUDA i CS4? Bo nigdzie nie moge znalezc info...

wain
24-09-2008, 12:29

Tez nie znalazlem ale osobiscie watpie, w kazdym razie i NV( na niedawnej swojej konferencji) i Adobe mocno by o tym trabili. Wprawdzie NVidia pisala ze nawiazala wspolprace z Adobe w celu lepszego wykorzystania kart graficznych ale dawali do zrozumienia ze chodzi o serier Quadro(dosc drogie, profesjonalne GeForcy). Podobno taka sama wspolprace nawiazalo AMD/ATI. Caly problem polega na tym ze CUDA nie jest ustandaryzowane i dziala tylko u NV. Podejrzewam ze jeszcze za wczesnie wprowadzac wsparcie bo za duzo roboty ( osobno ATI osobno NV ). Nowo zapowaidane uklady ( 2kw 2009 ) maja podobno wspierac DX11 i w nich zawarte shadery ogolnego zastosowania, oczywiscie pewno tez zaistnieje ich odpowiednik w OpenGL .. i dopiero wtedy bedzie zielone swiatlo dla "ogolnego" wykorzystania kart w obliczeniach ( m.in graficznych - 2D ), a nawet wielu sprzegnietych ze soba kart (Crossfire/SLI) bo DX11 ma wprowadzac taka funkjconalnosc.

ftd
24-09-2008, 13:40
to jest żart?

Serio. Będzie wbudowany w najnowsze jądro.

pebees
24-09-2008, 14:09
Serio. Będzie wbudowany w najnowsze jądro.
Jądro, przepraszam, czego? :D I co tam ma być wbudowane? PS czy ACR?

Niedzwiedz
24-09-2008, 17:33
A ja juz mam !!! CS4 :) znaczy zamowilem cs3 ale w ramach promocji dostane cs4 darmowy upgrejt ale sie ciesze ;)

swiatlo
24-09-2008, 18:10
Niestety dużo pieniędzy trzeba będzie wydać na koniec roku - system 5D, upgrade PS...
Nikt nigdy nie obiecywał że przyjemności są za darmo..

pebees
24-09-2008, 19:13
Niestety dużo pieniędzy trzeba będzie wydać na koniec roku - system 5D,
To jednak Canon, czy mówisz o jakimś innym systemie?

swiatlo
24-09-2008, 19:29
To jednak Canon, czy mówisz o jakimś innym systemie?

Tak, mówię o Canonie..

pebees
24-09-2008, 19:31
Tak, mówię o Canonie..
W imię Ojca, i Syna... ;-)
A konkretnie co zamierzasz kupić? 5D nowe i jakie szkła?

swiatlo
24-09-2008, 19:38
W imię Ojca, i Syna... ;-)
A konkretnie co zamierzasz kupić? 5D nowe i jakie szkła?

.. i Ducha Świętego.
To temat na inną dyskusję. Nie na tym wątku... :)

odie
24-09-2008, 22:10
A ja juz mam !!! CS4 :) znaczy zamowilem cs3 ale w ramach promocji dostane cs4 darmowy upgrejt ale sie ciesze ;)

Ale PSa CS3 wymieniają na PS CS4 czy mowa o całym Creative Suite? A jak samego PSa... to gdzize takie cuda, Panie? :)

Niedzwiedz
24-09-2008, 22:18
nie to tylko jak kupiles cs3 jaks na dniach

odie
24-09-2008, 23:16
Cholera, chciałem zamówić ze dwa dni temu. :-|

Czornyj
24-09-2008, 23:19
Cholera, chciałem zamówić ze dwa dni temu. :-|

Podobno wszystkie PS3 zakupione po 23 września będą przez Adobe bezpłatnie upgrade'owane, ale co dokładnie, jak i dlaczego to już trza się dowiedzieć od dilera, kwestia jednego telefonu. Jest ich od jasnej cholery, na pewno będą wiedzieć najlepiej i na 100%

wavman
25-09-2008, 11:01

Nvidia ma w planach wypuszczenie wtyczek dla ACS4 (Photoshop, After Effects i Premiere Pro), które będą wykorzystywały CUDA zamiast OpenGL. Coś w rodzaju pluginu Elemental Technologies do kompresji materiałów wideo (SD, HD) w RT. Ale kiedy ? Narazie brak bliższych informacj... oby jak najszybciej.

Tr0n
25-09-2008, 11:10
Nie rozumiem za bardzo tematu wsparcia karty graficznej dla obróbki zdjęć - może mi ktoś to wyjaśnić o co chodzi:
- czy procesor graficzny zostanie użyty jako procesor do obliczeń jak CPU ?
- czy obróbka grafiki 2D będzie wymagała jakiś specjalnych kart graficznych zgodnych z CS4?
-

wavman
25-09-2008, 11:37
Nie rozumiem za bardzo tematu wsparcia karty graficznej dla obróbki zdjęć - może mi ktoś to wyjaśnić o co chodzi:
- czy procesor graficzny zostanie użyty jako procesor do obliczeń jak CPU ?
- czy obróbka grafiki 2D będzie wymagała jakiś specjalnych kart graficznych zgodnych z CS4?
-

Tak, na GPU zostanie przerzucone przetwarzanie części zadań, które normalnie wykonywał procesor (CPU). Teoretycznie mówiono o tym już od ładnych kilku lat, ale dopiero teraz zaczyna się tą technologię wykorzystywać szerzej. W tej chwili istnieje już kilka środowisk, które wspierają przetwarzanie równoległe np. GPGPU, CUDA, BrookGPU, OpenCL.

Wykorzystanie GPU w PS4 jest możliwe dzięki użyciu bibliotek OpenGL. Warunek to zgodność karty graficznej z technologią Shader Model 3.0 (DirectX 9.0c), czyli będzie chodzić na XP. Zadziała już na starszych kartach typu GF 6100 czy Radeon X 1300.

samek
25-09-2008, 14:00
ID to akurat dość marny powód skurczybyki wprowadzili jakieś fleszowe pierdy, a z istotnych rzeczy nie poprawili pobobno nic godnego uwagi. Ale dla PSa i Ilka warto będzie CS4 kupić

No to sie troszku zawiedziesz... ID i Acrobat dostaly jedynie troche poprawek i jakies flashowe popizdulki. W ID nadal wielu rzeczy nie poprawiono, ani nie rozwinieto tych najpilniejszych. Jedyny Illustrator dostal niezlego kopa w rozwoju (m.in. gradienty edytowalne na obiekcie, jakies ulepszone style, wielostronicowosc, itd.).

Macie Panowie rację. Poczytałem trochę o całym pakiecie.
W tej chwili jeśli coś mnie skusi na CS4 to niska cena updateu. Poczekam więc na tę cenę i zdecyduję.

Tr0n
26-09-2008, 11:32
Wykorzystanie GPU w PS4 jest możliwe dzięki użyciu bibliotek OpenGL. Warunek to zgodność karty graficznej z technologią Shader Model 3.0 (DirectX 9.0c), czyli będzie chodzić na XP. Zadziała już na starszych kartach typu GF 6100 czy Radeon X 1300.

Ciekawe czyli zgodność nawet z wbudowanymi kartami Intela - Intel X3100 jest zgodny z shader model 3.0 - ciekawe kiedy pojawią się jakieś benchmarki porównujące ile to daje przyspieszenia

stig
26-09-2008, 11:36
Ciekawe czyli zgodność nawet z wbudowanymi kartami Intela - Intel X3100 jest zgodny z shader model 3.0 No i nagle wszyscy zatwardziali uzytkownicy Matroxow, przesiada sie na opluwane wczesniej dziforsy. :mrgreen:
A w testach kart pojawi sie kolejna kategoria -- Photoshop. ;)

Czornyj, orientujesz sie, jak sie sprawdza w tej technologii nasze bezwiatraczkowe "potwory"? Obleca, czy nas tez czeka wymiana?

sevenoo
26-09-2008, 11:43
ehhh a jednak trzeba bedzie kupic ta nowa wersje :P a myslalem ze niewiele poprawia :)
czekam na cene upgrade'u...

Czornyj
26-09-2008, 11:56
Czornyj, orientujesz sie, jak sie sprawdza w tej technologii nasze bezwiatraczkowe "potwory"? Obleca, czy nas tez czeka wymiana?

Można o bidulkach zapomnieć:

For Photoshop CS4, GPU (and having a really big, fast vid card) will make quite a bit of difference...not so much in terms of actual processing time–that's CPU bound (and ram and disk i/o) but for interface, zooming and other appearances of display pixels, CS4 will take very good advantage of a high end video card.

Again, for CS4 (not talking the current Photoshop CS3, but CS4 that WILL be coming out soon), a beefy vid card with AT LEAST 512MB (more is better) WILL improve certain functions and performance because CS4 is very seriously trying to leverage the vid card GPU. Bigger and faster video card _WILL_ benefit CS4, but not any version of Photoshop before CS4.

So, if you plan on getting CS4 soon'ish, and you are specing a machine now'ish, it would definitely make sense to go for a higher end vid card now.

stig
26-09-2008, 12:10
Można o bidulkach zapomnieć:Poczekam wiec na jakies testy z pracy przy wykorzystaniu GPU. Jesli przyrost wydajnosci w operacjach jakie najczesciej przeprowadzam, bedzie przynajmniej 30% to moze sie pokusze o zmiane...

Tr0n
26-09-2008, 12:11
He he no to teraz trzeba będzie mieć mega wypasioną kartę grafiki do obrotu zdjęcia :mrgreen:
Tutaj (http://www.custompc.co.uk/news/604905/video-adobe-introduces-gpu-acceleration-to-creative-suite-4/page2.html) są filmiki które pokazują różnicę z akceleracją "2D" :mrgreen:

stig
26-09-2008, 12:53
He he no to teraz trzeba będzie mieć mega wypasioną kartę grafiki do obrotu zdjęcia :mrgreen:
Tutaj (http://www.custompc.co.uk/news/604905/video-adobe-introduces-gpu-acceleration-to-creative-suite-4/page2.html) są filmiki które pokazują różnicę z akceleracją "2D" :mrgreen:Jesli tylko do takich rzeczy ograniczy sie wykorzystanie GPU, to sobie zdecydowanie odpuszcze. To tylko efekciarstwo. Jakos znaczaco pracy nie przyspieszy...

Peter
26-09-2008, 13:22
Marketing i to dość banalny. Obsługa GPU była już np. w After Effects i Premiere. Jakieś tam wodotryski. Jednak bez zasadniczego znaczenia. Chyba nikt dorosły nie wierzy, że karta (nawet Nvidia) może sama otworzyć, sensownie zdekodować, obrobić (poza zoomowaniem i rozmyciem itp), nałożyć efekty i zapisać plik.
O pracy wielowarstwowej, maskach i przenikaniu nawet nie mówię. Może ma automatycznie obrabiać choćby pliki raw? Takie rzeczy tylko w Erze ;) Albo w tabletkach przeciwbólowych, które same znajdują ognisko boleści. A jak nie wiedzą to zapytają... :))

pozdrawiam

Tr0n
26-09-2008, 13:48
Marketing i to dość banalny. ...
Jakoś trzeba sprzedać kolejne miliony Photoshopa. Właściwie każda nowa wersja wnosi kilka nowych ficzerów które są przydatne choć nie konieczne, ale żeby "podnieść" atrakcyjność nowej wersji ogranicza się możliwości starej poprzez brak możliwości obsługi RAW z nowych aparatów. Wypuściliby chociaż wersję do użytku domowego w cenie do 500 PLN, bo niestety 90% dostępnych książek i tutoriali w necie dotyczy właśnie najnowszych wersji PS

Peter
26-09-2008, 14:10
Jakoś trzeba sprzedać kolejne miliony Photoshopa. Właściwie każda nowa wersja wnosi kilka nowych ficzerów które są przydatne choć nie konieczne, ale żeby "podnieść" atrakcyjność nowej wersji ogranicza się możliwości starej poprzez brak możliwości obsługi RAW z nowych aparatów. Wypuściliby chociaż wersję do użytku domowego w cenie do 500 PLN, bo niestety 90% dostępnych książek i tutoriali w necie dotyczy właśnie najnowszych wersji PS

Zgadzam się w całej rozciągłości :) To jest interes i chcą zarobić pieniążki. Stąd taka polityka. Zresztą nie tylko w Adobe. Czy nie można np. sprzedawać wersji PS CS1 za niższą cenę? Pewnie nie, bo mniejszy zysk.
Na pocieszenie jest przynajmniej opcja kupna upgrade'u. Dobre chociaż to. Ekonomia nie zna litości, niestety.

Czornyj
26-09-2008, 15:54
Panowie - bądźcie poważni - te upgrady to po prostu forma "podatku za używanie Photoshopa".
Nie jest to narzędzie dedykowane do użytku amatorskiego, więc dziwnym nie jest, że ma to swój wyraz w cenie. Do użytku domowego oferowany jest Photoshop Elements. Sam program mimo wszystko musi być stale doskonalony, oczekiwania użytkowników rosną, standardy się zmieniają, sprzęt się tego używa stale ewoluuje, systemy operacyjne się zmieniają.

Władca Pixeli
26-09-2008, 19:16
Panowie - bądźcie poważni - te upgrady to po prostu forma "podatku za używanie Photoshopa".
Ale niech nie pierdzielą głupot, że nowy konwerter RAW nie może pracować w starszych wersjach.
Nie ma tam żadnych rewolucyjnych zmian jak w systemach operacyjnych co nie pozwala przez kilka kolejnych wersji PS otwierać RAW z nowych aparatów.

Czornyj
26-09-2008, 20:26
Ale niech nie pierdzielą głupot, że nowy konwerter RAW nie może pracować w starszych wersjach.
Nie ma tam żadnych rewolucyjnych zmian jak w systemach operacyjnych co nie pozwala przez kilka kolejnych wersji PS otwierać RAW z nowych aparatów.

No oczywiście, że pewnie możnaby odpalać nowe ACR-y w starszych PS-ach.

Tylko patrząc z perspektywy kapitalisty-krwiopijcy powstaje elementarne pytanie: po jaką sakramencką cholerę konwerter ACR ma być (przez bandę kosztownych specjalistów) doskonalony, wzbogacany o nowe funkcje, uzupełniany o obsługę wszelkich nowych aparatów itd. i to wszystko za friko dla każdego posiadacza któejtamkolwieksobie bądź wersji PS-a CS?
Przecież z pozycji fotografa prawda jest taka, że ACR z plug-inu do aplikacji Photoshop wyewoluował w aplikację, dla której Photoshop stał się czymś w charakterze plug-inu...

stig
26-09-2008, 20:36
Prawde mowiac -- dziwia mnie narzekania ludzi, ze co okolo 1,5-2 lata powstaje wersja ACR, ktora bangla jeno z nowym Szopem. Photoshop to narzedzie -- tak jak aparat. Skoro stac Was na nowe aparaty i stac Was w ogole na Photoshopa, to nie stac Was na jego upgrade? Pewnie wiekszosc odpowie, ze nie potrzebuje nowego Shopa, tylko mozliwosci otwierania w nim RAWa z nowego aparatu... Alez prosze bardzo -- droga wolna -- nikt Wam Szopa nie kaze uzywac. Jest wiele innych aplikacji, ktorego tego Waszego RAWa z nowego aparatu otworza. Wlacznie z darmowymi. Wiekszosc z Was nie potrzebuje takze tych nowych puszek, z ktorych RAWow bez nowego ACRa (i nowego Shopa) nie mozecie otworzyc. ;)
Skoro juz takie ciagle narzekanie na Adobe, to moze by na Nikona, ze co rok nowa puszke wypuszcza, a Wy musicie ja kupic. I jeszcze ten cholerny Nikon w kazdej nowej puszce nowy format RAWa umieszcza... :mrgreen:

david555
26-09-2008, 20:49
Prawde mowiac -- dziwia mnie narzekania ludzi, ze co okolo 1,5-2 lata powstaje wersja ACR, ktora bangla jeno z nowym Szopem. Photoshop to narzedzie -- tak jak aparat. Skoro stac Was na nowe aparaty i stac Was w ogole na Photoshopa, to nie stac Was na jego upgrade? Pewnie wiekszosc odpowie, ze nie potrzebuje nowego Shopa, tylko mozliwosci otwierania w nim RAWa z nowego aparatu... Alez prosze bardzo -- droga wolna -- nikt Wam Szopa nie kaze uzywac. Jest wiele innych aplikacji, ktorego tego Waszego RAWa z nowego aparatu otworza. Wlacznie z darmowymi. Wiekszosc z Was nie potrzebuje takze tych nowych puszek, z ktorych RAWow bez nowego ACRa (i nowego Shopa) nie mozecie otworzyc. ;)
Skoro juz takie ciagle narzekanie na Adobe, to moze by na Nikona, ze co rok nowa puszke wypuszcza, a Wy musicie ja kupic. I jeszcze ten cholerny Nikon w kazdej nowej puszce nowy format RAWa umieszcza... :mrgreen:

Upraszczasz w sposób niemiłosierny i nie do przyjęcia.

A chyba wszystkim chodzi to to, że jeżeli program kosztuje około 3 tys. złotych, to niech chodciaż zapewnia darmowe upgrady.

Ja nie mówię, że do końcna naszego i Adobe, ale niech chociaż przez 3 lata.

Wiecej nie potrzebuję.

swiatlo
26-09-2008, 20:58
A chyba wszystkim chodzi to to, że jeżeli program kosztuje około 3 tys. złotych, to niech chodciaż zapewnia darmowe upgrady.

Typowe narzekactwo. Ja mam prawo napisać dowolny program, na przykład okienko z uśmiechniętą gębą, i sprzedawać to za $10000. A ty masz prawo to kupić albo nie kupić. A jak chcesz tracić nerwy i narzekać, to twoja sprawa.
Co do ps-a, to moja forsa i moja decyzja czy robić upgrade. Czy te upgrady są warte $600? Jeszcze nie wiem. Ale jeśli nie są warte, to nie zamierzam łazić po forach i płakać z tego powodu. Po prostu nie kupię i tyle. A jeśli stwierdzę że są warte to kupię. I też nie zamierzam płakać że wydałem $600.
A jeśli jest wątek na temat nowej wersji, to wolałbym aby się skupił na technicznych aspektach tego upgrade, a nie na płaczu że Adobe nas wycyckuje.

Czornyj
26-09-2008, 21:04

W każdym, nawet najstarodwaniejszym Photoshopie z wtyczką ACR można otworzyć RAW-y z najnowszych puszek - jest to kwestia skonwertowania plików RAW do DNG (Adobowski format RAW - Digital Negative) za pomocą darmowo udostępnianej aplikacji Adobe DNG Converter, w której na bieżąco uaktualniane jest wsparcie dla formatów RAW ze wszystkich nowopowstałych aparatów cyfrowych.

Dla porównania - użytkownicy starszych wersji konwertera Nikon Capture nie mają tego luksusu.

Że Adobe za dodatkowe bajery w nowych wersjach swojego konwertera każe sobie płacić, to chyba dziwnym nie jest. Podobnie jak nikt, kto zamówi sobie u fotografa portret nie oczekuje, że z wiekiem otrzyma darmowy "upgrade" owego portretu gratis - choć ten stary traci na aktualności...

pebees
26-09-2008, 22:39

No właśnie. A jak auto kosztuje 50 tysięcy, to niech będą darmowe przeglądy, oleje i inne materiały eksploatacyjne oraz możliwość wymiany na nowy model, jeśli się pojawi. Chociaż przez 3 lata.

W każdym, nawet najstarodwaniejszym Photoshopie z wtyczką ACR można otworzyć RAW-y z najnowszych puszek - jest to kwestia skonwertowania plików RAW do DNG (Adobowski format RAW - Digital Negative) za pomocą darmowo udostępnianej aplikacji Adobe DNG Converter, w której na bieżąco uaktualniane jest wsparcie dla formatów RAW ze wszystkich nowopowstałych aparatów cyfrowych.

Dokładnie tak, i chociaż jest to upierdliwe, to jednak działa. Bezproblemowo, sprawdzałem, i jeśli ja sobie z tym poradziłem, to każdy sobie poradzi :)

wain
26-09-2008, 23:23
http://pclab.pl/news33863.html

No wiec jednak Nvidia wspiera CS4 swoimi CUDAmi .. OpenGLem to kazda karta nie tylko NV. Pewno zwyklym GeForcom troche obetna mocy bo kto by kupil Quadro .. ale i tak milo ze w ogole. Co na to ATI ( wspierajace OpenCL) ?

Władca Pixeli
27-09-2008, 00:14
To dla czego tak nie może pracować wbudowany konwerter?

pebees
27-09-2008, 00:15
Bo konwerter jest do DNG, a dng to w zasadzie tylko adobe obsługuje sensownie, a wtedy użyjesz fotoszopa, ale nie zapłacisz za upgrade. Więc cena upgrade jest ceną wygody :D

Czornyj
27-09-2008, 00:20

Bo Adobe ma politykę, w myśl której przestają wspierać starsze wersje swoich aplikacji w momencie pojawienia się nowszych.

Bo konwerter jest do DNG, a dng to w zasadzie tylko adobe obsługuje sensownie, a wtedy użyjesz fotoszopa, ale nie zapłacisz za upgrade. Więc cena upgrade jest ceną wygody :D

Nie tylko Adobe - np. C1 też obsługuje DNG. Hasselblad (zanim mu odbiło) jako swego formatu RAW używał DNG, podobnie Leica, która używa go nadal.

Władca Pixeli
27-09-2008, 00:32
Bo Adobe ma politykę, w myśl której przestają wspierać starsze wersje swoich aplikacji w momencie pojawienia się nowszych.
Ale konwerter to jest zwykłą aplikacja, która powinna działać latami z poprzednimi programami, do czasu kiedy Adoby przejdzie np. na 64 bity albo wymyśli jakieś rewolucyjne zmiany.
W przypadku wielu kamer o których pisałem na forum wystarczy zmienić nazwą w zbiorze RAW i poprzedni konwerter czyta to bez problemu. Np. D90 po zamianie na D300 lub D3 można obrabiać w NX1.3 bez potrzeby wydawania pieniędzy na NX2, ale Nikon wmawia, że muszą dopisać tysiące linii kodu aby to działało.

Czornyj
27-09-2008, 00:56
Ale konwerter to jest zwykłą aplikacja, która powinna działać latami z poprzednimi programami, do czasu kiedy Adoby przejdzie np. na 64 bity albo wymyśli jakieś rewolucyjne zmiany.
W przypadku wielu kamer o których pisałem na forum wystarczy zmienić nazwą w zbiorze RAW i poprzedni konwerter czyta to bez problemu. Np. D90 po zamianie na D300 lub D3 można obrabiać w NX1.3 bez potrzeby wydawania pieniędzy na NX2, ale Nikon wmawia, że muszą dopisać tysiące linii kodu aby to działało.

No dobrze - tylko aby nowe aparaty były obsługiwane przez stare konwertery, ktoś musiałby je aktualizować - choćby to miało polegać na dopisaniu jednej linijki kodu. A polityka Adobe jest taka, że w momencie wprowadzenia nowego produktu starego już nikt się nie tyka - niezależnie od tego, czy chodzi o dopisanie tysięcy linii kodu, czy jednej, czy nawet tylko pół.

I tak można powiedzieć, że w porównaniu z Nikonem zachowują się dość elegancko, udostępniając darmowy, stale aktualizowany DNG Converter (choć nie ma się co czarować, że pewnie mają w tym swój interes - chcą wylansować swój kolejny standard), dzięki czemu tak naprawdę wsparcie dla nowych kamer w starych konwerterach na swój pokrętny sposób istnieje - natomiast użytkownicy starych wersji Nikon Capture są już całkiem w d...., bo o ile jeszcze np. w NC NX1.3 przy drobnej kombinacji można otworzyć pliki teoretycznie wspierane przez NC NX2, to już np. w NC 4.4 (który jako jedyny nadawał się jeszcze jako-tako do pracy) - niebardzo.

david555
27-09-2008, 02:22
No właśnie. A jak auto kosztuje 50 tysięcy, to niech będą darmowe przeglądy, oleje i inne materiały eksploatacyjne oraz możliwość wymiany na nowy model, jeśli się pojawi. Chociaż przez 3 lata.

Te Twoje analogie nie są zbyt mądrze dobrane, bo trzeba dobierać je ze świata *software, a nie motoryzacji, a tu darmowe upgrady nie są niczym niezwykłym.

Niemniej skoro już tak, to co z autami za 300 tys. i droższymi, np. Bugatti? * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
edit: W świecie motoryzacji, darmowe przeglądy również nie są niczym niezwykłym, chyba, że w Płocku jest inaczej.;)

david555
27-09-2008, 02:25
Typowe narzekactwo. Ja mam prawo napisać dowolny program, na przykład okienko z uśmiechniętą gębą, i sprzedawać to za $10000. A ty masz prawo to kupić albo nie kupić. A jak chcesz tracić nerwy i narzekać, to twoja sprawa.
Co do ps-a, to moja forsa i moja decyzja czy robić upgrade. Czy te upgrady są warte $600? Jeszcze nie wiem. Ale jeśli nie są warte, to nie zamierzam łazić po forach i płakać z tego powodu. Po prostu nie kupię i tyle. A jeśli stwierdzę że są warte to kupię. I też nie zamierzam płakać że wydałem $600.
A jeśli jest wątek na temat nowej wersji, to wolałbym aby się skupił na technicznych aspektach tego upgrade, a nie na płaczu że Adobe nas wycyckuje.

Nie wiem jak tam z tym jest u Ciebie, ale mnie stać na zapłacenie (gdy uznam to za stosowne), kazdych sum.

Nie lubię jedynie miec poczucia, że jestem robiony "w bambuko".

Władca Pixeli
27-09-2008, 03:00
No dobrze - tylko aby nowe aparaty były obsługiwane przez stare konwertery, ktoś musiałby je aktualizować - choćby to miało polegać na dopisaniu jednej linijki kodu. A polityka Adobe jest taka, że w momencie wprowadzenia nowego produktu starego już nikt się nie tyka - niezależnie od tego, czy chodzi o dopisanie tysięcy linii kodu, czy jednej, czy nawet tylko pół.
Chyba się trochę nie rozumiemy.:mrgreen:
Kod konwertera nie jest pisany od nowa przy każdej wersji PS tylko cały czas jest aktualizowany i dodawane są nowe aparaty do tego samego konwertera.
W wersji np SC2 konwerter czytał D50, D70. Później dodano do konwertera D300 i D3 ale jednocześnie dodano funkcję: jak konwerter rozpozna CS2 to pokaż środkowy palec użytkownikowi i powiedź aby kupił sobie nowszą wersję.
Gdy w pewnym momencie Adobe zmieni całkowicie wygląd konwertera i doda tysiące nowych funkcji do niego to nic nie stoi na przeszkodzie aby pracował bez problemu z poprzednimi programami.
Widać wyraźnie jak przy otwieraniu NEF ładuje się nowy program a po wykonaniu korekt przesyła zdjęcie do PhotoShopa.

Najnowsza wersja Genuine Fractals działa na CS3, CS2, CS1 i wg. producenta będzie bez problemu działać na CS4. Co więcej działa również na PS7. Przecież mogli bez problemu dodać jakieś duperele i zablokować pracę najnowszej wersji pod CS3 i zmusić wszystkich do kupna pod wersję CS4, wychodząc z założenia, że jak stać ludzi na nowszą wersję PS to niech bulą również za ich program.

P.S.
Jak nie wiadomo o co chodzi to na pewno chodzi o pieniądze.
Kilka lat temu była ostra walka Adobe z Nikonem w momencie wprowadzenia przez Nikon kodowania NEF. Doszło do tego, że w pewnym momencie była informacja, że Adobe "oleje" aparaty Nikona i nie będzie ich czytać. Jednak pod presją rynku doszli do jakiegoś porozumienia. Cały czas jednak nie mogą wczytać ustawień aparatu, więc przypuszczam, że zaczyna się forsowanie nowych standardów aby zmusić firmy foto, aby one zaczęły je stosować.

stig
27-09-2008, 10:08
Upraszczasz w sposób niemiłosierny i nie do przyjęcia.W ktorym miejscu?

A chyba wszystkim chodzi to to, że jeżeli program kosztuje około 3 tys. złotych, to niech chodciaż zapewnia darmowe upgrady.Bo co? Kto i gdzie napisal, ze tak winno byc? Sam sobie wymysliles. Rownie dobrze, moznaby oczekiwac, zeby w zamian za zakup -- kazdemu fotografowi dolozyli chociaz 50 f/1.4. Wymyslac mozna wiele innych bzdur -- nie zmieni to jednak rzeczywistosci. Kupujesz, wiec decydujesz sie na warunki sprzedawcy.

shaolin
27-09-2008, 10:15
Adobe pewno wychodzi z takiego zalozenia - skoro stac Cie na sprzet za 10k, 20k, 30k i wiecej, to stac Cie na progza za 3k. Proste. A to, ze nawet posiadacze kompaktow chca miec CS to inna sprawa ;) Trzeba pamietac, ze to profesjonalne narzedzie - jakby to byl paint za 3k to wtedy mozna plakac, ale CS to taki D3 w obrobce obrazkow ;)

p.s. Fajnie, ze bedzie wspieral CUDA, ale jezeli skonczy sie tylko na wsparciu zoomowania i obracania [itp] to slabo, bo oczekiwalem odrobine wiecej ;)

pebees
27-09-2008, 10:21
Te Twoje analogie nie są zbyt mądrze dobrane, bo trzeba dobierać je ze świata *software, a nie motoryzacji, a tu darmowe upgrady nie są niczym niezwykłym.

Twoje żądania też niezbyt mądre są. Nie chcesz używać - nie używaj, nie płać za upgrady. Ja też chciałbym mieć to wszystko za darmo, ale tak nie jest i nie będzie. Narzekanie na to nic nie zmieni. Co najwyżej konkurencja.

matka997
27-09-2008, 12:30
Wymyslac mozna wiele innych bzdur -- nie zmieni to jednak rzeczywistosci. Kupujesz, wiec decydujesz sie na warunki sprzedawcy.
heh, a co powiesz stig o windows vista i windows media player? jak sie okazało, producent musiał się zastosować do wymyslonych roznych bzdur ;) podobnie, kazdy operator gsm moze niby sobie dowolnie ksztaltowac ceny roamingu, pod warunkiem ze są zgodne z pomysłami unii ;)

stig
27-09-2008, 12:38
heh, a co powiesz stig o windows vista i windows media player? jak sie okazało, producent musiał się zastosować do wymyslonych roznych bzdur ;) Do dziela wiec -- zmien to. :)

matka997
27-09-2008, 15:17
Do dziela wiec -- zmien to. :)

heh
wiesz, nie jest moją intencją zmienianie czy popieranie tego i walka o taki lub inny świat

chce tylko powiedzieć, że te całe mechanizmy kontroli i sprawdzania monopoli itd juz dawno przestały byc proste i oczywiste dla zwykłego człowieka i ze twierdzenie ze producentowi czy dostawcy wolno wszystko a klient może to kupić lub nie to myślenie życzeniowe, i w sumie zbyt upraszające rzeczywistość jak na konwersację między inteligentymi ludzmi
:)

stig
27-09-2008, 15:22
chce tylko powiedzieć, że te całe mechanizmy kontroli i sprawdzania monopoli itd juz dawno przestały byc proste i oczywiste dla zwykłego człowieka i ze twierdzenie ze producentowi czy dostawcy wolno wszystko to myslenie zyczenioweSprawe Windows i Media Playera, mozna tez swobodnie okreslic mianem wyjatku od reguly... :) Wcale nie powiedziane, ze jakakolwiek komisja czy urzad antymonpolowy zajmie sie jeszcze taka sprawa (w kwestii dyktatu producentow oprogramowania).

matka997
27-09-2008, 15:58
Sprawe Windows i Media Playera, mozna tez swobodnie okreslic mianem wyjatku od reguly... :) Wcale nie powiedziane, ze jakakolwiek komisja czy urzad antymonpolowy zajmie sie jeszcze taka sprawa (w kwestii dyktatu producentow oprogramowania).

jesli sie nie zajmie, to nie dlatego, ze wmp był wyjątkiem, jak piszesz, tylko produkty adobe nie są tak masowe
niemniej, imho wolny rynek to bajka

stig
27-09-2008, 17:53
jesli sie nie zajmie, to nie dlatego, ze wmp był wyjątkiem, jak piszesz, tylko produkty adobe nie są tak masowe niemniejNo zaraz, zaraz... Przeciez to nie ma znaczenia. Monopolista nie jest tylko firma, ktora sprzedaje powiedzmy 100 mln sztuk swojego oprogramowania. Nawet grono miliona czy 300 tysiecy albo nawet 1000 uzytkownikow, moze miec swojego monopoliste. Tak jest wlasnie w dziedzinie ogolnie nazywanej graficzna. Adobe jest tu monopolista. Kiedys jeszcze Corel mogl ciac kawalek swojego tortu z tego rynku. Do niedawna jeszcze takze Macromedia. O ile technologiami tej ostatniej zawladnal juz Adobe, o tyle Corel tez sie juz nie liczy w dziedzinie obrobki grafiki. Nie pomoglo im wykupienie amatorskiego Paint Shop Pro czy specjalizowanego Paintera. W zasadzie nie licza sie juz na tym rynku, a kolejne wersje Adobe CS tylko poglebiaja zdecydowany monopol w tej dzialce rynku oprogramowania.

Tr0n
27-09-2008, 19:07
... o tyle Corel tez sie juz nie liczy w dziedzinie obrobki grafiki. Nie pomoglo im wykupienie amatorskiego Paint Shop Pro czy specjalizowanego Paintera. W zasadzie nie licza sie juz na tym rynku, a kolejne wersje Adobe CS tylko poglebiaja zdecydowany monopol w tej dzialce rynku oprogramowania.

Wobec czego mamy wysoką cenę i takie a nie inne traktowanie klientów.
Jest Photoshop CS4/3 (w sumie wersja nieważna) a potem długo nic i na jednym poziomie Gimp, Paint Shop Pro, Photoshop Elements czy PhotoImpact. Zawodowcy czy firmy kupią CSa bo to "standard" lub "monopol", ale amatorzy mają do wyboru:
- kupno strasznie drogiego CSa i maja do niego literaturę, tutoriale i pomoc
- kupią lub sciagna dowolny inny program i nie mają skąd wziąć materiałów do nauki

Skutek - wielki % pirackich kopii CSa

Dla mne to mógłby Adobe wywalić np CMYKa i parę innych rzeczy potrzebnych typowo do naprawdę profesjonalnej poligrafii i sprzedawać CS4 home edition - no ale w rzeczywistości wybieram GIMPa bo CS3/CS4 jest dla mnie za drogi do amatorskiego wykorzystania.

Tęskno mi do CSa tylko ze względu na dostępność wszelkiej pomocy do nauki (ksiązki, filmy instruktażowe, tutoriale, specjaliści na forach internetowych). Dodatkowo wszelkie pluginy i filtry są w zdecydowanej większości pisane dla Photoshopa, oczywiście inni producenci mają lepszą lub gorszą obsługę tych filtrów, ale często okrojoną.
Jednak to najwięksi gracze dyktują prawa rynku i cena PS jest wysoka co pozwala również na wysokie ceny pluginów i filtrów

Tr0n
27-09-2008, 19:20
Ale w Photoshop Elements tak nie jest nowa wtyczka Camera RAW działa ze starszymi wersjami chyba nawet do wersji 3 ;), sadze że więcej kodu adobe musi napisać aby zablokować obsługę nowego CameraRAW w starszych wersjach CSa
"Prawa" monopolu

W sumie temat podobny jak dodawanie NX przy zakupie aparatu - niestety

stig
27-09-2008, 19:25
Jesli my narzekamy na "wysoka cene" Photoshopa, to wyobrazcie sobie jak musza jeczec uzytkownicy AutoCADa, XSI, LightWave'a, 3D Maxa, itd. ;) Ci to dopiero musza bulic za swoje narzedzia...
Poza tym nie narzekajcie na Adobe, a raczej na nasz kraj. W USA np. taki fotograf, ktory skasuje 1000$ za slub, to za 20% tego zarobku kupi sobie upgrade Shopa.

Tr0n
27-09-2008, 21:09
Jesli my narzekamy na "wysoka cene" Photoshopa, to wyobrazcie sobie jak musza jeczec uzytkownicy AutoCADa, XSI, LightWave'a, 3D Maxa, itd. ;) Ci to dopiero musza bulic za swoje narzedzia...
Poza tym nie narzekajcie na Adobe, a raczej na nasz kraj. W USA np. taki fotograf, ktory skasuje 1000$ za slub, to za 20% tego zarobku kupi sobie upgrade Shopa.

W sumie najwięcej narzekają tacy jak ja - amatorzy którym zakup w żaden sposób nie zwróci się ani nie zamortyzuje, nie odpiszemy nawet VATu, po prostu chciałoby się rozróżnienie na licencje komercyjną i domowego użytku - napisałem w tej sprawie do adobe - ciekawe czy odpiszą ;)

szymony
28-09-2008, 11:44
W sumie najwięcej narzekają tacy jak ja - amatorzy którym zakup w żaden sposób nie zwróci się ani nie zamortyzuje, nie odpiszemy nawet VATu, po prostu chciałoby się rozróżnienie na licencje komercyjną i domowego użytku - napisałem w tej sprawie do adobe - ciekawe czy odpiszą ;)

Zrobili "akcję" z licencją studencką i wyszła chryja straszna.

ArtX
28-09-2008, 13:09
Zrobili "akcję" z licencją studencką i wyszła chryja straszna.

w USA tez zrobili, tylko ze na troche innych ('zdrowych') zasadach i jest OK juz od kilku lat. U nas tez by mogli w ten sposob :(